Slijtageslag op PC-markt nog lang niet ten einde

We kopen amper nog nieuwe computers
We hebben het al een tijdje over dalende smartphoneverkopen, maar op de PC-markt is de slijtageslag al langer aan de gang.

De afgelopen zes jaar waren de cijfers van de analisten bij IDC vrijwel altijd negatief: kwartaal na kwartaal werden er minder computers verkocht. Alleen in het tweede kwartaal van 2018 noteerde de markt een klein plusje. Inmiddels zijn de nieuwe cijfers binnen, maar ook dat is niet iets om vrolijk van te worden.

Volgens IDC zijn er in het eerste kwartaal van 2019 uiteindelijk 58,5 miljoen computers verscheept. Dat terwijl het er een jaar eerder nog 60,3 miljoen waren. Vrijwel alle grote merken voelen dat: alleen Lenovo en Dell groeiden een beetje. Aan de andere kant zit Acer in de hoek waar de klappen vallen: zij vielen 13,3 procent terug en zijn ingehaald door Apple.

HP blijft vooralsnog de grootste fabrikant met een marktaandeel van 23,2 procent, gevolgd door Lenovo met 23 procent, Dell met 17,7 procent en Apple met 6,9 procent. Acer staat met 6,1 procent nog net in de top vijf.

4 reacties

    • @jantje_555: en tegelijkertijd gooien ze bij Apple keer op keer de eigen glazen in door te lang aan te dure en bovendien verouderde hardware te blijven hangen. Daarnaast de weinige nieuwe features en hardware die keer op keer problemen veroorzaakten of kapot gingen en het aloude mantra dat garantie, reparatie of vervanging óók de nodige frustraties opleverden bij de klanten.

      Meer in het algemeen wordt de krimp denk ik ook wel veroorzaakt doordat de groei in de performance van elke nieuwe generatie chipsets maar marginaal is. Een laptop of pc van 4 jaar oud hoeft daardoor nog helemaal niet verouderd aan te voelen – iets wat vijftien jaar geleden echt nog wel anders was. Per saldo is het nu alsof je een auto die 250km/u kan rijden vervangt door een die 280 km/u rijdt – en in de praktijk rij je nooit harder dan 130.

      Nee, de markt verschuift steeds meer op naar uiterlijkheden: dunnere schermranden, dunnere en lichtere laptops en meer focus op connectiviteit & cloud computing.

  1. ik heb een laptop van 2012 en die voldoet inderdaad nog prima, zeker omdat hetgeen je op een pc doet eigenlijk bijna allemaal in chrome zit of webbased is. Denk dat heel veel mensen eigenlijk genoeg hebben aan een chromebook maar windows gebruiken uit gewoonte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *