Racestuur | In stijl naar de finish in je racegame

Racesturen met een PS4 racestuur Xbox One of pc racestuur ps4, geeft je racegame net even wat extra’s. Wat is het beste f1 racestuur?

In racegames wil je je optimaal in kunnen leven in de game. Dan gaat niets boven een racestuur. Wat is een goed stuurwiel, en waar moet je op letten voor de beste game ervaring?

racestuur
Thrustmaster Ferrari F1 Racestuur. Zo bestuur je echt een Ferrari. Bron: Thrustmaster

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Wat is een F1 racestuur?

Een racestuur in het algemeen, is een stuurwiel, waarmee je stuursignalen geeft aan je game console of gaming pc. Technisch gezien bestaat het uit een stuurwiel, een sensor die je stuurbewegingen vertaalt in een signaal en een aansluiting aan je game pc. Een eenvoudig racestuur doet niet veel meer dan dat. En bij sommige games is dat ook voldoende.

Geavanceerde F1 racesturen kennen knoppen en andere handige toevoegingen, zodat jij je F1 wagen realistisch kan besturen in de game. Het racestuur geeft tegendruk als je stuurt, zoals een echt F1 racestuur met stuurbekrachtiging ook zou doen.

Vaak hoort er ook een setje gaspedalen bij het racestuur. En natuurlijk een racestoel. Want je kan je pas echt een F1 coureur voelen als je in een racestoel zit, met je handen aan een F1 racestuur terwijl je je mededingers voorbij scheurt.

Race snel naar je gaming stuur!

Bij Bol.com vind je wat je zoekt, voor alle platforms!

Wat voor soorten racesturen zijn er?

Alle racesturen werken volgens het genoemde principe. Ze registreren met sensoren, hoe jij je stuurwiel bedient en sturen die informatie naar de spelcomputer.

Racestuur met alleen een frame

Er zijn enkele belangrijke soorten. Bij sommige racesturen, is het racestuur alleen een frame. De sensoren zitten dan in je game controller, die je in het stuur klikt. Het Nintendo Switch racestuur werkt zo.

nintendo racestuur
Nintendo stuurset voor de twee Joy-Cons van de Nintendo Switch. bol.com

Je klikt één van je Joy-Con controllers in het stuur, en de gyroscoop in je Joy-Con registreert dat je je stuur draait. Vervolgens stuurt je Joy-Con dat signaal draadloos naar je Switch. Dit Nintendo racestuur is natuurlijk goedkoop.

Er zijn soortgelijke sturen voor de PS5 controller, die net als de Joy-Con van Nintendo ook een gyroscopische sensor heeft. Zowel voor de PS5 racesturen als van de Nintendo sturen liggen daarom de prijzen relatief laag, tussen de tien en twintig euro voor een set van twee.

Racestuur met alleen sensoren

Bij de tweede soort is het racestuur alleen een stuur met wat sensoren. Het registreert alleen dat je het heen en weer draait. Die signalen stuurt het naar je game. Verder doet het niets.

Bij deze race stuurset kunnen ook gaspedalen zitten, die registreren of je ze indrukt.

racestuur ps4
Speedlink stuur met gaspedalen, zonder force feedback. bol.com

Als je geluk hebt, zit er ook een aansluiting voor een headphone in het stuur. Deze zijn al wat duurder, denk toch zeker aan veertig euro of meer.

Racestuur met force feedback

Bij een meer geavanceerde soort, stuurt de game ook signalen naar je stuur. Zo merk je bijvoorbeeld, of je dreigt te slippen en of je wielen blokkeren.

Ook zitten er motoren in het gamestuur, die tegendruk geven, of vibreren als je obstakels tegenkomt. Vaak is er een aansluiting voor een headset.

racestuur ps4
Racestuur met force feedback, de Thrustmaster T150. bol.com

Dit type stuur komt veel dichter bij de echte race ervaring, maar is natuurlijk een duurdere soort. Denk voor een echt goed racestuur met force feedback, al gauw aan een bedrag van rond de 200 euro.

Replica’s van echte sturen

De duurste soort zijn vaak racesturen die een natuurgetrouwe replica zijn van een echt stuur. Alhoewel, niet helemaal natuurgetrouw.

Want een airbag heb je natuurlijk niet nodig als je aan het gamen bent en je maakt een crash mee. Alhoewel echte racefanaten het waarschijnlijk prachtig zouden vinden.

Tot deze categorie behoren tot de duurste race sturen. Ze variëren in prijs van iets boven de honderd euro, tot meer dan 700 euro voor de allerduurste.

ps4 racestuur
Thrustmaster T-GT II. Dit PS4 racestuur (ook PC) is een nauwkeurige replica, plus bevat de nodige automobieltechniek om met force feedback de ultieme race ervaring te geven. Voor een luttele 750 euro de uwe. Ach, er zit toch overwaarde op uw huis. bol.com

PS4 racestuur

De Sony PlayStation 4 is de meest verkochte game console en dus is het niet verwonderlijk, dat er het ene na het andere PS4 racestuur op de markt wordt gebracht.

Gaming racesturen zijn al zo oud als de PlayStation. Op dit moment zijn er modellen voor de PS3, racestuur PS4 en zelfs PS5 te koop. Veel fabrikanten van racesturen maken hun stuur geschikt voor meerdere typen consoles. Zo kunnen ze een grotere markt bedienen.

Xbox racestuur

Ook voor de grote concurrent Xbox zijn er de nodige racesturen uitgebracht. Een Xbox racestuur is dus niet moeilijk om te verkrijgen. Wel zijn er minder Xbox apparaten verkocht dan PlayStations, of pc’s. Dus is het voor fabrikanten minder interessant om een Xbox racestuur te ointwikkelen, dan een PC racestuur of een Playstation racestuur PS4.

Ook voor het Xbox racestuur geldt, dat dit in veel gevallen ook compatibel is met andere consoles of met de PC. Zo kan de fabrikant immers een grotere markt voor zijn producten vinden.

PC racestuur

Er zijn vele malen meer PC gamers dan consolespelers. Vandaar, dat er veel fabrikanten zijn van een PC racestuur. Ook het PC racestuur heeft een lange traditie, want race sturen voor de PC bestaan er ook al lang. Vaak is een race stuur dat geschikt is voor een bepaald type console, zoals een ps4 racestuur of een xbox racestuur, ook geschikt voor de pc.

Veel bezitters van een game console hebben natuurlijk ook een pc, want met een gaming console kan je alleen gamen, of gooien natuurlijk, maar met een pc kan je ook andere dingen doen dan alleen gamen, zoals werken. Dat maakt het extra aantrekkelijk voor fabrikanten van gamesturen om ook een pc racestuur uit te brengen.

Nintendo racestuur

Dit zijn bijna zonder uitzondering eenvoudige en daarom vrij goedkope frames, waar je de Nintendo controller of gameset in prikt. In principe voldoet ieder stuur waar je de Nintendo controller in het centrum aan kan bevestigen. Zodra de Nintendo controller draait, wordt er een draadloos signaal naar de Nintendo console doorgegeven.

Wil je een game stuur kopen?

Bij Bol.com vind je wat je zoekt, of het nou voor pc, ps4, of xbox is!

Racestoel en versnellingspook

Voor een echte race ervaring wil je ook in de houding van een F1 coureur zitten. Zodat je bij je gaspedaal kan. En schakelen… aah… wat gaat er boven de knersende tandwielen van een versnellingspook als je hem verkeert terugschakelt? En een rokende koppelingsplaat met daarna hoofdschuddende APK inspecteurs? Automaten zijn voor snowflakes, watjes en melkmuilen.

Uiteraard willen fabrikanten van game accessoires jou, als gamer, al dit moois niet ontzeggen. Tegen een zacht prijsje, natuurlijk. Dus hier een korte verkenning van wat er allemaal wel niet mogelijk is op dat gebied.

Racestoelen

Een racestoel is in feite een gaming stoel voor iemand die een race spel speelt.

Racestoelen vind je in allerlei soorten en maten, maar meestal zijn ze voorzien van een plek waar je je race stuur kan monteren en je gaspedalen kan bevestigen.

Zie bijvoorbeeld de (prijzige) Rseat N1 hiernaast. Een goedkope racestoel is voor rond de honderd tot tweehonderd euro leverbaar.

ps4 racestuur
Racestoel RSeat N1 – Alcantara/Zilver (bol.com)

Je kan natuurlijk ook je eigen opstelling in elkaar schroeven. Een beetje handige klusser komt een heel eind. Desnoods regel je een oude autostoel van een sloperij. Aan de andere kant van het spectrum kan je totaal insane losgaan. Bel even met de bank en regel; een hydraulisch frame voor een paar duizendjes, zodat je stoel meebeweegt als jij de snelheidsduivel uithangt.

Heb je geen VR helm, dan is een game beamer als aanvulling aan te raden voor de meest immersieve ervaring.

Versnellingspook

Ook van de versnellingspook zijn er ondertussen gameversies. Deze versnellingspook wordt naast de gamestoel gemonteerd op de plek die voor jou het prettigste is.

Omdat het hier om heel specialistische game accessoires gaat, die maar een kleine afzetmarkt hebben, hebben fabrikanten ze zowel voor PC, PS4 als Xbox geschikt gemaakt.

ps4 racestuur

Omdat metaal gewoon onwijs vet gaaf is, en plastic is voor overbeschaafde watjes, posten wij hier een echte metalen game versnellingspook. Want gamen moet barbaars blijven, zoals iedere echte heer (en dame) weet.

Hoe kom ik aan het beste racestuur?

Er bestaat niet een “beste race stuur” , maar wel het beste racestuur voor jou. Om dit stuur te ontdekken, moet je de volgende stappen volgen.

  1. Wat is je budget, en hoe belangrijk is je racestuur voor je? Als je net bent binnengelopen met een megatransactie met crypto’s, en de miljoenen je om de oren vliegen, zal je andere prioriteiten hebben dan een kind dat Mario Racekart op zijn Nintendo wil spelen.
  2. Wat wil je dat je racestuur kan? Is het voldoende dat deze alleen je bewegingen doorgeeft, of wil je ook een realistische stuurervaring, inclusief tegendruk, obstakels voelen, een versnellingspook, gaspedalen, etcetera?
  3. Wat is je platform? Hoewel veel race sturen geschikt zijn voor alle drie grote game platforms, moet je zekere weten dat je een ps4 racestuur, xbox racestuur of pc racestuur koopt.
  4. Welke race games speel je, en ondersteunt je race game alle functies van je gedroomde race stuur? Vooral bij de duurdere racesturen is het zonde, als je net een paar honderd euro hebt neergeteld voor een high tech racestuur dat force feedback en vibraties op de weg kan doorgeven, maar de game die functies niet ondersteunt bij jouw stuur. In dat geval kan je beter een goedkoper stuur kopen. Of een betere game kiezen.

Wil jij naast een racestuur ook een gaming bureau hebben? Zo kan jij jouw stuur ergens op zetten. Lees hier verder over de beste gaming bureaus.

Vaak gestelde vragen PS4 racestuur (PC, Xbox, …)

Wanneer heb ik een racestuur nodig?

Eigenlijk alleen voor race spellen. Die kan je in principe ook met een toetsenbord spelen, maar voor een echt immersieve game ervaring geven gamers de voorkeur aan een stuur.

Welke soorten racesturen zijn er?

In principe zijn er vier soorten, oplopend qua technische ingewikkeldheid. Dat zijn frames zonder sensor, stuurwielen die alleen stuursignalen doorgeven aan de console, game stuurwielen met haptische feedback en dergelijke en replica’s van echte stuurwielen. Bij de laatste categorie is feedback vaak inbegrepen, maar check dit per model.

Hoe duur is een racestuur kopen?

De prijzen lopen uiteen van rond een tientje voor een budgetmodel tot zevenhonderd euro voor de massief metalen replica’s van reallife F1 autosturen. Reken op rond de twintig euro voor een frame zonder sensors, veertig euro of meer voor een frame met sensors en gaspedalen en rond de honderd tot driehonderd voor een stuur met haptische feedback, tot zevenhonderd euro voor de echte topmodellen.

Conclusie: wat is het beste ps4 racestuur?

Een stuur is alleen nuttig als je autorace spellen speelt en zelfs dan niet altijd. Maar een goed gaming stuur kan een grote bijdrage leveren aan je spelplezier. Als je tenminste het goede stuur kiest dat bij jou en je game opstelling past.

Wat concreet het beste stuur voor je is hangt heel sterk af van je antwoorden op de volgende vier vragen. Wat is je budget, wat is je gaming platform, wat verwacht je van een gaming stuur en kan de game die je wil spelen overweg met het stuur?

Met welk F1 racestuur bereik jij de finish?

Parkeer in bij bol.com en help jezelf aan het beste stuur!

Home » Game accessoires | Hoe krijg je de ultieme gaming room? » Racestuur | In stijl naar de finish in je racegame

Meer lezen over de beste gaming tools?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *