Profiteer van elektrisch rijden | Alles over segmenten bij EVs

Wil jij overstappen naar een EV? Welke auto het beste bij je past, hangt van een aantal verschillende dingen af. Rijd je veel? Vind je een groot scherm belangrijk? Of wil je juist veel ruimte achterin?

Ontdek hier welk segment het beste bij jouw leven past!

Auto’s worden vaak verdeeld in segmenten. Zo heb je SUVs, stationwagens en nog veel meer. Maar wat betekent zo’n segment nou eigenlijk?

Modellen worden in een bepaald segment opgedeeld, omdat al die auto’s samen dezelfde eigenschappen hebben. Een SUV bijvoorbeeld is over het algemeen een hoge auto, terwijl een stationwagen een verhoogde achterkant heeft. Ook de elektrische voertuigen zijn in deze categorieën ingedeeld. Wij doken in diverse segmenten en vergeleken de EVs die hierin vallen. Ontdek de beste per segment!

Powered by:

Segmenten op een rij

Stadsauto’s

Rijd je geen grote afstanden in de stad en heb je niet super veel ruimte nodig? Dan zijn EVs uit dit segment geschikt voor jou!

Kleine EV

Deze auto’s hebben een kleiner accupakket dan bijvoorbeeld de elektrische SUV’s, waardoor ze een lagere actieradius hebben. Hierdoor komen ze wel in compacte modellen, die ook nog eens sneller opladen. Ideaal voor in de stad!

Naast dat de stadsauto’s zo goed geschikt zijn voor in de stad, kunnen ze ook gewoon op snelwegen gebruikt worden. Verder zijn deze type auto’s over het algemeen ook nog goedkoper dan andere EVs, met een prijsklasse tussen de 20.000 en 35.000 euro. Daarnaast zijn deze auto’s beter voor het milieu, omdat er minder lithium in de batterij zit. Een interessante optie voor als je in de stad woont!

Stationwagens

Is een stadsauto voor jou geen optie? Dan zijn stationwagens misschien een goede keuze voor jou! Ondanks dat elektrische stationwagens helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn, is dit toch een segment dat wij hier willen benoemen. Door de hoge productiekosten is het voor fabrikanten aantrekkelijker om een SUV te maken, aangezien deze beter verkoopt. Maar het blijkt dat stationwagens vaak ruimer zijn dan SUV’s, de wagens goedkoper zijn en de stationwagens ook nog eens beter rijden.

De verwachting is dat er eind 2023 nog meer elektrische stationswagens op de markt komen. Denk bijvoorbeeld aan de Opel Astra-e of de nieuwe Peugeot 308-e SW. Om een volledig elektrische stationwagen aan te schaffen moet je denken aan een prijsklasse tussen de 35.000 en 45.000 euro, maar er zijn natuurlijk altijd duurdere modellen.

Benieuwd naar een elektrische stationwagen?

Stationwagen

Moby is het digitale platform op het vlak new mobility in Nederland

SUV’s

Misschien wel de meest populaire EVs; de SUV’s. Een grote actieradius, veel ruimte en je zit lekker hoog op de weg. Daarnaast zien ze er ook nog eens heel goed uit.

Grote EV opladen

Doordat SUV’s heel aantrekkelijk zijn bij fabrikanten, zijn er in Nederland al een hoop verschillende elektrische modellen te verkrijgen. Dus wil je een stoere elektrische auto? Dan is dit het segment voor jou! De accu’s van EVs zijn over het algemeen erg zwaar, wat ervoor zorgt dat er een minder grote accu in een kleine auto kan. Maar in dit segment auto’s is dit geen probleem. Doordat de auto’s groot en hoog zijn, past er een zware accu in en krijgt de auto een grotere actieradius.

Door de grote populariteit van deze modellen bij zowel klant als fabrikant is de prijs over het algemeen wel wat hoger dan die van de stadsauto of stationwagen. De prijs van deze auto’s ligt tussen de 35.000 en 65.000 euro, maar er zijn altijd duurdere modellen.

Geïnteresseerd in een tweedehands elektrische SUV?

Top elektrische auto’s in het SUV segment

Mazda MX-30
Pros:
 • Verbeterde oplaadtijd
 • MyMazda service waarmee je gemakkelijk informatie krijgt over jouw voertuig
 • 8 jaar garantie
 • G-vectoring control plus voor extra rijcomfort
 • Bevat zowel actieve en passieve veiligheidsfuncties
Tesla Model Y
Pros:
 • Actieradius tot 533 km
 • Ruime plaats voor 5 volwassenen
 • Veiligste auto in deze klasse met een Euro NCAP-score van 5 sterren
 • Van 0-100 in maar 3.7 seconden
 • All wheel drive dual mot
Hyundai KONA Electric
Pros:
 • Tot 484 km bereik
 • Regeneratief remsysteem
 • Laadruimte van 466 L
 • 204 pk
Lasso Brag

Welk auto past bij jou?

Kleine EV

Wil je meer weten over de toekomst van elektrisch rijden en ben je benieuwd naar een overzicht van de verschillende merken?

hyundai

Hyundai is een van de meest vooruitstrevende merken op de markt, met al meerdere volledig elektrische modellen.

EV Budget

Naast dat het heel belangrijk is dat de auto goed bij jouw leven past, moet deze natuurlijk ook wel binnen het budget vallen.

Luxe EV’s

Zijn comfort en technologieën voor jou erg belangrijk? Dan zijn de luxe EVs misschien wat voor jou! Hieronder vallen namelijk de meest geavanceerde elektrische auto’s die er op dit moment zijn.

Altijd al een Porsche of een BMW willen hebben? Maar ben je je ook bewust van het milieu? Dan heb je geluk! Deze merken bieden nu namelijk ook elektrische varianten van hun bestaande modellen en zelfs nieuwe elektrische modellen aan.

Deze auto’s beschikken over een grote actieradius, verschillende leuke technologische snufjes en de meest luxe features, maar er hangt dan ook wel een prijskaartje aan. Zo is de BMW IX3 beschikbaar vanaf 72.000 euro.

Luxe auto

Meer weten?

Elektrisch rijden

Geselecteerd door

Occasions

Geselecteerd door

Elektrische fietsen

Geselecteerd door

Holon Mover

Mobiliteit

Geselecteerd door

Moby verbindt particulier, bedrijf en overheid op het vlak van new mobility en koppelt ze aan producenten, adverteerders en initiatiefnemer

Ga direct naar YourMoby