Pikmin | Alien planten nu ook op aarde in Pikmin AR game

Pikmin is een populaire serie games van Nintendo. In Singapore hebben Niantic en Nintendo, in navolging van Pokémon, de eerste augmented reality versie van Pikmin uitgerold. Het is dus een kwestie van tijd, voor de Pikmin AR Game ook naar Nederland komt.

Pikmin AR Game
De Pikmin AR Game laat je, gevolgd door de kleine plantwezentjes, door je omgeving wandelen. Bron: Niantic/Nintendo/edit

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/gaming-meerdere-games-3/”]

Gameplay

Pikmin is oorspronkelijk een puzzelgame van Nintendo dat wel wat weg heeft van Lemmings. De game begint met een crash landing op een aardachtige planeet, PNG-404. De situatie lijkt hopeloos, maar gelukkig zijn er de Pikmins, die je als leider zien.

Pikmins zijn vriendelijke, plantachtige wezentjes die niet bijster slim zijn, maar wel beschikken over bijzondere krachten. Zo is er de water-Pikmin die als enige in staat is water te overleven. Andere soorten kunnen elektriciteit geleiden, vuur overleven, kristallen kapotmeppen of vliegen. Door elke Pikmin strategisch in te zetten, kan je een puzzel oplossen. Daarbij sneuvelen er de nodige van de kleine wezens. De kunst is dat aantal zo beperkt mogelijk te houden. Want je kan er maar maximaal honderd in voorraad houden.

pikmin ar game
Elke soort Pikmin, heeft bijzondere krachten. Bron: Nintendo, fair use

Pikmin spelen op Nintendo?

Geen zin lang te wachten op de AR-release? Goed nieuws, als je beschikt over een Nintendo Switch of eerdere Nintendo consoles. Bol.com heeft alle Pikmin games!

Algemene opmerkingen voor elke Pikmin game

Voor wie nog niet eerder van deze titel heeft gehoord, even een korte uitleg. Want wat is Pikmin precies voor spel?

PNF-404

De drie Pikmin spellen draaien om het verkennen van de onbekende planeet PNF-404. Deze planeet wordt bewoond door de Pikmins. Dit zijn wezentjes die half plant, half dier zijn en alles doen wat hun leider ze opdraagt. En hun leider? Dat ben jij, de speler.

Het gameplay is verdeeld in “dagen”, die elk 13 minuten duren. De uitdaging is om in die korte tijd zoveel mogelijk te bereiken. Want in de nacht, is de planeet het domein van hongerige monsters.

Oplossen van puzzels

Pikmins krijgen opdrachten. Het einddoel van elke dag is om items te verzamelen, maar deze liggen vaak onbereikbaar achter complexe obstakels. Alleen door de wezens slim in te zetten, kan je deze ontwijken of opblazen.

Een enkele Pikmin is maar zwak, maar gelukkig werken ze goed samen. Jij als speler moet de aliens slim inzetten, om zo weer een dag op de planeet PNG-404 te overleven.

Vijanden

Niet alle wezens van PNG-404 zijn zo onschuldig als de plantaardige wezentjes. Er lopen nogal wat roofdieren rond, die graag hun tanden in een malse prooi zetten. In veel episodes komen deze deze vijanden voor en moet je deze met je volgers ontwijken of uit proberen te schakelen.

De onion, schuilplaats en kweekkamer

Er sneuvelen natuurlijk nogal wat pikmins. Gelukkig is er de “onion”, het moederschip van de wezentjes. Hierin overnachten ze in de nacht. Per soort is er een eigen onion. En dat is goed nieuws.

Want elke keer dat je voedsel naar een onion brengt, produceert deze nieuwe Pikmins. Deze vallen op de grond en ontwikkelen zich tot volwassen Pikmins. De onions reizen met Olimar en de andere leiders mee in hun tocht over de planeet.

Je moet ook voor je Pikmins zorgen. Elke keer als je ze nektar voert, vormen ze bloembladen. Die kan je weer planten, waaruit voeding ontstaat.

Elke soort zijn eigen kleur

Elke soort Pikmin heeft een eigen kleur. Deze geven aan wat de bijzondere krachten zijn van het wezen, en tegen welk soort gevaar ze bestand zijn.

In alle games kan je aan de uitloper van de Pikmin zien hoe sterk deze is. Dit kan een blad, een bloemknop of een bloem zijn. De wezentjes genezen, door ze een tijdje in de grond te laten staan, of wanneer ze nektar te eten krijgen.

Het begin: Pikmin 1

In het eerste Pikmin game van Nintendo is hun leider Kapitein Olimar, een klein buitenaards wezen van de planeet Hocotate. In de oorspronkelijke game waren er maar drie soorten Pikmins: rood, geel en blauw.

Rood overleeft vuur. De gele kunnen hoger worden gegooid dan de andere soorten en kunnen rotsen meenemen als bommen. De blauwe wezens kunnen zwemmen dankzij hun kieuwen.

De eerste game zette de toon voor de rest. Volgens veel diehard fans was het ook het beste spel uit de serie.

pikmin
De oerversie van Pikmin.

De opvolger: Pikmin 2

In Pikmin 2 wordt de rol van Olimar overgenomen door zijn collega Louie en de President. Dat is Olimars baas. Al duikt Olimar af en toe nog op.

In deze game kunnen gele Pikmins niet meer vliegen en bommen gooien, maar zijn nu immuun voor elektrische schokken. Verder komen er twee soorten bij, met een wittte en paarse kleur. Witte Pikmins zijn erg snel, bestand tegen gif en kunnen vijanden vergiftigen.

Ze kunnen ook items die diep onder de grond liggen, ontdekken. Hun paarse vrienden zijn veel sterker en zwaarder dan de andere soorten, waardoor ze veel schade kunnen toebrengen. En zware items dragen.

Pikmin 2

Bulbmins

Bulbmin is een ondergrondse parasitaire soort Pikmin die Bulborbs (de meest voorkomende vijand in de Pikmin-serie) infecteert en de controle over hen overneemt.

Deze Pikmin zijn uitsluitend te vinden in bepaalde grotsystemen in het spel, meestal als een pakket van maximaal 10 juveniele Bulbmin onder de hoede van een enkele volwassen Bulbmin. Terwijl de volwassen vormen van deze soort vijandig staan ​​tegenover Olimar, zal de jonge Bulbmin Olimar volgen zoals gewone Pikmin zodra de volwassene is gedood.

Ze zijn immuun voor de meeste gevaren (behalve explosies, opgegeten worden, verpletterd worden en bodemloze putten) en zullen Olimar niet volgen wanneer hij de grot verlaat waarin ze zich bevinden. De enige manier om ze te “houden” is als ze worden getransformeerd in andere Pikmin-soorten met behulp van Candypop Buds.

De laatste main sequence game in de serie tot nu toe, Pikmin 3

In Pikmin 3 nemen drie leiders van een andere alien-soort het stokje over van Louie en de President. En komen er nog twee extra types bij. Deze nieuwe soorten zijn de grijze Rotspikmin en de roze vleugelpikmin. Rotspikmins kunnen glasachtige materialen kapot meppen, en kunnen niet worden geplet of gespiesd. Als projectiel richten ze het meeste schade aan van alle soorten.

Vleugelpikmins kunnen vliegen, waardoor ze anders onbereikbare items kunnen grijpen en vijanden in de lucht aan kunnen vallen. Anders is nu ook, dat alle types rotsen kunnen gooien. Ook zijn de vaardigheden iets aangepast. Zo kunnen blauwe pikmins nu zwemmen.

In oktober 2020 kwam de “Deluxe” versie van deze game uit voor de nieuwe Nintendo Switch. Zoals de naam min of meer al aangeeft, is deze versie voorzien van veel betere graphics en soepeler gameplay.

Pikmin 3

Hey! Pikmin

Hoofdontwikkelaar Miyamoto strooide met hints over een vierde versei van de iconische game. In 2017 zou de game al in een gevorderde fase zijn.

Op de Nintendo 3DS kwam inderdaad in 2017 een opvolger uit, onder de naam Hey! Pikmin. Gamers vonden de puzzels te makkelijk, maar waren positief over de nieuwe amiibo feature. Amiibo is een tastbaar speelfiguurtje dat je koopt bij Nintendo, en dat vervolgens in een Nintendo game kan gebruiken, omhoog kan levelen en dergelijke. Daarvoor moet je het figuurtje elke keer dat je speelt, bij een Nintendo console houden.

Vermoedelijk hebben we nog niet de laatste versie van de Pikmin game serie gezien. Dit nog afgezien van de AR versie, die Nintendo nu in samenwerking met de nieuwe Japanse studio van Niantic uitbrengt.

Pikmin AR Game release date en vroegtijdige toegang

Na het uitbrengen van de eerste augmented reality game, Ingress, bracht Niantic vervolgens, in samenwerking met Nintendo, Pokemon Go uit. Ingress was an behoorlijk populair, maar Pokemon Go bleek pas echt een doorslaand succes. Naar schatting hebben Niantic en Nintendo meer dan een miljard euro aan deze game verdiend.

Dat smaakte uiteraard naar meer. Want succes, en veel verdienen, is altijd fijn.

Naar blijkt, hebben in het diepste geheim Nintendo en Niantic een verregaande samenwerking getekend.

Onderdeel daarvan is een nieuwe Japanse ontwikkelstudio van Niantic. Deze mensen hebben duidelijk niet stilgezeten. Want in april 2021 kwam er opwindend nieuws van beide bedrijven over Pikmin.

Pikmin AR Game
De Pikmin AR Game laat je, gevolgd door de kleine plantwezentjes, door je omgeving wandelen. Bron: Niantic/Nintendo/ Apparata.nl (edit)

Er komt namelijk een nieuwe augmented reality game, waarin de plantaardige wezentjes een hoofdrol spelen.

Uitrol bij testspelers in Singapore

Veel is er nog niet bekend, afgezien van enkele prikkelende leaks en details. Zo zijn nu enkele testgebruikers in de stadsstaat Singapore driftig aan het testen. Uit schaars beeldmateriaal lijkt het er op dat de speler wordt gevolgd door een “kudde” van de wezentjes binnen de Pikmin AR Game.

Niantic maakt gebruik van de portals die gebruikers van Ingress en Pokemon Go hebben aangemeld, om bijzondere spots binnen de Pikmin AR game omgeving te creëren.

Gameplay Pikmin AR Game (vermoedelijk)

De site International Gaming Network heeft contact gehad met een testspeler, die uit de school is geklapt. Je begint met niets. Je moet door de wereld lopen en inactieve Pikmin zaailingen verzamelen.

Lopen geeft je energie, die je kan gebruiken om de zaailingen te plukken en verzamelen. Deze groeien uit tot jouw volgroeide Pikmins. Deze kan je ook individuele namen geven.

Als je met ze rondloopt, verzamelen ze vruchten die in nektar kunnen worden omgezet. Daarmee kan je je Pikmins laten bloeien. Dit levert dan weer bloembladen op die je in de grond kan planten. Zodra de bloembladen zijn geoogst, duurt het weer een tijdje voordat ze weer aan zijn gegroeid.

Modes

Er zijn een aantal modes in de Pikmin AR Game, waar je als speler voor kan kiezen. Deze mode heb je niet in andere soorten AR Games.

Expeditie modus

Expedition mode laat spelers hun Pikmins naar eerder bezochte locaties reizen, waar ze zaailingen, vruchten en postkaarten kunnen oogsten. Postkaarten tonen Pikmin op hun lokatie met een foto van de verzamelplek op de achtergrond. Deze foto’s zijn eerder door Ingress- en Pokémon spelers verzameld.

Plantmodus

Een andere mode is de plantmodus. Als deze actief is, laat je een spoor van bloemen achter. Om deze modus te activeren heb je bloembladen nodig. De bloemen, op hun beurt, maken het vinden van zaailingen makkelijker en laten je Pikmins sneller groeien.

Deze bloemen kan je alleen planten of in samenwerking met anderen. Samen bloemen planten betekent dat anderen jouw bloemen kunnen zien en ook oogsten. Je kunt in deze samenwerkingsmodus ook Pikmins van elkaar lenen. Dat is voordelig, want hoe meer Pikmins je volgen, hoe breder je spoor van bloemen.

Lifelog modus

Lifelog modus is een modus waarin je je reizen in het spel kan vastleggen. Spelers kunnen in deze modus hun stats inzien en hun gedachten, foto’s en activiteiten vastleggen. Maak je een langere wandeltocht, dan kan je extra items verdienen. En, een animatie van je activiteiten de vorige dag.

Types pikmin

In het spel komen zeven types pikmin voor: rood, blauw, geel, paars, wit, rotspikmins en vleugelpikmins. Daarnaast is er een decorpikmin. Welke bijzondere krachten deze heeft, is niet bekend. Wel, dat de decorpikmin kleding draagt die herinnert aan de plaats waar je hem gevonden hebt.

AR bril

Niantic zinspeelt al langer op het uitkomen van een speciale AR bril, waarmee augmented reality games gespeeld kunnen worden.

Ook nu laat het bedrijf merken dat ze er mee bezig zijn. Deze bril kan ook de eerdere Niantic games, Ingress en Pokémon Go, een oppepper geven.

niantic

Niantic heeft het al vijf jaar over deze bril. De sarcastische grappen van gamers zijn dan ook niet van de lucht. Zou Niantic deze keer wel met een werkende AR bril komen? Of is het weer vaporware, zoals de vorige keren?

Systeemeisen en aanbevelingen (vermoedelijk)

Voor het bepalen van de vermoedelijke systeemeisen hebben we gekeken naar bestaande augmented reality games, zoals Pokémon GO en Harry Potter: Wizards Unite.

 • Android 9, 10 of hoger (vermoedelijk)
 • 4G of hoger, GPS en camera (beslist)
 • Gyroscoopsensor (beslist)
 • Kompassensor (beslist)
 • Werkgeheugen: 2 GB zeker, vermoedelijk meer

De eisen die deze nieuwe game stelt, zullen deze vermoedelijk zelfs overtreffen. Als de ontwikkelaars flink uitpakken met graphics, zal er ook behoorlijk veel plaats ingenomen worden in het interne geheugen.

Uiteraard dien je over een internetverbinding te beschikken, gezien het een online spel betreft. En een indrukwekkende databundel. Internet onbeperkt is vermoedelijk geen overbodige luxe.

Direct beginnen met de Pikmingame?

Kom weer helemaal in de sfeer met de voordelige Pikmin games en gadgets van Bol.com!

De vijf sterkste punten van Pikmin AR Game en de Pikmin game serie

 • Oefen je lichaam en je geest.
  Het spel stimuleert je om te wandelen terwijl je gamet. Zo houd je je lichaam in beweging en oefen je je geest.
 • De wereld is je speelterrein.
  Zoals bij alle augmented reality game is het speelterrein eindeloos afwisselend, omdat je de natuurlijek omgeving als achtergrond hebt.
 • Jeugdsentiment.
  Voor mensen die in hun jeugd Nintendo-spellen hebben gespeeld, is dit spel een welkome manier om jeugdherinneringen aan Pikmin weer tot leven te wekken.
 • Leer je omgeving beter kennen.
  De diverse portals, Pokémon krachtplaatsen of hoe ze ook genoemd gaan worden in deze game, zijn spraakmakende lokale attracties. Je leert zo veel nieuwe verborgen plekjes kennen.
 • Speel met duizenden andere spelers.
  Of speel alleen, of met een groep vrienden.

Wil jij een andere game spelen? Bekijk dan Pokémon GO of Zombies Run. Deze games moet je ook eens uitproberen!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wanneer komt de Pikmin augmented reality game uit?

Dat weten we nog niet. Op dit moment (juni 2021) test een groep gamers in Singapore de game. Dus de kans zit er zeker in dat er over enkele maanden een release is. Dit kan ook een soft release zijn, waarbij het spel stukje bij beetje over de wereld wordt uitgerold.

Wat gaat het spel kosten?

Waarschijnlijk volgt Niantic ook hier het freemium-model dat ook voor de eerdere games Ingress, Pokemon Go en Harry Potter: Wizards Unite is gebruikt. Dat wil zeggen dat de game zelf gratis is, maar dat allerlei extra voordelen, denk bijvoorbeeld aan meer pikmins die je mag besturen, wel geld gaan kosten.

Is augmented reality gaming wat voor mij?

Er bestaan al verschillende augmented reality games op de PlayStore. Denk aan Jurassic Park en de al genoemde Ingress, Pokemon Go en Harry Potter. Augmented reality games zijn een goede manier om aan meer lichaamsbeweging te komen, want je moet veel lopen en fietsen om alle game objectives te bereiken. Spreekt dit je aan, download dan een van de bestaande augmented reality games en neem de proef op de som.

Direct beginnen met Pikmin op je Nintendo?

Overtuigd en denk je dat dit het geschikte spel is voor jou? Bestel voordelig via Bol.com en begin direct!!

Home » Games | Alle games op een rijtje! » Pikmin | Alien planten nu ook op aarde in Pikmin AR game

Andere games


Hier vind je meer Apparata game nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *