Android smartphones sturen ongevraagd locatiedata door

Android smartphone stuurt locatiedata
Maar waarom?

De technologische revolutie en privacy, het blijft een combinatie die maar niet goed samen blijkt te gaan. Zeker nu er zelfs in Nederland de Sleepwet er aan zit te komen, sta je binnenkort online in je hemd voor de overheid en iedereen die mee wil kijken. Alsof dat nog niet erg genoeg is, blijkt zelfs je Android-smartphone ongevraagd locatiedata op te sturen.

In een onderzoek van Quartz blijkt dat Android-toestellen de locatiedata van verbonden zendmasten meermaals hebben doorgestuurd naar Google. Natuurlijk onontkomelijk tijdens het gebruiken van Maps bijvoorbeeld, maar dit gebeurt zelfs wanneer gebruikers alle locatiediensten uit hebben staan op hun toestel.

Locatiedata

Quartz meldt dat dit standaard gedrag is van Android-smartphones, aangezien de mobiele apparaten dit grapje vanuit de doos al uithalen. Ook het terugzetten naar de fabrieksinstellingen levert hetzelfde resultaat op: Google stuurt vaker je locatiegegevens door dan jij nodig acht.

De heren van het onderzoek zelf hebben geen goed woord over voor de praktijken van Google. Misschien wel de meest pakkende quote luidt: “Het resultaat is dat Google, de unit van Alphabet achter Android, toegang tot data heeft over locatiegegevens van individuen en hun bewegingen die ver buiten de verwachtingen die consumenten mogen hebben omtrent hun privacy.”

In een reactie meldt Google dat men het verzamelen van data niet ontkent, maar er daarbij wel aan toevoegt dat de gegevens nooit zijn opgeslagen. De data is alleen doorgestuurd naar het Google-systeem dat push-meldingen van Android-smartphones regelt.

2 reacties

  1. Ja duh.
    Ik had mijn Android telefoon nog maar een paar dagen (overgestapt van Windows Phone) en kreeg ’s ochtends een berichtje over verkeersdrukte naar mijn werk. Ik had niet mijn werklocatie ingegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *