Vacature verraadt Windows als abonnement

Als er nou ook eens zo'n knop bij kwam
Sommigen zijn geabonneerd op de krant, anderen op een tijdschrift of twee. Binnenkort zou je ook een abonnement op Windows kunnen hebben, als een recente vacature enige indicatie is.

Het blijft een heel gedoe om iedereen aan een kloppende licentie van Windows te helpen. Zeker met het internet en het snel verspreiden van gekraakte serienummers en activatiecodes is het lastig voor bedrijven om de schimmige kant van het web voor te blijven. Een abonnementsdienst zou daar in kunnen helpen, ook om het wat simpeler voor consumenten te maken.

Met Office is Microsoft al een tijdje bezig om een dienst beschikbaar te stellen voor gebruikers waarbij ze jaarlijks een bepaald bedrag betalen en zo online en offline toegang kunnen hebben tot de laatste programmatuur van het Amerikaanse concern. Met hun besturingssysteem lag het altijd net even anders, die moest je altijd nog ergens aanschaffen en vervolgens activeren.

Maar als deze vacature enige indicatie is dan komt daar spoedig verandering in. Zeker voor computerbouwers is dit interessant, ze zouden dan een bepaald aantal jaar Windows ‘gratis’ mee kunnen leveren, en na het verstrijken van die periode zal het weigeren op te starten. Consumenten hebben dan de keuze om hun abonnement betaald te verlengen, of een nieuwe computer aan te schaffen.

Of dit voor consumenten een goed plan is, blijft de vraag. Ze zijn dan in weze geen eigenaar meer van hun eigen OS, en velen zullen (door onkunde) hun computer vervangen, terwijl eigenlijk alleen het OS-abonnement verlengd moet worden. Maar goed, wanneer doen grote electronica-concerns nou eens iets wat hen misschien minder geld oplevert, maar goed is voor de consument?

6 reacties

  1. Klinkt natuurlijk geweldig leuk, maar ik moet nog zien hoelang dit “onkraakbaar” blijft…
    Bovendien zadel je gewone gebruikers die voor licenties hebben betaalt op met extra gedoe (en kosten voor mensen die lang de zelfde pc gebruiken)

    En eenmaal gekraakt val je dus alleen nog de legitieme Windows gebruikers lastig..

  2. De laatste alinea staat er een beetje krom, gebruikers zijn nooit eigendom van het OS dat ze gebruiken. Software is altijd op basis van een gebruikerslicentie, nooit op basis van eigendom.

  3. Het voordeel is wel dat je nooit hoeft te upgraden zolang je abbo loopt. Zelf heb ik 365 abonnement, bevalt best goed. Ik denk dat het wel een goed verkoop model is.

    Windows licenties van 200-300 euro zijn altijd lastig te verkopen geweest aan particulieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *