Game pc samenstellen | van box tot gaming pc

Een game pc samenstellen geeft je de kans om jouw gaming pc op jouw manier te samenstellen voor jouw ultieme game ervaring.

Besteed je liever je geld aan extra geheugen, een zwaardere videokaart of toch een RAID SSD schijf? Je game pc samenstellen geeft je veel vrijheid, maar kies wel zorgvuldig je onderdelen.

In dit artikel ontdek je hoe jij een game pc samenstellen kunt, die het beste aansluit bij je wensen.

game pc samenstellen
Een game pc samenstellen niet je ding? Fabrikanten als ScreenON spelen hier op in met bijvoorbeeld deze Gaming Set Y16584-S1 (GamePC.Y16584 + 22 Inch Monitor + Toetsenbord + Muis), voor enkele honderden euro.

Snel een gaming pc samenstellen?

Wil je snel kunnen gamen voor weinig geld? Ga nu naar Bol.com zodat je de beste gaming pc kopen kunt!

[table “316” not found /]

Waarom zelf game pc samenstellen?

In de gaming wereld is je pc of console wat het paard is voor een springruiter. Je moet als gamer dus zorgen dat je over goed materiaal beschikt. Dus, een betaalbare game pc samenstellen, goedkoop, die echt alles doet, wat jij als gamer zoekt.

Anders dan gaming consoles, kan je een gaming pc samenstellen zoals jij wilt. Alle onderdelen van een personal computer zijn verwisselbaar. Dat biedt erg veel mogelijkheden.

Toch zijn er enkele onderdelen die lastig te verwisselen zijn, en ook bepalen wat voor hardware je aan kan sluiten. Zoals het moederbord.

Wat dat betreft loont het de moeite, om in te zetten op een zo toekomstbestendig mogelijke configuratie. Die kan je altijd uitbreiden door er bijvoorbeeld wat extra RAM geheugen, een SSD schijf of een zwaardere videokaart bij te prikken.

gaming PC samenstellen
Voorbeeld van een afwijkend ontwerp voor een game PC, de ScreenON – AMD – Ripper – GamePC.X52188, uiteraard door ScreenOn volgebouwd met de nieuwste en snelste hardware.
Dit ontwerp scheelt weer een gaming bureau. Voor dit hebbedingetje moet je wel even sparen, ze gaan voor bijna negenduizend euro over de toonbank.

De duurste game pc ooit

Op dit moment staat het wereldrecord voor de duurste – en een van de beste – gaming PC’s ooit op naam van de Britse fabrikant 8Pack. Deze fanatieke overklokkers hebben hun pc Orion X2 voorzien van zware koeling en werkelijk krankzinnig zware hardware.

Zo moet je ernstig rekening houden met 128 GB DDR4 RAM, een Intel Core i9-7980XE (Skylake-E) processor en uiteraard een monsterlijk zware dubbele videokaart. De 2x NVIDIA RTX Titan met 24GB GDDR6 VRAM.

Al dit fraais is van jou voor een luttel bedrag voor rond de 40 000 euro. En 2 kilowatt stroomverbruik, dus een centrale verwarming heb je ook niet meer nodig in je game room. Dat is natuurlijk ook een mooie bonus. Althans, in de winter. Liever wat betaalbaarders? Lees verder.

gaming PC samenstellen
De 8pack Orion, met rond de veertigduizend euro de duurste gaming PC ooit

Waar je op moet letten bij zelf game pc samenstellen

Systeemkast

Hoewel een systeemkast weinig uitmaakt voor de prestaties bij het game pc samenstellen, wil het oog ook wat.

Veel gamers stellen zich tevreden met de blokvormige vorm van gaming pc’s. Anderen willen een state of the art meubelstuk, met ledverlichting en kunstzinnige vormgeving.

Het goede nieuws is, er is voor elk wat wils.

Veel fabrikanten en kleine gespecialiseerde bedrijven hebben zich geworpen op de kunst van het ontwerpen van design game pc’s.

gaming pc samenstellen
Game PC Kube Nerd-ICT Game PC Kubus I7, voor wie een afwijkende gaming PC samenstellen wil

Handige knutselaars kunnen ook hun eigen systeemkast ontwerpen. Denk bij zelfontwerp wel aan voldoende warmteafvoer en aan de elektrische veiligheid. En, natuurlijk, of je moederbord er in past.

Moederbord

We kwamen er al zijdelings op: het moederbord. Het moederbord is het skelet dat de rest van de pc aan elkaar verbindt. Vaak is de CPU onlosmakelijk verbonden met het moederbord. Zo niet, dan kan je de processor vervangen, een nauwkeurig werkje waarbij je geen fouten moet maken.

Koop een zo modern mogelijk moederbord, het liefst eentje waarbij je de processor kan upgraden. De keuze voor een moederbord nagelt je vast aan een processorfabrikant. Voor AMD is een moederbord met een sTRX4 socket (de TRX 40 platform moederborden hebben die) het meest future proof voor toekomstige Ryzen processors. Bonus van het TRX 40 platform is ook dat je onbeperkt kan overklokken. Met voldoende koeling uiteraard. Wil je een budget game pc samenstellen, goedkoop dus, dan is het oudere AM4 moederbord een prima keus.

Voor concurrent Intel zijn er moederborden als de Asus Rog Maximus XIII Hero (beste verkrijgbaar), de MSI MEG Z490 Godlike of, de budget oplossing, GIGABYTE Z490 Gaming X.

Processor

AMD is met een sterke opmars bezig. De Ryzen serie processoren overtreft voor het eerst in de geschiedenis qua prijs-prestatie verhouding die van concurrent Intel ruimschoots. Heb je al een TRX40 moederbord, dan kan je kiezen voor de AMD Threadripper 3970X. Op dit moment is de betaalbaarste 3e generatie AMD processor de AMD Ryzen Threadripper PRO 3955, met iets over de duizend euro. Voor oudere AM4 moederborden zijn er goedkopere Ryzen processors vanaf enkele tientjes tot tweehonderd euro. Dat is dus een verstandige keus als je goedkoop game pc samenstellen wilt.

Concurrent Intel biedt de i5, i7 en i9 processors. Voor gaming pc samenstellen kan je als gebruiker het beste voor de Intel Core i5 11400, Intel Core i5 11400F of Intel Core i7 9700K gaan. Voordeel met Intel processoren is dat deze nu korte levertijden kennen – Intel produceert grotendeels in-house waardoor de impact van de tekorten op de chipsmarkt minder is.

RAM geheugen

Ook over RAM moet je nadenken bij het zelf game pc samenstellen. Hoe meer RAM geheugen, hoe minder vaak de processor data van de harde schijf moet halen. Dit maakt software, zoals games, sneller. Vooral bij AMD Ryzen processoren. Voor games is 8 GB het absolute minimum, 16 GB is op dit moment standaard. Met 32 GB zit je ook in de toekomst goed.

Ook van belang is de snelheid van het geheugen, en de vormfactor. Het is beter om een aantal grote RAM blokken te kopen, dan veel kleine. Bij grote geheugenblokken kan je namelijk makkelijk extra RAM bij prikken, omdat er nog ruimte vrij is.

DDR4 is op dit moment de standaard. Koop RAM met de kloksnelheid, die door je processor wordt ondersteund. Een hogere kloksnelheid is zinloos. Een lagere remt je processor.

Harde schijven en SSD

De langzamere, maar goedkope bewegende harde schijven worden nu steeds meer vervangen door SSD. Hierover kunnen we kort zijn.

Ga voor SSD, in ieder geval voor je opstartschijf bij het game pc samenstellen. Dit is minimaal tien keer zo snel als een HDD, en zeker bij veel disk operaties ga je dat verschil snel merken. De beste SSD is op dit moment de Samsung 980 PRO SSD (2TB). Is je budget lager, ga dan voor de Samsung 980 PRO SSD (500GB) of een andere SSD van minimaal 500 GB.

Beide kennen een zeer hoge lees- en schrijfsnelheid van 7 resp. 5 GB per seconde. Je kan overwegen een tweede grote harde schijf, bijvoorbeeld een langzamere oude HDD, toe te voegen.

Gelijk een gaming pc kopen?

Reeds overtuigd en klaar om te genieten van het comfort van je eigen A-klasse gaming pc? Koop gelijk de beste apparatuur goedkoop bij Bol.com!

Videokaart / grafische kaart

De videokaart, ook wel met een anglicisme grafische kaart genoemd, is een steeds onmisbaarder onderdeel als je bezig bent met het game pc samenstellen.
Zorg ten eerste dat je CPU je videokaart bij kan benen. Omgekeerd moet je grafische kaart weer dezelfde of hogere refresh rate hebben als je gaming monitor. En de frequentie van je game monitor aan kunnen.

Sommige videokaarten vragen veel “slots”. Check of er nog plaats is op je moederbord en of de grafische kaart niet meer stroom eist dan je moederbord aankan.

De meeste videokaarten kunnen 1080p aan, maar voor een 4K scherm of echt zware spellen heb je echt een high-end kaart nodig.

videokaart voor gaming PC samenstellen
Videokaarten worden steeds belangrijker in gaming pc’s.

Check bij de fabrikant de MSRP, de adviesprijs. Betaal je te veel, wacht dan nog een paar maanden tot de aanvoer weer op gang is gekomen. Koop geen dubbele kaart, maar in plaats daarvan een betere enkele kaart. Overklokken van videokaarten is niet interessant – je kan hooguit 5-10% verbetering in prestaties bereiken.

Check onze speciale pagina over videokaarten hier.

Zelf game pc samenstellen of kant en klaar kopen?

Is hardware in elkaar schroeven niet je ding, en wil je vooral snel ontspannen kunnen gamen, dan is het slimmer om een kant en klare gaming pc met accessoires te kopen. Weliswaar betaal je vaak iets meer, en is de pc niet helemaal exact naar jouw wensen, maar dat weegt niet op tegen het gemak dat je hebt.

En de zekerheid dat de montage professioneel is. En omdat het een pc is, kan je altijd nog later je eigen hardware toevoegen.

Ga voor de totale game ervaring!

Ben je er uit welke gaming pc de beste voor je is? Ga direct naar Bol.com om je eigen gaming pc goedkoop in huis te krijgen!

Samengevat: wat zijn de nadelen en voordelen van een game pc samenstellen?

 • Voordeel: Jouw pc op maat.
  Door je zelf bezig te houden met game pc samenstellen, kan je je pc precies inrichten zoals jij dat wilt. Dus bezuinigen op het ene onderdeel, of om een onderdeel juist veel luxer, of specifiek volgens jouw wensen, uit te kunnen laten voeren.
 • Voordeel: soms goedkoper.
  Ben je een beetje goed in inkopen en handelen, dan kan je vaak goedkoper zelf aan onderdelen komen dan een gespecialiseerde bouwer. En je bespaart de bouwkosten. Daarnaast hoef je alleen nog maar accessoires te kopen. Denk aan een game monitor.
 • Voordeel: het kan zo luxe als je zelf wilt.
  Wil je echt het beste van het beste als gamer, dan kan je kiezen voor een insane zware videokaart, mega grote SSD, een processor waar je u tegen zegt enzovoort. Ook kan je toekomstgericht bouwen. Fabrikanten van kant en klare gaming pc’s kijken vooral naar een zo laag mogelijk prijskaartje, om een scherpe prijs – met uiteraard een mooie winstmarge – neer te kunnen zetten. Vaak plaatsen ze dan een goedkoop moederbord of bezuinigen op andere onderdelen die niet zichtbaar zijn.
 • Nadeel: mogelijk maak je fouten.
  Als amateur computerbouwer koop je mogelijk onderdelen die niet optimaal bij elkaar passen. Of, erger, blaas je onderdelen op door ze verkeerd aan te sluiten.
 • Nadeel: tijdverlies.
  Je bent zeker een dag bezig met zelf je game pc samenstellen. Een pc-bouwer doet dat dagelijks, dus kan sneller en nauwkeuriger werken met vaak gespecialiseerd gereedschap.
 • Nadeel: kleinschalige, dus duurdere, inkoop.
  Als eenling kan je niet onderhandelen over grotere volumes, waardoor je een hogere marge moet betalen aan de handelaars.

Game pc samenstellen: veel gestelde vragen

Wat is een gaming pc?

Een gaming pc is een pc waarvan de hardware speciaal is afgestemd op gamers. Denk dan aan een SSD schijf, snelle videokaart en gaming randapparatuur.

Hoeveel kost een game pc samenstellen?

Een budget gaming pc begint rond de vierhonderd euro. Een middenklasse gaming pc kost rond de duizend euro, terwijl top-end modellen tweeduizend euro of meer kosten. De allerduurste gaming pc’s kosten meer dan een nieuwe auto.

Zijn er alternatieven voor een game pc samenstellen?

Ja, er zijn meerdere alternatieven voor een game pc samenstellen. Zo zijn er gaming consoles als de Sony PS 5, Xbox en Nintendo Switch. Je kan ook prima games met lage hardware eisen spelen op een standaard pc. Draagbare consoles en de smartphone vormen ook populaire gaming platforms.

Andere accessoires

Geïnteresseerd in andere accessoires voor de beste game-ervaringen? Kijk eens naar onze tips om de beste muis uit te zoeken!

Home » Game pc samenstellen | van box tot gaming pc

Hier vind je meer Apparata game nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *