TU Delft verkoopt Bitcoins voor 14,4 pentabyte verbruik

Tu-delft-pentabyte-tribler
Ontwikkeling van privacyvriendelijk downloadnetwerk Tribler vreet stroom.

De TU Delft maakte vandaag bekend dat zij voor 14,4 pentabyte verbruik hebben ingekocht. Om je een idee te geven, 1 pentabyte is genoeg om 13,3 jaar non-stop hd-tv video of 20 miljoen kasten met ieder 4 planken vol geschreven tekst op te slaan. Om het abstract iets inzichtelijker te maken, 1 pentabyte is 1.000 terrabyte. Nu zal men in Delft vast wel eens een filmpje maken en ook (heel veel) interessante boeken in huis hebben, maar daar is deze aankoop niet voor bedoeld.

De 14,4 pentabyte wordt namelijk gebruikt om een stabiel platform te creëren voor Tribler. Tribler is, eenvoudig uitgelegd, een privacyvriendelijke variant van BitTorrent. Zij claimen dat door de link tussen de downloader en de beperkte encryptie vrij makkelijk kan worden achterhaald wie de downloader is. Dit kunnen de illegale downloaders dissidenten en onderdrukten met vrije geest natuurlijk niet riskeren als zij hun ervaringen delen of ongevallig nieuws downloaden.

Daarom heeft Tribler een nieuwe dienst ontwikkeld met extra encryptie. Ook heeft men gelijk een oplossing geprobeerd te zoeken voor het fenomeen dat mensen meer downloaden dan uploaden. Wanneer men bandbreedte voor uploaden ter beschikking stelt krijgt men tokens. Ook vallen er tokens te verdienen wanneer je als exit node optreedt. Het platform verstookt nu zo’n 6 TB per dag aan bandbreedte en men verwacht dat dit snel meer wordt naar mate het netwerk populairder wordt.

Initiatiefnemer Johan Pouwelse zegt dat men om deze capaciteit te verkopen ‘een getal van drie cijfers’ aan Bitcoin (BTC) heeft verkocht. Deze had de TU omdat men daar al vanaf 2009 Bitcoins aan het minen is. De exacte prijs is niet bekend gemaakt, maar tegen de huidige koers en minimaal 100 BTC heeft het netwerk tenminste 340.000 euro gekost. Of dit zo’n slimme zet is vragen we ons af. Allereerst is de koers van de Bitcoin nu rond het laagste punt ooit. Bovendien lijkt het project, dat als sinds 2014 loopt, inmiddels ingehaald door BitTorrent, dat een vergelijkbaar initiatief lanceerde.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *