Apple-lader-scam: Bol.com op de vingers getikt

De opladers zouden weleens je iPhone kunnen beschadigen
Mogelijk wordt de batterij van je iPhone door de laders beschadigd.

Als je iets bij Bol.com bestelt, dan mag je ervan uitgaan dat het legit producten zijn, nietwaar? Nou, nee dus. Onderzoeksprogramma Kassa ontdekte namelijk dat de webshop neppe Apple lightningkabels verkocht die niet van echt te onderscheiden waren. Bol.com stopt nu met de verkoop van de namaak-troep.

Kassa onderzocht 9 oplaadkabels die als echte Apple-laders werden aangeboden op Bol.com (door externe partijen weliswaar). Wat bleek? 7 van de 9 kabels bevatte geen specifieke Apple-chip die nodig is voor het snelladen van onder andere iPhones. Door het ontbreken van de chip zou je iPhone-batterij wel eens kunnen beschadigen!

In een statement stelt de webshop dat het niet geheel verantwoordelijk is voor de oplichterij: “We verkopen 15 miljoen artikelen, samen met 17 duizend winkeliers. Het is niet mogelijk om al die artikelen te controleren. In principe hoeft dat ook niet. We maken afspraken met de winkeliers over service, kwaliteit en de wet die ze moeten volgen,” aldus het bedrijf tegenover Kassa.

Bol.com stopt dus met de verkoop van de neppe-Apple-laders en geeft ontevreden klanten de kans om het product te retourneren. Nu is het terecht dat Bol.com op de vingers is getikt, want hoewel het een proxy-shop is (dus een doorgeefluik van duizenden aanbieders) moet de klant een zekere garantie hebben dat producten legit zijn als ze dusdanig worden gepresenteerd. Overigens is het niet de eerste keer dat de webshop op de vingers wordt getikt. Eerder was er ook al heisa rondom vuurwerkverkoop op de site.

Anderzijds kun je vraagtekens zetten bij Apple’s benadering van hardware. Kabels hebben een specifieke chip nodig om naar behoren te werken. Zo stelt het miljardenbedrijf dat het de kwaliteit van accessoires zoals opladers garandeert. Anderzijds zorgt het voor dure producten en een namaakmarkt die zelfs tot in de meest betrouwbare retailers is doorgedrongen. Tja, het is allemaal niet zo makkelijk.

Meer over Apple lezen? Recentelijk liep de fittie tussen Apple en chipfabrikant Qualcomm gigantisch uit de hand. Apple en chips blijven een ‘recipe for disaster’, zo blijkt maar weer. Overigens vraag ik me sterk af wat voor chips Apple nodig zal hebben voor hun toekomstige buigbare smartphones.

Nog geen reacties

  1. Nu ben ik echt wel eens benieuwd hoe door een slechte kabel je batterij kan worden beschadigd. Een chip in je mobiel bepaald immers hoeveel stroom er naar de batterij gaat, NIET de oplader.

    Laten we zeggen dat er oplader met te veel spanning wordt gebruikt; dan zal de chip in de mobiel dit gaan beperken. Sterker nog; het is eerder de oplader die kapot zal gaan, dan de mobiel. Als je een veel te lichte oplader gebruikt, dan zal je mobiel trachten een hoger amperage te vragen, dan de oplader kan leveren. Als je oplader dan niet voldoende beveiligd is, dan is je oplader kapot, niet je mobiel.

    De feitelijke “oplader”, zit in je mobiel. Het ding wat wij oplader noemen, zou beter voeding ( voor de oplader ) heten.

    • @SimonMc: Ter info: de oplader van je iPhone kan nogal weinig stroom leveren ( waarom weet ik ook niet ). Als je een oplader van een iPad gebruikt, laad je iPhone een stuk sneller, zonder dat het nadelig is voor de levensduur van je batterij.

      Nog een bewijs dat het je mobiel is dat die de stroomtoevoer bepaald, niet de oplader. De beperking zit in de oplader, niet in de mobiel. Anders zou je iPhone niet kunnen opladen met een iPad oplader…

  2. Het chippen van zo’n laadkabel is m.i. net zo verwerpelijk als wat bijvoorbeeld printerfabrikanten met inktcartridges doen. Het is een vorm van protectionisme die feitelijk een product monopoliseert. Jammer dat dit wettelijk nog steeds niet wordt aangepakt.

  3. Het draadloze laad padje voor de iPhone X (99 euro) zal ook wel weer worden voorzien van een chip.

    Heb al bijna een half jaar een Qi matje voor m’n S8 uit China, werkt perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *