Nintendo Switch | Review – Alleskunner krijgt concurrentie

De Nintendo Switch kopen betekent toegang tot het game universum van de Japanse spelgigant. In deze online Nintendo Switch review bekijken we deze unieke console.

Wat is het geheim van Nintendo?

kopen nintendo switch review

Op dit moment is de enige mainstream portable console, de compacte maar krachtige Nintendo Switch die je ook aan de tv kan aansluiten. Nu hebben ook anderen, zoals Valve, deze niche ontdekt. Zal Nintendo dit overleven?

Direct Nintendo Switch kopen? Klik hier!

Nintendo Switch, de beste handheld console, voor nu

Nintendo had al jaren controle over de portable console markt met de eerste Gameboys. Hun overheersende positie hebben ze weer helemaal terug gewonnen, want steeds meer gamers gaan de game console Nintendo Switch online kopen. Dit wel overigens op een markt die onder druk staat. Immers, de smartphone heeft de portable game console markt grotendeels overgenomen.

De Switch is uniek, omdat je deze niet alleen als handheld game console kan gebruiken. Ook als een gewone game console die je op je televisie aansluit, werkt het apparaat prima, al moet je wel Nintendo fan zijn. Want veel andere software aanbieders behalve Nintendo zijn er voor dit apparaat helaas niet. 

Game developen voor de Nintendo Switch

Al is het Nintendo portal developer in theorie open. Dus wil je je eigen Nintendo game uitbrengen, en houd je je aan de strenge Nintendo regels qua content, dan kan dat. Dus bewaar je bloeddorstige 18+ rating zombie apocalypse game of GTA 5 kloon voor de PC, de Playstation 5 of Xbox Series.

Maak voor de Nintendo liever iets met My Little Ponies en eenhoorns die onder een regenboog doorlopen. En heel belangrijk, zorg dat je eerst op een ander platform succes hebt gehad, voor je iets voor de Nintendo uitbrengt. Het bedrijf is wat betreft onbekende developers oerconservatief en stuurt dan een standaard afwijzingsbrief.

Console met afneembare controllers

De Nintendo Switch heeft een groot scherm met de eigenlijke console in het midden en aan beide kanten een Joyfun, een controller met joystick en vier knoppen. Deze Joyfuns kan je er afhalen wanneer je de Nintendo Switch online op je televisie gebruikt.

Ook kun je een extra controller naast de Nintendo Switch kopen, die je zowel kan gebruiken als je de Switch als portable game console gebruikt en als je hem op de televisie aansluit.

Wie de Joyfuns te priegelig vindt, kan de (met meer dan zestig euro nogal dure) Nintendo Pro controller kopen.

nintendo switch
De Nintendo Switch is met reden de marktleider. Dit veelzijdige apparaat is ook op de TV aan te sluiten.
Door de twee uiteinden los te halen en aan elkaar te klikken, veranderen de uiteinden dan samen, of elk standalone, in een afstandsbediening. Bron: Evan Amos, Wikimedia Commons/CC 2.0

De Nintendo Switch is inmiddels in meerdere versies uitgebracht, waaronder de goedkopere Switch Lite, die je niet op de televisie aan kan sluiten.

Welke hardware zit er in een Nintendo Switch?

De Switch is maar klein, en werkt ongeveer 3 uur op een 4310mAh dus zou je verwachten dat de hardware er in vrij zwak is. Dit klopt.

Hart is een anno 2021 vrij middelmatige NVidia Tegra X1 SoC. Dat is een computer op een chip, die bedoeld is voor de mobiele markt en onder meer in tablets wordt gebruikt.

nintendo switch
Nintendo.com

De Tegra X1 bevat 4 ARM Cortex-A57 cores @ 1.02 GHz. Hierbij 4 gigabyte werkgeheugen en 32 gigabyte opslagcapaciteit, plus ruimte voor een SD kaart. In de verste verte niet te vergelijken met het rekengeweld in zijn generatiegenoten, de Sony PlayStation 4 of Xbox One. Laat staan hun opvolgers PS5 en Xbox Series S/X. Waarschijnlijk scoort zelfs je oude smartphone (veel) beter.

nintendo switch kopen
De Nintendo Switch in het docking station. De Joy-Con, links, is in deze vorm een gebruiksvriendelijker controller. – CC 2,0, Wikimedia Commons

Wat de Switch bijzonder maakt is de slimme, op elkaar afgestemde configuratie.

Je kan de Joy-Con uit elkaar halen en aan de kanten van de console er in prikken, ze met een hulpstukje aan elkaar zetten of ze, met twee hulpstukjes, als twee losse consoles gebruiken.

Yuzu, een open source versie van de Switch

Onverschrokken hackers hebben geprobeerd de Switch te klonen en dat is redelijk goed gelukt. Zoals alle digitale computers, is de Switch Turing compleet. Dat wil zeggen, dat je in een voldoend krachtige digitale computer, en dat heb je voor de Switch natuurlijk al snel, alle andere digitale computers kan nabootsen.

nintendo switch kopen

Yuzu logo

Onverschrokken hackers hebben geprobeerd de Switch te klonen en dat is redelijk goed gelukt. Zoals alle digitale computers, is de Switch Turing compleet. Dat wil zeggen, dat je in een voldoend krachtige digitale computer, en dat heb je voor de Switch natuurlijk al snel, alle andere digitale computers kan nabootsen.

Je kan dus met een programma op je pc een Switch nabootsen. Enter de Yuzu emulator. Yuzu is een programma, dus kan je Yuzu gewoon downloaden op je pc. Dus heb je een Nintendo Switch spel, en een SD kaart slot in je PC, dan kan je dat Nintendo spel in de meeste gevallen spelen, zonder een Nintendo Switch kopen. Zij het, zonder toegang tot de Nintendo servers, uiteraard.

Nintendo Labo

Speciale vermelding verdient de enigzins geflopte, ooit tot Speelgoed van het Jaar uitgeroepen Nintendo Labo. Deze verzameling van kartonnen uitbreidingssets voor de Nintendo Switch voegt een heel nieuwe dimensie toe aan deze portable.

Zo verandert de Switch in het hart van een AR platform en kunnen allerlei AR toepassingen in elkaar geknutseld worden. Vooral voor kinderen rond de tien jaar is dit leuk.

nintendo switch labo
Nintendo Labo is een heel ecosysteem rond de Nintendo Switch, waarmee het apparaatje is uit te breiden met talloze augmented reality gadgets. Bron: Tinh tế Photo, Wikimedia Commons

Nintendo Switch Lite

nintendo switch review
De Switch Lite. Bron: GerdeeX, Wikimedia Commons

Ook is er de Nintendo Switch Lite, die een stuk kleiner is dan de oorspronkelijke Nintendo Switch. Er zijn ook andere belangrijke verschillen.

Zo is de Lite echt een handheld game console. Hij is niet op de tv aan te sluiten. Spellen laad je door er een SD kaartje in te duwen.

De Lite heeft dezelfde grote bibliotheek aan speelbare games die je kunt installeren.

Wel is de Nintendo Switch Lite (€200) iets goedkoper dan de Nintendo Switch online kopen (€300).

bol.com kopen
Bestel hier jouw Nintendo Labo kit

Spellen voor de Nintendo Switch en Lite

The Legend of Zelda – Breath of the Wild (Nintendo)

De nieuwste versie van The Legend of Zelda wordt erg geroemd als de beste game in Nintendo Switch reviews. In The Legend of Zelda – Breath of the Wild kan je een gigantische open wereld vrij verkennen. 

kopen nintendo switch review

Super Mario Odyssey (Nintendo)

Ook een Mario game, Super Mario Odyssey, is erg populair onder Nintendo Switch gebruikers.

In deze episode van de Super Mario spellenreeks beleef je weer eens een spannend avontuur.

nintendo switch review

Met een zeppelin ga je de wereld door en probeer je weer eens, zoals altijd, prinses Peach te redden. Deze keer van een huwelijk met aartsvijand Bowser. 

Mario Kart 8 Deluxe, Super Smash Bros Ultimate en Animal Crossing: New Horizons (Nintendo)

Andere bekende spellen voor de Switch, en daarmee dus ook voor de Nintendo Switch Lite, zijn Mario Kart 8 Deluxe, Super Smash Bros. Ultimate en Animal Crossing: New Horizons.

bol.com kopen

Concurrentie voor de Nintendo Switch en Lite (review)

Een console speler geeft veel meer uit aan gaming dan een pc-gamer. Zakelijk gezien is het dus erg slim voor bedrijven als Valve van het Steam-platform, om hun gebruikers, console-gebruikers te maken. Microsoft heeft dat al gedaan.

Enkele concurrenten hebben aangekondigd een handheld console te ontwikkelen. Zo heeft Valve kort geleden de Steam Deck onthuld.

Deze console, die draait op de Unix-gebaseerde SteamOS, ligt nu in de winkels en heeft een adviesverkoopprijs van 400 tot 700 euro. Voorreserveringen kan je maken op de website van Valve.

nintendo switch online

Zodra de prijzen in de loop van 2022 gaan zakken, zal de Steam Deck in de buurt komen van de Nintendo prijzen.

Net als de Nintendo Switch online kan, kan ook de Steam Deck op de tv worden aangesloten. Een functie die Nintendo bewust niet in heeft gebouwd, is de mogelijkheid te browsen. Of de Steam Deck in de Nintendo markt gaat inbreken, is onbekend. Waarschijnlijker zal deze console bestaan naast de Nintendo. De bewust wereldvreemde, surrealistische, typisch Japanse wereld van Nintendo is moeilijk te kopiëren en spreekt een andere doelgroep aan dan de Steam games.

Wil je toch liever spellen spelen op de Xbox? Lees dan hier meer over de Xbox!

Conclusie Nintendo Switch review

De Nintendo Switch console blijft de koning van de handheld console markt. Voor rond de driehonderd euro heb je er een. Hoewel de hardware niet denderend snel of krachtig is, maakt Nintendo dit goed met het innovatieve en goed uitgebalanceerde ontwerp.

Nintendo neemt een unieke plaats in binnen de gamewereld en de Nintendo Switch is wat dat betreft een waardig vlaggenschip voor de eigenzinnige Japanse gaming reus. Voor de game liefhebber die van meer softe games houdt en voor jongere gamers, is de Nintendo Switch een interessante aanschaf. Mede, omdat deze zowel aangesloten kan worden op een tv, als mee kan voor onderweg.

Veelgestelde vragen

Is de Nintendo Switch de beste console?

Ja, op dit moment is de Nintendo Switch de onbetwiste koning van de handheld consoles. Dat wel voor een prijskaartje van rond de driehonderd euro. Hoewel de hardware duidelijk zwakker is dan de concurrenten Sony PS 4 en Microsoft Xbox One, zijn de hardware onderdelen in balans en goed op elkaar afgestemd. Ook krijg je dan toegang tot het Nintendo Switch Labo augmented reality ecosysteem.

Voor Nintendo-fans is er eigenlijk geen alternatief, behalve de iets goedkopere Nintendo Switch Lite (€200). Wil je experimenteren met Nintendo games, maar heb je geen zin om een Switch aan te schaffen, download dan Yuzu. De speelervaring is dan uiteraard wel minder dan op een Nintendo Switch.

Wat is de betere console van de Nintendo Switch en Lite?

De Nintendo Switch kan veel meer dan de Nintendo Switch Lite. In verhouding tot de gebrekkige functionaliteit is de Lite nogal duur. Wel springt de Lite zuiniger met de batterij om, waar je langer kan gamen zonder op te laden. En de vormfactor natuurlijk. De Lite is veel makkelijker mee te nemen.

Ziijn er ook indie games voor de Nintendo Switch?

Ja. Al zijn de eigen Nintendo klassiekers zoals de Mario reeks, de Zelda reeks en Pokémon, het populairst.

Nintendo Switch kopen?

Bestel snel op bol.com en begin direct met spelen!

Home » Console | Welke game console past bij mij? » Nintendo Switch | Review – Alleskunner krijgt concurrentie

Meer lezen over game consoles?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *