Alles over de verschillende budgetten bij EV’s

De aanschafprijs van de elektrische auto’s ligt nog steeds hoger dan die van niet-elektrische auto´s. Door de toename van het aantal modellen dat er ondertussen zijn, zijn er nu gelukkig wel in verschillende budgetten elektrische auto’s verkrijgbaar.

Lees hier alles over hoe je moet budgetteren en welke auto’s in bepaalde budgetten vallen.

Het aanschaffen van een nieuwe auto is altijd al een lastige keuze geweest, maar door de opkomst van de EV’s is dit alleen maar moeilijker geworden. Nu moet je ook nog eens kiezen tussen een elektrische auto, die goed is voor het milieu, maar vaak wel wat duurder is, of voor de standaard diesel/benzineauto, die duurder in gebruik is, maar juist goedkoper is in aanschaf.

Als je dan toch hebt gekozen voor het aanschaffen van een elektrische auto, dan zijn er weer keuzes te maken. Ga je nu voor de nieuwe Hyundai Kona Electric, met zijn grote bereik, of kies je er toch voor om een elektrische occasion te halen? Op deze pagina lees je meer over waar je op moet letten bij het kiezen van een auto en vind je auto’s in verschillende prijsklassen.

Powered by:

Budgetteren: waar moet je op letten?

De kosten van een elektrische auto

Het is heel belangrijk om voorafgaand aan het aanschaffen van een auto te bepalen wat je met deze auto wilt. Elke auto heeft namelijk verschillende features en zo ook de elektrische auto’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de actieradius van een auto. Wanneer je de auto gaat gebruiken om iedere dag ver naar werk te rijden, dan kan het belangrijk zijn om een auto met een grote actieradius te kiezen. Wanneer je de auto toch alleen maar in de stad gaat gebruiken, dan zal je net zoveel aan een kleine stadsauto hebben.

Een ander voorbeeld kan laadruimte en laadvermogen zijn. Als je van plan bent om met het hele gezin met de auto op vakantie te gaan, dan is het belangrijk dat de auto genoeg ruimte en vermogen heeft. Al deze keuzes hebben invloed op hoeveel de auto jou gaat kosten en kunnen daarin ook de keuze voor een bepaalde auto beïnvloeden.

Moby is het digitale platform op het vlak new mobility in Nederland

Verschillende segmenten

Om een keuze te maken bij welke auto bij jou past zijn er verschillende segmenten waar auto’s in vallen. Wanneer je een grote gezinsauto zoekt, dan weet je dat de kleine stadsauto’s geen optie zijn.

Het meest voorkomende segment bij EVs zijn de SUV’s. Het produceren van een EV is op dit moment nog best duur. SUV’s zijn over het algemeen duurder dan bijvoorbeeld een stationwagen, wat het interessanter maakt voor de producent om een SUV te produceren. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer diverse modellen bijgekomen, waardoor je nu ook kunt kiezen voor een stationwagen, hatchback, stadsauto of zelfs een luxe EV.

Wil je meer weten over welke verschillende segmenten er zijn en wat deze segmenten inhouden?

Welk budget kies jij?

Na het bepalen wat voor soort auto je nodig hebt, kan het ook handig zijn om een overzicht te hebben van welke auto’s in welk budget vallen. Tegenwoordig komen er steeds meer EVs tweedehands op de markt. Een auto die eigenlijk boven jouw budget viel, kan hierdoor toch beschikbaar zijn.

Budget: €0 – €25.000

Op dit moment zijn er nog niet heel veel elektrische auto’s beschikbaar onder de €25.000, maar dit aantal neemt wel toe. Toch zijn er een aantal modellen zoals de Dacia Spring of de Fiat 500e die toenemen in populariteit. Wanneer je kiest voor een occasion, dan zullen er nog een aantal auto’s beschikbaar worden die een nieuwprijs hebben, die hoger is dan €25.000.

kleine budget ev
Tweedehands auto Hyundai

Budget: €25.000 – €50.000

Auto’s die tussen de €25.000 en €50.000 kosten, hebben al wat meer features dan de goedkopere auto’s. Zo hebben ze vaak een hogere actieradius en ze zullen ruimer zijn, wat ze beter geschikt maakt voor grotere gezelschappen. Elektrische auto’s van merken als Toyota en Hyundai vallen voornamelijk binnen dit segment.

EVs voor elk budget

Dacia Spring
Tot € 25.000
Pros:
 • Vier ruime zitplaatsen
 • Goedkoopste EV in Nederland
 • Parkeersensoren
 • Noodstopbekrachtiging
Hyundai KONA Electric
Tot €50.000
Pros:
 • Tot 484 km bereik
 • Regeneratief remsysteem
 • Laadruimte van 466 L
 • 204 pk
Mercedes EQE SUV
Vanaf € 50.000
Pros:
 • Verschillende interieuropties bieden luxe en comfort
 • Tot 594 km bereik
 • Bagageruimte van 1675 L
 • Mercedes Me Charge netwerk

Budget: vanaf €50.000

De elektrische auto’s vanaf €50.000 beschikken over de hoogste actieradius, het meeste comfort en de vetste snufjes. Om toch de luxe en comfort van een van deze auto’s te hebben, maar niet de volledige prijs ervoor te hoeven te betalen, kun je ervoor kiezen om ze tweedehands aan te schaffen. Het aanbod elektrische occasions in deze klasse zal over het algemeen wel minder groot zijn dan dat van de andere klassen.

Met een budget vanaf 50.000 euro zijn er natuurlijk wel behoorlijke verschillen. Kijk bijvoorbeeld naar de Audi Q4 e-tron, die vanaf €58.000 beschikbaar is, en de Lucid Air Dream, de auto met de grootste actieradius, die vanaf €222.000 beschikbaar is.

Audi Q4 e-tron

Meer weten?

Elektrisch rijden

Geselecteerd door

Occasions

Geselecteerd door

Elektrische fietsen

Geselecteerd door

Holon Mover

Mobiliteit

Geselecteerd door

Moby verbindt particulier, bedrijf en overheid op het vlak van new mobility en koppelt ze aan producenten, adverteerders en initiatiefnemer

Ga direct naar YourMoby