Wat zijn de speed pedelec kosten? Wat kost een speed pedelec WA verzekering? Speed pedelec verzekering kosten. Dat, en meer, in dit artikel.

Daarnaast nuttige info en tips, zodat je alle kneepjes kent van de speed pedelec kosten, en hoe je het maximale voordeel kan halen.

speed pedelec snelheid
Bij de speed pedelec kosten komt meer kijken dan alleen de aanschafprijs. Maar vergeleken met een auto bespaar je enorm.

We gaan ook dieper in op de verzekering van de speed pedelec, de kosten van de verzekering en de andere speed pedelec kosten. Op deze manier pak je het het slimste aan bij het aankopen en verzekeren van een speed pedelec!

Direct de beste speed pedelec bekijken?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Wat is een speed pedelec?

speed pedelec kosten
Een speed pedelec kan tot 45 km per uur rijden. Bron: User:J.Hammerschmidt, Wikimedia Commons (CC 3.0)

Een speed pedelec is meer dan een elektrische fiets. Bij een gewone elektrische fiets stopt de ondersteuning bij 25 kilometer per uur, bij een speed pedelec is dit niet het geval.

Door zelf mee te trappen, is het mogelijk om een snelheid van 45 kilometer per uur te behalen. Deze fiets is vooral populair bij mensen rond de dertig.

De meeste mensen moeten een grote afstand afleggen naar werk en zij doen dit liever met de fiets dan met de auto. Dit is niet alleen veel voordeliger, het is ook beter voor het milieu en de conditie.


Is een speed pedelec een fiets?

Eerst stond in de wetgeving dat een speed pedelec beschouwd werd als een snorfiets. Sinds 2017 is de speed pedelec officieel een bromfiets,

speed pedelec verzekering kosten
De speed pedelec helm is een bijkomende kostenpost van € 100-150. Bron: Abus (fabrikant)

De wetgever heeft dat besloten, vanwege de snelheid. Dat vereist extra regels.

Dit betekent dat de speed pedelec een gele kentekenplaat heeft. Dit betekent weer dat de speed pedelec op de weg moet met een helm.

Wel is er voor mensen met een speed pedelec een speciale helm ontworpen. Deze helm is niet zoals de helmen voor de bromfiets, maar een stuk lichter.


Wat kost een speed pedelec?

Wat zijn de speed pedelec kosten? Er zijn veel verschillende speed pedelecs. De speed pedelec kosten verschillen per model. Deze verschillen komen voort door andere materialen, gewicht, motor, accu, rijeigenschappen en kwaliteit van de onderdelen. En natuurlijk het merk. Door de verschillen, verschilt de prijs ook heel erg.

Hoge prijs, waar je veel voor terugkrijgt

De speed pedelec kosten qua aanschaf liggen tussen de 2.500 en 11.000 euro. Maar er zijn nog meer kosten, zoals accessoires, onderhoudsbeurten en vervangen van onderdelen die snel slijten, zoals banden.

Vergeleken met een mechanische fiets, zijn de speed pedelec kosten enorm hoog. Dit komt door de accu, motor, maar vooral alle features. Met een gammel fietsje kan je niet veilig 49 km per uur rijden. Daarom is de bouwkwaliteit van de speed pedelec veel beter dan die van een gewone fiets.


Waarom kosten speed pedelecs zo veel?

De speed pedelec kosten van een Stromer ST5 zijn bijvoorbeeld 9490 euro. Deze prijs is zo enorm hoog door bijvoorbeeld de motor. Deze speed pedelec kan een topsnelheid halen van maar liefst 49 kilometer per uur, en zonder begrenzing zelfs nog meer. Daarnaast heeft de Stromer ST5 ook nog veel technische snufjes, zoals een gps-tracer en een slot die ontgrendeld kan worden met een smartphone.

Ook accu’s zijn duur, vooral de grotere accu’s die noodzakelijk zijn voor de speed pedelec.

Van de speed pedelec kosten, kan je ook een kleine tweedehands auto kopen. De prijs is zo hoog en de fabrikanten blijven het product ontwikkelen, omdat zij beweren dat er een doelgroep is die deze speed pedelecs graag koopt. Een beweegreden van deze doelgroep zou te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld het milieu.

Ook worden speed pedelecs nog in kleine oplages gemaakt, waardoor de kosten van de onderdelen en de fietsen zelf hoog liggen. Waarschijnlijk zullen daarom de kosten van speed pedelecs wat dalen als ze populairder worden.


Speed pedelec leasen

Het is ook mogelijk om een speed pedelec te leasen. Wat zijn de speed pedelec kosten daarvoor? En hoe werkt dit precies?

De speed pedelec leasen kan via de werkgever. Ook kan het voor particulieren. Voor particulieren zijn 2 opties mogelijk: de financial en operational lease. Bij de operational lease, leen je het product eigenlijk. Bij de financial lease, ben jij de eigenaar. Bij elke lease zijn er andere opties mogelijk. De types lease verschillen ook wat betreft kosten.

Het is mogelijk om de speed pedelec kosten te betalen in 12 tot 120 termijnen. De kosten van een speed pedelec leasen, zitten al gauw op 160 euro per maand.


Tip: speed pedelec als fiets van de zaak

Wist je dat je een speed pedelec ook als fiets van de zaak kan opvoeren? De werknemer met de speed pedelec krijgt dan wel te maken met een bijtelling van 7% van de cataloguswaarde. Dit wordt opgeteld bij het bruto inkomen, en daar moet de werknemer dan weer inkomstenbelasting over betalen. Dus dat zou voor een speed pedelec van 5000 euro, per jaar 350 euro extra “inkomen” en dus 150 euro belasting betekenen.

Zo worden de kosten van een dure speed pedelec als de Stromer ST5 toch nog op te brengen. Want de werkgever kan de speed pedelec kosten honderd procent aftrekken als bedrijfskosten. Een speed pedelec van de zaak in plaats van een auto van de zaak is een voordelig en milieuvriendelijk idee. Daarnaast is de speed pedelec snelheid redelijk.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Onderhoud

Belangrijke bijkomende kosten liggen in het onderhoud. Zo is een onderhoudsbeurt verplicht, elk jaar. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat onderhoudsbeurten van e-bikes gemiddeld rond de zestig tot zeventig euro kosten. Waarschijnlijk liggen de kosten voor een speed pedelec hier in de buurt, mogelijk iets hoger. Hier heeft de Consumentenbond geen onderzoek naar gedaan.

Wil je nog meer speed pedelec regels weten? Lees hier verder!


Verzekering

Als je jezelf wilt verzekeren voor het rijden van een speed pedelec, moet je wel aan een aantal eisen voldoen.

 • De bestuurder moet minimaal in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs
 • De high speed E-bike moet voorzien zijn van een kenteken
 • De bestuurder moet een helm dragen
 • De high speed E-bike moet voor de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekerd zijn
 • De bestuurder moet zich aan de geldende verkeersregels houden
 • De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn

WA-verzekering

Het is verplicht om een WA-verzekering te nemen. Anders is het niet toegestaan om met het voertuig op de openbare weg te rijden. Bij deze verzekeringsoptie bent u verzekerd tegen schade die u aan andere weggebruikers toebrengt en waar u aansprakelijk voor bent.

De WA-verzekering is ook inclusief verhaalservice. Dat wil zeggen, als een tegenpartij aansprakelijk is voor schade bij jou, dan zal de verzekering proberen verhaal te halen bij de tegenpartij.

Wat kost WA verzekering speed pedelec? Dit is variabel, maar denk aan bedragen rond de €80 per jaar.


Beperkte casco verzekering

De tweede verzekeringsoptie is de beperkte casco verzekering, ook wel bekend als WA+ of “Diefstal”. Dit is trouwens ook inclusief de WA. Bij diefstal krijgt u bijna het gehele bedrag van de speed pedelec terug. Hier gaat alleen nog het eigen risico van af. Daarnaast ben je ook verzekerd tegen diefstal van onderdelen. Als je het voertuig na de diefstal beschadigd terugvind, dan ben je voor die schade ook verzekerd.


Allrisk verzekering

De laatste verzekeringsoptie is de cascodekking, ook wel allrisk verzekering genoemd. Dit is ook inclusief de WA. De cascoverzekering biedt de uitgebreidste dekking. Je bent bij deze verzekering niet alleen gedekt voor diefstal en bijkomende beschadiging, maar ook schade van een aanrijding of valpartij.

De verzekering is inclusief hulpverlening. Stel je voor dat tijdens een fietstocht iets kapot gaat en je niet meer verder kan fietsen. Dankzij de cascoverzekering kan je opgehaald worden door de hulpservice. De hulpservice brengt je dan weer terug naar het punt waar je gestart bent. Naast deze dingen, ben je ook verzekerd tegen weersomstandigheden.


Wat kost WA verzekering speed pedelec, en andere types verzekering?

De premie hangt af van een aantal factoren. De factoren waar je rekening mee houden moet, zijn: aanschafwaarde, adres en woonplaats, geboortedatum, de waarde van de accessoires en het kenteken. Daarnaast verschillen de prijzen per dekking en per verzekering ook heel erg. Hoe groter je de dekking wilt hebben, hoe meer je uiteindelijk moet betalen.

Wat kost WA verzekering speed pedelec? Reken op minimaal 45 euro per jaar. Dit is uit het onderzoek gebleken van de Consumentenbond. De aankoopwaarde van de speed pedelec heeft geen invloed op de premie van de WA verzekering speed pedelec.

Bij een WA+ en een All Risk verzekering is de aanschafwaarde wel bepalend. Voor een pedelec van maximaal 7.000 euro, betaal je ongeveer 145 euro per jaar. Bij de hogere dekking, is de premie hoger. Wel ben je dan uitgebreider gedekt en dat biedt meer veiligheid. Wel zijn hier de minimale prijzen genoemd. Per verzekeraar kan dit nog verschillen. Let dus goed op de prijs en wat de verzekeraars meer te bieden heeft! Anders betaal je straks meer, wanneer je voor minder hetzelfde kan krijgen.


Het milieu

Niet alle kosten zijn in geld uit te drukken. Er zijn ook milieukosten. Als je een speed pedelec kiest in plaats van de auto, belast je het milieu 30 keer minder. Het grootste voordeel van een speed pedelec is dat je geen CO2 en fijnstof uitstoot.

Zo wordt de lucht schoner en draag je een steentje bij aan de natuur. Wel zal er CO2 vrijkomen bij het opwekken van elektriciteit. Dit een stuk minder dan bij de auto. De speed pedelec veroorzaakt 3% van de totale CO2 uitstoot van een auto.

Het meest vervuilende onderdeel van de fiets is uiteraard de accu. De accu kan ingeleverd en gerecycled worden. Het inleveren en recyclen is veel beter, omdat deze metalen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Voor het produceren van accu’s zijn deze metalen nodig. Ook is er veel energie nodig. Daarnaast zijn de metalen schaars, en is mijnbouw extreem vervuilend. Dus het is erg belangrijk dat de kapotte accu’s weer worden ingeleverd.


Kostenoverzicht speed pedelec

De totale kosten van een speed pedelec bestaan uit eenmalige en terugkerende kosten. Als we uit gaan van een levensduur van tien jaar, waarbij de accu één maal vervangen wordt, krijgen we het volgende kostenplaatje.

Eenmalige kosten:

 • Aanschafprijs: tussen de 3000 en 11 000 euro
 • Kosten rijklaar maken: meestal inbegrepen in de prjjs
 • Kosten tenaamstelling: 99 euro
 • Accessoires: variabel. Dure accessoires, zoals een extra accu, kunnen de prijs met duizend euro of meer toe laten nemen.
 • Snellader: rond de 150 euro
 • Reislader: 80 euro
 • Vervanging van de accu: € 500, na 5 jaar
 • Eventueel, behalen AM rijbewijs: € 400 all-in
 • Speed pedelec helm: rond de €100-€150

Terugkerende kosten:

 • Opladen: € 0,10 tot € 0,20 per keer (bij intensief gebruik, 2x per werkdag, rond de € 50 per jaar).
 • Onderhoudsbeurt: € 70 of meer, 1-2 keer per jaar
 • Reparaties: variabel. Reken hier gemiddeld rond de €100-200 per jaar.
 • WA-verzekering: €80 per jaar (indicatief). Een (veel duurdere) casco (“allrisk”) verzekering kost rond de 450 euro per jaar. Deze prijzen kunnen afwijken afhankelijk van je leeftijd, schadevrije jaren et cetera.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


FAQ kosten speed pedelec

Hoe duur is een speed pedelec kopen?

De kosten voor een speed pedelec kopen uiteen van rond de 3000 euro voor de goedkoopste modellen, tot meer dan 10.000 euro voor een absoluut topmodel.

Welke extra kosten komen er nog bij, als ik een speed pedelec koop?

Bijkomende eenmalige kosten zijn (soms) rijklaar maken, kosten tenaamstelling, accessoires, een snellader, een reislader en een speed pedelec helm. Houd ook rekening met vervanging van de accu na enkele jaren. Heb je nog geen autorijbewijs, motorijbewijs of AM-rijbewijs, dan moet je een AM-rijbewijs kalen. All-in kost dit rond de €400.

Welke terugkerende kosten heeft een speed pedelec?

Naast de speed pedelec zelf, moet je rekening houden met onderhoudsbeurten, een WA- of dure allrisk verzekering, reparaties en de (lage) kosten voor opladen.

Wat is duurder, een speed pedelec of een auto?

De auto. De speed pedelec verslaat de auto met stukken. De “brandstof” is bijna gratis, de aanschafwaarde is veel lager en ook de vaste en variabele kosten zijn vele malen lager.


Conclusie kosten speed pedelec

De voornaamste kostenpost voor speed pedelecs is eenmalig: de aanschafprijs. Deze is fors: tussen de drie- en tienduizend euro. Verder zal je na een paar jaar de accu moeten vervangen. De overige kosten zijn relatief laag: de onderhoudsbeurten, verzekeringen en kleine dingen als op naam stellen van het kenteken.

Besluit je je auto in te ruilen voor de speed pedelec voor je woon-werk verkeer, dan bespaart dit al snel vele honderden euro’s op jaarbasis.

Direct reserve oplader kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Home » Elektrische Fiets » Speed Pedelec » Speed pedelec kosten | Aanschaf en onderhoud