Mobiliteitsoplossingen

De wereld is nog nooit zo verbonden geweest als vandaag. Derhalve zijn de manieren waarop we kilometers maken nog nooit zo belangrijk geweest. Deze manieren zijn ook nog eens in rap tempo aan het veranderen onder druk van de klimaatcrisis en steeds versnellende technologische ontwikkelingen.

Mobiliteit in een veranderende wereld

We hebben het dus over mobiliteit – of het nu goederen of mensen betreft – via land, ter zee of in de lucht.

Nadenken over mobiliteitsoplossingen is vrij letterlijk zo oud als het wiel. Waar voorheen voornamelijk over praktische toepassingen werd gesproken, is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor het bredere plaatje. De impact van al dat vervoer op het klimaat en natuurlijk mens en dier, staat vandaag de dag centraal. Ook het bedrijfsleven doet hier aan mee.

Zakelijke mobiliteit is niet langer enkel het domein van de leasebak en het OV. Er komen steeds meer slimme oplossingen voor het aloude probleem ‘hoe vervoer ik X naar Y’. Daarbij gaat het niet alleen over het milieu of reisstress. Efficiënter vervoer is ook vaak beter betaalbaar en kan minder administratie met zich meebrengen. Reizen met het OV hoeft niet alleen door de werknemer georganiseerd te worden, leasen gaat niet enkel over auto’s, maar ook over fietsen. Ook worden mobiliteitsoplossingen steeds vaker gemeentegoed. Denk bijvoorbeeld aan de leenauto, scooter of fiets. Toch is het wel van belang om de impact van mobiliteit te benadrukken.

Woon/werkverkeer is in Nederland goed voor zo’n 20% van de totale uitstoot van CO₂. Willen we de klimaatdoelen halen, dan is het van groot belang om zo veel mogelijk mensen te bewegen zich duurzamer te vervoeren. Alleen dan kunnen we de doelstelling van een reductie tot 45% ten opzichte van het niveau in 1990 halen. Lees hier verder over de CO2-registratieplicht.

Mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget is een voordeelregeling voor werknemers. In plaats van een simpele kilometervergoeding krijgt elke werknemer een eigen maandbudget waarmee deze, binnen de spelregels, zelf kan kiezen welke vervoersoptie wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het woon- werkverkeer.

Dat betekent voor de werknemer dus een grote mate van vrijheid. Door met de hoogte van de vergoeding te spelen kan een werkgever het gebruik van de (leen)fiets of OV aantrekkelijker maken voor de werknemer. Zo wordt iedereen gestimuleerd om mee te werken aan het verduurzamen van ons vervoer. Inzicht houden in het budget en de vervoersmogelijkheden kan via de app.

Vrouw zit in de tram

Dit budget kan bijvoorbeeld ingezet worden in combinatie met een mobiliteitskaart. Deze mobiliteitskaart fungeert als betaalbewijs voor de werknemer. Steeds meer aanbieders hebben afspraken met vervoerders. Zo is het mogelijk om met de mobiliteitskaart met trein, tram, bus, metro, taxi en deelauto/ of fiets te reizen. Ook parkeren en opladen kan bekostigd worden.

Moby is het digitale platform op het vlak new mobility in Nederland

Leaseauto en leasefiets

Leasen is voor velen een welbekende manier om zakelijk rijden makkelijk en betaalbaar te maken. Ook hier staat de tijd echter niet stil. Zoals eerder genoemd is woon/werkverkeer in Nederland verantwoordelijk voor 20% van de CO2-uitstoot. Om de leasemarkt te verduurzamen biedt de overheid voordeel voor het leasen van elektrische auto’s, bijvoorbeeld door middel van bijtellingsregelingen. Ook wordt het voor klanten steeds vaker van belang geacht dat het wagenpark van een bedrijf wordt verduurzaamd.

Meer weten? Lees verder over elektrisch rijden.

Meneer opent de auto

Zakelijk rijden is vaak goedkoper, ook als het om brandstof gaat. De elektrische auto is wat dat betreft gelukkig geen buitenstaander. Voor het opladen van je elektrische leaseauto zijn er ook zakelijke oplossingen. Bijvoorbeeld een laad- en tankpas van MKB Brandstof.

De meest duurzame optie is uiteraard om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Ook een fiets kan tenslotte geleased worden. Het kiezen van een leasefiets brengt doorgaans net wat minder keuzestress met zich mee. Kies de accu en het type verzekering en je bent klaar. Service, onderhoud en pechhulp zijn vaak inbegrepen. Daarbij zijn fietsende werknemers, zolang het niet regent, blijer en fitter. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vereenvoudigde administratie en het belastingvoordeel!

Sharing is caring

Doe eens een schatting: Hoeveel uur staat je fiets of auto stil voor elk uur dat je er mee gereden hebt? Volgens sommige schattingen staat de gemiddelde auto meer dan 95% van de tijd stil. Of dat klopt is natuurlijk koffiedik kijken, maar niemand zal ontkennen dat auto’s, fietsen en brommers meer tijd langs de straat dan op de weg doorbrengen. Niet erg efficiënt dus. En dat is niet alleen slecht voor het milieu. Al die extra productie zorgt uiteraard voor een hoop extra uitstoot, maar het maakt mobiliteit ook simpelweg duurder.

Gelukkig zijn er een hoop bedrijven die het delen van mobiliteitsopties toegankelijk maken. Door het delen van bijvoorbeeld een auto wordt niet alleen het vervoermiddel zelf optimaal gebruikt. Ook de bij productie vrijgekomen uitstoot wordt zo veel mogelijk verantwoord. Wat in deze situatie duurder is voor de werknemer wordt doorgerekend naar de werkgever. Het is voor bedrijven zeker interessant om te kijken naar de mogelijkheden rondom het delen van transport opties rondom het kantoor.

Gekleurde fietsen op een rij

Moby verbindt particulier, bedrijf en overheid op het vlak van new mobility en koppelt ze aan producenten, adverteerders en initiatiefnemer

Ga direct naar YourMoby

Meer over mobiliteit

Meer weten over het vervoer van de toekomst? Lees meer over Future Mobility.

Duurzame mobiliteit

Duurzaamheid en mobiliteit zijn uiteraard verbonden topics. Om de klimaatdoelen te halen is het nodig om deze vervuilende sector te verduurzamen. Gelukkig zijn er opties!

Mobility as a Service

Het delen van je auto met wildvreemden is voor velen een gruwel. Een auto of fiets is je eigendom. De opkomst van bedrijven omtrent deelauto’s-, fietsen en brommers stelt deze oude opvatting aan de kaak. We gaan in de toekomst een nieuwe kijk op mobiliteit moeten ontwikkelen.

Meer weten?

Elektrisch rijden

Geselecteerd door

Occasions

Geselecteerd door

Elektrische fietsen

Geselecteerd door

Holon Mover

Mobiliteit

Geselecteerd door