Catan World Explorers | Catan AR Game, een werelds speelbord

Na Ingress en Pokémon Go brengt Niantic Catan World Explorers, een Catan AR Game, naar de app stores. Wat weten we van deze game?

catan world explorers
Catan World Explorers brengt het bekende bordspel naar de echte wereld

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/gaming-ar/”]

Van de Kolonisten van Catan naar Catan World Explorers

Een kwart eeuw geleden bracht de bekende Duitse spellenbedenker Klaus Teuber de Kolonisten van Catan uit. Dit spel werd meteen mateloos populair.

In dit spel moeten 2-4 spelers een zo lang mogelijke straat bouwen. Hoe meer straten, dorpen en steden zij op een steeds wisselend speelveld plaatsen, hoe meer punten zij verdienen.

Degene met de meeste punten wint. Dit spel werd erg populair, omdat het nooit langer dan een uur duurt. wat dat betreft is het een goede vertegenwoordiger van de nieuwe generatie bordspellen.

Maar een succesvol bordspel hoeft nog niet meteen een succesvol augmented reality game te worden. Wat zijn de voortekenen van Niantic’s nieuwste creatie?

Bouw op je gemak een wereldstad

Wees slim. Met een grote powerbank van Bol.com heb jij de langste adem!

De Kolonisten van Catan: hoe het allemaal begon

Halverwege de jaren 90 werd het spel De Kolonisten van Catan gelanceerd op de Duitse markt. het spel werd heel erg populair er zijn wereldwijd meer dan 35 miljoen spellen verkocht. Alleen al in Nederland zwerven er anderhalf miljoen spellendozen met het spel rond.

Hiermee bewees Catan, zoals het bordspel tegenwoordig heet, dat het fenomeen bordspel nog steeds springlevend is, en dat mensen er nog steeds dol op zijn op samen rond de tafel een spelletje te doen.

Waarom het spel tegenwoordig geen Kolonisten van Catan meer heet?

Sommige sociaal bewogen mensen hebben grote moeite met het woord kolonisten. Kolonisten zijn fout, ook als ze een onbewoond eiland koloniseerden zoals in dit spel.

Waarschijnlijk gaan deze mensen ook bezwaar aantekenen als we Mars koloniseren. Daar zou namelijk best wel eencellig leven kunnen voorkomen.

Catan World explorers
Het spel is nu hernoemd tot Catan. Want kolonisten zijn fout.

Uiteraard ging de ontwikkelaar van de Kolonisten van Catan door met het bedenken van nieuwe variaties op hetzelfde. De kans dat een volkomen nieuw spel flopt, is veel groter dan de kans dat een variatie op een bestaand spel flopt.

Catan AR game.

De Bol.com Catan pagina is door maar liefst 30 Catan-achtige spellen gekoloniseerd.

Wel zitten af en toe best wel grappige variaties tussen.

Voor een sciencefiction liefhebber als ondergetekende, is vooral de kosmonauten variant van de Kolonisten van Catan grappig.

Gameplay Catan World Explorer

Het is moeilijk om Catan World Explorer te spelen, omdat de web alleen is gereleased voor de Nieuw-Zeelandse en Zwitserse markt. Natuurlijk zijn er wel illegale kopieën op alternatieve appstores te vinden, maar die zijn over het algemeen minder betrouwbaar.

Uit openbare bronnen is het volgende bekend.

Op sommige plekken op de map zijn er Catan dorpen. Deze hebben de bekende vorm van een Catan bord.

catan world explorers
Voorbeeld van een grondstof in Catan World Explorer.

Grondstoffen verzamel je op de kaart tussen de Catan nederzettingen, en gebruik je om op deze kaart je nederzetting uit te bouwen. Om deze te bouwen, heb je grondstoffen nodig, die je kan verdienen door het landschap te verkennen.

Grondstoffen in de Catan AR game

Het grondstoffensysteem is ingewikkelder gemaakt dan in het bordspel. Zo moet je kaarten “craften” om een hogere level grondstof te verzamelen. Ook moet je onderzoek doen . In het bordspel hoef je dat niet. Verder zijn er dezelfde vijf bekende grondstroffen als in het bordspel Catan zelf: hout, graan, wol, baksteen, erts. Met deze grondstoffen koop je ontwikkelingskaarten, waarmee je weer nederzettingen op de kaart kan upgraden.

catan ar game

Er zijn in de game drie facties, net als in Pokémon Go. Om de game te spelen moet je je bij een van deze drie facties aansluiten.

Elke zes uur kan je de twee dobbelstenen gooien en krijg je beloningen van de tegels met dat cijfer. Net zoals in het bordspel zijn grondstofvakken met een 6 of 8 dus het lucratiefst, immers dat gooi je het vaakst. Gooi je een 7, dan mag je grondstoffen roven uit het gebied van de tegenstander door de rover te verplaatsen.

Nieuw seizoen, nieuwe kansen

Deze wedstrijd duurt een seizoen. Een seizoen, op zijn beurt, duurt twintig dagen. Net als in het bordspel verdien je overwinningspunten met het leggen van wegen en bouwen van dorpen en steden. Na afloop van het seizoen gaan de meeste punten naar de winnaars en wordt het bord weer gereset. En verdwijnen al je kaarten. Behalve de bonussen die je hebt unlocked, en het onderzoek dat je hebt gedaan. Ook andere persoonlijke prestaties en goud blijven behouden.

Persoonlijke nederzetting: bouw aan je eigen privédorp

Hiermee ontstaat in feite een enorm real life Catan AR game bord. Een veelgewaardeerde feature van Catan AR game is de persoonlijke nederzetting. Deze staat standaard op de plaats van je huis, maar kan je ook een andere locatie geven. Deze persoonlijke nederzetting verschaft je gratis grondstoffen. En aangezien grondstoffen heel belangrijk zijn voor de gameplay, is dat erg waardevol. Wat ook prettig is aan deze persoonlijke nederzetting: hij blijft bestaan, ook na de reset.

Catan World Explorers: rustige Catan AR game play

De gameplay is op basis van de ervaringen van Australische en Nieuw Zeelandse spelers, een stuk rustiger dan bij de ander Niantic games. De felle competitie tussen de Enlightened en de Resistance, zoals in Ingress, ontbreekt.

Ook is er geen fel gevecht om Gyms zoals in Pokémon Go. De gameplay verloopt verder vrij rustig. En leg je het op één speelveld af, dan kan je een ander kiezen.

Zelfs bij een catastrofaal verlies, biedt het volgende seizoen weer nieuwe kansen. Er zijn ongeveer half zo veel speelvelden, als gyms in Pokémon Go.

catan world explorers
Catan World Explorers is vooral een rustige Catan AR game.

Deze game heeft dus wat meer geo-strategie dan Pokémon Go en de verzamelgame Harry Potter: Wizards Unite, maar minder dan Ingress. Wat dat betreft, zal de rustige gameplay, en minder gespannen competitie tussen de verschillende facties, ook veel minder fanatieke AR gamers die strategie wel kunnen waarderen, aantrekken. Pokémon en vooral Ingress doen namelijk een groot beroep op de gamer.

Tips voor het spelen van Catan World Explorers

Uit de gameplay, voorzover deze bekend is, kunnen alvast enkele hopelijk nuttige speeltips worden afgeleid.

Richt je vooral op het ontwikkelen van devaardigheden van je speelkarakter en van je persoonlijke nederzetting. Deze blijven immers behouden na afloop van een seizoen.

Verzamel veel grondstoffen. Hiervan kan je nooit te veel hebben. Daarvoor is het handig om lange wandelingen te maken. Wat ook de filosofie is achter een augmented reality game: spelen en tegelijkertijd lichaamsbeweging.

Probeer vooral niet te fanatiek te spelen. De gameplay is vrij langzaam. Zo is er maar één keer per zes uur een nieuwe dice throw.

Op dit moment blijkt er een game imbalance te zijn tussen de diverse facties. Als een bepaalde factie de overhand in een gebied heeft, omdat daar de meeste fanatieke spelers bij aangesloten zijn, is het erg lastig om dan toch nog te winnen. Probeer in dat geval in een ander gebied te gaan spelen.

Kies je factie met zorg. Het is namelijk lastig om van factie te veranderen. Daarvoor moet je met Niantic support contact opnemen. Speel je op safe, sluit je dan aan bij de machtigste factie in jouw gebied. Wil je meer uitdaging, kies dan een zwakkere factie.

Systeemeisen en aanbevelingen voor Catan World Explorers

iOS

 • iPhone 6 of hoger (Niet optimaal voor iPad)
 • iOS 10 of hoger
 • Snelle internetverbinding (3G or 4G)
 • 1.5 GB vrije opslag (3 GB of meer aanbevolen)
 • GPS en Location Services
 • Gyroscoop en kompassensor
 • Toestellen met een “jailbreak” (omzeiling van de iOS restricties) worden niet ondersteund

Android

 • Android 5 of hoger
 • 720 x 1280 pixels of meer 
 • Displays met 16:9 of vergelijkbare verhouding (niet geoptimaliseerd voor tablet of afwijkende verhoudingen)
 • Snelle internetverbinding (3G or 4G)
 • 1.5 GB vrije opslag (3 GB of meer aanbevolen)
 • 1.5 GB RAM (3 GB of meer aanbevolen)
 • Toegang tot Google Play services 
 • GPS en Location Services
 • Gyroscoop en kompas sensors
 • Rooted toestellen zijn verboden

De meeste betere toestellen voldoen hier wel aan. Wel moet je op het werkgeheugen letten, de eisen daarvan zijn wat te hoog voor waar echte budget toestellen zoals de Alcatel 1C aan kunnen voldoen. Let ook op je sensorset.

In principe hebben goede merken als Samsung ook bij goedkope modellen de belangrijke sensors compleet, maar sommige budgetmerken hebben de vervelende gewoonte, hierop te bezuinigen. Wat de telefoon waardeloos maakt voor AR games.

Goed voorbereid zijn op de Catan AR game?

Koop een AR ready telefoon!

Waarom Catan World Explorers (Catan AR game) spelen?

 • Bekend van het bordspel
  Je bent onderdeel van een wereldwijd bordspel. Kan je geene genoeg van Catan krijgen? Dan is dit de game voor jou!
 • Gratis spelen
  De Catan AR game werkt volgens het freemium systeem. Dat wil zeggen: Catan World Explorers spelen is gratis. Wel moet je voor sommige voordeeltjes betalen.
 • Lokaal Catan spelen in een ontspannen sfeer.
  Je potje Catan kan je tegen je buurtgenoten spelen. Ook kan je ontspannen, terwijl je wandelt, grondstoffen verzamelen. Wie weet kom je zo leuke speelmaatjes tegen.
 • Leer je omgeving kennen en blijf in beweging.
  Om aan alle vijf grondstoffen te komen, moet je soms in een ander deel van de stad zijn. Verder leer je bijzondere plekken kennen, want je deelt de map met bijzondere plekken met andere Niantic games zoals Pokémon Go en Ingress.
 • Speel met duizenden andere spelers.
  Catan kent veel fans, alleen in Nederland zijn er meer dan een miljoen bordspellen verkocht. Grote kans dus dat ook de Catan AR game populair gaat worden in Nederland. En dan is er natuurlijk ook veel te spelen. Ook een bonus.

Veelgestelde vragen over Catan World Explorers (Catan AR game)

Is Catan World Explorers wat voor mij?

Hou je van strategie, beweging, je omgeving ontdeken en een rustige, ontspannen gamestijl? Dan zou ik zeker Catan World Explorers downloaden. Dat is gratis.

Hoe vind ik Catan World Explorers spelers in mijn omgeving?

Waarschijnlijk ontdek je die vanzelf, als je de game gaat spelen. Immers, andere spelers zijn aangesloten bij jouw team of dat van de concurrenten.

Wanneer is de Catan World Explorers release date?

Niantic past een zogenoemde soft rollout toe. Dat wilk zeggen dat steeds andere landen, mondjesmaat, worden toegevoegd aan de release. Wanneer Nederland aan de beurt is is nog niet bekend. Er zitten nog de nodige bugs in de game, blijkt uit reviews. Dus mogelijk al in 2021, maar zeker in 2022.

Benieuwd naar de orginele versie?

Bestel dan nu de Kolonisten van Catan en duik in deze unieke wereld!

Home » Games | Alle games op een rijtje! » Catan World Explorers | Catan AR Game, een werelds speelbord

Andere games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *