Buying guide voor elektrische auto’s

De beste tips bij een elektrische auto kopen

Een handig stappenplan

Powered by YourMoby

Een elektrische auto kopen?

Het besluit om over te stappen naar een zuinige, elektrische auto was stap 1. Maar wat nu? Naast de standaard dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een auto, zoals het type en model auto, zijn er natuurlijk ook nog zaken waar specifiek op moet letten bij het aanschaffen van een EV: zoals de actieradius en onderhoudskosten etc. Wij helpen je graag op weg om een juiste keuze te maken die voldoet aan jouw wensen!

Hieronder vind je een stappenplan die je kunt gebruiken wanneer je een elektrische auto wilt gaan kopen. Door de stappen langs te lopen weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet. Deze guide is ook te gebruiken als je liever een occasion wilt aanschaffen.

Powered by:

Waar moet je op letten bij het kiezen van een elektrische auto?

Stap 1: Type & model

Eerst is het belangrijk om na te denken over wat voor type EV je wilt. Volledig elektrisch of begin je liever met hybride? Denk hierbij goed na over hoe je van plan bent de auto te gaan gebruiken. Is het vooral voor woon-werkverkeer, lange afstanden of als stadsauto?

Kies op basis hiervan ook het model dat jou het meeste aanspreekt. Bekijk welke functies het model heeft en hoeveel (bagage) ruimte je nodig hebt. Zo zul je al snel een kleinere selectie aan kanshebbers hebben.

Stap 2: Actieradius en oplaadtijd

Vervolgens zul je ook al gedacht hebben over de afstanden die je zult gaan rijden. Het is belangrijk om te zorgen dat de EV een passende actieradius en rijbereik heeft. Want zelfs als je maar korte afstanden rijdt, maar wel elke dag, zul je de auto regelmatig moeten opladen.

De actieradius is het aantal kilometers dat de auto kan afleggen op één volle accu. Dit ligt meestal tussen de 190 en 600 kilometer. Daarnaast is het ook belangrijk dat om te kijken hoelang de auto nodig heeft om op te laden, zeker als je hem regelmatig gebruikt.

Stap 3: Comfort

Je selectie zal inmiddels alweer wat compacter zijn. Dan is het nu tijd om ook aan het comfort te denken.

Een elektrische auto heeft vaak al een goede uitrusting. Het zijn meestal automaten, hebben een goede wegligging door het gebruik van lichte materialen en ze zijn vaak voorzien van de nieuwste technologieën. Dit zorgt allemaal voor een ontspannen rijervaring.
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je het interieur mooi en comfortabel vindt.

Stap 4: Budget en kosten

En dan, de kosten. Eerlijk is eerlijk, elektrische auto’s zijn nou eenmaal niet goedkoop. Daar komt dan wel weer bij je op lange termijn veel bespaart op brandstof, onderhoud en belasting.

Bedenk dus goed of een gloednieuwe EV een goede investering is. Heb je een beperkt budget? Dan kun je ook kiezen voor een tweedehands elektrische auto. Dit zijn iets oudere en al gebruikte modellen, maar gaan vaak nog een lange tijd mee!

Stap 5: Proefrit

Deze stap is met name belangrijk als je een occasion wilt gaan kopen. Als het goed is het je nu een top 3 of top 5 favoriete modellen. Het is slim om deze goed te vergelijken en daarnaast ook een proefrit te maken. Het is belangrijk om een proefrit te maken en niet alleen maar vanaf de buitenkant de auto te bekijken. Hoe vind je de auto rijden? Zit het lekker? Kun je overal bij en kun je alles zien?

Maak je een proefrit in een occasion? Wees dan extra kritisch. Het is belangrijk om te letten of alles nog werkt naar behoren en de accu nog goed is. Wees ook kritisch over de verkopers van de occasions. Hebben ze goed voor de auto gezorgd? Is de auto recent gekeurd? Je wilt niet opgescheept worden met een kapotte auto en/of een hoop onverwachte onderhoudskosten.

Moby is het digitale platform op het vlak new mobility in Nederland

Welke EV kies jij?

elektrische auto

Elektrische auto’s

Dat was een hoop informatie om in één keer te verwerken. Het is dus helemaal niet erg als je je nog wat verder in wilt lezen, op een rustig tempo. Via de onderstaande knop kun je alles te weten komen over elektrische auto’s, de verschillende kenmerken én hebben we al de beste modellen voor je op een rij gezet!

Hybride auto’s

Het kan ook zijn dat je een volledig elektrische auto toch nog een te grote stap vindt. Het is dan ook een flink verandering. In dat geval zou je kunnen denken over een hybride auto. Deze auto’s hebben zowel een traditionele verbrandingsmotor als een elektromotor. Je rijdt in principe gewoon op benzine of diesel, maar doordat de elektromotor meewerkt als ondersteuning rij je toch een stuk zuiniger.

Lees hieronder snel verder voor meer informatie over hybride auto’s!

hybride occasions

Voor welk merk kies jij?

Wil jij weten welke merken goede en betrouwbare elektrische auto’s aanbieden? Deze drie merken hebben een uitgebreid aanbod met diverse EV modellen. Ook op de occasionmarkt!

Kia automerk

Kia

De auto’s van Kia zijn zeer modern en zijn voorzien van de laatste technologische hoogstandjes. Bekijk alle EV’s van Kia.

toyota

Toyota

Toyota is een merk wat we al lang kennen en betrouwbaar is. Toyota heeft verschillende modellen die (ook) elektrisch en/of hybride zijn.

hyundai

Hyundai

Hyundai is een betrouwbaar en kwalitatief goed merk en dus ook zeer populair. Het merk heeft verschillende sportieve en ruime elektrische auto’s .

Top 3 EV’s

BMW i3
Pros:
 • Cruise control adaptief
 • Goede veiligheidsvoorzieningen
 • Volledig elektrisch
 • Compact en praktisch
Kia Niro
Pros:
 • Alarm klasse 1 (startblokkering)
 • DAB ontvanger
 • Goede veiligheidsvoorzieningen
 • In elektrisch en hybride variant beschikbaar
Peugeot e-208
Pros:
 • Connected services
 • Alarm klasse 1 (startblokkering)
 • Ledverlichting
 • Goede veiligheidsvoorzieningen

De geheime voordelen van elektrisch rijden

Waarom ondernemers nu overstappen

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

Download gratis

Conclusie: hoe kies je een passende elektrische auto?

Het is belangrijk om goed na te denken waar je de elektrische auto voor gaat gebruiken en waar de auto aan moet voldoen. Kritisch zijn is dus ook niet onbelangrijk.

Als het merk dat je graag wilt niet een model heeft die aan al jouw behoeftes voldoet, is het waarschijnlijk toch beter om een merk te zoeken die dat wel heeft. Uiteraard geldt ook hier voor: vergelijk verschillende auto’s en maak een proefrit om zeker te weten dat jij je goed voelt in de gekozen auto.

Meer over elektrische auto’s

Het aanbod is tegenwoordig enorm als je de keuze hebt gemaakt voor elektrisch rijden! Vind je het lastig om auto’s te vergelijken? Wij kunnen je een handje helpen, we hebben de beste elektrische- en hybride auto’s overzichtelijk onder elkaar gezet.

In onze artikelen over Future Mobility vind je alles wat je wilt weten over elektrisch vervoer.

elektrische auto's buying guide

De beste elektrische auto’s

Ben jij klaar om een elektrische auto uit te gaan kiezen? Wij hebben een lijst gemaakt van de beste elektrische auto’s van het moment.

Benieuwd welke het zijn en of dit iets voor jou is?

hybride auto's

De beste hybride auto’s

Wil je toch liever een hybride auto kopen? Dat kan ook een uitstekende keuze zijn! Hybride auto’s zijn tevens relatief zuinig, super modern en zien er goed uit.
We hebben je op weg geholpen door een lijstje te maken van de beste hybride auto’s.

Veelgestelde vragen

Heb je na het lezen van deze pagina nog steeds vragen over het uitkiezen van elektrische auto’s? We hebben de meest veelgestelde vragen voor je verzameld.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische auto?

In onze buying guide vind je een handig stappenplan! In het kort waar je op moet letten: het type elektrische auto, de prijs en kosten, de actieradius en het comfort van de auto.

Heb ik een apart rijbewijs nodig voor een elektrische auto?

Nee, je hebt geen specifiek rijbewijs nodig. Let wel op dat elektrische auto’s meestal automaten zijn en dat dat even wennen is als je een schakelbak gewend bent. Ben je een beginnende bestuurder, dan is het niet onverstandig eerst wat te oefenen op een veilige plek of met iemand naast je.

Kan ik op vakantie met een elektrische auto?

Ja, dat kan zeker! EV’s hebben tegenwoordig een zeer hoge actieradius en er zijn veel oplaadpunten in Nederland en Europa. Met snelladers is de accu in 30 minuten weer opgeladen, dus je staat ook niet urenlang stil bij een tankstation. Bekijk van tevoren waar je laadpalen kunt vinden en stem hier je route op af.

Moby verbindt particulier, bedrijf en overheid op het vlak van new mobility en koppelt ze aan producenten, adverteerders en initiatiefnemer

Ga direct naar YourMoby