Deze game-freak betaalde 1 miljoen dollar

gamer-geeft-miljoen-dollar-uit
Dan moet je wel erg veel van gamen houden. Wat kocht hij?

De een verzamelt Transformer poppetjes en de ander is weer fan van Lego sets, maar dat alles is aan de Duitse tandarts Eric Naierman niet besteed. Hij is namelijk een echte gamefreak.

Nu wil hij niet alleen graag gamen, maar ook bijzondere games sparen. Om iets bijzonders te hebben kijkt hij niet op een dollar meer of minder. Samen met een klein clubje vrienden, die zichzelf de ‘Video Game Club’ noemen, kocht hij zo’n 40 retro games voor het duizelingwekkende bedrag van $ 1,02 miljoen dollar. Hiervoor krijgt hij dan ook wel iets. De games zijn bijna allemaal eerste uitgaven en verpakt in de verpakking uit de fabriek (deze werd door retailers meestal gelijk weggegooid). De meeste games komen dan ook in aanmerking voor de kwalificatie ‘Black Box’ of ‘sticeker sealed’. Dit zijn de beste waarderingen die verzamelgames kunnen krijgen. Bovendien is er een aantal games waarvan er nog maar 1, 2 of 3 stuks in die conditie bekend zijn.

Naierman kocht onder meer sticker-sealed, black-box games van “Mario Bros” ( de ‘arcade’ editie uit 1986), de twee laatst bekende exemplaren van “Golf” (1985) en het enige bekende exemplaar (in die staat) van “Balloon Fight” (1986) en “Gumshoe” (1986). Ook de andere games zijn door externe experts stuk voor stuk als zeer zeldzaam en waardevol aangemerkt. Hierdoor heeft de Video Game Club nu waarschijnlijk de meest exclusieve verzameling van retrogames ter wereld.

Wie denkt dat deze mannen knettergek zijn komt bedrogen uit. De duurste game ter wereld, een exclusief exemplaar van Super Mario Bros, ging eerder dit jaar (gelukkig niet letterlijk) onder de veilinghamer voor iets over $ 100.000,-. Experts verwachten dat er in deze aankoop diverse games zitten die bij veiling minimaal zo’n bedrag op kan brengen.

Daarnaast blijkt de markt voor het verzamelen van retrogames razendsnel te ontwikkelen. Men vergelijkt deze ontwikkeling dan ook met de verzamelmarkt voor stripboeken. Waar bijzondere strips vaak over het miljoen dollar per stuk moeten kosten blijven de prijzen van games nog achter. Experts schatten dat dit gat de komende jaren ingelopen wordt. Daarmee zou de collectie van de Video Game Club wel eens een lucratieve investering kunnen blijken.

Gelukkig biedt de Washington Post, naast een uitleg over de collectie van Naierman ook een handleiding voor degene die zelf een financieel slaatje uit zijn of haar oude games wil slaan. De drie vuistregels:
– De game moet zo’n 20 jaar oud zijn (inderdaad, PlayStation 2 en Wii wave worden ook verzamelwaardig);
– De originele verpakking en seal moet nog aanwezig zijn;
– Het moet gaan om een eerste editie.

Alvast veel succes als je dit weekend met deze vuistregels in de hand de zolder of de schuur onveilig gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *