Deathloop | Review: Ontsnap uit een tijdlus

deathloop review

Deze Deathloop review beschrijft de action-adventure game, ontwikkeld door Arkane Studios en uitgegeven door Bethesda Softworks. Naar verwachting komt de Deathloop game uit op 14 september 2021 als Playstation 5 console exclusive. Dan is er tevens een Deathloop Steam launch. 

In dit artikel zullen we bespreken wat deze Deathloop game inhoudt en wat de filosofie van de ontwikkelaars is. Tot slot geven we een korte Deathloop review aan de hand van wat er tot nu toe bekend is. 

Deathloop in het kort


check je voordeel bij Bol.com

In Deathloop moet je proberen te ontsnappen van het eiland Blackreef, dat vast zit in een tijdslus.

Anders dan de overige inwoners van Blackreef, onthoud jij wel alles, en ontdek je zo steeds meer locaties van doelwitten in je missie om de mysterieuze machine die het eiland in een tijdlus vasthoudt, uit te schakelen.

Ons cijfer:

  • Nostalgische, hyperrealistische psychedelische jaren zestig sfeer
  • Meeslepende actie
  • Spannende zoektocht
  • IJzersterk verhaal, zeker voor een FPS
  • First person shooter
deathloop review
Deathloop, scene uit de game

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

bol.com kopen

Het verhaal van de Deathloop game

De Deathloop game is, zoals de naam al verraadt, genoemd naar een time loop (tijdlus) waar de hoofdpersoon – Colt Vahn – in vast is komen te zitten. Colt is een professionele huurmoordenaar die op een dag wakker wordt aan de kust van het eiland Blackreef. 

Blackreef is een eiland met een oude militaire basis waar vroeger vreemde experimenten werden gedaan. De inwoners van Blackreef lijken zelf ook vast te zitten in een tijdlus, waarbij ze elke nacht een feest organiseren. Eigenlijk zitten de inwoners van Blackreef dus in een non-stop party loop. Ze zijn zich allemaal bewust dat deze tijdlus er is. Ook al worden ze telkens aan het begin van de loop wakker zonder zich iets te herinneren van wat er de vorige keer is gebeurd. 

Door deze situatie zijn de bewoners ontzettend roekeloos aangezien ze volledig “resetten” aan het einde van de loop zonder de effecten van de vorige loop te ervaren. Dit gaat zelfs zo ver dat de mensen in de loop ook dood kunnen gaan en vervolgens weer overnieuw kunnen beginnen. 

Voor Colt is de situatie echter anders. Colt heeft de missie om 8 doelwitten om te leggen voor middernacht. Als dit hem niet lukt of hij gaat zelf dood, dan reset de tijdloop en moet hij opnieuw beginnen. Colt blijft echter na elke loop zijn geheugen behouden en komt dus steeds meer te weten over de locatie van de doelwitten en hoe hij deze zo efficiënt mogelijk kan langsgaan.

Gameplay

Je zult met een combinatie van stealth, gadgets, psychische krachten, combat skills en behendigheid door het eiland heen moeten manoeuvreren. Ook is er een tegenspeelster, genaamd Julianna, die de targets moet beschermen. Deze kan zowel gespeeld worden door de computer, of door andere spelers. Als je als Julianna wilt spelen, dan zul je in games waarbij een speler Colt is komen. Uiteraard kun je de multiplayer functie ook uitzetten als je hier geen behoefte aan hebt, dan wordt Julianna bestuurd door de computer. 

FPS

In essentie is de Deathloop game een FPS. Hoewel je psychische krachten hebt, zul je het merendeel van de game spelen met een grote selectie aan verschillende wapens waaronder handgeweren, SMGs, shotguns of machinegeweren. De ammo voor deze wapens is altijd bij te vullen met de ammo automaten die verspreid zijn over het eiland. 

Artifacts en krachten

Ook zijn er zeldzame “artifacts” waardoor Colt verschillende krachten kan unlocken. Zo kan de “Shift” kracht je rond laten teleporteren en is “Aether” een kracht waarmee je onzichtbaar wordt. Er zijn natuurlijk ook wat interessantere krachten, zoals “Nexus” waarmee je een aantal vijanden aan elkaar kunt linken. Als je er één uitschakelt, dan zullen alle gelinkte vijanden ook sneuvelen. 

Trinkets

Daarnaast heb je ook trinkets die de effectiviteit van je wapens kunnen verbeteren. Deze variëren in zeldzaamheid, waarbij hoe zeldzamer de trinket, hoe krachtiger de upgrade op je wapens. Voorbeelden hiervan zijn snellere aim, minder wapen recoil of meer ammunitie. 

Dynamische omgeving

De omgeving is dynamisch en kan veranderen wanneer je er langs komt. Zo beginnen de straten en omgeving aan het begin van de dag als nette buurten en gebouwen, maar hoe langer je bezig bent, hoe “feestelijker” de inwoners worden. Als resultaat hiervan worden de buurten en huizen op het eiland langzaamaan vervuild met graffiti en vuil. De inwoners zijn zich er immers van bewust dat ze ook in een time loop zitten, waardoor ze net iets minder letten op ordelijkheid of hun eigen hachje. 

Als eerste de Deathloop game spelen? Pre-order ‘m nu op bol.com!

Ontwikkeling en achtergrond Deathloop game

Arkane Studios, gevestigd in de Franse stad Lyon, tekent voor de ontwikkeling van de Deathloop game. Arkane Studios heeft voorheen de bekende games “Dishonored” en “Prey” ontwikkeld. Veel gameplay elementen van Dishonored en Prey zul je ook terugvinden, zoals het stealth element en de speciale krachten. 

deathloop game
Kaart van het eiland Blackreef, dat opgesloten zit in een tijdlus

Head developer Dinga Bakaba omschrijft het spel als een soort Cluedo, waarbij je met elke run een een stukje van de puzzel ontdekt. Uiteindelijk kun je dan met alle verzamelde informatie van je vorige runs de perfecte run naar de 8 doelwitten ontwikkelen. Ze wilden hier echter ook een element van onvoorspelbaarheid aan toevoegen in de vorm van Julianne. Alhoewel standaard A.I. (artificial intelligence) uiteindelijk voorspelbaar wordt, kan Julianne ook bestuurd worden door andere spelers. Zo is elke run anders, ook al heb je het spel al eens uitgespeeld. 

Zowel Julianne als Colt hebben krachten geïnspireerd door de Dishonored en Prey games. Zo zijn de krachten van Julianne vooral gericht op de krachten uit de game van Prey. Denk hierbij aan het kopiëren van het uiterlijk van wie dan ook in het spel, inclusief het hoofdpersonage. Colt’s krachten zijn meer geïnspireerd door Dishonored, zoals de stealth krachten die het hoofdpersonage in Dishonored ook had.

bol.com kopen

Faëroerachtig eiland in jaren zestig sfeer

De inspiratie van de locatie van de Deathloop game, Blackreef, komt van de Faeröer eilanden. Daarnaast is de stijl van de game gemaakt met het thema “Swing Sixties” als uitgangspunt. 

Aanvankelijk kondigden de developers de Deathloop game aan op de gaming conventie E3 in 2019. De initiële planning was om de Deathloop steam en PS5 release aan het einde van 2020 uit te brengen. Echter stak de COVID-19 pandemie hier een stokje voor en werd de studio geforceerd deze release te vertragen naar mei 2021. Ook deze deadline kon de studio niet halen, waardoor de release nu september 2021 is geworden. 

Deathloop Review

Deathloop Steam

De razendknappe combinatie van een spannende plot en snelle actie maken van Deathloop een spannende, meeslepende game die je heel wat uren aan het scherm gekluisterd zal houden. Deathloop laat duidelijk zien dat het mogelijk is om strategie en snoeiharde FPS actie doeltreffend en meesterlijk te combineren.

Daarom ook is het veilig om te zeggen dat, als je een fan bent van de andere games van Arkane Studios, Prey en Dishonored, dat ook deze game je zal bevallen. Beide games hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling van de Deathloop game. Je zou deze game dus kunnen zien als de ultieme mash-up van kenmerkende aspecten en krachten van zowel Dishonored en Prey. 

Wil je toch liever een andere game spelen? Lees dan verder over bijvoorbeeld Far Cry 6 en Forza Horizon 5. Misschien zijn deze games wel wat voor jou.

Deathloop game: Veelgestelde vragen

Komen de Deathloop steam en Deathloop PS5 exclusive versie tegelijkertijd uit?

Voor zover bekend is, is dit inderdaad het geval. De Deathloop steam versie is ook al vooraf te bestellen via het platform. Beide versies zijn ondertussen uitgekomen. Bestellen doe je hier.

Recentelijk is Bethesda overgenomen door Microsoft, heeft dit gevolgen voor de PS5 exclusive release?

Alhoewel Microsoft natuurlijk de ontwikkelaar is van Xbox, is er voor dit spel bevestigd dat deze nog steeds een jaar zal worden uitgegeven als PS5 console exclusive. Je zult er echter wel rekening mee moeten houden dat toekomstige releases niet meer als PS5 console exclusive zullen worden gereleased. De Deathloop Steam release zal niet worden beïnvloed.

Zijn er al gameplay trailers beschikbaar?

Jazeker, er zijn 1, 2, 3 gameplay trailers beschikbaar waarin je kunt kijken of de Deathloop game je bevalt. Natuurlijk laten deze trailers nog relatief weinig zien en tonen ze alleen de highlights. Je krijgt echter wel een idee hoe de game visuals en stijl zijn. Ook zie je de speciale krachten die Colt kan verzamelen aan het werk. 

bol.com kopen

Conclusie

Ondertussen is Deathloop uitgekomen en we kunnen wel zeggen dat de game een knallend succes is geworden. En het wachten meer dan waard, als je zowel van een FPS, goede vormgeving als van een ijzersterk verhaal houdt. Kortom: echt next level, een aanrader.

Als je geïnteresseerd bent in deze fast paced FPS waarbij je stukje bij beetje de puzzel van de time loop moet oplossen, dan is de kans hoog dat je niet teleurgesteld kan zijn op basis van de reputatie van Arkane Studios. Uiteraard is het nog afwachten of Arkane Studios ook met deze game een hit scoort, maar wij zijn optimistisch!

Deathloop aanschaffen?

Zelf alle aspecten van Deathloop ervaren? Bestel direct de game op bol.com!

Home » Games | Alle games op een rijtje! » Deathloop | Review: Ontsnap uit een tijdlus
Home » Games | Alle games op een rijtje! » Deathloop | Review: Ontsnap uit een tijdlus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *