We gaan toe naar een toekomst waarin we met minder CO2-uitstoot, toch nog ons moeten kunnen verplaatsen. Mobiliteitsoplossingen dus, die gericht zijn op een CO2-arme toekomst. Vandaar de term “future mobility”. Want het is duidelijk dat we zo niet verder kunnen. We hebben de belangrijkste onderwerpen voor je op een rij gezet.

Het vervoer van de toekomst, Future Mobility moet dus anders worden dan de met fossiele brandstof aangedreven auto’s en motorfietsen van nu. Dit vervoer is als het even kan fossielvrij en zal dan ook voornamelijk gebaseerd zijn op concepten als spierkracht en duurzaam opgewekte elektriciteit. Bijvoorbeeld stroom uit een zonnepaneel, windmolen of geothermische energie. Veel uitvinders en ondernemers zijn al volop bezig met het ontwikkelen van voertuigen die helemaal passen in deze nieuwe trend. Zoals cargo bikes, e-bikes en speed pedelecs.

future mobility
Elektrische cargo bike

De belangrijkste categorieën van future mobility

Voor deze future mobility concepten richten we ons daarom vooral op dingen als elektrische fietsen, cargo bikes en andere human powered vehicles. Wat betreft elektrische fietsen zijn er twee belangrijke categorieën. Dat zijn de fietsen die wettelijk gezien onder de fietsen vallen, de e-bikes, en de fietsen die onder de regels voor bromfietsen vallen, de speed pedelecs. Mogelijk komen er in de toekomst nog nieuwe categorieën bij. Houd deze pagina dus in de gaten, zodat je helemaal op de hoogte blijft.

Elektrische fietsen of e-bikes?

Beide termen, elektrische fietsen en e-bikes, betekenen hetzelfde. Namelijk een fiets met een elektrische hulpmotor. Anders dan de bestaande snorfiets, leveren elektrische fietsen alleen vermogen als je trapt. In de trappers of trapas zit een sensor, die registreert of en hoeveel je trapt. De elektrische motor versterkt deze trapbeweging, waardoor het lijkt alsof jij als fietser over superkrachten beschikt.

Elektrische fietsen bestaan al sinds de jaren dertig, maar waren toen voorzien van een onpraktische zware loodaccu. Pas sinds begin van deze eeuw kwamen er compacte en betaalbare lithium ion batterijen, en kon de elektrische fiets echt door gaan breken. Sindsdien is het snel gegaan. Nu is al meer dan de helft van alle fietsen die verkocht wordt, een elektrische fiets. Steeds meer mensen doen hun dure auto de deur uit en vervangen deze door een zuinige en gezonde elektrische fiets.

future mobility
Speed pedelec

De speed pedelec – supersnelle fiets of human powered bromfiets?

Elektrische fietsen zijn begrensd op 25 km per uur en hebben een motor van maximaal 250 watt. Maar wat als je sneller wilt? Dat kan, maar dan moet je kiezen voor een zogenoemde speed pedelec. Daarmee kun je veel harder, tot over de 45 km per uur. Daarmee val je dan natuurlijk wel onder de regels voor een bromfiets. Dat houdt in dat je een helm moet dragen en een bromfietscertificaat moet hebben behaald. Speed pedelecs zijn een prettig alternatief voor de auto, omdat je er hoge snelheden op kan bereiken. Zeker op langere doorgaande routes onder de dertig kilometer is de speed pedelec een sterk alternatief voor de auto.

Andere future mobility

Maar dat is nog niet alles. Zo wordt er gewerkt aan overdekte elektrische fietsen, waarmee het laatste nadeel van de elektrische fiets, namelijk dat je nat kan regenen en het koud hebt in de winter, verdwijnt. Natuurlijk kan je ook de elektrische auto en hybride waterstofauto onder future mobility rekenen. Of voertuigen als de Segway. Een spectaculair voorbeeld van future mobility is de vliegende luchttaxi. Ook openbaar vervoer, zoals de waterstofbus en de elektrische trein, timmert stevig aan de weg.

Volocopter met Voloport, concept art. In Singapore is nu de eerste Voloport actief. Bron: Volocopter persmap

De verschillende thema’s binnen Future Mobility


Het laatste nieuws over future mobility


Onze artikelen over Future Mobility