The Ascent | Overleef een uiteenvallende arcologie

The Ascent game speelt zich af in een sombere, maar helaas waarschijnlijke toekomst, waarin werknemers slaven zijn van megacorporaties. Kan jij je vrijheid terugwinnen en ontsnappen uit de uiteenvallende cyberpunt arcologie van The Ascent Corporation?

ascent game

The Ascent is het indrukwekkende debuut van de indie game studio Neon Giant uit Zweden.

The Ascent gameplay

Je bent een migrant, op zoek naar een beter leven. Gelokt door rooskleurige advertenties boek je daarom met je laatste spaargeld een duur ticket naar de rijke planeet Veles, voor werk bij de corporatie The Ascent.

Maar dat had je beter niet kunnen doen. Want eenmaal op Veles blijk je dankzij je reis, een enorme schuld te hebben. Die moet je als slaaf gaan aflossen in de stinkende onderaardse gewelven van de arcologie van The Ascent Corporation, voor je kan ontsnappen aan de corporatie.

Ontsnappen aan de corporatie, dat hebben de makers van The Ascent overigens zelf ook gedaan. Ze hebben namelijk bij machtige gaming bedrijven gewerkt voor ze hun eigen indie game studio oprichtten.

Het The Ascent game avontuur begint

Een leven van hard en onaangenaam werk in de stinkende afgrond wacht je daarom. Gelukkig voor je, valt de corporatie kort daarna om onbekende redenen uit elkaar. Je kans op vrijheid! Je ontmoet je contactpersoon Poone in een louche bar en het avontuur begint.

Al vechtend met (helaas wat te weinig) role play worstel je je naar boven, naar de rijkere delen van de stad, waar de elite woont. Want daarmee heb je na al dat bedrog, die uitbuiting en slavernij, natuurlijk een behoorlijk appeltje te schillen.

De indie game The Ascent game is een isometrische shooter, met helaas wat te weinig diepte qua plot. Dat wordt echter meer dan goed gemaakt door de zeer gedetailleerde en ook grote gamewereld. Namelijk de enorme arcologie van The Ascent, gelegen op de verre planeet Veles.

Hoe kom je vooruit in de game?

Door het doden van veel tegenstanders bouw je XP op en verkrijg je nieuwe wapens en mutitie. Want hoe hoger je XP, hoe hoger de positie die je krijgt en hoe hoger de levels van de arcologie zijn, waar je toegang tot krijgt. En, ook, hoe sterker de tegenstanders die je doodt, hoe meer XP je verdient.

Vooruitkomen doe je dus door veel, heel veel schieten en doden en niet door het oplossen van puzzels of strategische beslissingen. Al zijn er wel side quests, die afwisseling en diepte in het spel brengen.

De gameplay legt wel erg de nadruk op grinding om vooruit te komen, en ligt hierom ook onder vuur. Positief is dan wel weer dat je ongestraft kan sterven. Zo kan je veel risico’s nemen om snel in XP te stijgen. Maar het is slimmer om hurkend achter een dekking, je vijanden onder vuur te nemen. Zo kan je ook veel meer “staggering”schade aanrichten, wat ze vertraagt. Zo kan je een granaat pakken of vluchten.

Single player of cooperative gameplay met tot vier spelers

De game is in je eentje te spelen, maar ook met een klein team van twee tot vier spelers. In alle gevallen is “de vijand”, dus de uiteenvallende arcologie, met hordes losgeslagen inwoners en natuurlijk de gevechtsrobots van de concurrenten.

Die willen namelijk ook graag een graantje mee pikken van de ondergang van The Ascent Corporation. De vuurgevechten zijn in je eentje soms moeilijk te winnen, maar dat wordt anders als je met je vrienden samen speelt. Dan worden deze confrontaties spannend, maar te doen. Kortom: een goed excuus om je vrienden uit te nodigen om samen games te spelen.

The Ascent game spelen?

Koop de Xbox Gold Pass en speel The Ascent gratis!

Game mechanics en The Ascent game tips

Met elk gevecht verdien je XP, waarmee je je level kan laten toenemen. Bij elke stijging in level kan je een Skill ophogen. Om je karakter op te krikken moet je in deze acht skills beter worden.

