Een elektrische fiets leasen is in feite huren. Wat kost een elektrische fiets leasen per maand?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrische fiets leasen, waarmee twee vormen van gemak worden gecombineerd. Het gemak van een e-bike en het gemak van lease.

hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets
Een anders onbetaalbare Stromer ST5 komt met elektrische fiets leasen binnen bereik.

Een elektrische fiets, ook bekend als een e-bike of een electric bike, combineert jouw kracht samen met de kracht van de elektromotor. Je kan een elektrische fiets zien als een kruising tussen een fiets en een brommer. De ondersteuning helpt jou tot ongeveer 25 kilometer per uur. Het makkelijker kunnen trappen is dan ook de grootste reden voor de opmars van de elektrische fiets.

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Elektrische fiets leasen vaak aantrekkelijk

Wil je een elektrische fiets, maar niet zelf aanschaffen? Te duur? Houdt de bijkomende kosten je tegen van het kopen van de fiets? Of overweeg je om een elektrische fiets te leasen? Een elektrische fiets huren ook wel elektrische fiets leasen genoemd, zou dan een goede oplossing voor je kunnen zijn. Private lease wordt steeds populairder. De voornaamste reden is het grotere gemak.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een elektrische fiets leasen is, hoe een elektrische fiets leasen werkt, hoe het een elektrische fiets huren en BKR-registratie werkt, wat de redenen zijn voor een elektrische fiets huren. En natuurlijk een antwoord op de vraag: wat kost elektrisch leasen per maand, en tot slot worden de kosten toegelicht van het leasen door een werkgever en particulier.


Wat is ‘elektrische fiets leasen?’

De hoge prijs van een nieuwe e-bike wanneer je deze koopt, schrikt veel mensen af. Wanneer het in jouw financiële situatie niet mogelijk is om in één keer een grote investering te maken, haalt leasen deze drempel weg. Een elektrische fiets leasen wordt ook wel een elektrische fiets huren genoemd. Met elektrisch leasen wordt het op een fiets rijden tegen een vast maandbedrag bedoeld.

Je kan als je least, op een gloednieuwe fiets fietsen zonder dat er onverwachte kosten van schade, diefstal en onderhoud bijkomen.

Onthoud dat bij een elektrische fiets leasen de maandlasten hoger uitvallen. Het grootste verschil tussen de koop van een e-bike en het leasen van een e-bike is het eigenaarschap. Wanneer je kiest voor het kopen van een e-bike is deze direct van jou. Dit gaat om zowel de e-bike als alle bijkomende kosten zoals onderhoud en een eventuele verzekering.

Wanneer je kiest voor leasen, ben je niet de juridische eigenaar. Dit betekent dat je geen onderhoudskosten en verzekeringskosten hoeft te betalen. Deze kosten zitten namelijk verwerkt in het maandbedrag. Daarnaast dien je, omdat je geen eigenaar bent, bij afloop van het leasecontract de fiets terug te geven.

Case study lease:
hoe een zorginstelling reis- en werktijd bespaart met e-bikes van Foietsvoordeelshop


Een elektrische fiets leasen: hoe het werkt

Een elektrische fiets huren zodat je een vast maandbedrag per maand betaalt en geen bijkomende kosten hebt? Dat kan! Hoe het huren van elektrische fiets in zijn werk gaat, lees je hier. En een antwoord op: wat kost elektrische fiets huren?

Allereerst kies je jouw elektrische fiets. Ga je de e-bike gebruiken voor je werk, school of voor in je vrije tijd? Het is mogelijk om je fiets samen te stellen op basis van jouw wensen en vereisten.

De perfecte e-bike samengesteld? Het te betalen maandbedrag inclusief verzekering en onderhoud verschijnt. Na het samenstellen van jouw perfecte e-bike, kan je de e-bike uitzoeken. Daarvoor moet je alle gegevens invullen.

Vervolgens wordt er een kredietcheck gedaan. Lees alles over de kredietcheck bij ‘elektrische fiets leasen en de BKR-registratie’.

De laatste stap is het ophalen van jouw fiets. Wanneer het contract is getekend, wordt er een afspraak gemaakt bij een dealer die bij je in de buurt zit. Dit is het moment waarop je financiële verplichting ingaat en je kilometers kan maken op je nieuwe e-bike.

Direct fiets leasen?
Lees alles over de Fietsvoordeelshop Fietsplan WKR en andere mogelijkheden!


Elektrische fiets leasen en de BKR-registratie

Bij een elektrische fiets huren, ga je voor een langere periode een financiële verplichting aan. Ondanks dat het maandbedrag van de e-bike niet zo groot is, wordt er toch een BKR-registratie gedaan.

Wat is een BKR-registratie?

BKR is een afkorting voor het Bureau Krediet Registratie. Bij het BKR worden alle leningen (lang of kort) die je hebt afgesloten bijgehouden. Daarnaast houdt het BKR bij of je de aflossing en rente op tijd betaalt.

Toekomstige kredietverstrekkers kunnen bijhouden of het verantwoord is om je een nieuwe lening te geven. In het geval van een elektrische fiets leasen wordt er een positieve registratie bij het BKR gedaan.

Wanneer er een betalingsachterstand is, wordt de positieve registratie omgezet in een negatieve registratie. De gevolgen van een positieve BKR-registratie heeft invloed op de hoogte van je hypotheek.

wat kost elektrische fiets huren per maand
Een negatieve registratie bij Stichting BKR kan slecht uitpakken voor je hypotheek.

De kredietverstrekker kijkt naar het bedrag dat geregistreerd staat en neemt dit mee in de hypotheekaanvraag. Gevolg is een lager uitvallende hypotheek.

Het gevolg van een negatieve BKR-registratie is ook dat je in de toekomst lastiger aan een nieuwe lening komt. Waarschijnlijk is het afsluiten van een hypotheek in dit geval niet mogelijk.


Hoe kom je van je registratie bij het BKR af?

Eenmaal een terechte negatieve registratie, kom je er moeilijk vanaf. Het enige wat mogelijk is, is het inhalen van je achterstand. Bij een niet terechte registratie, adviseert het BKR eerst contact op te nemen met de kredietverstrekker die de registratie heeft verricht. Kom je er niet uit? Dan is de volgende stap dat je naar de geschillencommissie stapt.

Waarom een BKR-registratie?

Meestal is deze periode voor minimaal 2 tot 3 jaar. Bij een verandering in jouw persoonlijke situatie wil je niet dat het elektrische fiets leasen jou in de problemen zal brengen.

Hoe gaat een BKR-registratie in z’n werk, als je een elektrische fiets huurt?

Wanneer je bij een leasemaatschappij hebt aangegeven dat je een fietslease contract wilt afsluiten, wordt er een BKR-registratie gedaan. De controle bij BKR vindt plaats voordat het contract voor elektrische fiets huren wordt ondertekend.

Groen licht gekregen? Dan denkt BKR dat er geen problemen komen bij het aangaan van de financiële verplichting bij een elektrische fiets huren.

Geen groen licht gekregen? Dan gaat een elektrische fiets leasen helaas niet door. Advies is om van tevoren jouw financiële situatie goed in kaart te brengen, voordat je een financiële verplichting aan gaat. Bron: (BKR, z.j.).


Reden voor elektrische fiets leasen – Werkgever

Een elektrische fiets huren kan via de werkgever of via private lease. In beide gevallen zijn er voordelen. Hieronder worden deze voordelen toegelicht. Wanneer je werkgever bent, zijn er meerdere redenen om een elektrische fiets te huren voor je medewerker.

Allereerst: gezonder personeel. De e-bike combineert de kracht van de berijder met met die van de elektromotor. Dit betekent dat je tijdens het gebruiken van de e-bike beweegt. Beweging draagt bij aan een gezonder leven. Gezond personeel werkt harder, is energieker, geniet meer van het leven en is vrolijker, wat zowel hun leven als de bedrijfsvoering duurzaam verrijkt.

Ten tweede zijn er minder parkeerplekken nodig op het bedrijfsterrein. De e-bike kan namelijk gewoon bij de andere fietsen staan.

Ten derde onderneem je zo milieubewust. Dankzij een zogenoemd fietsplan, hoeven minder medewerkers met de auto naar het werk toe. Dat scheelt per reiskilometer al snel 140 gram CO2.

elektrische fiets huren
De Rotterdamse GoBike is een witte fietsen plan. Maar ook als ondernemer kan je je eigen fietsenplan beginnen. Bron: NOS

Wil je als ondernemer milieubewust te werk gaan, dan zet je met een fietsplan waarin de e-bike een leidende rol inneemt, een grote stap in het vergroenen van je bedrijfsvoering.

Tot slot is een elektrische fiets huren een interessante secundaire arbeidsvoorwaarde. Een fietsplan voor de medewerkers draagt sterk bij aan een positief imago voor je bedrijf. Je laat daarmee immers zien, dat je bedrijf betrokken is bij de gezondheid van de medewerkers en een betere leefomgeving.

Dus: wat kost elektrische fiets huren, vergeleken met het vele plezier dat je er aan beleeft?


Wat is de werkkostenregeling?

Via deze regeling is het mogelijk voor de werkgever om onbelaste vergoedingen te geven aan de werknemer. Voorbeelden zijn gereedschap, tablets, sportabonnementen, kerstpakketten maar ook het bieden van een fietsplan.

Wanneer je werkgever bent, is het verplicht om van deze werkkostenregeling gebruik te maken. Het bedrag van de werkkostenregeling is in 2020 verhoogd naar 1.7% loonsom. Met het direct beschikbaar stellen van dit bedrag, op jaarbasis minimaal 350 euro bij het minimumloon, wordt een elektrische fiets huren financieel aantrekkelijk. Bron: E-bikes, 2020.

De bestgeteste fietsen volgens de Consumentenbond, de Kalkhoff Endeavour 5.B Move+ en de Kalkhoff Image 5.B Belt BLX, zijn dankzij de Werkkostenregeling extra aantrekkelijk. Overstappen op een meer groene bedrijfsvoering en laten zien dat je je maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, was nog nooit zo voordelig.

[table “318” not found /]

Direct een WKR regelen?


Reden voor elektrische fiets leasen – private lease

Belangrijkste overweging wat betreft het huren van een elektrische fiets voor private lease, is vooral het gemak. Je hoeft alleen een vast maandbedrag te betalen, inclusief verzekering en onderhoud. De leasemaatschappij deelt mee welke bijkomende kosten bij het kopen van een elektrische fiets verschijnen.

Een goed onderhouden e-bike gaat langer mee. Daarom is het aan te raden om minimaal één keer per jaar de e-bike periodiek te laten controleren. Gemiddeld loopt de prijs voor periodiek onderhoud uiteen tussen de €50,- en €110,-. Wanneer bepaalde onderdelen vervangen moeten worden zal het bedrag hoger uitvallen.

De hoogte van de fietsverzekering voor de e-bike is afhankelijk van wat er wel en niet mee wordt verzekerd, de leeftijd (risicogroepen betalen meer) en de woonplaats. De prijs voor het verzekeren varieert tussen de €3,51 en €5,29 per maand. Op jaarbasis ligt dit gemiddeld tussen de €42,12 en de €63,48.

De kosten van een periodieke controle en de e-bike fietsverzekering zitten bij een elektrische fiets leasen in het maandbedrag verwerkt.


Elektrische fiets huren per maand – werkgever

Sinds afgelopen 1 januari 2020 is de fiscale regeling ‘fiets van de zaak’ aangepast. Voor de werkgever is het nu het makkelijker gemaakt om hun werknemers te laten profiteren van een zogenaamde fiets van de zaak. Ondernemers zelf kunnen ook gebruik maken van dit ‘fiets van de zaak plan’.

Hoe elektrische fiets huren via de werkgever in zijn werk gaat? Bij een fiets van de zaak is het mogelijk om een (elektrische) fiets te gebruiken voor woon- en werkverkeer. De werknemer hoeft niet zelf een fiets aan te schaffen. Fiscaal gezien mag de werknemer onbeperkt gebruik maken van de fiets.

Hoeveel een elektrische fiets leasen kost voor de zaak? De werkgever is verantwoordelijk voor de kosten van de fiets, inclusief onderhoud en reparatie. De werknemer betaalt in ruil voor de fiets een bijtelling bij het salaris. Met als gevolg een bijtelling van enkele euro’s per maand extra belasting. De bijtelling van een fiets van de zaak is een voordeel wanneer de werknemer de fiets ook privé gebruikt.

Over de waarde van de bijtelling wordt loonbelasting betaald. Deze bijtelling bedraagt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires. Deze adviesprijs is inclusief BTW per jaar. De werkgever moet dit bedrag op het salaris bijtellen. Over deze bijtelling betaalt de werknemer maandelijks belasting.


Wat kost elektrische fiets huren – particulier

Wanneer je op dit moment als werknemer een kilometervergoeding ontvangt, vervalt deze zodra je een fiets van de zaak hebt. Als particulier kan je een e-bike private leasen. Dit kan vanaf €59.95.- afhankelijk van de eisen voor jouw perfecte e-bike.

Als je scholier bent, heb je de e-bike terugverdiend wanneer je €4,05 per dag kwijt bent aan OV-kosten. Daarnaast is de e-bike ook gezonder dan bijvoorbeeld een scooter.

Als je de elektrische fiets gaat gebruiken voor recreatie is een goede accu belangrijk. Zeker wanneer je lange afstanden af wilt leggen.

Voor het kopen van een e-bike betekent dit een investering van duizenden euro’s. Wanneer het onmogelijk is om deze grote investering in één keer te maken, kan een elektrische fiets leasen een oplossing zijn.

Na het lezen van dit artikel kan je de afweging maken tussen het elektrische fiets huren door middel van private lease en een elektrische fiets leasen via de werkgever.

Toch graag zelf een elektrische fiets kopen? Lees dan het artikel ‘Elektrische fiets kopen’.


FAQ elektrische fiets leasen

Wat is het verschil tussen leasen en huren?

Leasen is in feite een ander woord voor een elektrische fiets huren. Wel zijn er meer varianten lease dan huur, bijvoorbeeld financial lease en operational lease.

Wanneer is een elektrisch fiets leasen interessant?

Een elektrische fiets leasen scheelt veel kopzorgen, want de leasemaatschappij regelt dingen als verzekeringen en onderhoud. Ook hoef je niet meteen het vaak hoge aanschafbedrag voor te schieten.

Wat kost een elektrische fiets leasen per maand?

De prijzen hiervan lopen uiteen van 60 tot 170 euro per maand. Een speed pedelec leasen kost tussen de 120 en 250 euro per maand.

Wat kost elektrische fiets huren?

Afhankelijk van het model, kost dit tussen de 15 en 25 euro per dag. Plus een borg.

[table “318” not found /]