Wat kost een servicebeurt elektrische fiets? De onderhoud elektrische fiets prijs is meer dan alleen kosten onderhoudsbeurt elektrische fiets. Maar hoe zit het precies met elektrische fiets onderhoud, en kan je daar zelf ook wat aan doen?

In dit artikel gaan we in op wat er precies nodig is om je elektrische fiets piekfijn in orde te houden.

Onderhoud elektrische fiets? Fietsvoordeelshop is niet alleen een webshop, maar er zijn ook veel fietsenmakers bij aangesloten. Bron: Fietsvoordeelshop.nl

Direct een onderhoudsarme Consumentenbond bestgeteste fiets kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Onderhoudsbeurt elektrische fiets

Alles wat je gebruikt slijt. Zo ook je elektrische fiets. Een elektrische fiets heeft niet alleen hetzelfde onderhoud nodig wat een niet elektrische fiets ook nodig heeft. Ook de elektromotor, de accu en de bedrading moeten piekfijn in orde blijven. Vergeleken met een benzinemotor heeft een elektromotor wel veel minder onderhoud nodig.

Welk onderhoud elektrische fiets kan je zelf doen? Naar blijkt, best wel veel. Dat scheelt weer flink op de kosten onderhoudsbeurt elektrische fiets.

Direct reserve oplader kopen?


Onderhoud aan de elektrische fiets om zelf te doen

Wat kost een servicebeurt elektrische fiets? Het goede nieuws is dat het makkelijk is om zelf je e-bike te onderhouden. Daarmee verleng je de levensduur van je fiets en kan je dure reparaties voorkomen.

 • Zachte banden zorgen voor extra rolweerstand en laten je motor harder werken. Daardoor gaat je accu sneller leeg. Dus controleer je banden en pomp ze regelmatig op. Dit, vooral in de wintermaanden als je de fiets minder vaak gebruikt. Zo blijft je fiets zuinig en efficiënt.
 • Maak je fiets regelmatig schoon. Als je fiets nog een ketting heeft, smeer dan je ketting met speciale kettingolie en ook andere bewegende delen. Behandel alle verchroomde onderdelen met een roestwerend middel. Heb je een belt in plaats van een ketting, veeg daar dan af en toe met een vochtig doekje langs om rommel te verwijderen.
 • Door bewegingen trillen bouten en schroeven los. Dus controleer regelmatig, of ze nog wel vastzitten.
 • Inspecteer remblokjes of (als je die hebt) hydraulische remschijven op slijtage. Bij elektrische fietsen gaat de slijtage van de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen, omdat de snelheid hoger is.
 • Batterijen zijn duur, maar boetes (laat staan een ziekenhuisopname) zijn wel tien keer zo duur. Controleer dus geregeld of je fietslampen het nog wel doen.

Nog enkele extra aandachtspunten wat betreft je accu. Breng je deze in praktijk, dan kan je accu vijf tot acht jaar mee gaan.

 • Gebruik je e-bike regelmatig.
  Het proces van ontladen en laden voorkomt dat de accu degradeert. Zo gaat hij jaren mee en houd je je accu in topconditie. Dus dus maak ook in de winter geregeld een tochtje. Zo houd je de accu in een goede conditie, en natuurlijk jezelf ook.
 • Accu’s zijn erg gevoelig voor lage temperaturen onder de tien graden.
  Bewaar dus je accu in de winter op een vorstvrije plaats, met andere woorden: binnen. Buiten en onverwarmde fietsenschuurtjes verkorten de levensduur van je accu, als daar de temperatuur daalt tot onder nul.
 • Belangrijk. Is de accu leeg, ga dan direct bijladen. Een diepontlading kan grote schade tot gevolg hebben. Er vinden dan allerlei ongewenste chemische reacties plaats die je accu onbruikbaar maken. Vaak kom je onderweg langs oplaadpunten. Maak daar als het even kan, gebruik van. Meer tips hoe je je accu optimaal onderhoudt in ons accu artikel.
 • Haal je accu meteen los als je thuis bent en neem je accu naar binnen. Dat voorkomt zelfontlading. Ook voorkom je dat de temperatuur van je accu daalt tot onder de tien graden.

Direct fiets met de grootste accu kopen?


Wat gebeurt er tijdens het onderhoud elektrische fiets bij de dealer?

Tijdens het onderhoud van je fiets doet je dealer het volgende. Hij controleert je remmen en versnelling en stelt ze opnieuw af. Dat doet hij ook met de naven, het balhoofd van je stuur en de trapas.

Ook de verlichting wordt gecontroleerd: brandt deze nog steeds op voldoende sterkte?

Verder spant hij de ketting, en smeert deze. Dit gebeurt ook met de banden. Zijn deze nog op spanning en in goede conditie? Zo nee, dan brengt hij deze weer op spanning.

Hij richt de wielen en spant de spaken weer aan. Bij defecte spaken, vervangt hij deze. Bouten en moeren, ze kwamen al voorbij, draait hij weer aan.

De fabrikanten brengen voortdurend nieuwe updates uit voor hun slimme e-bike motorsystemen. De laatste update wordt geïnstalleerd. Ook krijgen de elektrische contactpuntjes een behandeling.

Dit is de basisbehandeling. Soms zijn extra reparaties nodig. Dat verhoogt natuurlijk de kosten onderhoudsbeurt elektrische fiets behoorlijk.

Direct reserve oplader kopen?


Wat kost een servicebeurt elektrische fiets?

Zoals je kon lezen, doet een monteur best veel dingen. Dat kost tijd, rond de een à twee uur, en tijd is geld. Verder zijn er natuurlijk de werkplaatskosten en de kosten van het overig personeel. De Consumentenbond heeft de kosten onderhoudsbeurt elektrische fiets van een basisbeurt bij 40 fietsenzaken bekeken. De kosten onderhoudsbeurt elektrische fiets prijs liep uiteen van €50 tot €110.

Wat kost een servicebeurt elektrische fiets? Reken met een richtprijs voor de onderhoudsbeurt elektrische fiets prijs van rond de €60 tot €70. Dat is zonder vervangende onderdelen. Extra onderhoud elektrische fiets, zoals het reviseren van de motor, kost zo’n €30 extra.

Niet goedkoop, maar vergelijk dat voor de grap eens met de kosten van een APK keuring of autoreparatie. Dan zie je dat de elektrische fiets vergeleken met de auto een behoorlijk voordelig vervoermiddel is.


Online kopen en onderhoud

Online winkels zijn goedkoop omdat ze geen voorraad hebben, maar dat heeft ook nadelen. Zo kan een online winkel zelf geen onderhoud uitvoeren. Tenzij het een online winkel is die bij een keten van fietsenhandels is aangesloten zoals Fietsvoordeelshop. Koop je online een fiets bij Fietsvoordeelshop, dan kan je met je fiets naar een van de aangesloten fietsenhandels gaan, die verspreid zijn over het hele land.

Heeft je online winkel niet dergelijke afspraken met dealers, dan is de kans groot dat je meer moet betalen voor je onderhoudsbeurt. Fietsenwinkels zien niet graag dat je je fiets online koopt in plaats van bij hen, en rekenen dan vaak een hogere onderhoudsbeurt elektrische fiets prijs. Vaak loont het dan de moeite om even te shoppen bij fietsenhandelaren in de buurt, en te informeren wie jouw elektrische stalen ros het voordeligste verder kan helpen.


Veelvoorkomende technische problemen bij e-bikes

De meest voorkomende problemen bij het onderhoud elektrische fiets zijn de volgende. Met deze tips kan jij je e-bike zelf fiksen zonder dure reparatie.

De voorwielmotor ratelt

Vaak komt dit omdat een kunststof tandwiel in de voorwielmotor versleten is. Soms kan je het kunststof tandwiel vervangen, maar vaak is het goedkoper om een nieuwe motor te plaatsen. Deze kost je enkele honderden euro’s.

De trapondersteuning valt weg

Dit wordt meestal veroorzaakt door een sensorprobleem. Bij voorwielmotoren zit er een rotatiesensor op de crank, dat is het stuk metaal dat je trapper met de as verbindt. Als deze sensor niet meer goed draait, kan je deze schoonmaken of vervangen. Bij middenmotoren zit de sensor in de motor zelf. Dat is lastige te verhelpen.

De elektrische fiets display hapert of valt uit

Vaak treedt dit probleem op bij displays die je los kan halen. Daardoor raken de koperen contactpuntjes vervuild of versleten. Je moet hier de contactpuntjes even schoonmaken. Doe dit voorzichtig.

Vocht in de elektrische fiets display

Dit kan je vaak oplossen door je fiets binnen te zetten. Werkt dat niet, em kan je je display loshalen, doe deze dan een nacht in een luchtdicht bakje met droge rijst of droge silicagel. Krijg je met deze methodes niet het vocht uit je display, dan zal je een nieuwe moeten kopen.

Accu rammelt

Dit zie je vaak bij goedkope, afgeraffelde fietsen. De accu is dan niet netjes gemonteerd, waardoor deze in de lade speling krijgt. Check in welke hoek precies de speling zit en probeer in te schatten hoeveel ringetjes je nodig hebt. Trek de accu uit de slede, draai één van de bevestigingsboutjes los, plaats onder de accuslede, tussen de slede en het frame, een ringetje en monteer de bout weer.

Fiets valt uit bij hoge ondersteuning

De oorzaak hier is meestal een aftakelende, haperende accu. In dat geval doet je fiets het nog prima bij lagere ondersteuning. Het enige wat er dan op zit is je accu laten reviseren of, beter, vervangen.

De actieradius vermindert

Dit komt omdat de capaciteit van je accu vermindert. Dit is normaal en hier is met de lithium ion accu’s van nu weinig aan te doen. Het enige wat er op zit is de accu te reviseren of vervangen.

Fiets trapt door

Doorgaans ligt dit aan niet goed afgestelde versnellingen. Dit kan je zelf vrij eenvoudig bijstellen met een schroefje, check dit ANWB artikel.

Onderdelen nodig?


Prijzen van veel voorkomende reparaties bij de elektrische fiets

De altijd nijvere Consumentenbond heeft ook onderzoek gedaan naar de prijzen van veel voorkomende reparaties van elektrische fietsen. De BOVAG, waarbij veel fietsenmakers aan zijn gesloten, heeft normtijden vastgesteld voor bepaalde reparaties. Helaas zijn er nog geen normtijden voor onderhoud elektrische fiets.

Op basis daarvan is het vrij gemakkelijk om, uitgaande van een uurtarief onder de 60 euro, uit te rekenen wat een bepaalde reparatie qua werktijd moet kosten. Een reparatie die 15 minuten duurt, bijvoorbeeld, kost dan 15 euro.

Wil je zeker van je zaak zijn, vraag dan altijd na bij de desbetreffende fietsenmaker. Vraagt hij een veel te hoog bedrag voor een wat kost een servicebeurt elektrische fiets of reparatie, wens hem vriendelijk goedendag en zoek een betere.

Hieronder een tabel met richtprijzen voor reparaties. Afwijkingen tot twintig à 30 procent kunnen voorkomen. Zit je fietsenmaker hier flink boven, dan probeert hij je vermoedelijk een poot uit te draaien. Dan kan je beter een ander zoeken, die wel op een eerlijke manier zijn brood probeert te verdienen. Zoals de meeste fietsenmakers. Minder vaak voorkomende reparaties kan je via de BOVAG tabel opzoeken.

De lijst (BOVAG-genormeerde tarieven)

 • Binnen en/of buitenband voor vervangen (bij een terugtrap- of velgrem) €15, plus kosten nieuwe band
 • Ook de binnen en/of buitenband voor vervangen (met een voorwielmotor) €28, plus kosten nieuwe band. Het afmonteren en opnieuw er op monteren van de voorwielmotor kost de nodige tijd. Tip: koop een goede anti lek band voor dit wiel, als die er al niet op zit.
 • Binnen en/of buitenband achter vervangen €15, plus kosten nieuwe band
 • Binnen en/of buitenband achter vervangen, met achterwielmotor, €30, plus kosten nieuwe band. Ook hier geldt dat de achterwielmotor extra werk met zich meebrengt. Tip: koop een goede anti lek band voor dit wiel, als die er al niet op zit.
 • Kleine slag uit het wiel halen €15
 • Een spaak vervangen €20, plus kosten spaak
 • De ketting aanspannen en smeren €12
 • De ketting vervangen €15, plus kosten nieuwe ketting
 • De kettingkast (kunststof; dicht) vervangen: €21 zonder, €35 inclusief materiaal.
 • De versnellingen afstellen €10
 • De versnellingskabel vervangen €15, plus kosten versnellingskabel
 • De remmen afstellen €10
 • De remkabel vervangen €10, plus kosten nieuwe remkabel
 • De remblokjes vervangen €10, plus kosten nieuwe remblokken
 • Monteren hydraulische schijfremmen: € 90, plus kosten hydraulische schijfremmen
 • Pedalen vervangen €5, plus kosten nieuwe pedalen
 • Software updaten €25
 • Schoonmaakbeurt €30

Veelgestelde vragen over e-bike onderhoud

Wat kost een servicebeurt elektrische fiets?

Gemiddeld ligt de onderhoudsbeurt elektrische fiets prijs rond de €60 tot €70. Er kunnen extra reparaties nodig zijn. Vraagt je fietsenmaker meer dan negentig euro kosten onderhoudsbeurt elektrische fiets, zoek dan een ander.

Hoe vaak is een onderhoudsbeurt elektrische fiets nodig?

Dat hangt er van af hoeveel je rijdt, en het model. Over het algemeen kan je uitgaan van 1 à 2 keer per jaar.

Moet je voor elke onderhoudsbeurt betalen?

Meestal is de eerste onderhoudsbeurt bij je fietsendealer gratis. Bij online gekochte fietsen betaal je al meteen de eerste keer de volle mep.

Moet ik verplicht een servicebeurt elektrische fiets ondergaan?

Verzekeraars stellen dit vaak als voorwaarde. Heb je geen fietsverzekering, en ben je zelf technisch redelijk handig, dan kan je dit ook zelf doen. In alle andere gevallen is het verstandig dit door een professional te laten doen.

[table “318” not found /]

Conclusie onderhoud elektrische fiets

De elektrische fiets is een fiets, die extra wordt belast omdat je er sneller, en vaak ook meer, op rijdt. Dat betekent dat zaken als remblokjes sneller slijten. Reparaties zijn iets duurder dan bij een gewone fiets, als voorwiel- of achterwielmotoren afgemonteerd moeten worden. Kortom: de onderhoudsbeurt elektrische fiets is vaker en grondiger dan van een gewone fiets.

De overige reparaties, met uitzondering van revisies aan elektromotoren, kosten evenveel als die van een gewone (alleen mechanische) fiets.

Elektromotoren gaan gelukkig zelden kapot, al zijn er gevallen bekend van elektromotoren die na drie jaar kapot gaan. Gelukkig maar, want gaat een elektromotor kapot, dan kost je dit enkele honderden euro’s.

Let vooral goed op het duurste onderdeel van je elektrische fiets, de accu. Voorkom ten allen tijde dat deze volledig wordt ontladen en laadt deze onmiddellijk op, als deze de nul procent aantikt. Bij goed onderhoud gaat je accu vijf tot acht jaar mee.

Fabrikanten hebben meestal wel een (kleine) veiligheidsmarge ingebouwd, maar er is maar weinig extra ontlading voorbij de nul nodig om de dendrietvorming in gang te zetten. Tweede belangrijke punt: zorg dat je accu altijd boven de tien graden Celsius wordt opgeslagen. Dus neem hem mee naar binnen. Doe je dat niet, dan zal je snel een nieuwe accu moeten kopen. Een dure grap.

De onderhoudsbeurt elektrische fiets prijs is gemiddeld rond de zestig tot zeventig euro.

Wil je dure onderhoudsreparaties voorkomen, dan is het verstandig te investeren in een kwaliteitsrijwiel. De bovenste twee zijn door de Consumentenbond als Beste getest. De onderste is een stuk voordeliger, maar toch nog van behoorlijk goede kwaliteit.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?