SKILLEFFECTATTRIBUTE
Tactical SenseHoe hoger, hoe sneller je “tactical charge meter” toeneemt terwijl je schade toebrengtCybernetics
Critical Hit RateHoe hoger je level, hoe hoger percentageCybernetics
Weapon HandlingHoe hoger, hoe sneller je wapens verwisselt en herlaadtMotorics
AimingHoe hoger, hoe nauwkeuriger je schotenMotorics
BalanceEen hoge waarde vermindert de terugslag van zware wapensFrame
EvasionVermindert de cooldowntijd per levelFrame
Vital SignsEen hoger maximum aan gezondheid per levelBiometrics
Body BatteryEen hoger maximum aan energie per levelBiometrics

Ervaren gamers raden aan om je eerst toe te leggen op Weapon Handling en Aiming. Deze geven je direct al voordeel in gevechten en verhogen ook je Motorics tot niveau 3.

Augmentations

Combineer je een hoge waarde voor je Motorics met de “augment” Hydraulic Slam, die je al vrij vroeg vindt, dan kan je een groep vijanden die dichtbij komt, tegelijkertijd tot moes meppen. Augmentations krijg je (soms) van dode vijanden, maar ook van grafters.

Credits verdienen

Je kan credits verdienen door side missies te voltooien, en door vijanden om te leggen en hun overtollige wapens te verkopen. Met deze credits kan je uitrusting, zoals wapens en schilden kopen en jezelf laten ombouwen tot een nog wredere vechter met augments.

Uitrusting

Schilden beschermen tegen een of meer van de vijf soorten wapens, maar boosten je skills ook. Maak dus de voor jou beste keus: je zwakke punten versterken, of juist je sterkste punten nog sterker maken.

ascent

Viijanden passen zich aan

De ontwikkelaars onthulden dat je vijanden zich aanpassen aan je speelstijl. Hurk en schiet je bijvoorbeeld vaak, dan krijg je melee vechters tegenover je. Dus wissel je speelstijl geregeld af. Of houd er in je wapenkeuze en skill upgrade rekening mee.

Veel loot op de map

In nieuwe nog onontdekte gebieden van de arcologie vind je veel buit. Houd dus de map in de gaten. Loot is op de map roodgekleurd. Als de loot kan worden gepakt, wordt deze wit. Opgloeiende loot heeft speciale vermogens, bijvoorbeeld een wapens upgrade.

Side quests

Doe elke side quest, waneer de gelegenheid zich voordoet. Zo kom je aan zwaardere wapens en geld, die je hard nodig hebt om de pittige vijanden in de hoofd-quest te verslaan. NPC’s met een geel diamantje boven hun hoofd bieden side quests.

Systeemeisen voor the Ascent game

 • Vereist 64-bit processor en OS: Windows 10 x64.
 • Processor: Intel Core Intel Core i5-3470 (4 * 3200) of equivalent / AMD FX-8350 (4 * 4000) of equivalent.
 • Geheugen: 8 GB RAM.
 • Videokaart: GeForce GTX 660 ( 2048 MB) / Radeon R9 390X (8192 MB)
 • Vrije ruimte op je SSD of harde schijf: 35 GB of meer

Kan je PC The Ascent niet aan, en wil je deze game toch graag spelen?

Upgrade dan je PC, of koop een nieuwe, bij Bol.com!

Wat is een arcologie?

Een arcologie is een stad in de vorm van een driedimensionaal gebouw. Je kan je een arcologie voorstellen als een gestapelde stad, die ongeveer even hoog is als lang en breed. Op aarde hebben we nog geen arcologieën. Maar misschien wordt dat anders. Science fiction auteurs hebben namelijk gespeculeerd over tientallen kubieke kilometers grote arcologieën, volgepakt met mensen en ondersteunende systemen. In theorie kan je dan miljarden mensen huisvesten in een paar kubieke kilometer.

Of er ooit arcologieën zullen komen, weten we niet. Steden als het nu afgebroken Kowloon Walled City in Hongkong, 33.000 mensen op maar vier voetbalvelden, hadden er veel van weg. Je kon via ladders en bruggen van gebouw naar gebouw lopen, zoals in The Ascent game.

In theorie zijn ze mogelijk en interessant, in omgevingen waar de leefomstandigheden ongunstig zijn. Bijvoorbeeld op een planeet als Mars, waar er geen adembare atmosfeer is, in een ruimtekolonie, of op Antarctica.

ascent game
De driedimensionale sloppenwijk Kowloon Walled City in Hong Kong was waarschijnlijk de plek op aarde die het dichtst in de buurt kwam van een arcologie. Bron Jidanni/ CC BY-SA 3.0

Wil je ook zelf ontdekken hoe het is om in een Arcologie rond te lopen?

Koop je Xbox Gaming Pass, zowel geldig op de Xbox als Windows, en je kan beginnen met The Ascent te spelen!

Waarom een arcologie?

Of in situaties, waar om politieke redenen het beschikbare oppervlak beperkt is. Kowloon Walled City, bijvoorbeeld, was een stukje communistisch China in Hongkong, waar de wetten van Hong Kong niet golden en communistisch China geen politie of leger heen kon sturen om de wetten van de Volksrepubliek te handhaven.

Was er geen vliegveld in de buurt geweest, dan hadden de hebberige grondbezitters waarschijnlijk de flats wel honderd meter hoog gebouwd.

En had Kowloon Walled City veel weg gehad van een Borg cube, een termietenkolonie, volgepakt met arme sloebers die gevlucht waren uit China.

ascent game

De The Ascent arcologie op de planeet Veles, van buiten

Geen wonder dat Kowloon Walled City een dankbare inspiratiebron is voor bedenkers van overbevolkte dystopieën, zoals in The Ascent game. Wil je Kowloon nog bezichtigen? Helaas, of gelukkig, bestaat Kowloon niet meer. Het is nu een park.

Waarom The Ascent game kopen?

 • Eén keer betalen, daarna altijd gratis.
  Je betaalt slechts de eenmalige kosten om toegang te krijgen, maar daarna is het spel volledig gratis. Tenzij je het spel speelt als onderdeel van je Microsoft Xbox Pass. Dan betaal je vor de online toegang.
 • Grote, met de hand gemaakte arcologie
  Letterlijk elk detail in de game is er door een programmeur of game designer met de hand ingezet. Er is dus geen algoritme aan het werk geweest, zoals in Microsoft Flight Simulator of Starbase.
 • Realistische, levendige en gedetailleerde omgeving.
  De makers hebben zich duidelijk god ingeleefd in hoe het leven in een anarchistische arcologie zou zijn. Zo roepen burgers om genade als het geweld losbarst en zoeken een goed heenkomen.
  Grafisch is deze game perfect en ook qua inhoud is deze gamewereld rijk en afwisselend. Dit maakt voor het grootste deel het ontbreken van een gedetailleerd plot goed.
 • Dystopische cyberpunk omgeving door een indie studio.
  Houd je van cyberpunk en zwarte humor? Ook dan kom je met deze game ruim aan je trekken. Ook een goed gevoel geeft dat je een groepje voor zichzelf begonnen programmeurs steunt, in plaats van een puissant rijke game studio.
 • Speel met tot drie extra vrienden.
  Gevechten worden veel makkelijker, als je met een groep vrienden aan multiplay doet. Ieder kan zich bijvoorbeeld toeleggen op één type tegenstander. Zo kan je elkaars zwakheden afdekken, waardoor je je kan specialiseren en een verwoestend effect op de tegenpartij kan hebben. Samen gamen is ook gezelliger dan in je eentje.

Toch liever een andere game spelen? Bekijk dan Rainbow Six Siege of Human Kind. Wellicht passen deze games wel bij jou.

Veelgestelde vragen

Op welke platforms is The Ascent game te spelen?

Op dit moment alleen op Xbox One en hoger, en Windows, via het Steam platform.

Waar kan ik The Ascent game kopen?

Met een Microsoft Xbox Gold Pass kan je gedurende de looptijd van de Xbox abonnement, een aantal games, waaronder The Ascent, gratis spelen.

Wat is The Ascent game voor game?

In vaktermen: een isometrische shooter. Qua inhoud: je worstelt je naar boven in een enorme driedimensionale stad, een arcologie.

Hoe lang is de totale speeltijd van The Ascent game?

Veelgenoemd wordt een totale speeltijd van twintig uur. Hierbij hangt natuurlijk veel af van je skills, of je alleen of cooperative speelt, of je side missies doet en dergelijke.

Lijkt deze unieke game je wel wat?

Neem een kijkje in de dystopische toekomst, en leer veel over toekomstige techniek!

Home » Games | Alle games op een rijtje! » The Ascent | Overleef een uiteenvallende arcologie

Andere games


Hier vind je meer Apparata game nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *