Er zijn meer speed pedelec regels dan er zijn voor het rijden op een elektrische fiets. Welke regels zijn er precies?

Alle speed pedelec regels, zoals: welke speed pedelec helm verplicht en: moet de speed pedelec verzekerd zijn, behandelen we in dit artikel.

De speed pedelec heeft enkele grote voordelen boven een klassieke brommer. Zo doe je aan conditietraining, is de speed pedelec beter voor het milieu en is het verbruik veel lager dan dat van een brommer.

En, ook niet onbelangrijk, kan je gewoon doorfietsen als de accu leeg is. Een brommer is dan een loodzwaar brik dat je mee moet sleuren.

speed pedelec snelheid
Herken de speed pedelec. Je kan een speed pedelec herkennen aan: een geel kenteken;
fietser draagt een helm; een achteruitkijkspiegel; mag maximaal 45 km/u;
heeft een reflector; moet op het bromfietspad of op de rijbaan. Bron: Nederlandse rijksoverheid, ministerie van infrastructuur en waterstaat

Anders dan bij een op 25 km per uur begrensde elektrische fiets, komen er bij een speed pedelec de nodige regels kijken. Een speed pedelec is immers een bromfiets, met alle bijkomende regels die voor de bromfiets gelden. Dus daarom is het erg nuttig, om die regels te kennen. Wij behandelen ze hier allemaal.

Direct de beste speed pedelec bekijken?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Speed pedelec, wettelijk gezien een bromfiets

Volgens de Nederlandse en Belgische wetgevers is een speed pedelec een bromfiets. In feite is een speed pedelec een elektrische fiets die niet aan de eisen van een vrijgestelde elektrische fiets voldoet, omdat hun maximale snelheid te hoog is, en/of hun motor te krachtig is. Dat wil zeggen: een motorvermogen van meer dan 250 watt en/of een maximale met een motor ondersteunde snelheid van meer dan 25 km per uur.

Dit is natuurlijk arbitrair, een geoefende racefietser die in een peloton fietst, behaalt puur met spierkracht geregeld een snelheid van meer dan 40 km per uur. Maar ook met racefietsen gebeuren geregeld zware ongelukken, zie de Tour de France. Laten we zeggen: de regels voor de speed pedelec hebben een goede reden, namelijk jouw veiligheid en die voor de andere weggebruikers.

Wil je echt heel snel fietsen zonder rijbewijs, overweeg dan de aankoop van een velomobiel. Daarmee kan je zonder hulpmotor, met lichte inspanning kruissnelheden rond de 35 km/uur bereiken en, als je een getrainde atleet bent, zelfs gedurende korte tijd snelheden tot 70 km per uur halen.


Speed pedelec regels: regels voor bromfiets

Afgezien van hun veel hogere snelheid en krachtiger motor, zijn speed pedelecs gewoon elektrische fietsen. Zo moet je bij speed pedelecs nog steeds flink bij trappen als je de maximale snelheid wilt halen.

Voor het overige gelden voor de speed pedelec dezelfde technische wettelijke eisen als voor een bromfiets.

Een speed pedelec valt onder de regels voor een bromfiets. Enkele kleine details zijn anders. Zo is de speed pedelec helm wat lichter dan een brommerhelm.

Denk aan: een verzekering afsluiten, op naamstelling, dus een kentekenplaatje hebben, een achteruitkijkspiegel hebben.

En ook een helm dragen. Ook mag het totaalgewicht niet hoger zijn dan 450 kg.

En de elektromotor van een bromfiets mag niet meer dan 4000 watt vermogen hebben.

Dat vermogen is natuurlijk enorm, zo’n 5 pk, en vele malen meer dan zelfs de sterkste speed pedelec haalt. Bij veel verkochte modellen loopt het motorvermogen uiteen van 250 watt tot 1000 watt of iets meer.

Duizend watt is in principe meer dan voldoende om de uiterste toegestane topsnelheid van 49 km per uur te halen. Je zou er zelfs veel harder mee kunnen, als de motor niet was begrensd.


Aan welke regels moeten speed pedelecs voldoen?

In Nederland zijn de regels voor speed pedelecs bijna gelijk aan die voor een bromfiets. Dus de volgende zaken zijn verplicht.

  • WA verzekering.
  • Bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM).
  • De bestuurder is 16 jaar of ouder.
  • Een kentekenplaatje. Daarvoor moet je een tenaamstelling laten uitvoeren.
  • Een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016).
  • Op de openbare weg, een maximum snelheid van 45 km per uur. Tenzij op die weg een lagere maximum snelheid geldt voor alle verkeer. Dan houd je je natuurlijk aan deze maximumsnelheid.
  • Maximumsnelheid van 40 km per uur op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom. Is er zo een pad? Gebruik van dit pad, als dit er is, is dan verplicht.
  • Maximumsnelheid 30 kilometer per uur op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom. Ook hier is gebruik van dit pad verplicht.
  • Het is verboden op een fietspad te rijden. Een speed pedelec is namelijk wettelijk gezien een bromfiets. Geen fiets.

Meer informatie over de speed pedelec en regels vind je op de Kennisbank van FIetsvoordeelshop.


Wat is géén speed pedelec?

e-motor valt onder motoren
De SR van Zero Motorcycles (USA) is géén speed pedelec. Met deze e-motor behaal je een maximale kruissnelheid van rond de 200 km per uur. Heel wat meer dan 45 km per uur natuurlijk. Dus hiervoor heb je in Nederland daarom een motorrijbewijs nodig. En dat is maar goed ook.

Berijd je een voertuig op twee wielen (of met een zijspan) dat sneller kan dan 45 km/h (of eigenlijk: 49 km/h)? Dan rijd je, wettelijk gezien, niet meer op een speed pedelec maar op een motorfiets. En daar heb je een motorrijbewijs, ook wel bekend als rijbewijs A, voor nodig.

Je speed pedelec opvoeren zodat deze harder dan 49 km/h kan, de uiterste toegestane limiet volgens EU-wetgeving, is illegaal. En ook levensgevaarlijk.


Speed pedelec helm, welke speed pedelec helm verplicht?

Er zijn twee toepasselijke wettelijke normen voor goedgekeurde speed pedelec helmen. Maar welke speed pedelec helm verplicht? Er zijn twee helmen. Maar welke speed pedelec helm precies? De overheid stelt óf de klassieke brommerhelm of de speciale speed pedelec helm verplicht.

De klassieke brommerhelm moet voldoen aan de norm ECE 22.05 geeft een goede bescherming tegen hoofdletsel. Er zijn vier typen klassieke brommerhelmen. Dat zijn de jethelm, de crosshelm, de systeemhelm en de integraalhelm. De systeemhelm kan zowel als jethelm, als integraalhelm gebruikt worden. De prijs van de klassieke brommerhelm ligt boven de zeventig euro.

speed pedelec helm
Abus speed pedelec helm, verkocht door Fietsvoordeelshop. Bron: Fietsvoordeelshop

De brommerhelm is zwaar, en voor veel rijders oncomfortabel om te dragen. Daarom heeft de overheid ook een tweede toelating ingesteld, namelijk voor de lichtere speed pedelec helmm

Deze speed pedelec helm voldoet aan de norm NTA 8776:2016. Ook met deze speed pedelec helm voldoe je aan de helmplicht. Speed pedelec helmen zijn verkrijgbaar vanaf 120 euro.


Speed pedelec verzekeringen

De speed pedelec regels zijn die voor een bromfiets, dus moet je je als bestuurder WA verzekeren. Grote verzekeraars en organisaties als ANWB bieden nu speciale speed pedelec WA verzekeringen aan. Bestuurders die jonger zijn dan 25 jaar betalen een extra hoge premie. In principe kan je ook een gewone brommer WA verzekering afsluiten. Welke speed pedelec verzekeringen zijn er?

Er zijn drie soorten speed pedelec verzekeringen: de WA verzekering, de WA beperkt casco verzekering en de allrisk dekking.

De WA verzekering is het wettelijke minimum en dekt de schade die je bij andere verkeersdeelnemers veroorzaakt.

Wil je meer dekking? De WA beperkt casco speed pedelec verzekering dekt naast schade bij anderen, ook diefstal.

De WA all risk speed pedelec verzekering dekt niet alleen schade bij anderen en diefstal, maar ook schade aan je eigen pedelec. Natuurlijk zijn de beperkt casco en allrisk verzekering duurder dan de kale WA speed pedelec verzekering.

Zoals altijd, moet je per verzekering bekijken of het risico groter is dan je kan dragen. Rijd je een in verhouding tot je inkomen en bezit dure fiets, dan is een all risk speed pedelec verzekering zeker aan te raden.


Met de speed pedelec waar rijden?

De speed pedelec regels zijn die voor een tweewielige bromfiets. Dat betekent, dat je je aan de bromfiets regels moet houden. Deze zijn qua rijgedrag als volgt.

Waar rijden met speed pedelec? Het is alleen toegestaan met de speed pedelec op de rijbaan of op een bromfiets/fietspad te rijden. Het is dus niet toegestaan om op een fietspad of de stoep te rijden. Is er geen bromfiets/fietspad? Dan moet je op de rijbaan rijden.

Is er een bromfiets/fietspad? Dan ben je verplicht daarop te rijden en je aan de verkeersregels daarvan te houden. Dus: buiten de bebouwde kom mag je hier 40 km/h rijden, binnen de bebouwde kom 30 km/h.

Het is niet toegestaan om op een autoweg te rijden. Het is eveneens niet toegestaan om op een autosnelweg te rijden.

Als je op de rijbaan rijdt, mag je maximaal 45 tot 49 km per uur rijden.

Wil jij meer weten over de snelheid? Lees dan verder in het Speed Pedelec Snelheid artikel!


Speed pedelec rijbewijs: welk rijbewijs voor speed pedelec?

Het verplichte speed pedelec rijbewijs is rijbewijs AM, ook wel bekend als bromfietsrijbewijs.

Heb je een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijg je automatisch ook het bromfietsrijbewijs AM bijgeschreven op je rijbewijs. Je kan dus gewoon op een speed pedelec of andere bromfiets rijden, als je een motorrijbewijs of autorijbewijs hebt. Dus ook dat telt als een speed pedelec rijbewijs.

Heb jij al een rijbewijs en wil je een speed pedelec kopen? Bekijk hier het artikel: Speed Pedelec Beste Koop.


Veelgestelde vragen over speed pedelec regels

Wat is het wettelijk verschil tussen een speed pedelec vs elektrische fiets?

Een speed pedelec geldt als een bromfiets. De snelheid is max 45 tot 49 km per uur, het vermogen tot 4000 watt (in de praktijk is dit tussen de 250 en 1000 watt). Een bromfiets, dus moet je voldoen aan de eisen van een bromfiets (helm, verzekering, bromfietscertificaat).

Welke speed pedelec helm verplicht?

Met zowel een goedgekeurde bromfietshelm als een goedgekeurde speed pedelec helm voldoe je aan de helmplicht.

Wat is het speed pedelec rijbewijs?

De speed pedelec is wettelijk gezien een bromfiets. Dus is het bromfietsrijbewijs AM verplicht. Heb je al een motorrijbewijs A of autorijbewijs B? Dan heb je automatisch ook het AM rijbewijs.

Welke speed pedelec verzekering?

De speed pedelec telt als bromfiets, dus moet je een bromfiets WA verzekering afsluiten. Je kan overwegen een diefstaldekking (gedeeltelijk casco speed pedelec verzekering) of daarbij ook schade aan je eigen voertuig (all-risk speed pedelec verzekering) af te sluiten.

Mag ik mijn speed pedelec opvoeren tot boven 49 km per uur?

Nee, dat is uitdrukkelijk verboden. De politie treedt streng op tegen opgevoerde voertuigen. Dat komt je op een boete te staan. Verder moet je direct doorrijden naar een RDW keuringsstation. Maak je het heel bont, dan wordt je speed pedelec in beslag genomen en hangen er zwaardere straffen boven je hoofd.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Conclusie speed pedelec regels

Kort samengevat: de speed pedelec telt als bromfiets, dus gelden alle regels voor de bromfiets, ook voor de speed pedelec. Het enige kleine verschil is dat naast een bromfietshelm, ook een speed pedelec helm gedragen kan worden.

Direct reserve oplader kopen?


Home » Elektrische Fiets » Speed Pedelec » Speed pedelec regels | Opgevoerde e-bike of brommer?