Virtual Reality Games | Be ready for total immersion

De gaming wereld kreeg er een nieuwe dimensie bij toen er steeds meer VR-brillen op de markt kwamen. Virtual Reality neemt inmiddels steeds meer een plek in binnen de gaming-sector en ondanks dat nog niet heel veel mensen een VR-bril in huis hebben worden er steeds meer games voor gemaakt.

virtual reality games
De Sony Playstation VR headset in actie. Bron: Sony Entertainment Corp

Ook buiten de game sector groeit VR sterk. VR games zijn zo krachtig, dat ze zelfs met veel succes in revalidatietherapie worden gebruikt.

In dit artikel kijken we naar welke virtual reality games allemaal al op de markt gebracht zijn en wat de beste VR games zijn op dit moment. We kijken naar PlayStation VR games, maar ook virtual reality games voor andere consoles als PC. 

Inhoudsopgave

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

bol.com kopen
Koop hier een Sony PlayStation 4 VR headset (vereist Sony PlayStation 4 of 5)

Wat zijn Virtual Reality Games?

Bij virtual reality games hebben we het over spellen die je kunt spelen met een VR-headset zoals de Oculus Quest 2, HTC Vive, PlayStation VR of een van de andere headsets. Als je de VR-headset opzet kom je als het ware in een nieuwe wereld terecht; een virtuele realiteit. 

Je krijgt in de VR-headset hetzelfde beeld in een spel als dat je op een beeldscherm ziet. Het verschil is dat je nu overal kan kijken, als je je omdraait draait het beeld met je mee. 

Virtuele wereld zeer overtuigend

Zo kun je opeens door gehele nieuwe werelden lopen alsof het een echte wereld is. Dit gaat ver, heel ver. Zo krijg je, weet schrijver dezes uit eigen ervaring, hoogtevrees als je in een virtual reality game honderden meters omlaag kijkt vanuit een virtuele wolkenkrabber. Ook al zie je aan de pixels dat je in een virtuele wereld bent.

virtual reality games
Richie’s Plank Experience, in combinatie met een Oculus Quest VR bril, is huiveringwekkend eng. Durf jij de plank af te stappen, ook al weet je dat de gapende diepte van 80 verdiepingen hoog nep is? Bron: Screenshot Richie’s Plank Experience (verkrijgbaar op Steam)

De technologie bestaat al jaren en er wordt ook al lang over gesproken, maar omdat de VR-headsets nog niet heel goedkoop zijn lukt het nog niet om een enorm publiek aan te wakkeren voor VR games. 

Hoe langer een technologie bestaat, hoe betaalbaarder het voor de meeste consumenten wordt. De Oculus Quest 2 is bijvoorbeeld te koop voor €349,- en ook de PlayStation VR-headset zit rond dat prijsniveau. We lijken daarmee op een punt te komen dat het steeds interessanter wordt voor een groot publiek. 

Welke spellen zijn uitgebracht als Virtual Reality Games? 

Er worden inmiddels veel spellen uitgebracht die je zowel ouderwets op een scherm kan spelen of via VR nog intenser kan beleven. De spellen die voor VR zijn uitgebracht bevinden zich in allerlei verschillende categorieën, zo zijn er simulatiespellen in VR maar ook actiespellen als shooters. 

Daarom zul je ook meer bekende namen tegenkomen tussen de VR games. Zo is de laatste versie van Microsoft Flight Simulator geschikt voor VR zodat je de hele wereld over kan vliegen terwijl je het gevoel hebt zelf in deze wereld te zijn. 

vr games

Tegenover een rustig simulator spel als Flight Simulator staan bijvoorbeeld de Star Wars spellen. Deze first-person adventure games zorgen voor een hele andere ervaring dan rustig je vliegtuig besturen in flight simulator. 

Het geeft aan dat je op dit moment met VR Games alle kanten op kan. Je kunt Tetris met effecten spelen op je VR-headset om vervolgens door te gaan met de VR versie van The Elder Scrolls V: Skyrim. 

Wat zijn de beste PlayStation Virtual Reality Games?

PlayStation is de eerste console die zich duidelijk gericht heeft op VR games door het uitbrengen van een eigen VR-headset en het ondersteunen van VR Games. Zo zijn er op PlayStation ook veel VR Games uitgebracht. 

Hieronder vind je een aantal van de beste PlayStation Virtual Reality Games die op dit moment uitgebracht zijn. De spellen zijn veelal alleen te spelen op en PlayStation 4 of PlayStation 5. 

Doom 3 VR

De allereerste Doom game kwam in 1995 uit en sindsdien zijn er een flink aantal nieuwe versies uitgekomen. We zijn inmiddels bij de eerste VR-versie van Doom aangekomen, hiervoor is Doom 3 VR-ready gemaakt. 

Doom is een first-person shooter en was toen het uitkwam een revolutionair spel vanwege de 3D graphics. Doom is uitgegroeid tot een enorme franchise met meer dan 10 verschillende spellen, films, comics en boeken. 

Hitman 3

Hitman 3 kwam in januari 2021 uit voor PC, PlayStation, Xbox, Stadia en Nintendo Switch. Alleen op de PlayStation is er gebruik te maken van de PlayStation VR comptabiliteit en daarmee is op dit moment dit spel alleen in VR te spelen op een PlayStation. 

In het spel ben je huurmoordenaar die op zoek gaat naar een geheime organisatie. Het spel heeft voornamelijk lovende kritieken gekregen. 

vr games

Beat Saber

In plaats van een shooter zijn er ook nog hele andere Virtual Reality Games die je ook eigenlijk niet zonder VR kan spelen. Beat Saber is één van die spellen die speciaal voor PlayStation VR ontwikkeld is. 

Bij Beat Saber moet je zelf mee bewegen met de muziek die je hoort. Je hebt daarbij twee sabels vast waarmee je muzieknoten moet proberen te raken, zolang je deze raakt zal de muziek doorgaan en blijf je het level spelen, hoe hoger het tempo wordt hoe meer je zelf aan het bewegen bent in je kamer.

Blood & Truth

Nog een spel speciaal gecreëerd voor PlayStation VR is Blood & Truth, in dit spel zit je in de criminele onderwereld van London. Het is een avontuurlijke shooter waarbij je van gevecht tot gevecht gaan en veel actie moet uitvoeren. 

Het spel Blood & Truth is gebaseerd op een verhaallijn die je kon spelen in PlayStation VR Worlds; The London Heist. Inmiddels is het dus uitgewerkt tot een volledig eigen spel en kun je met je VR-headset op allerlei actiescènes beleven in de straten van London. 

bol.com kopen
Bestel hier een Sony PS headset (vereist PS4 of PS5)

Bestel hier VR games voor de Sony PlayStation 4 en 5 (vereist PS VR headset)

De beste virtual reality Games voor PC

Er zijn een aantal spellen die zowel voor PC als voor PlayStation als VR Game uitgebracht zijn maar beide consoles kennen ook een hoop exclusieve games. Zo zijn er ook voor PC VR Games uitgebracht die je niet op een andere console terug vindt. 

Half-Life: Alyx

Je bent in dit artikel al een aantal VR-headsets tegengekomen maar het spel Half-Life: Alyx is ontwikkeld door de makers van Steam. Valve Corporation heeft naast de digitale spellen winkel ook een eigen VR-headset op de markt; de Valve Index. 

Half-Life: Alyx is dan ook exclusief verkrijgbaar binnen Steam en alleen speelbaar op PC. Het is een first-person shooter en de opvolger van het in 2007 uitgebrachte Half Life 2. 

The Walking Dead: Saints & Sinners

Voor liefhebbers van de serie The Walking Dead is er ook een Virtual Reality game uitgebracht. The Walking Dead: Saints & Sinners is een first-person shooter survival horror game, en zorgt voor een intense ervaring met VR-headset. 

vr games

Het spel werd als eerste uitgebracht voor PC in combinatie met de Oculus Rift, later kwam daar ook PlayStation VR bij en nu wordt ook de nieuwe VR-headset van Oculus, de Oculus Quest 2 ondersteund. 

Keep Talking and Nobody Explodes

Als je nog een leuk spel zoekt om met vrienden te spelen kun je kiezen voor Keep Talking and Nobody Explodes. In dit multiplayer spel krijgt één van je vrienden een bom voor de kiezen terwijl anderen de handleiding hebben om de bom uit te schakelen. 

Je moet binnen de tijd de bom uitschakelen want anders ontploft de bom in de kamer waar jij bent. Het spel zorgt vaak voor chaotische en hilarische momenten en in VR beleef je het allemaal net wat extremer. 

bol.com kopen
Bestel Fallout 4 VR voor PC (vereist HTC Vive headset)

Hoe speel je virtual reality games? 

Er zit een groot verschil tussen hoe je virtual reality games speelt, het gaat dan vooral om de controller die je gebruikt om in het spel dingen te doen. De VR-bril zelf werkt in principe bij alle spellen hetzelfde, je kunt vrij om je heen kijken en het beeld beweegt mee. 

Bij sommige VR-headsets komen controllers zodat je bijvoorbeeld in beide handen iets vast hebt zodat het spel je armbewegingen kan volgen. Met deze controllers kun je dan bijvoorbeeld vechten of dingen vastpakken. 

Op de controllers die je in je handen vast hebt zitten vaak ook nog enkele knoppen zodat je ook deels de controllers op een ouderwetse manier kan gebruiken. Het is afhankelijk van het spel en welke VR-headset je hebt hoe je de controllers precies gebruikt. 

Welke Virtual Reality Games komen er aan de komende tijd? 

Er zijn veel VR-ready games die momenteel in ontwikkeling zijn en in 2021 of later uitkomen. Hieronder vind je enkele van de grotere namen waar mensen veel van verwachten. 

I Expect You To Die 2

virtual reality games
Scene uit de inmiddels klassieke VR-game I Expect You To Die 2 van Snell Games.

De eerste versie van dit spel is een klassieker geworden binnen de VR Games.

Het spel is vergelijkbaar met een escape room maar dan met allerlei verschillende missies en puzzels.

Ook kom je tegenstanders tegen die je uit moet schakelen. Het idee van het spel is dat je grote tegenstander denkt dat je al dood bent. Je zult zelf moeten proberen te ontsnappen zonder alsnog dood te gaan in het spel. 

Fracked

Er is nog geen releasedatum bekend voor de PlayStation VR Game Fracked, maar dat de game er aan komt staat vast. Fracked is een shooter die zich afspeelt in besneeuwd bergachtig gebied. Naast schieten heb je dan ook de mogelijkheid om te skiën en te snowboarden. 

De combinatie van deze twee dingen vind je niet in veel spellen terug, daarmee moet Fracked je een unieke VR-ervaring op gaan leveren. Je kunt je vrij bewegen in het spel en in de open wereld overal naar toe waar je maar wilt. 

Vaak gestelde vragen (FAQ)

Voor welke platforms zijn er Virtual Reality Games?

De Sony PlayStation 4 en 5 zijn nog de enige consoles met een VR headset. Voor de PC zijn er verschillende headsets verkrijgbaar, waaronder de Oculus 2 en de HTC Vive. Voor beide platforms zijn er verschillende VR games.

Hoe duur is een VR headset?

Voor enkele honderden euro’s beschik je over een Sony Playstation VR headset. De Oculus 2 is vergelijkbaar geprijsd, waar de HTC Vive over de duizend euro kost. De Microsoft Hololens kost meer dan drieduizend euro en is daarmee vooral voor de zakelijke markt interessant.

Wat zijn de hardware eisen voor VR?

De Sony Playstation 4 en zeker PS 5 kunnen VR zonder problemen aan.

Op de PC spelen? Houd er rekening mee dat VR behoorlijk veel processorkracht vereist. Een zware videokaart op je PC en dito processor is een must. De specificaties verschillen per VR bril.
Voor de Oculus 2 zijn aanbevolen:
Intel i5-4590 / AMD Ryzen 5 1500X of beter, NVIDIA GTX 1060/AMD Radeon RX 480 of beter, 3 vrije USB 3.0 poorten, Compatibele HDMI 1.3-video-uitvoer en minimaal 8 GB RAM.

bol.com kopen

Conclusie

Virtual reality games are there to stay. Vergeleken met mainstream spellen is het aanbod nog beperkt, maar het groeit snel. De snel toenemende processorkracht en het sterk toenemende aanbod van kwalitatieve AAA virtual reality games maakt het voor een serieuze gamer steeds aantrekkelijker om een VR headset te kopen en zich in de VR wereld te begeven. Ook steeds meer mediaproducenten werken aan VR producties, waardoor je ook documentaires en films in VR kan beleven.

Is VR wat voor jou?

Bestel PS4/5 VR headset hier

Bestel PlayStation VR games hier

Bestel PC VR games hier

Virtual Reality Games kopen?

Jezelf volledig onderdompelen in de beste VR games? Bestel jouw favoriet nu op bol.com!

Home » Virtual Reality Games | Be ready for total immersion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *