De accu elektrische fiets opladen is niet moeilijk, als je rekening houdt met een paar dingen.

Zo moet je nooit de accu in of uit de lader halen, als de stekker van de lader nog in het stopcontact zit. Dat, en nog veel meer tips, in dit Kennisbank artikel.

hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets
E-bike oplaadpunten komen steeds meer voor. Afbeelding van Paul Henri Degrande via Pixabay

Tijdens het rijden met je elektrische fiets raakt je accu leeg. Daarom is het belangrijk om je accu geregeld op te laden. Hoe je je accu oplaadt, verschilt per type. We bespreken hieronder de belangrijkste manieren om je accu op te laden en goede tips, om je accu slimmer op te laden.

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Elektrische fiets accu opladen

De accu van je elektrische fiets is in feite een grote oplaadbare batterij.

Je accu opladen kan op twee manieren. Er zijn slecht ontworpen elektrische fietsen zoals de VanMoof modellen, waarbij de accu vast in het frame zit. Daarvoor moet je je fiets binnen, in de buurt van een stopcontact parkeren.

Erg handig is dit niet. Ook gaat je accu minder lang mee, want in de winter vriest het en daar kunnen accu’s slecht tegen. Dus koop altijd een fiets met afneembare accu. Zoals alle elektrische fietsen van Fietsvoordeelshop.

Een afneembare accu haal je uit het frame, of de bagagedrager, en neem je mee naar binnen. Daar leg je de accu aan de acculader. Met een reislader kan je je accu ook onderweg opladen.

Let op. Laad je accu volgens het volgende systeem op.

  1. Prik de aansluiting van de acculader in de accu.
  2. Doe dan pas de stekker van de acculader in het stopcontact.
  3. Is je accu opgeladen? Haal nu eerst de stekker van de accu uit het stopcontact.
  4. Haal nu pas de accu uit de acculader.

De reden hiervoor is dat er piekstromen ontstaan als je plotseling een elektrische schakeling verbreekt. Dit is slecht voor de elektronica in je accu. Die piekstromen voorkom je, als je deze volgorde aanhoudt.

Wil je een extra lader kopen? Dat is een verstandig idee. Want onderweg, of op je werk, kan het gebeuren dat je accu leeg raakt. Dan wil je natuurlijk je fiets weer op kunnen laden. En anders dan bij de mobiele telefoon, zijn er helaas nog geen universele opladers voor elektrische fiets accu’s. Die kopzorg kan je jezelf beter besparen.

Een video met meer oplaadtips vind je hier.

Direct reserve oplader kopen?


Wat betekenen Wh, Ah en voltage?

Wattuur (Wh) is een maat voor alle energie, die de accu op kan slaan. De kilowattuur is natuurlijk heel bekend. Een kilowattuur is de energie die een apparaat van 1000 watt, zoals een stofzuiger of een broodrooster, gedurende een uur verbruikt. Een kilowattuur is gelijk aan 1.000 Wh. Hoe meer Wh, hoe meer energie je accu kan opslaan. En meer energie betekent: langere ritten of hogere snelheid zonder dat je direct bij hoeft te laden. Het betekent ook, dat het langer duurt voor je accu weer helemaal is opgeladen.

Voltage is de spanning (uitgedrukt in volt) die de accu afgeeft. Het voltage is belangrijk, want het voltage van de accu moet gelijk zijn aan het voltage van de motor.
Een accu met een te laag voltage laat de motor niet werken. Een accu met een te hoog voltage kan de motor laten doorbranden. Dus, en dat is heel belangrijk, koop altijd een accu met hetzelfde voltage als de motor. Natuurlijk moeten ook de elektrische contactpunten bij elkaar passen.

Ampere uur (Ah) is wat minder makkelijk uit te leggen. De Ah is een eenheid voor de maximale hoeveelheid elektrische lading in een accu. Het aantal Ah kan je makkelijk omrekenen in het aantal Wh door het Ah getal te vermenigvuldigen met het voltage. Een accu van 20 Ah met een voltage van 50 volt, is dus 20 Ah x 50 V = 1.000 Wh. Weet je het voltage niet, dan zegt Ah dus vrij weinig.

Ah is wel een nuttige eenheid om de oplaadtijd mee uit te rekenen. Heb je een lader die bijvoorbeeld 2 A levert en een accu van 10 Ah, dan is de oplaadtijd 10 Ah / 2 A = 5 uur.

Direct fiets met de grootste accu kopen?


Accu elektrische fiets opladen, hoe lang duurt dat?

Het hangt eigenlijk van twee, of drie, dingen af hoe snel je elektrische fiets weer is opgeladen. Dat is hoeveel capaciteit je accu heeft (uitgedrukt in Ah, of Wh), hoe snel je accu opgeladen kan worden (in ampère, resp. watt), en of je lader het aankan.

Heb je bijvoorbeeld een accu van 480 Wh en een lader van 200 watt, dan duurt het 2,4 uur (2 uur en 24 minuten) voor je accu opgeladen is. Gesteld dat je accu deze snelheid aankan.

Heb je een langzame lader en een snel oplaadbare accu, of andersom, dan is het laadtempo nog steeds langzaam. Alleen bij een snellader en een snel oplaadbare accu trek je maximaal profijt van beide. Hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets, hangt dus af van je accu en oplader.

Ook doet een accu er vaak extra lang over om de laatste procenten van je accu op te laden.

Reisopladers, gewone opladers en snelladers

Sommige merken zoals Bosch, bieden drie types opladers aan. Reisopladers, ook vaak compacte opladers genoemd, standaard opladers en snelladers.

Reisopladers zijn meestal lichter dan gewone opladers, en daarom makkelijker mee te nemen. Nadeel aan de reisoplader is dat deze veel langzamer oplaadt dan een normale oplader, of een snellader. Reisopladers hebben een typische oplaadsnelheid van 2 ampère. Normale laders 4 ampère, terwijl snelladers doorgaans 6 ampère of meer halen. Voor onderweg zijn ze ideaal. Want terwijl jij rust, wordt je accu mooi bijgevuld met verse stroom.

Standaard opladers krijg je meestal bij je elektrische fiets meegeleverd. Ze laden meestal op 4 ampère op en zijn bedoeld voor gebruik binnenshuis. Meestal leg je na je fietstocht je accu in deze oplader. Tip: wacht ongeveer een half uur voor je je accu op gaat laden, dan is deze geacclimatiseerd en gaat je accu langer mee. Slimme standaard opladers

Snelladers leveren een hoger voltage en kunnen een hogere stroomsterkte aan. Daardoor laden ze aanmerkelijk sneller dan standaard laders. Je accu opladen gaat zo lekker snel. Ook snelladers gebruik je binnenshuis. Snelladers zijn ongeveer anderhalf tot twee keer zo duur als standaard laders. Koop wel een snellader die ook echt past bij jouw type accu. Het antwoord op de vraag: hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets, is dus een kwestie van je keuze voor de accu en de (snel)lader.

Direct reserve oplader kopen?


Probleemoplossing accu opladen

Mijn accu gaat steeds sneller leeg.

Dit is normaal en betekent dat je accu veroudert. Overweeg je elektrische fiets accu te laten reviseren of, beter, koop een nieuwe. Je oude accu kan je dan als reserve accu gebruiken voor lange tochten, als je nieuwe accu leeg raakt, krijg je zo extra bereik. Check ook je bandenspanning. Er kan ook bijvoorbeeld een wiel aanlopen. Mogelijk moet daarom je motor extra hard werken. het kan ook aan het weer liggen, dus raak niet in paniek. Bij koud weer levert de accu vaak een kwart minder energie.

Accu elektrische fiets laadt niet op.

Dit betekent dat de stroom vanaf het net de accu niet kan bereiken. Meestal komt dat doordat je lader kapot is. Staat er wel genoeg spanning op de contactpuntjes van je lader? Heb je een voltmeter, dan zie je dat snel. Probeer anders een andere lader.
Ook kunnen vieze contactpuntjes van je accu, of je lader, dit probleem veroorzaken. Maak deze schoon met ethanol (“alcohol”) of isopropylalcohol. Helpt ook dit niet, en weet je echt zeker dat je laadkabel werkt, dan is er waarschijnlijk iets mis met je accu zelf.

Ik vind het bereik van mijn accu veel te laag. Wat kan ik doen?

Veel fabrikanten verkopen modellen, waar een grotere accu bijgeplaatst kan worden. Dat is dan een eerste, en ook goede optie. Zo vergroot je je bereik flink. Je kan je oude accu dan als reserveaccu meenemen op grotere tochten. Die switch je dan met de nieuwe accu, als je eerste accu leeg is.

Help, mijn elektrische fiets accu zit vast!

Soms is de accu vastgevroren. Dan kan je de hele fiets tegelijk binnen in een vorstvrije ruimte zetten. Voorkom dit; accu’s kunnen niet erg goed tegen temperaturen onder het vriespunt. Als je een model hebt waarbij de elektrische fiets accu vast in het frame zit geschroefd of, nog erger, gelast, moet je deze losschroeven, respectievelijk los zagen. Wat vaak een einde aan de garantie betekent.

[table “318” not found /]

Tips voor accu elektrische fiets opladen – zo vergroot je de levensduur!

Minimaal een keer per maand je elektrische fiets accu opladen.

Voor de accu is het goed om deze geregeld bij te laden en te ontladen. Dus rijd ook in de winter minimaal één keer per maand met je elektrische fiets, zodat je je accu leegrijdt. Zo gaat je accu langer mee.

Bewaar je e-bike accu altijd binnen, tussen de 10-20 graden.

Accu’s kunnen erg slecht tegen vorst. Dus wees voorzichtig en haal deze, zeker in de winter, naar binnen. Lees de gebruiksaanwijzing voor de beste manier om jouw model accu te bewaren. Meestal is dit: droog, niet in de zon, op kamertemperatuur.

Accu opladen? Binnen is de beste plek.

Je accu blijft zo langer op kamertemperatuur, en gaat dus langer mee.

Parkeer je je fiets? Neem dan altijd de accu mee naar binnen.

Buiten koelen voorwerpen snel af. Vooral tijdens een heldere vriesnacht willen temperaturen van auto’s en fietsen wel eens flink onder nul raken. Voor je fiets is dat niet zo erg, voor je accu wel. Want een lagere temperatuur betekent een kortere levensduur voor je accu. De display kan kapotvriezen, dus neem die ook mee naar binnen. Parkeer je fiets binnen als loshalen niet lukt.

Accu opladen? Eerst 30 minuten wennen aan kamertemperatuur.

Na 0,5 uur is je accu op kamertemperatuur en kan je deze veilig opladen.

Label je oplader.

Op die manier sluit je je accu nooit aan op de verkeerde oplader. Deze tip voorkomt dat je per ongeluk je accu opblaast met de verkeerde lader.

Laad je accu op tot 50%, als je voor langere tijd weggaat.

Als je je accu tot 50% oplaadt, dan weet je zeker dat tijdens het bewaren de accu niet diep ontlaadt. Diepontlading betekent het einde van je accu. Je moet er echt alles aan doen om dat te voorkomen, want een nieuwe accu is erg duur.

Accu leeg? Meteen elektrische fiets accu opladen.

Een lege accu zit veel te dicht bij het punt waarbij diepontlading plaatsvindt. Bij diepontlading wordt het materiaal van de elektrode in de accu verwoest door chemische reacties. Dan kan je je accu weggooien. Dus zorg dat je je accu meteen oplaadt als deze op de nul staat. Accu’s verliezen voortdurend lading door zelfontlading. Dus niet uitstellen, het kan bij sommige accu’s al na minder dan een week onherstelbaar mis zijn.

Direct reserve oplader kopen?


Veelgestelde vragen elektrische fiets accu

Wat is een Wh (watuur)?

De definitie van de wattuur (Wh) is het energieverbruik van 1 watt vermogen gedurende 1 uur. Dat is 3,6 kilojoule. Een wattuur is een duizendste kilowattuur (kWh).

Wat is een Ah (ampere uur)?

De definitie van een Ah (ampere uur) is een stroom van 1 ampère gedurende 1 uur. Dit is een maat voor de maximale totale lading in een accu. Ah omrekenen in Wh gaat als volgt: Ah x voltage = Wh. De Ah waarde is nuttig om de laadsnelheid te berekenen volgens: Ah waarde gedeeld door aantal A van de oplader = oplaadsnelheid in uren. Hierbij daarna vier uur geteld.

Wat is voltage?

Voltage is de spanning, in volt, die een accu levert. Motoren hebben een bepaald spanningsbereik. De fabrikant van je motor vermeldt deze. Dus koop een accu die precies die spanning levert als je motor nodig heeft.

Hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets?

Een snelle vuistregel is aantal Ah gedeeld door aantal ampères van je oplader, plus 4 uur. Dus, rekenvoorbeeld: kan je oplader 4 ampère aan en is je accu 10 Ah, dan duurt dat 10/4 + 4 = 6,5 uur. Vaak geeft de fabrikant nauwkeuriger waardes.

Hoe batterij elektrische fiets opladen?

Bij ouderwetse fietsen moet je je hele fiets aan de kabel leggen. Gelukkig zijn tegenwoordig bijna alle accu’s uitneembaar. Die neem je naar binnen en legt ze aan je lader. Daarvoor moet je dus wel een goede lader hebben. Meestal wordt deze meegeleverd bij de fiets, als je deze koopt bij een goede zaak zoals de Fietsvoordeelshop. Haal je accu van de lader als je 100% hebt bereikt.

Hoeveel kost het opladen van je accu elektrische fiets?

In verhouding kost dat heel weinig. Een elektrische accu van 500 Wh, bijvoorbeeld, kost een halve kilowattuur om helemaal op te laden. Dit is ongeveer tien cent. Een goede accu gaat ongeveer 800-1000 laadbeurten mee. Deze 500 Wh accu (kosten: rond de €500) kost dus aan stroom tien cent; aan afschrijving per laadbeurt veel meer, namelijk 50-60 cent.

Wat is de levensduur accu elektrische fiets?

Bij zorgvuldig gebruik moet de levensduur accu elektrische fiets zeker achthonderd tot duizend laadcycli zijn. In jaren uitgedrukt: vijf tot acht jaar. Dit gaat uit van normaal en zorgvuldig gebruik. Ga je slordig met je accu om, dan daalt de levensduur accu elektrische fiets fors.

Direct Sparta fiets met de grootste accu kopen?


Wat gebeurt er tijdens het opladen in je accu?

De inhoud van een moderne elektrische fiets accu bestaat uit lithium ion cellen met elk twee polen, een positieve en een negatieve pool. Deze cellen zijn de groene batterij-achtige cilinders op de foto.

Op dit moment zitten er in alle elektrische fietsen, lithium ion accu’s.

e-bike accu

Lithium: veel energie per kilo

Als je de batterij oplaadt, reizen lithium ionen van de (positieve) lithium kobalt elektrode naar de negatieve grafiet elektrode. Daar vormen ze lithiummetaal. Zodra de batterij elektriciteit levert, draait dit om, en lost het lithium op.

Lithium is een erg licht, maar ook erg agressief metaal. Dankzij deze combinatie, licht en reactief, is het het ideale metaal voor accu’s. Per kilo lithium kan je enorm veel energie opslaan.

Als je een klontje lithium in water gooit, begint het direct te branden. In lucht reageert het zelfs met stikstof. Bijna geen enkel ander metaal doet dat op kamertemperatuur. Daarom moet je zorgvuldig omgaan met je accu. En een goede accu kopen, die niet in brand vliegt.

Vliegt je lithium ion accu toch in brand, dan moet je die met heel veel water doven. Zo verdun je de lithiumverbinding.

Meer lezen over opladen? Klik hier voor een Kennisbank artikel.


Conclusie

Een accu elektrische fiets is een onmisbaar, maar duur onderdeel van je e-bike. Een te kleine accu betekent een snel einde aan je tocht, een te grote accu jaagt je op kosten en is zwaar. Kies dus zorgvuldig. Let ook of je accu past bij de technische specificaties van de motor van je elektrische fiets. Of wees slim, en koop meteen een volgens de Consumentenbond best geteste fiets met de grootste accu. Zoals de eerste twee hieronder. De derde is een voordelige, maar nog steeds zeer goede keus.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?