Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets? Lees onze tips voor je e-bike opladen.

elektrische fiets opladen
Je ziet ze op steeds meer plekken: oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ontdek meer tips om de elektrische fiets op te laden.

Helaas, nulpuntsgeneratoren bestaan niet. Dus elektrische fietsen moeten geregeld opgeladen worden. Lees hier hoe je op de verstandigste manier je fiets oplaadt, en zo nog lang kan genieten van de elektrische fiets.

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Wat je moet weten over een fietsaccu

Een fietsaccu is een accu voor een elektrische fiets, die door middel van elektriciteit energie opslaat en daarna weer af kan geven. Op dit moment zijn er alleen elektrische accu’s, die werken via een chemische reactie. Mechanische accu’s, zoals trekveren en vliegwielen, slaan per kilogram veel te weinig energie op om praktisch te zijn op een e-bike.

Een fietsaccu is dus een elektrische accu, speciaal ontworpen voor een elektrische fiets. Ze zijn te vinden in verschillende soorten en maten. Deze accu kun je vaak vinden onder de bagagedrager, maar tegenwoordig ook vaker in of aan het fietsframe.

Alle nieuwe A-merk fietsen hebben een lithium ion accu. Dit type accu is erg krachtig, maar heeft ook enkele beperkingen. Als je rekening daarmee houdt, en zorgvuldig omspringt met deze krachtbron, kan je lang genieten van dit apparaat zonder een nieuwe dure accu te hoeven kopen.

Lithium ion accu’s bevatten lithium. Lithium is een chemisch zeer reactief metaal en met lithiumbranden valt niet te spotten. Dus voorkom dat je accu beschadigd raakt of in brand vliegt. Lithiumbranden zijn alleen te stoppen met zand, gespecialiseerde blusvloeistoffen of, in het begin, een blusdeken.


Elektrische fiets opladen – Veiligheid

Hieronder een aantal tips en trucs om langer en meer plezier van je elektrische fiets accu te hebben.

Checklist opladen

Mert deze checklist houd je je accu in goede conditie.

  1. Controleer of de accu uitstaat.
  2. Verwijder de accu van de e-bike
  3. Open de accu niet.
  4. Vermijd te warme of te koude omgevingen bij het e-bike opladen
  5. Verbind de oplader aan de fietsaccu
  6. Controleer of de accu oplaadt (in de meeste gevallen door middel van een lampje)

Verminder de kans op schade aan uw accu

Haal de accu niet uit elkaar en vermijd contact met kleine metalen voorwerpen. Dit kan zorgen voor kortsluiting en zal de kwaliteit van het product verminderen. Daarnaast kan het zorgen voor kortsluiting tussen de accucontacten, brandwonden veroorzaken of in ernstige gevallen het ontwikkelen van een brand.

Veiligheid en omgaan met lithiumbranden

Bij beschadiging of verkeerd gebruik kan een accu oververhit raken, ontbranden of zelfs ontploffen. Deze situaties komen niet vaak voor, maar het beste is om dit te voorkomen. Wanneer een fietsaccu lekt, extreem heet is, een sterke geur of vonken produceert, laad hem dan niet op. Verwijder de oplader uit het stopcontact. Het beste is om dan de accu niet meer te gebruiken en een nieuwe accu aan te schaffen.

Wanneer er sprake is van brand, blus de brand niet zelf. Water werkt bij fietsaccu’s averechts. In de accu zit het metaal lithium dat zeer heftig reageert met water en zuurstof.

Daardoor is er ontploffingsgevaar, ook zijn deze branden niet te doven met water voordat alle lithium uitgebrand is. Verwijder de stekker van het stopcontact en neem zo snel mogelijk contact op met 112. De brandweer weet hoe ze op een correcte wijze het vuur kunnen doven.


Locatie elektrische fiets opladen

Bijna altijd laad je de accu op in je eigen omgeving. Maar het kan voorkomen dat je de accu buitenshuis wilt opladen. Op zich is dit geen probleem, maar zorg er wel voor dat je de geschikte oplader (reisoplader) mee hebt en dat de locatie beschikt over een passend stopcontact.

In Nederland bestaan er ook oplaadpunten in het openbaar. Het beste is om online op te zoeken waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt zich bevindt op je route.


Welke oplader kan ik gebruiken?

Gebruik alleen een oplader die geschikt is voor de accu van je elektrische fiets. Het gebruiken van een alternatief merk bij het e-bike opladen kan potentiële schade opbrengen voor de gebruiker of de accu. Ga je geregeld op reis, koop dan een reisoplader.


Tips voor het elektrische fiets opladen

  1. Laad uw accu regelmatig op
  2. Vermijd grote temperatuurverschillen
  3. Laad de accu niet verder op wanneer hij volledig opgeladen is

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets?

Een snelle vuistregel voor de tijdsduur van je e-bike opladen is: Ah-getal x aantal ampères van je lader + 4 uur geeft de oplaadsnelheid. Heb je een 2 A oplader en een accu van 10 Ah, dan duurt het volledig opladen van een lege accu dus (10/2) uur + 4 uur = 9 uur. Wil je echt het precieze antwoord op de vraag: hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets? De fabrikant van je accu kan een precies getal geven. Check de handleiding.


Wanneer moet je een elektrische fiets opladen?

Je hoeft niet te wachten met het elektrische fiets opladen tot de accu volledig leeggelopen is. De meeste fabrikanten adviseren dat het beste is dat je de accu oplaadt, voordat deze volledig uitgeput is. Het beste is om de accu in de oplader te zetten na elk gebruik. Zorg dat je minimaal één keer per maand gaat e-bike opladen, zodat je de prestaties van je accu optimaal houdt.


Elektrische fiets opladen doe je het beste regelmatig

Om de kwaliteit van je accu te behouden, wordt er geadviseerd om regelmatig je accu op te laden of te ontladen. In de winter zal het sneller voorkomen dat mensen geen of weinig gebruik maken van hun elektrische fiets. Laad of ontlaad je accu minimaal één keer per maand om de conditie op peil te houden.


Levensduur

De levensduur van een fietsaccu is afhankelijk van de soort accu en hoe de gebruiker met het product omgaat. In de bovenstaande alinea’s worden een aantal tips gegeven hoe je het beste om kan gaan met je accu om de levensduur te verlengen.

Als je accu niet meer zo goed presteert dan normaliter, kan het zijn dat hij aan het einde zit van zijn levensduur. Je kan altijd de accu nog gebruiken, alleen zal deze minder goed opladen of presteren. Een andere optie wat je kan doen is het vervangen van je accu. Houdt hierbij wel rekening dat de vervangende accu geschikt is voor jouw elektrische fiets. In dien je vragen hierbij hebt, kun je altijd contact opnemen met de desbetreffende fabrikant.


Wanneer een nieuwe accu?

Maar wanneer is het moment dat je fiets toe is aan een nieuwe accu? Er zijn verschillende soorten kenmerken waar je rekening mee kan houden. Ten eerste wanneer de accu te veel schade heeft opgelopen. Denk hierbij aan interne, maar ook aan externe schade. Te veel schade kan uiteindelijk resulteren tot kortsluiting of in ernstige gevallen brand.

Ten tweede, stel jezelf de vraag, hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets? Is dit veel te lang, dan is je accu aan het verouderen. In de loop van de jaren zal een accu langzamer opladen. In ernstige gevallen kan het zijn dat een accu een hele dag nodig heeft om op te laden, of helemaal niet meer laadt.

Ten derde speelt dit wanneer de actieradius achteruit gaat. De aantal kilometers wat je met behulp van de trapondersteuning kan afleggen, neemt snel af wanneer de accu achteruit gaat.


Recycle je accu veilig

Wanneer je de stap neemt om je oude accu weg te doen, moet je zorgen dat deze op de juiste wijze wordt gerecycled. Het is niet de bedoel dat accu’s bij het huisafval belanden. Niet alleen is lithium schaars, zware metalen zijn ook giftig.

De eerste optie is dat je de accu inlevert bij de locatie waar je het hebt aangeschaft. Producenten hebben een wettelijke plicht om hun geproduceerde batterijen en accu’s weer in te nemen en te recyclen. De tweede optie is dat je je oude accu inlevert bij de milieustraat van je gemeente. Indien je niet weet in welke bak je de accu moet gooien in de milieustraat, dan kan je altijd de desbetreffende medewerker aanspreken voor hulp.


Bewaaromstandigheden

Bewaar de accu in een droge en goed ventileerde omgeving. Bescherm het apparaat tegen vocht. Wanneer het geregend heeft is het beter om te wachten met het verwijderen van de accu. Zorg dat je accu compleet opgedroogd is. Dit kan waterschade voorkomen.

Deskundigen adviseren om de accu te bewaren in ruimtes waar rookmelders aanwezig zijn. Mijd opslagplaatsen in de buurt van brandbare of licht ontvlambare voorwerpen of in de buurt van hittebronnen.

Bewaar de fietsaccu in een omgeving met een temperatuur tussen de nul tot 20 graden Celsius. Temperaturen boven de 60 of onder -10 graden Celsius kunnen het einde betekenen van je accu. Deze moet je dus voorkomen.

Temperatuur

Je kunt je fietsaccu het beste bewaren bij een temperatuur tussen 0 en 20 graden Celsius. Het advies is, hogere of lagere temperaturen te vermijden. Dit kan namelijk de prestatie van de accu verminderen. Wanneer de temperatuur te hoog of te laag is, verwijder dan de accu van de fiets en bewaar deze op kamertemperatuur.

Voorkom in de zomer en winter blootstelling van de accu aan extreem hoge of lage temperaturen. Verwijder je accu wanneer dit van toepassing is. In het algemeen is het beter om de accu bij thuiskomst eerst op temperatuur laten komen. Een koude accu kan minder volledig opladen dan een op kamertemperatuur. Maar te veel warmte heeft ook negatieve invloed. Zorg dat de accu niet in de felle zon staat of verwarmd kan worden door andere bronnen. Denk hierbij aan een warme auto, enzovoort.


Lees instructies

Niet elke fabrikant adviseert hetzelfde voor je e-bike opladen. Kijk altijd na wat de desbetreffende fabrikant te vertellen heeft over het gebruik van het product. Met de juiste handelingen zorgt u dat de fietsaccu zo lang mogelijke levensduur heeft. Stel je jezelf de vraag: hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets? Lees dan de instructies.

Beschikt u niet meer over de handleiding? Vele fabrikanten bieden de mogelijkheid om deze te downloaden via hun website.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?


FAQ elektrische fiets opladen

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets?

Het opladen van de accu is afhankelijk van twee factoren: het soort accu en de gegeven oplader. Een oplader met een grote accu heeft meer energie nodig om volledig op te laden dan een accu met een kleinere capaciteit. Voor de meeste elektrische fietsen duurt het twee a zes uur om de accu compleet op te laden.

Hoeveel kost het opladen van een elektrische fiets?

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische fiets?

Wat is de levensduur van een fietsaccu?

De levensduur van jouw fietsaccu is afhankelijk van de soort accu en hoe je met het product omgaat. De gemiddelde levensduur is 5 a 6 jaar.

Hoe snel kunnen e-bikes rijden?

De meeste e-bikes hebben een maximum snelheid met trapondersteuning van 20 tot 25 (of een paar km/u meer) kilometer per uur. Sneller dan 25 km per uur trappen kan natuurlijk, maar dan valt de motorondersteuning weg.

Wat moet ik doen als mijn accu echt niet meer oplaadt?

In sommige gevallen is het dan wijs om een nieuwe accu te kopen. Heb je een verouderd type accu, zoals NiMH, dan kan je waarschijnlijk beter overstappen op een nieuwe fiets dat met een moderne accu is uitgerust.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?