Hoe hard mag een speed pedelec, Snelheid speed pedelec opvoeren, mag dat? En, een belangrijker vraag, is het verstandig?

De speed pedelec topsnelheid ligt veel hoger dan die van een normale elektrische fiets, wat ze ideaal maakt voor woon-werk verkeer. Maar voor sommigen is dit nog niet snel genoeg…

speed pedelec snelheid
De Stromer ST5 kan met zijn 850 watt achterwielmotor 49 km per uur halen, het absolute wettelijk toegestane maximum voor bromfietsen.

Direct de beste speed pedelec bekijken?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Speed pedelec topsnelheid hoger dan e-bike

Een elektrische fiets heeft geen kentekenplaatje nodig, maar de snelheid is begrensd op 25 kilometer per uur. Wil je sneller dan dat, dan moet je een speciaal type e-bike kopen. De speed pedelec topsnelheid is veel hoger dan die van een gewone elektrische fiets, namelijk maximaal 45 km per uur. Dat is natuurlijk veel sneller, en daarom zijn er allerlei speciale voorwaarden verbonden aan het rijden op deze snelle e-bike.

Er zijn zelfs enkele voorbeelden van fietsen waarbij de snelheid speed pedelec hoger ligt dan 45 km per uur. Wettelijk gezien mag volgens de regels van de EU een bromfiets namelijk een klein beetje harder dan 45 km per uur, en wel maximaal 49 kilometer per uur. En enkele fabrikanten doen daarom aan speed pedelec opvoeren tot 46, 47, 48 of zelfs 49 km per uur.

Je begrijpt, dat er een heel krachtige motor in deze speciale snelle pedelecs zit. Dus je ziet, het antwoord op de vraag: hoe hard mag een speed pedelec, is een beetje ingewikkeld.

Officieel is dit 45 km per uur, maar omdat de EU regels een beetje soepel zijn, mag je in werkelijkheid maar liefst 49 km per uur. Dat is bijna net zo snel als een auto in de bebouwde kom!

hoe hard mag een speed pedelec
De Cube Kathmandu lijn is een goede, goedkope high speed elektrische fiets.

Maar er zijn ook veel pedelecs die niet zo snel zijn. Die gaan maar een klein beetje harder dan een gewone elektrische fiets. Zo haal je met hun zwakke motor misschien 35 of 40 kilometer per uur, maximaal.

Maar ook aan deze langzame pedelecs zitten voordelen. Ze zijn vaak wat zuiniger en ze zijn ook goedkoper dan de allersnelste high speed e-bikes die 49 kilometer per uur kunnen. Maar hoe kom jij aan zo’n mooie, bijzondere topsnelheid speed pedelec die 49 kilometer per uur kan en waarmee jij lachend je collega die in de file staat, voorbij scheurt? Dat gaan we je zo vertellen. Lees snel verder!

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Waar moet ik op letten om de topsnelheid speed pedelec te kopen?

In het kort: Veiligheid. Als jij met bijna 50 kilometer per uur de weg afscheurt, en tegen een auto botst, is dat even erg als een vrije val van de derde verdieping. Je kan dan in principe dodelijk letsel oplopen. En anders dan een automobilist, heb jij geen airbag of kreukelzone die je beschermt. Dus koop vooral een veilige fiets. Hieronder geven we tips hoe je aan een veilige, snelheid speed pedelec komt.

Bezuinig nooit op de kwaliteit van de fiets

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dit. Speed pedelecs zijn fietsen. Snelle fietsen met een krachtige elektromotor, maar nog steeds fietsen. Er is een vrij beperkt aantal modellen motoren en accu’s, dat door bijna alle fabrikanten wordt gebruikt. Deze motoren en accu’s vergelijken is dus vrij eenvoudig. Ook kan je vaak een grotere accu, of in het geval van een achterwielmotor, een grotere motor plaatsen.

Vervangen is met de rest van de fiets natuurlijk wat lastiger. Daarom is het verstandiger om vooral op goede rijeigenschappen en technische eigenschappen te letten. De beste speed pedelec is eerst en vooral een goede fiets. Met een frame dat past bij wat jij met je rijwiel wil, en sterk is.

De krachten op een speed pedelec zijn veel groter dan die op een gewone elektrische fiets. Een solide bouw is daarom echt een must.

Remmen: zeer belangrijk

Een hoge snelheid speed pedelec bereikt een veel hogere vaart dan een gewone elektrische fiets, laat staan een klassieke, mechanische fiets. Dus bezuinig niet, echt, nooit, op goede remmen. Die zijn bij een speed pedelec echt letterlijk van levensbelang. De kinetische energie – die een rem in wrijving omzet – is op volle speed pedelec snelheid, tot bijna vijftig kilometer per uur, bijna het viervoudige van die van een normale elektrische fiets op topsnelheid.

Als jij met 50 km per uur ergens tegen aan botst, is dat, het is al gezegd, een vrije val van tien meter hoog. De derde verdieping. Dus je rem moet zeker vier keer zo goed zijn, om je remweg kort te houden.

Je wilt dus echt een speed pedelec kopen met hydraulische schijfremmen. Bezuinig hier dus niet op. Want met slippende remblokjes red je het niet in de regen, om je e-bike op volle snelheid tot stilstand te krijgen. Je moet echt een rem hebben met een grip als een bankschroef.

Banden

Je kan alleen goed remmen, als je banden een goede grip op de weg hebben. Ook al zijn je remmen goed, als je banden niet muurvast op de weg liggen, maak je nog steeds een harde val. Daarom wil je echt een model met veilige, brede banden. En dan natuurlijk een goede antilekversie van die band.

Want ook een lekke band is een ramp met een hoge snelheid speed pedelec. Nog een bonus van een veilige brede band is dat je een stuk lekkerder en comfortabeler rijdt. En dus frisser op je werk, en thuis, aankomt. Dus ga voor een model met brede banden, in een anti lek uitvoering.

Bouwkwaliteit

Ook de bouwkwaliteit is iets waar je beslist niet op moet bezuinigen. Een topsnelheid speed pedelec doet een zwaar beroep op de sterkte van het frame en de verbindingen met de wielen en andere onderdelen. Alles moet muurvast zitten. Ook banden slijten harder en metaalmoeheid treedt ook sneller op dan op een gewone fiets. Die veel sterkere krachten door de hoge snelheid merk je direct.

Dus daarom wordt de bouwkwaliteit ook heel erg belangrijk bij je speed pedelec. Je moet niet hebben dat er onderdelen af vliegen als jij met hoge snelheid voorbij suist. Sluit hier dus geen compromissen, echt, ga voor die A-klasse bouwkwaliteit.

Motor

Op een speed pedelec zit meestal een veel sterkere motor dan op gewone elektrische fietsen. Daardoor krijg je veel meer trapondersteuning, maar je accu is natuurlijk wel sneller leeg. There ain’t no such thing as a free lunch. Er zijn speed pedelecs met een zwak motortje van 250 watt, Hier heeft de fabrikant de begrenzing van af gehaald zodat deze nog steeds traponderdsteuning geeft als je sneller dan 25 km per uur gaat.

Maar zoals je zal begrijpen, high speed e-bike modellen met deze zwakke 250 watt motor redden het met dit kleine motortje echt niet om een maximumsnelheid van 45 km per uur, laat staan 49 km per uur, te halen. Die kan je dus beter laten staan, en voor een zwaardere motor van bijvoorbeeld 350 of nog beter, 500 watt gaan. De duurste Stromer bike gaat echt voor het goud met een 850 watt motor. Daarmee scheur je natuurlijk de steilste heuvels lachend op volle snelheid op. Er zijn zelfs enkele e-bikes met meer dan duizend watt motorvermogen.

850 watt klinkt natuurlijk mooi, en is ook machtig mooi. Maar hoe meer watt, hoe meer stroom je motor verbruikt. Daarom is de actieradius van topsnelheid speed pedelecs lager dan die van e-bikes. Tenzij, natuurlijk, de fiets voorzien is van een extra zware accu. Je rijdt dan bijna niet meer op een e-bike, maar op een motor.

Accu – veel vermogen vraagt een grote accu

Aan minimaal 500 Wh ontkom je niet voor een speed pedelec. Wil je een behoorlijke actieradius, dan kan je beter voor de dubbele capaciteit, dus 1000 Wh of meer, gaan. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk naar een grotere accu te upgraden.

Kan je je accusysteem niet upgraden, maar is de accu wel uitneembaar, dan kan je overwegen om een reserve accu set te kopen. Deze kan je onderweg vervangen als je accu leeg raakt. Natuurlijk is dit een minder prettige, en minder gerieflijke oplossing dan als je een grote of dubbele accu set kan plaatsen.

Wil jij weten hoeveel een speed pedelec precies kost? Lees hier verder over de speed pedelec kosten.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Speed pedelec opvoeren, hoe doe je dat?

Speed pedelecs zijn begrensd op 45 tot 49 kilometer per uur. Dat is maar goed ook, want we zagen al hoe gevaarlijk deze hoge snelheden zijn op een teer fietsje. In principe is 49 kilometer per uur een mooie snelheid. Daarmee kan je net zo snel als een auto in de stad en het verkeer mooi bijhouden. Dus je moet je echt afvragen of je dat wel wilt, je speed pedelec opvoeren tot meer dan 49 kilometer per uur.

Speed pedelec opvoeren is spelen met je leven

Niet alleen is je speed pedelec opvoeren strafbaar, het is vooral levensgevaarlijk. Stel, je bestelt op Alibaba een 4000 watt achterwielmotor, een monster van een accu en die motor plaats je op je achterwiel. Daarmee zou je voor minder dan duizend euro extra in principe snelheden van zeventig tot tachtig kilometer per uur kunnen halen.

Toegegeven, je bent snel op je werk. Dat zeker. Maar je bent nog sneller in het ziekenhuis. Want met een snelheid van 70 kilometer per uur ergens tegen aan botsen, staat gelijk aan een val van de zesde verdieping.

Dan is de kans groot dat je levenslang invalide raakt. Van speed pedelec, tot scootmobiel. Was dat het waard?

speed pedelec snelheid
Veilig Verkeer Vlaanderen maakte dit illustratieve plaatje van de gevolgen van een botsing op hoge snelheid. Bron/copyright: Veilig Verkeer Vlaanderen, fair use

Onzalig idee

Ook aan je motor knoeien, bijvoorbeeld de chip er af halen die de snelheid begrenst, wat sommigen doen, is een onzalig idee. Je speed pedelec opvoeren, betekent voorbij gaan aan het ontwerp. Je fiets is ontworpen op snelheden tot maximaal 45-49 km per uur. Dat geldt niet alleen je motor, maar, en vooral, de overige onderdelen van je e-bike. Verbreek je dat evenwicht, dan zal dat gevolgen hebben op bijvoorbeeld de veiligheid of mechanische eigenschappen van je fiets.

Motor voor de echte snelheidsduivel

Ga je harder, en moet je plotseling remmen, dan kan je rem doorslippen. Of je kan uitglijden. Je verandert dan in feite je rijwiel in een motor. Zonder motorhelm. Zonder beschermende kleding. En zonder voldoende training. Geen snugger idee.

Wil je hogere snelheden dan 49 km per uur, dan is het verstandiger een (e-)motor te kopen en het motorrijbewijs A te behalen. Kost wel wat, maar dan ben je wel onder de pannen.

Ben je benieuwd naar andere regels? Lees dan hier meer over de speed pedelec regels.

Grootste voordelen van de high speed pedelec

De speed pedelec snelheid maakt het een vervoermiddel, of ‘vervoersmodus’ zoals verkeersdeskundigen dat zo mooi noemen, waarmee je snel en comfortabel korte tot middellange afstanden overbrugt.

  • Lager brandstofverbruik. De allerzuinigste auto’s verbruiken rond de vijf liter benzine per 100 km, à 1,90 tot 2 euro per liter (augustus 2021), dat is dus bijna €10. De speed pedelec verbruikt voor diezelfde afstand van 100 km ongeveer 3 kWh. Dat is rond de € 0,60, vijftien maal minder.
  • Laag energieverbruik en daardoor beter voor het milieu. Per 100 kilometer stoot een auto, bij de genoemde 5 liter benzine, meer dan 11 kilo CO2 uit. Zelfs als je elektrische stroom 100% uit de meest vervuilende brandstof, kolen, wordt opgewekt, is dat heel veel vergeleken met de 700 gram CO2 die de 3 kWh eist. Gebruik je een schonere bron voor je elektriciteit, zoals zon, waterkracht of kernenergie, dan daalt dit tot dicht bij de nul.
  • Parkeren is geen probleem meer. Een plekje in een fietsenstalling, of ergens tegen aan, is sneller gevonden dan een lege plek voor je auto.
  • De fiets houdt je in conditie. Bij een e-bike moet je flink bij trappen. Lui blijven zitten zit er niet bij, zoals bij een auto, brommer of scooter.
  • Lagere prijs. Niet alleen kost zelfs een bescheiden plofmobiel al gauw meer dan 20.000 euro. Ook reparaties en APK keuringen zijn peperduur. Een beetje behoorlijke pedelecs beginnen ongeveer bij vierduizend euro. De duurste high speed e-bike kopen kost rond de tienduizend euro.
  • Ook de onderhoudskosten zijn fors minder. De accu is de grootste bron van kosten. Een, goed onderhouden, A-kwaliteit accu redt het ongeveer 800-1000 oplaadbeurten voor deze moet worden vervangen. Dat komt neer op ongeveer 200 a 300 euro per jaar, over twee jaar uitgesmeerd. Door het hoge energieverbruik moet je vaker opladen, dus je accu gaat minder snel mee dan bij een gewone e-bike.

Veelgestelde vragen over speed pedelecs

Wat is de speed pedelec topsnelheid?

Speed pedelecs met een krachtige motor kunnen tot 49 km per uur halen. De zwakkere broeders, met een niet begrensde 250 watt motor, halen met pijn en moeite en veel bijtrappen de 35-40 km per uur. De meeste high speed e-bikes liggen tussen deze twee uitersten.

Hoe duur is een speed pedelec kopen ongeveer?

Prijzen variëren van rond de € 3000, tot rond de € 10 000. Wil je een grotere accu, dan komt hier € 500 of meer extra kosten bij. De duurdere modellen zijn meestal, niet altijd, kwalitatief beter.

Wat is het max bereik van de beste speed pedelec?

Dit verschilt per model en rijstijl. Goedkope modellen op de meest verspillende stand met een zware bestuurder hebben een bereik van ongeveer twintig kilometer. De duurste modellen met een lichtgewicht berijder kunnen op een zuinige stand meer dan tweehonderd kilometer bereiken.

Hoe hard mag een speed pedelec?

Een speed pedelec valt onder de regels voor een bromfiets. Bromfietsen mogen maximaal 45 km per uur rijden. EU-regels laten tot 49 km per uur toe. Dit geldt op de rijbaan. Op het brommer/fietspad mag je max. 30 km per uur binnen de bebouwde kom, en max. 40 km per uur buiten de bebouwde kom.

Wat is de snelste speed pedelec?

Toppers als de Stromer ST5 klokken maximaal 49 km per uur aan, op het randje van wat wettelijk nog toegestaan is. Met zijn 850 watt motor heeft deze hoge snelheid speed pedelec ook niet de minste moeite om deze snelheid te halen.

Je speed pedelec opvoeren, is dat verstandig?

Nee. Je fiets is berekend op snelheden tot maximaal 49 km per uur. Ga je harder, dan schieten dingen als de remmen en rolweerstand van je banden tekort om nog veilig te kunnen rijden. Wil je een nog hogere snelheid, koop dan een (e-)motor.

Een video met meer oplaadtips vind je hier.

Direct reserve oplader kopen?


Conclusie hoge snelheid speed pedelec

De hoge snelheid speed pedelec is duidelijk hoger dan andere e-bikes, bij de topmodellen twee keer zo snel, tot de wettelijk maximaal toegestane 49 km per uur.

Dat is ongeveer zo snel als een auto binnen de bebouwde kom, en een heel behoorlijke snelheid. Dat maakt de hoge snelheid speed pedelec een volwaardig alternatief voor de auto voor de korte en middellange afstand.

Technisch is het mogelijk om een speed pedelec harder te laten rijden dan 49 km per uur. Begin hier niet aan. Je speed pedelec is niet berekend op deze snelheden. Krijg je een ongeluk met bijvoorbeeld 70 km per uur, dan kan je dat waarschijnlijk niet navertellen.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Direct reserve oplader kopen?


Home » Speed pedelec snelheid | Snel en veilig rijd je zo