Met dit horloge kun je het allerdiepst duiken

Tof maar overbodig
Het horloge kan tot recordbrekende dieptes komen.

Waar de Koude Oorlog werd getypeerd door de Space Race gaat het onder horlogemerken om de race naar de bodem van de oceaan. Omega heeft die race vooralsnog gewonnen met het absurde apparaat dat de Ultra Deep Professional heet.

Het voorgaande record was tot vorige maand in handen van Rolex. Het Zwitserse luxe horlogemerk maakte een horloge dat tot 10,916 meter onderwater kon. Omega gaat daar met een arbitraire hoeveelheid van 12 meter overheen, tot een diepte van 10,928 meter.

Diepzeeduiker Victor Vescovo had het horloge bij toen hij naar het diepste punt op aarde ging. De Mariana Trog (op 6 meter na 11 kilometer diep) is een plek waar nauwelijks leven mogelijk is omdat de druk daar bijna buitenaards hoog is; meer dan 1100 kgf/cm² (kilogramkracht per vierkante centimeter).

[gv data=”LKXvdyNz6L8″][/gv]

Het moge dus duidelijk zijn, met een druk die meer dan 1000 keer groter is dan de ‘gewone’ luchtdruk op zeeniveau, kunnen mensen niet overleven. Het ongetwijfeld peperdure stukje technologie (dat overigens niet commercieel verkrijgbaar is) heeft dus een absurd sterke onderzeeër nodig die naar verluidt zo’n $50 miljoen zou kosten.

En dan nog, ga je het horloge aan de buitenkant van de romp vastmaken of zo? Uh, ja, zo zijn de horloges daadwerkelijk getest op die diepte, maar je begrijpt ongetwijfeld wat ik wil zeggen.

Het mag dus gezegd worden dat de race naar de bodem volledig overbodig is, in tegenstelling tot de race naar de ruimte. Het is geweldig dat mannen als Vescovo onze diepe oceanen verkennen, maar volgens mij is het volledig irrelevant dat een horloge die druk kan weerstaan als het toch binnen een metalen doodskist gedragen wordt, waar de druk enigszins normaal is.

Lees ook: Waarom dit slimme horloge 200.000 dollar kost

Foto @Omega

3 reacties

  1. Doe eens research ….
    Dan kom je erachter dat de Rolex Seadweller deepsea Challenge gemaakt was tot 12km diepte !
    Tevens is de Rolex gedragen door de robotarm aan de buitenkant van het duikvaartuig en dus daadwerkelijk de druk heeft mee gemaakt.

    Zinvol ? Niet echt maar het gaat om een stukje techniek waar men van leert en bepaalde elementen kan toepassen in zinvollere horloges. Beetje het F1 verhaal, in weze ook niet direct zinvol ware het niet dat soms bepaalde technische snufjes terug komen in reguliere auto’s.

    Als je echt maar dan ook echt research had gedaan dan had je gezien dat Rolex dit decennia geleden al eerder gedaan had en toen hadden ze ook een horloge speciaal gemaakt. Als je de techniek bekijkt van toen en die van een aantal jaren geleden dan zag je duidelijk vooruitgang.

    Al met al …. Omega, Nice try.

    • @turbobrick: Volgens mij staat er niets in het artikel over tot hoe diep een horloge zou moeten kunnen, maar op wat voor diepte het record bevestigd is en Omega heeft toch echt het record van Rolex verbroken. Als je verwijst naar James Cameron en de Rolex, hij kwam tot 10,908 meter. Een Rolex die dieper dan dat is geweest kan ik niet vinden. Prima research gedaan dus?

      Daarbij erken ik inderdaad dat het horloge aan de buitenkant van de duikboot was bevestigd, wat weer bevestigt dat de druk daadwerkelijk is getest. En dat een horloge tot 12km diep kan is leuk en aardig, maar zo’n diepe plek ga je op de planeet aarde niet vinden dus ik begrijp niet helemaal hoe dat dan nuttig zou kunnen zijn.

      Je stelling over F1-technologie die terug komt in het dagelijks leven is solide. Veelal wordt zeer exclusieve, specifieke technologie later in een veel breder toepasbare omgeving gebruikt. Maar een horloge dat zo diep kan heeft absoluut geen waarde. Het enige waar ik aan denk is de ruimte, maar gewone horloges werken gewoon zonder zwaartekracht.

  2. Het daadwerkelijk testen is juist de clue … In de sub waar die vent zat is het gewoon 1 atmosfeer en kan je dus net zo goed een HEMA horloge om je pols doen.

    Mbt de techniek moet je denken aan toepassingen aan de hedendaagse artikelen.
    In de jaren 60 toen Rolex de eerste deepsea attempt deed hadden ze een stuk glas in het horloge van ik geloof wel 3 a 4 cm dik !
    Dat was destijds perspex omdat men niks anders had.
    Het recentere model had een minder dik stuk glas (in die was aan de bovenkant vlak en dus goed afleesbaar) van kunstmatig saffier glas.
    Saffier glas komt de laatste 15 jaar terug op met name horloges en we zien dat tegenwoordig zelfs hier en daar teug op bijv. Smartphones.
    Ook enkele waterproofing technieken van os horloges zijn toegepast op is smartphones en andere moderne electronica terwijl 30 jaar geleden het enige dat waterproof was horloges waren.
    Ik had destijds al een Casio die waterproof was tot 200M terwijl een mens normaliter NOOIT op die diepte zal komen (en dus aan die druk onderhevig zou zijn).

    Ben het wel met je eens dat het voornamelijk prestige en publiciteitsstunts zijn en pure marketing maar geheel zinloos is het nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *