De zonnepanelen van Tesla zijn ook te huur + tips

zonnepanelen-huren-tesla-solar
Deze belangrijke aspecten vergeten bezitters vaak, maar moeten wel gebeuren.

We hebben deze zomer weer heel wat zonne-uren gehad, dus dat was genieten voor bezitters van zonnepanelen. Als jij ook overweegt zonnepanelen te nemen of jouw huidige zonnepanelen te vervangen is er goed nieuws. Zeker wanneer je opziet tegen de kosten. Elon Musk kondigde namelijk via Twitter aan dat Tesla Solar, zeg maar de afdeling ‘zonnepanelen’ van Tesla, een herstart krijgt.

Een van de opties is dat je de zonnepanelen, inclusief de kosten van installatie, kunt huren. Hiermee verhoog je weliswaar de maandelijkse uitgaven. De grote aanvangsinvestering blijft je echter bespaard. Het verdient echter wel de aanbeveling om even goed uit te zoeken wat het verschil tussen ‘bezitter’ (bij koop) en ‘huurder’ (als je voor Tesla Solar gaat) uitmaakt wanneer je BTW terugvraagt en/of lokale subsidies voor de aanschaf aan wil vragen (als die er zijn). Je hebt nog even de tijd, want Musk kondigde aan dat men volgend jaar in Europa van start gaat.

Daarnaast is het, zoals we bij de instorting van het dak van AZ hebben kunnen zien, belangrijk om vooraf goed te bekijken of de constructie van de ruimte (en dan met name het draagvermogen van het dak) toereikend is om het gewicht van de te plaatsen zonnepanelen met toebehoren te kunnen dragen.

Een ander aspect dat vaak vergeten wordt is de verzekering. Niet alle verzekeraars bieden standaard dekking voor de zonnepanelen, zeker niet wanneer deze niet aangemeld zijn. Als je huiseigenaar bent kun je het beste de waarde van de zonnepanelen met toebehoren opgeven aan zowel de opstal- als de inboedelverzekeraar (of jouw tussenpersoon als je jouw verzekeringen via een tussenpersoon sluit). Als je huurder bent kun je alleen de inboedelverzekeraar (of tussenpersoon) informeren. Daarnaast is het belangrijk om jouw aansprakelijkheidsverzekering te bekijken. Is jouw aansprakelijkheid voor afgevallen/afgewaaide zonnepanelen wel verzekerd? Of deze bepalingen ook gelden voor de huur-panelen van Tesla Solar is de vraag. Dit zal afhangen van het contract en de voorwaarden die Tesla Solar nog moet publiceren.

In ieder geval heb je vanaf volgend jaar weer een extra mogelijkheid om te genieten van de verlengde salderingsregeling. Uiteraard kun je ook op andere manieren besparen op jouw energierekening.

Volgens de Nederlandse website kan je al reserveren bij Tesla Solar en zouden de kosten € 100,- per maand bedragen.

6 reacties

  1. Na enig onderzoek blijkt dat je 100e per maand betaalt voor 200 dakpannen. Dus geen heel dak (een heel dak, beide kanten heeft er doorgaans 600). Daarnaast betaal je die 100e a 200 dakpannen enkel voor de dakpannen, niet voor de montage, niet voor de installatie en zonder powerwall. Die powerwall heb je wel nodig, anders kan je net zo goed op gas blijven hangen, want dan is er geen winst maar enkel verlies te behalen. Daarnaast is de beoogde maximale leeftijd van een dakpanzonnepaneel ongeveer 15 jaar, maar neemt het vermogen binnen 10 jaar al af. Dus die 15 jaar haal je niet. Je krijgt eenmaal de mogelijkheid om de dakpannen te verwisselen, maar dit moet binnen 5 jaar gebeuren, anders maakt Tesla geen winst erop. Dus tjah… Waarom zou je dan huren!? Het kost je sowieso 300e per maand en de winst is er niet zonder powerwall. Dus je kan niets verkopen.

    Let wel, dit is gebaseerd op de Amerikaanse leaseprijs. Wellicht dat de Europese Unie zich nog gaat bemoeien met Musk’s aanbod. Hoogstwaarschijnlijk.
    Een kennis van mij heeft de lease overeenkomst een dag voor oplevering ontbonden en toch maar de boel gekocht, omdat de kleine lettertjes (hierboven uitgelegd) niet in zijn leasecontract staan, maar ergens op pagina 170 in een enkel online te vinden document in zijn ‘MyTesla’ omgeving. Wat overigens op zijn beurt (dat document) erg moeilijk te vinden is en al helemaal niet te vinden is als je er niet om vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *