‘Randloos design laatste stap vóór bionische smartphones’


Smartphonedesign is volgens de ontwerper in de slotfase gekomen.

Het is een groots jaar geweest voor randloze telefoons. Steeds meer fabrikanten wagen zich aan het prachtige doch ook risicovolle ontwerp dat zo min mogelijk rand bevat. Xiaomi Mi MIX (1 en 2) ontwerper Philippe Starck stelt dat dit de laatste stap is in het design van smartphones. In een interview met The Verge vertelt hij over zijn visie over smartphonedesign in de toekomst.

“Alle intelligente delen van productie door mensen gaat voor dezelfde strategie: dematerialisatie – steeds minder materiaal, steeds meer intelligentie. De computer was een goed voorbeeld en nu zijn dat de smartphones. Voor smartphones zijn allen het beeld en geluid belangrijk. En ja, we streven naar minder, minder, minder.” Hoewel hij hier per ongeluk Geert Wilders quote, doelt de designer natuurlijk op het verdwijnen van aluminium of plastic randen, met als einddoel smartphones die volledig scherm zijn.

Naarmate het interview vordert gaat de Fransman steeds verder richting obscure sci-fi: “Daarom zijn we – voor de telefoon – aan het begin van het einde van dematerialisatie. Dat betekent dat we direct naar bionics overstappen. Dat is wanneer de service – telefoon, computer, wat dan ook – in je lichaam zit. In dat geval is er geen design meer. De designer is dan je coach of je diëtist, maar niets meer. Voor alle intelligente menselijke producten zal de designer binnenkort heel erg snel zijn uitgestorven.”

Wat denk jij? Zullen randloze telefoons zoals deze Xiaomi Mi MIX 2, de aankomende LG V30 of de grondlegger van randloze telefoons Sharp de laatste stap zijn omtrent smartphone-design. Met andere woorden, hebben we over een aantal jaar geen fysieke telefoon meer, maar zit dat in onze hersenen ingebouwd? Of is de Fransman een potje sci-fi-baguettes aan het verkopen?

Nog geen reacties

  1. Net zoals Microsoft met de tablet, was Google te vroeg met hun bril en daardoor geen succes. Feit is wel dat AR de toekomst heeft. Nu spraak assistentie en AI steeds beter samen gaan werken heeft straks iedereen zijn eigen persoonlijke assistent “op zak”. Ook denk ik dat het niet meer 1 device is die jou van informatie gaat voorzien. Voor het slapen gaan tijdens het tandenpoetsen even in de interactie spiegel het laatste gepersonaliseerde nieuwsberichten lezen of het weerbericht bekijken bijvoorbeeld.

    Eerst zal het nog een wearable zijn in de vorm van een bril, bestuurd door hersengolven, later een systeem op je achterhoofd die signalen rechtstreeks je hersenen in stuurt zodat het net lijkt alsof het in de echte wereld is.

    http://volzicht.nl/wp-content/uploads/2015/01/samenwerkenogen.jpg

    De tv zoals we die nu kennen sterft ook uit.

    • @ffw88: Inderdaad. Een goed voorbeeld is overigens ook de smartphone. Die werd in het begin bijzonder lauw ontvangen. Ik herinner me de discussies nog wel over het touch screen. Veel mensen wilden een fysiek toetsenbord. En die vonden een touchscreen maar niks. Onvoorstelbaar in 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *