Augmented Reality | Betekenis en toekomst van AR

Augmented reality (AR) is niet meer weg te denken. Denk eens aan de populaire AR Zone App van Samsung. Een AR toepassing is kijken of een nieuwe bank mooi in je huidige interieur past. Of via je telefoon een map scannen en van internet aanvullende informatie krijgen. Maar zeker ook voor gamen is augmented reality van betekenis.

augmented reality betekenis; ar zone app

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Augmented Reality

Lijkt het jou ook super interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn met augmented reality (AR)? Hieronder gaan we er verder op in en vertellen we je alles over AR, wat je ermee kunt en welke game mogelijkheden er zijn hiermee. En natuurlijk de AR Zone app.

De betekenis van Augmented Reality

De letterlijke vertaling van augmented reality (afgekort AR) geeft al een beetje weer wat de betekenis is. De letterlijke betekenis van AR is iets in de trant van ‘aangevulde, toegevoegde of verrijkte realiteit’. En dit omschrijft het eigenlijk al heel goed.

Met augmented reality beleef je de echte wereld die je voor je ziet, terwijl er objecten langskomen die door de computer of je telefoon zijn gemaakt. AR heeft drie belangrijke kenmerken: een combinatie van de echte en virtuele wereld, realtime interactie en een nauwkeurige 3D-registratie van virtuele en echte objecten.

Augmented reality: betekenis in gamen

Augmented reality gamen is interessant, omdat het zo ‘echt’ overkomt voor de gamer. De gamer bevindt zich namelijk in het echte leven, terwijl er van alles extra gebeurt wat betreft visuals en audio.

De betekenis van augmented reality gamen is net wat anders dan de betekenis van virtual reality (VR) gamen. Bij virtual reality gamen heb je vaak een aparte kamer nodig om een totaal andere omgeving te creëren, maar bij AR wordt je eigen omgeving gebruikt. Ook wordt bij VR gebruik gemaakt van speciale headsets, terwijl je AR games gemakkelijk op je smartphone of tablet kunt spelen. Maar ook hier kan een AR bril voor gebruikt worden.

AR Gear kopen?

Maak je augmented reality game onvergetelijk met de AR guns en andere AR gadgets van bol.com!

AR Zone app van Samsung

Samsung ontwikkelde de omgeving AR Zone. De AR Zone App stond in de Android App store en was ook voor niet-Samsung gebruikers te installeren. Hiermee kon je allerlei grappige AR functies aan je video’s toevoegen.

Geen vlaggenschip Samsung of Google telefoon? Je kan nu al genieten, als de hardware van je telefoon het aankan. Download de Google AR zone app op je smartphone en je kan beginnen!

ar zone app van Google

Wat is er allemaal mogelijk met AR?

Er is een heleboel mogelijk met augmented reality en het kan in vele omstandigheden een toegevoegde waarde zijn. Op je werk, privé, voor het gamen, of omdat je iets wil kopen, maar je eerst wil weten hoe het staat, in je huis, met een bank of stoel, of op jezelf, met een bril of schoenen.

Meubels plaatsen met IKEA Place

IKEA heeft bijvoorbeeld een app ontwikkeld zodat jij de IKEA-collectie virtueel kunt uitproberen en kunt kijken hoe het komt te staan in je huis. De augmented reality app heet IKEA Place en hiermee kun je allerlei meubels virtueel in je huiskamer plaatsen. Niet alleen kun je met behulp van de app zien of het mooi staat qua kleur en stijl, maar ook of het past qua afmetingen, zodat het je een heleboel scheelt met meten en passen, aangezien de meubels al op de juiste schaal in je kamer ‘geplaatst’ worden.

AR in Google Streetview

In 2019 bracht Google augmented reality uit in Google Streetview, waarmee je precies weet waar je heen moet, dankzij de virtuele gidsen en pijltjes. Door de camera van je smartphone te gebruiken, laat de app gemakkelijk zien waar je rechtdoor moet of af moet slaan en kan het voor sommige mensen een stuk duidelijker zijn waar ze nou echt heen moeten, ten opzichte van het gebruik van een ‘platte’ kaart op Google Maps.

augmented reality betekenis en toepassing; ar zone app
De plaatsing van je nieuwe bank in je kamer

Virtuele schoenen en kleren uitproberen

Ook kan augmented reality het shoppen voor kleren en schoenen veel makkelijker en aangenamer maken. Wanna Kicks (techniek van Wannaby Inc.) geeft je de mogelijkheid om je camera op je voeten te richten en je te laten zien hoe je nieuwe schoenen je zullen staan. Ook kun je een foto maken van de sneakers aan je voeten en kun je meteen advies vragen aan je vrienden.

Snapchat

Maar ook kun je bij augmented reality denken aan iets simpels als de filters en spellen die je op Snapchat gebruikt. Hierbij wordt je camera (echte wereld) ook gecombineerd met grafische afbeeldingen op je telefoon. Snapchat heeft de afgelopen tijd goed laten zien dat hun kracht zeker in hun AR-platform zit en het is waarschijnlijk dat dit verder uitgebreid zal worden in de toekomst.

Augmented Reality boeken?

Mis de boot niet. Verdiep je grondig in AR, van beginnersniveau tot academisch, op bol.com!

Verschillende games met Augmented Reality

Pokémon Go is misschien wel één van de bekendste games die gebruik maakt van augmented reality. Het spel was ooit bedacht als 1 april grap, maar in 2016 werd dit spel dan ook echt gelanceerd. Pokémon Go is te spelen op iOS- en Android-smartphones en maakt gebruik van augmented reality om animaties te projecteren op het beeld van de camera van je smartphone.

Pokémon Go

De populaire AR game Pokémon Go

De eerste Niantic game Ingress, een strategisch science fiction game, bestond al langer en was razend populair onder pionierende computergebruikers. Niantic gebruikte de ervaringen en ingevoerde game data van Ingress gebruikers voor de mateloos populaire AR game Pokémon Go.

Kenners zien Pokémon Go als de echte doorbraak van augmented reality apps voor gamen. Het is dan ook verreweg de meest gedownloade AR game voor de smartphone. Spelers moeten virtuele Pokémon zoeken, vangen en trainen met dit spel en de verschillende Pokémon kun je vinden op plekken in de echte wereld.

Naast dat gamers de game graag spelen, is Pokémon Go ook daadwerkelijk ergens goed voor. De spelers van het spel gaan er meer door bewegen, omdat je echt eindjes moet wandelen om de verschillende Pokémon te zoeken. Daarnaast stimuleert de mix van realiteit en fantasie je creativiteit en je komt makkelijk in contact met andere mensen, wat sociale angsten kan wegnemen.

Andere augmented reality games

Er zijn vele andere augmented reality games voor op je smartphone. De allereerste Niantic AR game was Ingress. In 2018 werd Jurassic World Alive op de markt gebracht. Met het spel Jurassic World Alive creëer je dinosauriërs en kun je ze met elkaar laten vechten, en nu kun je ook jouw dino’s in de wereld om je heen projecteren.

Kort daarna, in 2019, kwam Harry Potter: Wizards Unite, door dezelfde creator als van Pokémon Go. De augmented reality aspecten in deze game lijken in eerste instantie niet heel aanwezig, maar juist door hoe discreet ze zijn, laat het perfect zien wat we op dit moment met AR kunnen. Dit spel zorgt ervoor dat Harry Potter even leeft in een versie van onze wereld en laat ons denken dat magie echt bestaat.

De toekomst van Augmented Reality

Omdat er de laatste tijd al snel veel veranderd is op het gebied van augmented reality, wordt er ook een hoop verwacht voor de toekomst.

Zo verwachten we dat apps als Snapchat en TikTok met nog slimmere functies zullen komen op het gebied van AR. Maar ook tijdens het videobellen via verschillende platforms was het afgelopen jaar al mogelijk om grafische elementen live toe te voegen aan je videogesprek (denk aan emoji’s en Animoji’s van Apple). Er zullen naar verwachting komend jaar veel merken zijn die zich gaan richten op het gebied van AR.

Try before you buy AR

De ‘try before you buy AR’ gaat waarschijnlijk veel meer ingezet worden dan nu het geval is. Zo kun je nu al via verschillende sites en apps zien hoe een bepaalde bril of hoed je staat, kunnen we straks misschien wel zien hoe een hele outfit (kleding, schoenen en petten) ons zal staan.

Uit een onderzoek van Ericsson ConsumerLab blijkt dat twee derde geïnteresseerd is in AR gaming en dit suggereert dat het een slimme zet zou zijn voor de gaming industrie om door te borduren op wat er al is neergezet op het gebied van AR. In de toekomst wordt ook verwacht dat er meer met augmented reality brillen zal worden gespeeld en hiermee zal ook de manier waarop de games worden gespeeld veranderen.

Nieuwe AR games

Om echt goed te kunnen genieten van je augmented reality game met een augmented reality bril, zeggen de respondenten van hetzelfde onderzoek dat er betere games en goedkopere en betere brillen moeten komen. Zodra alles goed werkt, kan een game vele malen interessanter worden.

De makers van Pokémon Go zijn op dit moment ook bezig met een nieuwe game: Transformers: Heavy Metal. Met deze nieuwe game kun je de Autobots en Decepticons in het ‘echt’ zien, in jouw directe omgeving. Wanneer deze nieuwe game uitkomt, is alleen helaas nog niet duidelijk. Maar dát we hem kunnen verwachten en dat het om een AR-game gaat, weten we wel!  

Kortom: er is al een aantal ontwikkelingen gaande en er is nog een hoop wat we kunnen verwachten in de toekomst. Augmented reality gaat ons nog verrassen de komende jaren, dat is een ding wat zeker is.

Augmented Reality: Veelgestelde vragen

Wat is augmented reality?

Augmented reality (AR) betekent letterlijk ‘aangevulde, toegevoegde, verrijkte realiteit’. Bij augmented reality gaming is je echte omgeving de basis, en worden er grafische objecten toegevoegd aan deze realiteit.

Hoe kun je het beste AR games spelen?

Augmented reality games zijn op dit moment het meest gebruikt op de telefoon. Spellen zoals Pokémon Go zijn nog steeds erg in trek en worden daarom veel gespeeld.

Wat kunnen we nog verwachten van AR?

De komende jaren zullen we veel ontwikkelingen zien op dit gebied. Elk jaar wordt er meer mogelijk, dus dat zou in de toekomst niet anders zijn. Verschillende spellen worden op dit moment gemaakt en men is ook bezig om het shoppen en videobellen leuker en makkelijker te maken.

Augmented Reality telefoon kopen?

Niet alle telefoons zijn geschikt voor AR. Met een AR ready Samsung of Apple telefoon van GSMweb zit je goed!

Home » Games | Alle games op een rijtje! » Augmented Reality | Betekenis en toekomst van AR

Andere games


Hier vind je meer Apparata game nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *