Wat kost een elektrische fiets? Het antwoord op wat kost een e-bike hangt af van wat voor merk, type motor, accu en display er gemonteerd zijn, maar ook andere kosten. Denk ook aan het onderhoud.

hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets
De elektrische fiets rukt steeds meer op. Is het kostenplaatje aantrekkelijk? Afbeelding van Paul Henri Degrande via Pixabay

Wat kost een elektrische fiets? E-bikes zijn duur, maar toch kan je, als je slim inkoopt, toch aan een gunstig geprijsde e-bike komen. Maar wees je er wel bewust van dat je over het algemeen wel moet betalen voor kwaliteit.

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]

Wat doet een elektrische fiets?

wat kost een elektrische fiets
Een goede e-bike als deze Kalkhoff Endeavour 5b kost al gauw tussen de twee- en drieduizend euro. De allergoedkoopste e-bikes kosten tussen de zeshonderd en duizend euro.

Een elektrische fiets, ook wel bekend als een e-bike of een electric bike, is tegenwoordig niet meer weg te denken. Een elektrische fiets is als het ware een kruising tussen een fiets en een brommer.

De grootste reden voor de opmars van de elektrische fiets is dat het fietsen een stuk makkelijker gaat, dankzij de elektromotor.

De elektromotor vult jouw kracht aan met de kracht van de elektromotor. Sensoren meten de snelheid, de trapkracht en de rotatie van de pedalen op. Met behulp van deze data kan de elektrische fiets de juiste elektrische ondersteuning berekenen en daarna geven.

Wat kost een elektrische fiets?

Als je eenmaal hebt besloten om de elektrische fiets aan te schaffen, is de volgende vraag “wat kost een elektrische fiets?” In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vraag “Wat kost een goede elektrische fiets?”

Het antwoord op de vraag “wat kost een elektrische fiets?” loopt uiteen. Afhankelijk van het type fiets, de kwaliteit, de extra opties, losse accessoires en onderdelen en hoe hoog de bijkomende kosten zijn. Iets extra’s op je e-bike of een aanpassing op het standaardmodel, zal de prijs doen stijgen.

In 2020 gaven consumenten gemiddeld €2.259,- uit aan een elektrische fiets. Natuurlijk zijn er elektrische fietsen die boven of beneden de gemiddelde prijsklasse zitten, variërend van €900,- tot €7.000,- en hoger. (Bron: RAI vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK)

Wat kost een e-bike in aanschaf? Dat wordt bepaald door diverse factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan: het merk, het type accu, de plaatsing van de motor, het display, het aantal versnellingen, de losse onderdelen en accessoires, de kosten voor het rijklaar maken, het periodieke onderhoud en de e-bike fietsverzekering.


Factoren met invloed op wat een elektrische fiets kost

Hieronder lichten we de factoren toe die de kosten elektrische fiets bepalen.

Het merk

Welk merk je kiest voor een elektrische fiets, bepaalt sterk het antwoord op de vraag “wat kost een e-bike?”. De prijs is afhankelijk van de keuze tussen een A- en B merk. Onder een A merk vallen de kosten van een elektrische fiets hoger uit dan die van een B-merk e-bike. Onthoud bij het maken van een keuze dat de aanschafprijs van een E-bike van een A-merk hoger uitvalt, maar er wel meer tijd en geld is geïnvesteerd in de optimalisatie van de fiets.

Grootte en type accu

“Wat kost een e-bike?” is afhankelijk van het type accu dat wordt gekozen. De accu is de motor van de elektrische fiets. Dit is dan ook één van de meest kostbare onderdelen. Belangrijk om te weten is dat de accu een minder lange levensduur heeft dan de fiets zelf.

Daarom is het beste om op basis van voorkeur en rijgedrag een bijpassende accu te vinden. Er is een keuze tussen een uitneembare accu of een vaste accu. Een vastzittende accu gaat sneller kapot aangezien de accu’s niet tegen vorst kunnen. Neem daarom altijd een uitneembare accu mee naar binnen en laad die ook binnen op.

Verder kan je kiezen voor een hoge of lage accucapaciteit. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de kosten van de elektrische fiets.

Aan te raden is om te kiezen voor een accu met een hoge capaciteit bij het fietsen van langere afstanden.

Let wel op; een hogere capaciteit van de accu zorgt voor hogere kosten van de elektrische fiets, want accu’s zijn duur.

wat kost een e-bike

Echte liefhebbers van lange tochten kunnen een dubbele accu plaatsen. Dit kost wel veel.

Verder kan je kiezen voor een accu op de bagagedrager, in het frame of op het frame. Accu’s in het frame zijn wat duurder, maar hebben grote voordelen, zoals een betere gewichtsverdeling en bescherming tegen vocht. Als je het geld er voor hebt, kan je het beste voor een zo groot mogelijke accu gaan. Die kan je ook langer blijven gebruiken, omdat het langer duurt voor de capaciteit van de accu terugloopt.

De betere accu’s hebben een langere garantietermijn, maar zijn ook duurder. Een goed onderhouden accu gaat zes tot acht jaar mee. Dus reken dit mee.

Wat kost een e-bike: plaatsing van de motor

Het antwoord op de vraag “Wat kost een e-bike?” hangt ook sterk af van wat voor type motor in de fiets zit. Er is de keuze uit een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor.

Het populairste e-bike motortype is een middenmotor, maar de elektrische fiets kosten gaan hierdoor ook omhoog omdat dit ook het duurste motortype is. Voordeel aan de middenmotor is dat deze een natuurlijker ondersteuning levert.

wat kost een elektrische fiets
Bosch middenmotor: duur, maar goed

Een goed alternatief voor de middenmotor is de achterwielmotor. Wel zit je dan met de gewichtsverdeling. Voorwielmotoren zijn goedkoop, maar sturen zwaar.

Het display

“Wat kost een e-bike?” is afhankelijk van het display op de elektrische fiets. In de display zit een software. Hoe beter de software, hoe hoger de elektrische fiets kosten. Een duurdere display,van bijvoorbeeld Bosch en Panasonic, is in staat om aan te geven wanneer er geschakeld dient te worden en de voorkeur van verlichting.

Aantal versnellingen

Wat kost een elektrische fiets hangt ook af van het type, en aantal versnellingen.

“Wat kost een e-bike?” is afhankelijk van het aantal versnellingen. Er is allereerst een keuze voor een zogenoemde derailleurversnelling. Bij een derailleurversnelling zijn er 21 tot 27 versnellingen. Dit hoge aantal van versnellingen is gemaakt voor de sportieve elektrische fiets. Door de vele versnellingen is onderhoud van belang.

Ten tweede is er een keuze voor een zogenoemde naafversnelling. Bij een naafversnelling zit de kettingskast dicht. Er zijn meestal 7-8 tot maximaal 14 versnellingen. De normale e-bike beschikt over deze naafversnelling.

Tot slot is er een keuze voor de zogenoemde traploze versnelling. Dit is het duurste soort versnelling. Er zijn oneindig veel versnellingen bij dit type. De versnelling regelt zich vanzelf bij de automatische traploze versnelling.

Je verbruikt met een traploze versnelling meer energie, wat betekent dat je accu bij deze traploze versnelling vaker moet worden opgeladen. Dit heeft gevolgen voor zowel het bereik, als de levensduur van de accu. Kies je voor een traploze versnelling, dan kan je dus het beste een grote accu kopen om de levensduur te verlengen.

Losse accessoires en onderdelen

“Wat kost een e-bike?” is natuurlijk ook afhankelijk van welke losse accessoires en onderdelen erbij worden gekocht. Het spreekt voor zich dat hoe meer losse accessoires en onderdelen, hoe hoger de kosten voor een elektrische fiets uitvallen. Over het algemeen kopen maar weinig mensen een ‘standaard’ of kale fiets.

Ouders van kleine kinderen zullen een kinderzitje dat e-bike proof is kopen. Ook een speciaal gecertificeerd slot is populair. Op een e-bike haal je gemiddeld hogere snelheden. In verband met veiligheid, is de aanschaf van een fietshelm een aanrader. In veel van de ons omringende landen is de fietshelm ook bij gewone fietsen al verplicht.

Maar ook fietstassen, fietsmanden en fietsenkratten, regenkleding, waterdichte beschermhoezen voor de fiets of display en een navigatiecomputer behorend bij de e-bike zijn accessoires om de e-bike nog meer naar wens te maken. Wat kost een e-bike, is dus ook sterk afhankelijk van welke losse accessoires en onderdelen er bij worden gekocht. Losse accessoires kunnen duur zijn,maar maken de fioets voor u wel veel nuttiger. Dan maak je er ook vaker gebruik van.

Kosten voor rijklaar maken

“Wat kost een e-bike?” is afhankelijk van bovenstaande factoren. Ook worden er kosten voor rijklaar maken gerekend. De kosten hiervoor liggen tussen de €90,- en €250,-. Deze prijs zit bij de aanschafprijs inbegrepen.

Waarom worden er rijklaar kosten gerekend? Rijklaar kosten bestaan uit de arbeidskosten die de vakspecialist rekent. Gemiddeld gezien is de vakspecialist tussen de 60-120 minuten bezig. Deze loopt alles punt voor punt na, zodat jij als consument direct veilig de e-bike kan gebruiken.

Bij ‘alles’ moet je denken aan: het invetten van bepaalde onderdelen, het afstellen van de versnellingen, het controleren van de spaakspanning, het afstellen van de motor, het controleren van de remmen, het controleren van de banden, het checken van de schroeven, bouten en moeten, het afstellen van het stuur en het checken van de accu.

Periodiek onderhoud

Vaak wordt er bij de vraag “Wat kost een e-bike?” alleen gedacht aan de aanschaf van de fietsen . En de eventuele losse accessoires en onderdelen. Maar ook bijkomende kosten als periodiek onderhoud moet je natuurlijk mee rekenen bij de elektrische fiets kosten. Een goed onderhouden e-bike gaat langer mee.

Kenners raden aan om minimaal één keer per jaar de e-bike een servicebeurt te laten geven. Gemiddeld loopt de prijs voor periodiek onderhoud uiteen tussen de €50,- en €110,-. Let hierbij wel op: wanneer er onderdelen vervangen moeten worden zal het bedrag hoger uitvallen.

E-bike fietsverzekering

Het antwoord op de vraag “Wat kost een e-bike?” is ook afhankelijk van of er een eventuele e-bike fietsverzekering wordt afgesloten. Volgens de Consumentenbond verzekert 80% van de mensen met een e-bike hun fiets met de e-bike fietsverzekering. De hoogte van de e-bike fietsverzekering is afhankelijk van wat er wel en niet mee wordt verzekerd, de leeftijd (risicogroepen betalen meer) en de woonplaats. De prijs voor het verzekeren varieert tussen €3,51 en €5,29 per maand. Op jaarbasis ligt dit tussen de €42,12 en de €63,48.

Het opladen van de accu

Vergeet niet om bij de vraag “Wat kost een e-bike?” ook te denken aan de kosten van het opladen van de accu. Dit kost stroom, gemiddeld twintig cent per kilowattuur. Een gemiddelde accu is driehonderd tot vijfhonderd wattuur, dus, omgerekend, € 0,06 tot € 0,10 per oplaadbeurt. Als we uitgaan van duizend oplaadbeurten, is dit dus over de levensduur van de accu, zo’n 60 tot 100 euro. Deze honderd euro is vergeleken met de kosten van een 500 Wh accu, zo’n 500 euro, natuurlijk vrij laag.


[[table “318” not found /]

FAQ kosten elektrische fiets

Hoeveel kost een elektrische fiets?

Afhankelijk van wat je wil, tussen de 700 en 7000 euro of meer.

Hoeveel kost een e-bike, waar hangt de prijs vanaf?

De prijs van een e-bike hangt voornamelijk van de accu, de motor en het merk af. Een grote accu van 500 Wh kost al snel bijna evenveel als een complete budget fiets.

Wat kost een elektrische fiets aan onderhoud?

De prijs van een e-bike hangt voornamelijk van de accu, de motor en het merk af. Een grote accu van 500 Wh kost al snel bijna evenveel als een complete budget fiets.

Wat is de beste online fietsenwinkel?

De beste online fietsenwinkel heeft tegelijkertijd ook een dealernetwerk waar je met je fiets terecht kunt. Volgens de Consumentenbond heeft de Fietsvoordeelshop de laagste prijzen en tegelijkertijd een goede service. Een groot aantal fietsspecialisten is bij Fietsvoordeelshop aangesloten. Geen wonder dat Fietsvoordeelshop snel groeit.

Conclusie: wat kost een elektrische fiets?

Helaas is er geen eenduidig antwoord op de vraag “Wat kost een e-bike?”. Dat hangt allemaal heel sterk af van je eigen wensen en rijgedrag. Kies je voor een A- of B-merk? Wat voor type accu kies je? Welk type motor kies je, een voorwiel=midden- of achterwielmotor? Denk ook aan dingen als het display, het aantal versnellingen en of je extra accessoires er bij gaat kopen. De gemiddelde e-bike aanschafprijs bedraagt €2259,-.

Is eenmaal de elektrische fiets aangeschaft, dan komen de zogenoemde bijkomende kosten om de hoek kijken. De bijkomende kosten bestaan uit het rijklaar maken van de elektrische fiets, periodieke onderhoud, de eventuele fietsverzekering en het opladen van de accu. De kosten van periodieke onderhoud liggen tussen de €50,- en €110,- per onderhoudsbeurt.

De fietsverzekering ligt tussen de €42,12 en €63,48 op jaarbasis. Eenmalig worden er rijklaar kosten gemaakt. Deze kosten zijn verrekend in de aanschafprijs. Het opladen van de accu kost gemiddeld €0,10 per oplaadbeurt. Het antwoord op “Wat kost een elektrische fiets” ligt dus helemaal aan de consument. Naast de belangrijke vraag “Wat kost een e-bike?” is het ook belangrijk om de vraag de stellen: “Krijg ik plezier van het kopen van een e-bike?”. Wanneer het antwoord ja is, is de investering het dubbel en dwars waard.

Wat kost een tweedehands elektrische fiets?

Is het antwoord op de vraag “Wat kost een elektrische fiets?” te hoog uitgevallen? Een tweedehands e-bike is natuurlijk ook een optie. Let hierbij goed op de kwaliteit van de accu. Dit is immers de motor van de fiets. Vraag aan de verkoper van de e-bike hoe lang de accu heeft stilgestaan. Er kan ook worden gekeken naar de display waarop de kilometerstand staat aangegeven.

Let daarnaast er goed op dat de e-bike niet ouder is dan 7 of 8 jaar. Afgelopen jaren is de kwaliteit van de e-bikes fors toegenomen. Ondanks dat het antwoord op de vraag “Wat kost een e-bike?” lager uitvalt bij het tweedehands kopen, is het belangrijk geen miskoop te doen.Laat de fiets door een vakspecialist beoordelen. Zorg daarnaast dat de fiets persoonlijk voldoet aan de wensen en het gedrag. Wanneer de e-bike niet wordt gebruikt, valt het antwoord op de vraag “Wat kost een e-bike?” toch echt het hoogst uit.

[table “318” not found /]

Direct Sparta fiets met de grootste accu kopen?


[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?