Zou je in een autonoom vliegtuig plaatsnemen?

777
Zonder piloot vliegen van A naar B. Durf jij het aan?

Inmiddels zijn autonome auto’s de gewoonste zaak van de wereld. Diverse autofabrikanten experimenteren met de techniek. Onder andere klanten van Tesla kunnen gebruik maken van het slimme Autopilot-systeem en vele doen dit dan ook. Zou je een autonoom vliegtuig ook zo vertrouwen?

De techniek ligt op tafel, maar het grootste probleem is de mens zelf. Een vliegtuigcrash heeft altijd een behoorlijke impact op de maatschappij. Tim Robinson zegt in het magazine Aerospace dat er bij vliegtuigcrashes vaak onderzoek wordt gedaan naar menselijke fouten. Desondanks is de oorspronkelijke oorzaak vaak lastig te achterhalen. Auto-ongelukken gebeuren iedere dag, maar een vliegtuigcrash is andere koek. Dit verklaart ook het enorme aantal mensen met vliegangst. De kans dat je betrokken raakt bij een auto-ongeluk is echter vele malen groter in vergelijking met de kans op een vliegtuigcrash.

Robinson zegt dat zo’n 95 procent van een vliegtuigvlucht al reeds autonoom wordt uitgevoerd. Volgens hem zal dit over 40 jaar 100 procent zijn en zijn passagiersvliegtuigen straks dus volledig autonoom. Toch zal deze gedachte voor veel mensen benauwend zijn. Niet iedereen ziet het zitten om volledig te vertrouwen op de techniek. Het accepteren van autonome techniek in de vliegtuigindustrie speelt dan ook voor een groot deel een psychische factor.

Vliegtuigbouwers kijken op de achtergrond naar de mogelijkheden en autonome techniek is in het leger ook niet onbekend. De voorspelling van Robinson is dan ook zeker niet onrealistisch. Spelen we de bal nu door naar jullie. Zou je in een autonoom vliegtuig plaatsnemen? (via BBC)

5 reacties

  1. Ideale anti-kaap methode, er is immers geen cockpit meer…. dus dat is al +1.

    Daarnaast 1 op de 4 vluchten land de piloot op de hand, en boven een bepaalde windkracht nemen ze t over….

    Ik vind het een prima ontwikkeling!

  2. Ja, zeker weten! Dit is het allerlaatste stukje waar de mens nog van op invloed is. En zoals we bij de laatste aantal vliegongevallen hebben gezien lag de schuld altijd bij de mens. Geen Germanwings meer, geen MH370… Scheelt aanzienlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *