Nintendo Switch Lite Review | Verschil Nintendo Switch en Lite

Ook de Nintendo Switch Lite kopen maakt gaming mogelijk. In deze online Nintendo Switch Lite review bekijken we deze console.

Is de Nintendo Switch Lite kopen verstandig? Hier vind je het antwoord.

nintendo switch lite review
De Nintendo Switch Lite is een kleinere versie van de Nintendo Switch. Je kan er alleen maar in je eentje mee gamen. Of met andere Switch gebruikers met eigen console.

Nintendo Switch Lite review – deze portable game console is geschikt voor wie graag onderweg speelt, maar ook voor wie graag online of lokaal met gezelschap wil spelen. Bedenk wel dat de Nintendo Switch Lite speciaal voor handheld-gaming is gemaakt. Aansluiten op een tv kan dus niet.

Inhoudsopgave

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/gaming-nintendo/”]

Direct de Lite kopen? Klik hier!

Nintendo Switch Lite, het compacte broertje van de Switch

Veel gamers houden van het spelen van games op een handheld. Dat blijtk ook wel uit het enorme succes van eerder de Nintendo Gameboy en nu weer, de zeer geslaagde crowdfunding van de PlayDate.

Nintendo speelde daarop in met de ontwikkeling van de veelzijdige Nintendo Switch. Deze game console is niet alleen als game controller te gebruiken, maar kan ook als losse handheld game console worden gebruikt. De Switch, zeker het nieuwe OLED model, is een prachtige handconsole en ook compact, als je bedenkt wat je er mee kan.

Maar wel vrij fors: denk al gauw aan een ding van 23,1 centimeter lengte, met de beide JoyCons aangekoppeld. Niet iets dat je gemakkelijk in je zak stopt. Zeker niet in het geval van kinderen onder de tien, een van de belangrijke gebruikersgroepen van Nintendo.

verschil nintendo switch en lite
De Nintendo Switch Lite (boven) is kleiner en compacter, en dus iets makkelijker mee te nemen, dan de Nintendo Switch (onder)

Marktbehoefte aan de Switch Lite

Veel Nintendo 3DS gebruikers die over wilden stappen naar het Switch platform, ervoeren dit als een groot nadeel. Ook is de prijs van een Nintendo Switch, met rond de 300 euro, voor sommige gamers te hoog.

Om al deze redenen is de Nintendo Switch Lite uitgebracht door Nintendo. Sommige gamers willen een kleine en compacte handheld hebben. Ook de Nintendo Switch is als handheld te gebruiken, maar voor sommigen net even wat te log. Het verschil in formaat is overigens niet heel erg groot, zoals je boven kan zien. Zonder de Joy-Cons aangekoppeld, is de Switch zelfs kleiner dan de Lite.

Gamen in een groep

Ook met een Nintendo Switch Lite kan je in een lokale groep gamen.

Wel moet elke deelnemer dan een paar Joy-Con controllers of eigen Switch hebben. De maximale groepsgrootte is ook hier acht personen.

nintendo switch lite review
Losse Joy-Con controllers geven je Switch Lite extra mogelijkheden.

De deelnemers zonder eigen Switch kunnen meekijken met de deelnemer waaraan hun Joy-Con setje gekoppeld is. Ideaal is dit natuurlijk niet, maar het kan.

Uiteraard kan je via NIntendo Switch Online, waar je een abonnement voor nodig hebt, onbeperkt gamen via internet, voorzover het spel dat je speelt het toelaat.

Direct de Lite kopen? Klik hier!

Verschil Nintendo Switch en Lite: welke is de beste?

Is de Nintendo Switch Lite goedkoop? Om eerlijk te zien, is de meerwaarde van de Nintendo Switch Lite boven de Nintendo Switch niet echt duidelijk. Weliswaar betaal je honderd euro minder, ongeveer een derde van de prijs, maar daarvoor lever je heel veel in.

Veel voordelen van de Nintendo Switch

De Nintendo Switch, zeker de nieuwe OLED editie, heeft enkele flinke voordelen boven de Lite versie.

Ten eerste kan je de Switch makkelijk koppelen aan een tv of ander beeldscherm.

Ten tweede kan je de Switch zowel alleen gebruiiken, als met z’n tweeën of in een grotere groep.

Ten derde kan je op de Switch alle spellen vcoor het Nintendo-platform spelen, waaronder alle spellen die afhankelijk zijn van gyroscoop- of beweginsssensoren. Die zitten namelijk in de beide Joy-Con controllers, en niet in de Switch Lite. Weliswaar kan je die Joy-Con controllers los extra kopen, en koppelen aan je Switch Lite, maar dat kost je zestig euro extra. Ook zijn er zelfs dan nog steeds spellen, die je wel op de Switch kan spelen, en niet op de Switch Lite.

Ten vierde heeft de Nintendo Switch een groter scherm, en de OLED editie zelfs niet alleen een nog groter scherm, maar ook nog eens mooi helder.

Nintendo Switch Lite review: vier marginale voordelen

Slechts op welgeteld vier marginaal positieve manieren onderscheidt de Nintendo Switch Lite zich van de Nintendo Switch.

Ten eerste is de prijs een derde lager: de Nintendo Switch kost je € 300, terwijl de Nintendo Switch Lite voor € 200 de deur uit gaat.

Ten tweede is de Nintendo Switch Lite portable game console ongeveer tien procent kleiner en honderd gram lichter, waardoor je hem iets makkelijker in je zak kan stoppen.

En ten derde kan je de Nintendo Switch Lite console met 3 tot 7 uur iets langer gebruiken dan een Nintendo Switch, althans: langer dan een Nintendo Switch van voor 2019 met een batterijduur tussen de 2,5 en 6,5 uur. Ook dit pluspunt wordt een minpunt wanneer je de Switch Lite vergelijkt met een verbeterde Switch van na 2019. Want de zuiniger chipset van de Switch na 2019, maakt dit apparaat anderhalf keer zuiniger dan zelfs de Switch Lite, met 4,5 tot 9 uur.

Ten vierde is de Switch Lite makkelijker te bedienen met kleine handen, dan de vrij grote Switch. Zijn je handen kleiner dan gemiddeld, dan is de Switch Lite dus aantrekkelijk. Dit is wat minder het geval bij de Switch.

Verschil Nintendo Switch en Lite

Ons advies: als je nog geen Nintendo systeem hebt, laat dan de Nintendo Switch Lite links liggen en ga voor de Nintendo Switch (€300) of eventueel de Nintendo Switch OLED-model (€400, of $350, als je in de VS bent). Voor honderd resp. 200 euro meer heb je een veel betere console waar je veel meer mee kunt.

Heb je al een Nintendo Switch thuis, en vind je de Switch Lite prettiger spelen, dan kan je als aanvulling een Lite kopen. Uit Nintendo Switch Lite reviews blijkt dat de vormfactor voor veel gamers toch belangrijk is. En dat is dan wel weer een voordeel van de Lite.

Direct de Lite kopen? Klik hier!

Welke hardware zit er in een Nintendo Switch Lite?

De Switch Lite is maar klein, en werkt ongeveer 3 tot 7 uur op een 3500 mAh lithium ion accu, dus zou je verwachten dat de hardware er in vrij zwak is. Dit klopt.

nintendo switch lite kopen
De Lite is goedkoper, maar bevat minder features qua connectiviteit.

Hart is een anno 2021 vrij middelmatige NVidia Tegra X1 SoC. Deze computer op een chip is bedoeld voor mobiele apparaten en wordt onder meer in tablets wordt gebruikt.

Dit is dezelfde zuiniger versie die ook in de moderne Switch en de nieuwe OLED versie zit.

Met een 1,1 GHz quad core processor en 4 GB werkgeheugen is deze chipset naar moderne maatstaven voor een smartphone of tablet aan de zwakke kant. Nintendo spellen zijn natuurlijk speciaal aangepast voor deze hardware. Dus in principe kan je je Nintendo spellen hiermee soepel spelen.

Yuzu, een open source versie van de Switch

Hackers hebben geprobeerd om de Switch te klonen in software vorm. En dat is redelijk goed gelukt.

In de hack, Yuzu, hebben de hackers geprobeerd om de Switch besturingssoftware zo goed na te bouwen, dat Nintendo Switch spellen er gewoon op kunnen draaien.

nintendo switch lite

Yuzu logo

En ziedaar de Yuzu emulator. Yuzu is een programma, dat je gewoon kan downloaden op je pc. Dus heb je een Nintendo Switch spel, en een SD kaart slot in je PC, dan kan je dat Nintendo spel in de meeste gevallen spelen, zonder een Nintendo Switch te kopen. Het kaartje met je Nintendo spel stop je dan in de SD poort. Nadeel is wel dat je geen toegang hebt tot de Nintendo servers. Wel kan je uittesten of Nintendo games wat voor je zijn.

Jzammer genoeg is er nog geen Yuzu app, waarmee je op je smartphone of tablet Nintendo games kan spelen. Daarmee zou je een mooi alternatief voor een Nintendo handheld hebben.

Op zich smeekt het principe achter de Switch er werkelijk om, om op een smartphone toegepast te worden. Je zou dan met klemmen of rubber doppen een soort Joy-Con achtige controllers aan de onder- en bovenkant van een smartphone kunnen bevestigen. Misschien komt het nog zover.

Direct beginnen met spelen?

Bestel snel op bol.com en je speelt morgen al je favoriete games!

Meer spellen spelen? Koop Joy-Cons

We zagen al dat er bijna exact dezelfde hardware in de binnenkant van een Nintendo Switch en de Lite zit. In principe kan je alle spellen die je op de Switch speelt, dus ook op de Lite spellen. Daarbij komt een grote “maar”.

Die is, dat de Switch Lite geen sensoren bevat die wel in de Joy-Cons zitten. Wil je dus bepaalde spellen spelen die deze sensoren vereisen, dan moet je een apart setje Joy-Cons kopen.

Spellen die extra Joy-Cons vereisen

Vasn de volgende spellen is bekend, dat ze alleen gespeeld kunnen worden op een Nintendo Switch Lite als je extra Joy-Con controllers aanschaft. Opmerking: dit zijn voornamelijk sport- en bewegingsspellen, die gewoonlijk worden gespeeld voor een TV-toestel met de Joy-Cons in de hand.

Het wordt lastig om je Nintendo schermpje op meters afstand in de gaten te houden, tenzij je één van die gelukkige mensen met een blik als een arend bent.

1-2-Switch
Just Dance
Super Mario Party
Fitness Boxing
Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise
Ring Fit Adventure

Enkele spellen blijven ook mét Joy-Cons buiten bereik van je Lite handheld. De belangrijkste hiervan is de Nintendo Labo augmented reality omgeving.

Spellen voor de Nintendo Switch Lite

The Legend of Zelda – Breath of the Wild (Nintendo)

The Legend of Zelda in de Switch incarnatie wordt erg geroemd als de beste game in Nintendo Switch Lite reviews. In The Legend of Zelda – Breath of the Wild kan je een zeer uitgebreide open wereld verkennen. 

switch lite review

Super Mario Odyssey (Nintendo)

De oude bekende Mario keert terug op de Switch Lite. En wel in de game Super Mario Odyssey. Ditr is een van de best verkochte spellen op het Switch platform.

In deze episode van de Super Mario spellenreeks beleef je weer eens een spannend avontuur.

switch lite review

Deze keer red je prinses Peach met een zeppelin. Ze is weer eens in groot gevaar, want je aartsvijand, Bowser, heeft haar ontvoerd en wil met haar trouwen.

Mario Kart 8 Deluxe, Super Smash Bros Ultimate en Animal Crossing: New Horizons (Nintendo)

Andere bekende spellen voor de Switch Lite, zijn Mario Kart 8 Deluxe, Super Smash Bros. Ultimate en Animal Crossing: New Horizons.

bol.com kopen

Conclusie Nintendo Switch Lite review

Hte voornaamste voordeel van de Nintendo Switch Lite boven het grotere broertje Nintendo Switch is de vormfactor. De Lite is tien procent kleiner en honderd gram lichter dan de populairste Nintendo console.

De Nintendo Switch Lite kopen kan ook in meer kleuren dan de Nintendo Switch. Als mode-accessoire is de Lite daarom geschikter dan de Switch.

Hij is ook makkelijker te bedienen met kleinere handen.

Verder zijn er voornamelijk nadelen vergeleken met de grotere Switch.

verschil Nintendo Switch en Lite
Met vijf kleuren is de Nintendo Switch Lite een geschiktere mode-accessoire

Zo is de batterijduur korter dan van de Switch, is het beeld kleiner, en is het toestelletje niet op de tv aan te sluiten .

Heb je kleine handen, zoals het geval is bij kinderen en veel vrouwen, dan speelt de Lite prettiger dan de Switch. Bij spelers met grote handen, zoals de meeste volwassen mannen en sommige vrouwen, is de Switch dan weer de prettiger console om mee te gamen. Geen wonder, dat de Switch Lite vooral populair is bij vrouwelijke Nintendo fans.

Ook is de Nintendo Switch Lite kopen iets goedkoper dan de Switch zelf: 200 euro vergeleken met 300 euro voor de Switch, of zelfs 350 tot 400 euro voor de Nintendo Switch OLED model.

Veel Nintendo Switch bezitters kopen de Lite voor erbij. Ongeveer een derde van alle Nintendo Switch Lite kopers, is al in het bezit van een Switch.

Zoals bij alle Nintendo game consoles is kiezen voor Nintendo, kiezen voor een uniek ecosysteem van games voor dit eigenzinnige Japanse platform. Ben je Nintendo fan, dan is een Nintendo game console een geweldige verwennerij voor jezelf.

Toch liever gamen op de Playstation? Bekijk dan ons artikel over de Playstation 5!

Veelgestelde vragen

Is de Nintendo Switch Lite de beste console?

Op dit moment is de Nintendo Switch de onbetwiste koning van de handheld consoles. Dat wel voor een prijskaartje van rond de driehonderd euro. Vind je de Nintendo Switch Lite prettiger spelen, dan kan je die kopen. Deze console is met € 200 ongeveer honderd euro goedkoper, maar kan niet aan je tv gekoppeld worden.

Wat is precies het verschil Nintendo Switch en Lite?

De Nintendo Switch heeft veel meer features dan de Nintendo Switch Lite. Zo beschikt deze over twee JoyCons en een aansluitmogelijkheid voor een tv. Wel is de Lite is veel makkelijker mee te nemen.

Ziijn er ook indie games voor de Nintendo Switch Lite?

Ja. Echte indie games die de moeite waard zijn, zijn Dead Cells, Cuphead, and Hollow Knight. Al zijn de populairste games Nintendo klassiekers.

Is de Nintendo Switch Lite goedkoop?

De console kost ongeveer 200 euro. Dat is honderd euro minder dan de Switch. Wat dat betreft is de console best betaalbaar, t evergelijken met een budget smartphone. Wel krijg je daar minder mogelijkheden voor dan voor de echte Switch.

Nintendo Switch Lite je ding?

Bestel snel op bol.com en je hebt het meteen in huis!

Home » Console | Welke game console past bij mij? » Nintendo Switch Lite Review | Verschil Nintendo Switch en Lite

Meer lezen over game consoles?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *