OLED vs. LCD-TV’s – Wat is nou eigenlijk het verschil?

Tja, welke moet je dan kiezen?
De feestdagen staan voor de deur… Wat moet je kopen?

De feestmaand is alweer twee weken aan de gang en fanatieke TV-kijkers en technologiefanaten hebben weer kriebels in hun buik. Toch kan het nog al eens verwarrend zijn welke soort technologie nou precies wat doet, zeker als het om TV’s gaat. Dus, wat is nou eigenlijk het verschil tussen OLED-TV’s en LCD-toestellen?

LCD
LCD-TV’s (liquid crystal display) maken gebruik van vloeibare kristallen; een technologie die al een tijdje verkrijgbaar is. De televisie’s, veelal met achtergrondverlichting van LED-licht, hebben een relatief laag energieverbruik en zijn hartstikke prima. Ook hebben de TV’s een goede levensduur en zijn ze milieuvriendelijk.

Die TV’s zijn overigens weer in twee categorieën onder te verdelen. Enerzijds heb je full-LED-schermen, waarin LED-lampjes direct achter het beeld zitten en zo gelijkmatig licht emitteren. Daarnaast heb je ook edge-LED-TV’s, die slechts LED-lampjes aan de randen van het toestel hebben zitten. Hierdoor kan de televisie uiteindelijk een stuk dunner worden gemaakt, maar daar staat wel tegenover dat de lichtverdeling ietwat inconsistent kan zijn vergeleken met full-LED-TV’s.

Uiteindelijk zijn LED-LCD-TV’s al een tijdje in gebruik om een reden. De toestellen zijn doorgaans relatief goedkoop en doen het hartstikke prima. Overigens zit er nog steeds verschil in de beeldkwaliteit; de benaming duidt alleen op de technologie(ën) die gebruikt zijn.

Samsung UE65F9005

OLED
Aan de andere kant heb je OLED-TV’s (organic light emitting diode). Deze technologie (die onder andere ook in iPhones wordt gebruikt) is nog wat nieuwer en onder andere daardoor nog wat duurder. Ook is de kwaliteit van OLED-TV’s doorgaans een stukje beter vanwege de beeldkwaliteit die deze technologie oplevert.

In beginsel lijkt deze technologie erg op de LED-technologie, al zijn er fundamentele verschillen die beeldschermen net dat beetje extra kunnen geven. Zo is het productieproces van het maken van OLED-schermen een heel stuk ingewikkelder dan die van LED-schermen, wat de prijs al ietsje opdrijft.

Daarnaast kunnen pixels in een OLED-TV individuele oplichten/gedempt worden vanwege de organische (vandaar de letter ‘O’ in OLED) natuur van de miljoenen LED’s. Hierdoor hebben dergelijke TV’s geen achtergrondverlichting nodig, ligt het energieverbruik nog lager en is het kleurcontract bijna perfect. Tot slot hebben de (veel duurdere) OLED-TV’s vaak een hogere frame rate, wat ervoor zorgt dat beelden niet wazig worden bij snelle bewegingen.

Zelfs de papegaaien staan ervan te kijken... Zo scherp?!

Dus, LED-LCD of OLED
Als je dus deze feestdagen de knoop wilt doorhakken, denk dan vooral aan je eigen behoeften. Als je slechts sporadisch televisie kijkt dan zijn de ontzettend dure OLED’s het op het moment niet waard. LCD-schermen met LED-verlichting zijn namelijk hartstikke prima voor de meeste TV-kijkers en je betaalt er ook nog eens een stuk minder voor.

Wil je daarentegen de komende paar jaar in ultieme kwaliteit dagelijks een paar uur voor de buis hangen, dan is een OLED echt iets voor jou. De kijkhoeken zijn groter, het energieverbruik is lager en de kleuren contrasteren stukken beter. Maar ja, daar moet je dan wel een aardig zakcentje voor over hebben. Of wat dacht je van deze ultrascherpe 8K TV?

Headerfoto @Kārlis Dambrāns

11 reacties

  1. Wat een objectief en oppervlakkig artikel… oled is zonder discussie de superieure techniek als het aankomt op beeldkwaliteit. De enige reden om lcd te verkiezen boven oled is als je laatstgenoemde niet kunt betalen.

  2. Welke technologie heeft (gemiddeld gezien) een langere levensduur of maakt dat nauwelijks verschil.
    De huidige beeldkwaliteit vind ik persoonlijk meer dan voldoende, of ik nou naar een oled of een lcd scherm kijk het maakt mij eigenlijk niets uit, ik hoef dan ook niet over 5 jaar weer een nieuwe tv voor de betere beeldkwaliteit. Ik vind het veel belangrijker om een technologie te kiezen die zo lang mogelijk meegaat.

    • @robert110: De meeste LCD (led backlight-)schermen gaan ook niet heel veel langer dan een jaar of 6 mee, zeker als deze gemiddeld zo’n 5 à 6 uur per dag aan staan (niet ongewoon in veel huishoudens). Na zo’n aantal branduren worden lcd pixels ‘lui’ en dat zie je terug in vlekkerige zwarting, verminderde helderheid, ‘bleeding’ in de hoeken en langs de randen van het scherm, etc.

      Het enige nadeel van OLED is, dat je op dit moment nauwelijks nog televisies kunt kopen met deze technologie in een (nog enigszins) compact formaat van onder de 40″. Niet iedereen kan (of wil) de ruimte creëren voor een 50″ scherm of groter aan de muur.

  3. Over OLED: “die onder andere ook in iPhones wordt gebruikt”
    Sinds een maand ongeveer. Als je herkenning wil oproepen noem dan Samsung telefoons. Die hebben al sinds 2010 OLED.

    • @koeberg: het is apparata die moeten in elk artikel iets over apple zeggen daar worden ze zo opgewonden van. Al had samsung al o-led sinds het stenen tijd perk in hun telefoons daar zouden ze op deze site nooit naar verwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *