Nintendo Switch OLED model | ‘Nintendo Switch Pro’ flop of top?

De verwachtingen over de “Nintendo Switch Pro” waren hooggespannen. Maar het Nintendo Switch OLED model laat veel kansen liggen, ondanks enkele subtiele, maar nuttige verbeteringen. En natuurlijk ook meer over de Nintendo Switch Pro release date.

nintendo switch pro
Strakker design, kleuriger scherm. Maak kennis met het Nintendo Switch OLED model.

Nintendo bereidt zich duidelijk voor op de confrontatie met de in november 2021 verwachte console van Valve, de Steamdeck. Vergroot de Nintendo Switch OLED model de overlevingskansen van de Switch, of dreigt een Wii U-achtig fiasco?

De Nintendo Switch is al weer vier jaren oud, dus het wordt zo langzamerhand tijd voor een update. Waar concurrenten Sony en Microsoft al in de tiende generatie game consoles zitten, is Nintendo nog steeds bezig met het exploiteren van het aanzienlijke succes van de Switch. Is het Nintendo Switch OLED model een relevante update?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/gaming-nintendo/”]

bol.com kopen
Direct Nintendo Switch kopen? Klik hier!

“Nintendo Switch Pro”: het Nintendo Switch OLED model

Al maanden zoemden de geruchten onder Nintendo liefhebbers dat er een nieuwe Nintendo game console aan zat te komen. De “Nintendo Switch Pro” zou een flinke verbetering worden op de nog steeds goed verkopende, maar verouderende Switch.

Nu is er meer bekend: de hardware specs en de definitive naam van de console. Maak nader kennis met het Nintendo Switch OLED model. We zullen de verschillen met de “oude” Nintendo Switch een voor een behandelen. Wil je meer weten over de Nintendo Switch zelf, dan raden we je aan ons dieper gravende Nintendo Switch artikel te lezen.

Nintendo Switch Pro release date

Ondertussen is ook bekend, wanneer de Nintendo Switch Pro release date is. Dat is 8 oktober 2021. Vanaf dat moment worden de nieuwe Nintendo Switch OLED model game consoles uitgeleverd. Het is al mogelijk, om deze van te voren te bestellen.

Wat is anders aan het Nintendo Switch OLED model?

Beter scherm

De voornaamste verbetering van de Nintendo Switch (OLED model) is, de naam geeft het al aan, het OLED-scherm. Vergeleken met het fletsere scherm van de standaard Switch is het beeld veel levendiger en helderder. Wat natuurlijk een enorme positieve prikkel geeft aan de speler van de Nintendo games.

Een kleinere verbetering aan het scherm is dat het scherm van de “Nintendo Switch Pro” groter is.

Waar het oude scherm 6,2 inch in diagonaal is, is het nieuwe scherm nu 7 inch in diameter.

Dus ongeveer 20% groter. Dit met behoud van de vormfactor.

nintendo switch pro (controller)
Wat direct opvalt aan de “Nintendo Switch Pro”, is dat het scherm nu bijna de hele console in beslag neemt. Dat maakt de speelervaring aangenamer.

De oude en nieuwe Joy-Con’s, docking stations en consoles passen nog perfect op elkaar.

Nintendo bereikte dit, door het deel van de console dat uit zichtbaar scherm bestaat, flink te vergroten. Een subtiele, maar best wel nuttige verbetering.

Strakkere, op volwassenen gerichte kleuren

De vormgeving is ook anders, meer in lijn met de zwart-wit vormgeving van de concurrenten Sony PlayStation en Microsoft XBox. Duidelijk probeert Nintendo zich met deze andere kleurstelling meer op een volwassen publiek te richten.

nintendo switch pro (controller)

Dat Nintendo zich nu ook als eigenzinnige, maar serieuze game console voor de volwassen gamers wil presenteren, blijkt ook uit het promotiefilmpje voor het Nintendo Switch OLED model. Overigens blijft de kleuriger oorspronkelijke vormgeving met blauw en rood van de Switch verkrijgbaar, voor de liefhebbers.

Meer geheugen, voor meer games

Het opslaggeheugen is fors uitgebreid, van 32 GB tot 64 GB, met de al bestaande mogelijkheid dit nog verder te vergroten met een SD-kaart. Dit was ook wel nodig. Jammer, dat hier niet meteen 128 GB van is gemaakt, zoals zelfs in de gemiddelde smartphone al zit.

Het is namelijk erg vervelend om game data kwijt te raken. Dit is toch wat er gebeurt, als games moeten worden gewist, door gebrek aan opslagruimte.

Gemiste kans: nog steeds dezelfde accu en RAM in de Nintendo Switch OLED model

Helaas heeft Nintendo de 4310mAh accu niet vervangen door een wat grotere van bijvoorbeeld 10 000 mAh. Daardoor blijft de speelduur nog steeds beperkt tot negen uur. Ondertussen zijn de prijzen voor grotere accu’s behoorlijk gedaald. Dit geldt ook voor RAM. Een grotere hoeveelheid RAM maakt soepeler gameplay mogelijk.

Welke hardware zit er verder in een Nintendo Switch (OLED model)?

De Switch is maar klein, en werkt dankzij de zuiniger processor die al in 2019 is geïntroduceerd, ongeveer 8 uur op een 4310mAh dus zou je verwachten dat de hardware er in vrij zwak is. Dit klopt.

Hart is een anno 2021 vrij middelmatige NVidia Tegra X1 SoC. De NVidia Tegra X1 is een SOC, m.a.w. een volledige computer op een chip. De X1 is bedoeld voor mobiele apparaten en wordt onder meer in tablets wordt gebruikt.

nintendo switch pro
Aan de voorkant zie je meteen het 20% grotere scherm.

De Tegra X1 bevat 4 ARM Cortex-A57 cores @ 1.02 GHz. Hierbij 4 gigabyte werkgeheugen en nu 64 gigabyte (was: 32 GB) opslagcapaciteit, plus nog steeds ruimte voor een SD kaart. Dit is veel minder dan de zeer zware en snelle game consoles van concurrenten Microsoft (Xbox) en Sony (Playstation). Maar het winnen van de hardware race was nooit, waar Nintendo op uit was.

nintendo switch release date
De Nintendo Switch in het docking station. De Joy-Con, links, is in deze vorm een gebruiksvriendelijker controller. – Nintendo

Wat de Switch bijzonder maakt, en wat ook deze nieuwe uitvoering kenmerkt, is de slimme, op elkaar afgestemde configuratie.

Je kan nog steeds de Joy-Con uit elkaar halen en aan de kanten van de console er weer in prikken. Ze met een hulpstukje aan elkaar zetten. En wat ook kan, is ze, met een tweetal hulpstukjes, als twee losse controllers gebruiken.

bol.com kopen
Direct Nintendo Switch kopen? Klik hier!

Verdere verbeteringen in de Nintendo Switch OLED model

Enkele slimme toevoegingen, die duidelijk maken dat Nintendo naar gamers heeft geluisterd, zullen we nu noemen.

De eerste is de verstelbare standaard in de console, die het toestel rechtop houdt. Dit is erg prettig, als je met z’n tweeën aan de tafel een spannende game speelt.

Zo heb je samen een perfect beeld, en hoef je niet te improviseren met boeken of andere manieren om je game console in de gewenste positie te zetten.

nintendo switch release date

Ook een populaire toevoeging is de Ethernetpoort. Dankzij de Ethernetverbinding is het nu mogelijk om een snelle, betrouwbare vaste internetverbinding te leggen met andere gamers en natuurlijk met de Nintendo game servers.

Glitches door haperende Wifi zijn dus nu verleden tijd. Dat was een bron van veel ergernis voor gamers. Want Wifi wil er nog wel eens uit liggen, bijvoorbeeld als de buren en andere huisgenoten alle Wifi kanalen bezetten. Of die slimme apparaten, waarmee het huis tegenwoordig vol hangt.

nintendo switch pro review

De Ethernet LAN-aansluiting. Nooit meer Wifi problemen.

Dat probleem heb je dankzij de stabiele ethernet verbinding nu niet meer. Een hele geruststelling, natuurlijk.

Dat maakt de Nintendo Switch (Oled model) nog steeds een sterke console voor party games.

nintendo switch pro review

Ook de familie kan veel plezier beleven aan de Nintendo Switch (OLED model) dankzij de vele gezinsvriendelijke spellen en mogelijkheid om met tot vier spelers tegelijk te gamen.

bol.com kopen
Bestel hier jouw Nintendo Labo kit

De drie speelmodi voor de “Nintendo Switch Pro”

Uniek aan de Nintendo Switch is dat het een sociale gaming console is, veelmeer dan die van de twee grote concurrenten. Zo zijn er drie verschillende manieren om er me te spelen. Ten eerste is er natuurlijk de party game modus.

Party game modus op TV

Als je de Nintendo Switch aansluit op een televisie, is het mogelijk om alleen, maar ook met familie en vrienden tegelijkertijd een game te spelen.

Vooral bij eenvoudige spellen leiden party games vaak tot grote hilariteit.

Maar natuurlijk kan je ook in je eentje genieten van een Nintendo game, privé of online, met andere spelers.

nintendo switch pro review

Tafel modus

En wat, als je een knus avondje met z’n tweeën wilt hebben en je bent allebei dol op gamen? Wel, de tafelmodus, natuurlijk.

Die gebruik je met z’n tweeën, bijvoorbeeld met je geliefde, als die klaagt dat je teveel gamet. Zo kan je tegelijkertijd gamen en quality time samen doorbrengen.

nintendo switch pro kopen

Dankzij de handige standaard is nu de tafelmodus veel aantrekkelijker geworden. En laten we eerlijk zijn, dat is toch veel gezelliger dan in je eentje zitten gamen.

Alleen gamen

Dan is er nog, als je alleen bent en je verveelt, de solo game modus.

Want soms is het ook lekker om even alleen te zijn. Je klikt de beide helften van de Joy-Con aan je console en je kan zowel offline als online gamen.

nintendo switch pro kopen

Wel zorgen, natuurlijk, dat je een goed wifi signaal hebt als je draadloos gamet en je speelt een online spel. Maar dat hoeven we je als ervaren gamer niet uit te leggen.

bol.com kopen

Conclusie Nintendo Switch (OLED model) review

Vergeleken met de oudere uitvoering is de Nintendo Switch (OLED model) zeker een verbetering. Zo is het scherm nu 20% groter en dankzij de nieuwe OLED technologie, ook helderder.

nintendo switch pro review

Andere pluspunten zijn de meer volwassen vormgeving, de standaard waarmee de game makkelijker op de tafel gespeeld kan worden en niet te vergeten de Ethernet aansluiting. Vooral bij snelle gameplay wil je de snelheid van vast internet hebbenn om de optimale online gaming experience te bereiken.

Ook de verdubbeling van de opslagcapaciteit van 32 GB naar 64 GB kwam geen momen te vroeg, en had nog wel verdubbeld kunnen worden naar 128 GB. Immers, games worden steeds groter en zwaarder en bij bepaalde games, zoals Pokémon Let’s Go, kunnen er in-game karakters verdwijnen als de game gewist wordt. Dat moet je niet willen.

Prettig is eveneens dat er bij deze nieuwe console een beeld met een veel hogere resolutie naar de tv of andere monitor wordt gestuurd. Zo kan je geavanceerde moderne games op de volle resolutie spelen.

Met deze console lijkt Nintendo definitief de weg naar een meer volwassen spelerspubliek ingezet te hebben. Of het voldoende zal zijn om de concurrentie van de Steamdeck van Valve en ander kapers op de kust te winnen, blijft natuurlijk spannend.

Daarnaast is er ook nog een Nintendo Switch Lite. Deze is iets goedkoper dan de rest en het is zeker een goed alternatief. Lees hier verder over de Nintendo Switch Lite.

Veelgestelde vragen

Is de Nintendo Switch (OLED model) de beste console?

Ja, op dit moment is de Nintendo Switch, zeker in de OLED uitvoering, de onbetwiste topper van de handheld consoles. Dat wel voor een prijskaartje van rond de driehonderd euro, 350 euro voor het OLED model. Ook krijg je dan toegang tot het Nintendo Switch Labo augmented reality ecosysteem.
De goedkopere Nintendo Switch Lite (€200) is mogelijk een alternatief.

Is het slim om mijn Switch te koop te zetten om de Nintendo Switch (OLED model) te kopen?

Nee. Daarvoor zijn de verbeteringen te weinig geprononceerd, tenzij de verbeteringen in de Nintendo Switch (OLED model), naast het scherm de grotere opslag, de handige standaard, het betere geluid en de Ethernet aansluiting, echt een dealmaker voor je zijn.

Wanneer is de Nintendo Switch Pro release date?

Volgens Nintendo begint wereldwijd de uitlevering van de Nintendo Switch (OLED versie) op 8 oktober 2021.

Meer game consoles

Nintendo Switch kopen?

Bestel snel op bol.com en begin direct met spelen!

Home » Console | Welke game console past bij mij? » Nintendo Switch OLED model | ‘Nintendo Switch Pro’ flop of top?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *