Apps misbruiken je smartphone om Bitcoin te minen

Bitcoin mining via telefoon
Zonder dat je het doorhebt kan jouw telefoon of tablet gebruikt worden voor het minen van digitale valuta zoals Bitcoin, Litecoin en Dogecoin. Zelf ondervind je er alleen maar nadelen van terwijl de kwade genius die het bedacht heeft er met de winst vandoor gaat.

Beveiligingsbedrijf Trend Micro is op onderzoek gegaan en kwam er achter dat er diverse (Android) apps zijn die, zonder dat de gebruiker het door heeft, gebruikt worden om digitale munten te minen. De rekenkracht van je telefoon of tablet wordt dan gebruikt om codes te kraken zodat ze munten ‘vinden’.

De meeste van deze apps moet je buiten de Play Store om downloaden, maar ook in de Google Play Store zelf werden enkele app gevonden waar deze functionaliteit in zit. Het ging daarbij onder andere om Songs en Prized.

Als gebruiker merk je dat je telefoon/tablet trager wordt en heel warm kan worden, want de processor moet namelijk hard werken. Volgens de onderzoekers is het minen met behulp van smartphones/tables niet heel efficient, maar als je miljoenen smartphones en tablets tot je beschikking hebt dan kan het toch snel gaan. (via: trendmicro.com)

4 reacties

  1. @mout: nee, dat heeft te maken met het feit dat de telefoons zo makkelijk geroot kunnen worden (en iedereen dit dus ook doet) waardoor er allerlei ongecontroleerde meuk geinstalleerd kan worden. Soms fijn, in dit geval dus niet.

  2. Het lijkt me uitgesloten dat je bitcoins kunt minen met smartphones. Zelfs met een miljoen. Op het netwerk zit momenteel zo’n 40 miljoen gigahash aangesloten. Daar kun je alleen nog maar effectief op minen met ASIC’s.

    https://blockchain.info/charts/hash-rate

    Scryptcoins (zoals Litecoin en Dogecoin) lijkt me ook sterk, maar daar weet ik niet genoeg van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *