Game muis | Vind de gaming muis die bij je game past

Wil je een echte game muis in plaats van een grijze sleurmuis? Of wil je gewoon je game next level brengen? De held van je squad worden? Je gewaardeerde tegenstanders met het schuim op hun mond laten rage quitten?

Ontdek alle ins and outs van de game muis. Games stellen heel andere eisen aan een muis dan kantoorwerk.

De game mouse voor een shooter is anders dan de game muis voor een MMO of MMPORG. Hier ontdek je de belangrijkste geheimen van de game muis.

game muis

Wil je soepel gamen met een game muis?

Dans als een vlinder, steek als een bij.
Koop gelijk de beste gaming muis bij Bol.com!

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Game muis onmisbaar

De meeste gamers hebben wel een specifieke console waar zij trouw bij blijven zweren. Waar de één per se een Xbox gebruikt, kan de ander niet indenken om iets anders dan een PlayStation te gebruiken. Maar een niet te onderschatten groep gamers is juist absoluut niet weg te slaan bij een apparaat dat al veel langer gebruikt wordt om op te gamen: de PC.

PC-gamers hebben allemaal hun eigen redenen om het liefst hun computer te gebruiken, maar één ding zijn ze allemaal met elkaar eens: je hebt de juiste game-attributen nodig. En een belangrijk voorbeeld hiervan is de gaming muis.

En dat is waar we in dit artikel dieper op in zullen gaan. Want zelfs gamers die graag achter een PC zitten, snappen niet altijd wat voor gaming muis je moet hebben, of überhaupt wat het nut van de juiste muis kan zijn.

Van “X-Y positieindicator” naar gaming muis

Vorige eeuw werd er in de zestiger jaren al de eerste computermuis ontwikkeld. Deze muis werd uitgevonden door twee heren genaamd William English en Douglas Engelbart, beide verbonden met het Amerikaanse Stanford Research Institute. 

De naam voor deze uitvinding was vrij complex en het woord “muis” werd dan ook nog zeker niet gebruikt. De naam luidde ‘X-Y positie-indicator voor een beeldschermsysteem’.

Dit was een muis die over slechts één knop beschikte. Pas jaren later, in het jaar 1981, werden muizen van meer knoppen voorzien dankzij de IBM-PC-lancering.

nog geen game muis
De eerste computermuis ooit. Bron: SRI (CC BY-SA 3.0)

De gaming muis werd echter pas veel later uitgevonden. Deze muis vertoonde veel overeenkomsten met de normale computermuis.

De gaming muis is bijvoorbeeld veel nauwkeuriger dan een standaard desktop muis. Dat is niet voor niets . Weinig is per slot van rekening frustrerender als je net in een spannend gevecht zit tijdens je spel, maar je muis ineens niet goed functioneert en dit tot verlies zou leiden. Of je net mist, omdat je muis te weinig gevoelig is.

Wat is een gaming muis?

Allereerst natuurlijk de vraag: wat is een gaming muis nou precies? Wat maakt het anders dan “gewone” muizen, als er überhaupt al een wezenlijk verschil is?

Gelukkig is het antwoord heel simpel: een gaming muis is wel degelijk anders dan een reguliere muis. Gaming muizen zijn namelijk zodanig ontwikkeld dat het gamen een aangenamere ervaring wordt, en biedt extra functies om het gamen te vereenvoudigen.

Een voorbeeld van waar een gaming muis over beschikt, zijn de extra knoppen die je zodanig kunt programmeren om je muis aan te passen aan jouw vaardigheden de manier waarop je gamet.

Verder zijn de DPI en sensor van een gaming muis ook nauwkeuriger en gevoeliger afgesteld, zodat ze meer precisie geven tijdens het gamen. Dit kan goed van pas komen bij bijvoorbeeld first person shooters; spellen waarbij een goede precisie essentieel is om tegen anderen te vechten.

Polling rate is het aantal keer per seconde dat de game muis een signaal stuurt naar de pc. Ook erg handig aan gaming muizen is de hoge polling rate, waardoor de muis sneller reageert, en natuurlijk het comfort. Bij het gamen gebruik je je muis veel, dus een aangenaam gevoel in de hand is wel zo aangenaam.

Steel Series FPS gaming muis. Bij FPS games is vooral snelheid erg belangrijk. FPS game muizen zijn daarom klein, licht en extreem gevoelig met slechts enkele knoppen..

Waarom zou je een gaming muis gebruiken?

Er zijn meerdere redenen voor iemand om een gaming muis te gebruiken. Een voorbeeld: stel bijvoorbeeld dat je Call of Duty of CSGO wil spelen.

In dit geval wil je graag iemand snipen, maar is je gevoeligheid te hoog. Wanneer je een gaming muis wil gebruiken voor first person shooter, is het mogelijk op je sniper-knop te drukken om je gevoeligheid te veranderen en in enkele seconden hoger of lager te zetten.

Verder kan je ook al je wapens die je hebt op andere knoppen instellen zodat je die via je muis kan kiezen en je toetsenbord minder hoeft te gebruiken.

Bij spellen als MOBA-games of MMORPG, gebruik je meerdere knoppen. Hiervoor is het handig dat je muis meer dan tien knoppen heeft om al je vaardigheden mee instellen.

Deze Razer Naga Trinity muis kan worden gebruikt voor FPS, MOBA en MMO achtige games. De bijna twintig programmeerbare knoppen maken het eenvoudig voor een gamer om een bepaalde taak uit te voeren. Deze knoppenset is eenvoudig om te wisselen tussen FPS, MOBA en MMO met een kliksysteem.

Ik wil een gaming muis kopen, waar moet ik op letten?

Het is logisch dat jij als PC-gamer nu ook denkt aan het aanschaffen van een gaming muis voor jezelf. Daarvoor zijn er echter wel enkele dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je geen verkeerde muis koopt.

Voordeel is dat je elke gaming muis kan gebruiken voor elk soort game. Echter, als je het beste van het beste wil hebben, is het aan te raden dat je een game muis koopt die aansluit bij het soort games dat jij graag speelt.

Shooter game muis

Zo zijn er bijvoorbeeld gaming muizen die speciaal voor first person shooters zijn ontworpen. En slechts drie tot vier knoppen hebben om tussen je primaire wapen en sniper te wisselen.

MMO gaming muis

Bij MMO games gebruik je eerder gaming muizen die meer dan tien knoppen hebben. Deze zullen goed van pas komen als je meerdere vaardigheden uit moet voeren in je spel.

Knoppen en polling rate, maar vooral comfort

Het is dus belangrijk om te letten welke programmeerbare macro-knoppen je muis biedt en hoe hoog de polling rate is, maar er zijn nog wat andere dingetjes die voor jou misschien ook wel handig zijn om in de gaten te houden bij je aankoop.

Comfort is bij het spelen belangrijk; het is dan ook niet voor niets dat veel mensen luxe toetsenborden en dure game-stoelen aanschaft. Dit geldt ook voor een muis.

Rage quit proof

Zorg dat je muis comfortabel in je hand ligt en, indien je een erg fanatieke gamer bent, een goede structurele integriteit heeft. Eenvoudig gezegd houdt dat laatste in dat ze goed tegen een stootje kunnen wanneer je een rage quit hebt.

Stappen om je eigen gaming muis te kopen

Zodra je overtuigd bent een gaming muis te kopen, zal je je misschien afvragen: wat nu? Als je je tegenstanders graag de baas wil zijn met de perfecte muis, is het belangrijk op enkele punten te letten. Een gaming muis is namelijk een belangrijke accessoire!

Stap 1. Kies het type muis dat past bij jouw hand

Rechtshandig

Het overgrote deel van de gamers is rechtshandig en dat is weer erg goed terug te zien in het ontwerp van de muis. De meeste gaming muizen zijn zodanig gevormd dat de gebruiker met zijn rechterhand het juiste comfort hebben en gebruik van de knoppen kunnen maken.

Deze knoppen en design-elementen bevinden zich dan ook aan de linkerkant van de muis. En omdat het grootste deel van de muisgebruikers dus rechtshandig is, vind je rechtshandige gaming muizen in talloos veel soorten, modellen en maten.

Linkshandig

Linkshandige gamers hebben het helaas wat lastiger bij het uitzoeken van hun gaming muis. Juist omdat de meeste gamers rechtshandig zijn, zijn er voor de linkshandige veel minder modellen om uit te kiezen. 

Technisch gezien zou het het makkelijkst zijn voor deze gamers om te leren spelen met de rechterhand, om veel meer keuze te hebben uit gaming muizen. Lukt dit echter niet, dan is er altijd nog de optie om te kiezen voor een symmetrische muis. Deze hebben een universeel te gebruiken vorm en de knoppen zitten vaak aan allebei de kanten van de muis. 

Stap 2. Kies voor een muis die past bij jouw favoriete type game

Naast de hand die je gebruikt, is de volgende belangrijke factor het soort spellen dat je graag speelt. Zoals eerder genoemd, is elke gaming muis theoretisch gezien geschikt voor elke game.

Echter, met een muis die gespecialiseerd is voor jouw favoriete type game of genre, zal je toch zeker een behoorlijk voordeel hebben tijdens je playthrough. Wanneer je meerdere soorten speltypes competitief speelt, zal ik een tweede muis niet als een overbodige luxe zien.

FPS en andere shooters

Precisie is het belangrijkste bij shooters. Voor shooter-games is het dan ook erg belangrijk dat je gaming muis een accurate sensor heeft en geen rare fratsen vertoont op het moment dat jij net je tegenstander onder schot hebt. 

Spelers van shooter hebben daarnaast ook wel genoeg aan twee duimknoppen. Wat belangrijker is, zijn de balans en het gewicht van je gaming muis. Voor shooters zijn deze dan ook vaak tamelijk licht; vaak zelfs onder de 100 gram.

MOBA’s

MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)- spellen worden tegenwoordig steeds populairder. Met de gedachtegang genaamd “easy to play, difficult to master”, vereisen MOBA-games gaming muizen die van een enorme hoeveelheid knoppen zijn voorzien. MOBA-gaming muizen hebben hierom meestal een vijf- of zestal knoppen die je kan gebruiken om onder andere aan te vallen, items te gebruiken of Ultimates in te zetten.

MMO’s

De meeste MMO-spelers die hun gaming muis aanpassen op hun spel, zullen weten dat er één ding essentieel is: knoppen. In een MMO, wat staat voor Massively Multiplayer Online, heb je vaak een gigantische hoeveelheid aan skills, magie en andere attributen die je strategisch dient te gebruiken om je gameplay te bevorderen.

Gaming muizen voor MMO-games hebben hierom meestal tussen de zes en veertien knoppen aan de zijkant. Elk hiervan is naar wens in te stellen via de software.

gaming muis
De Logitech G600 MMO muis. Let op het enorme aantal programmeerbare knoppen aan de zijkant. Dit maakt deze muis erg geschikt voor MMO’s.

 Er bestaan ook game muizen die zowel voor shooters, MMO’s als MOBA-games kunnen worden gebruikt, door een andere zijkant er op te klikken. .

Stap 3. Kies het juiste formaat

De meeste gaming muizen zijn meestal voorzien van een strak ontwerp, voorzien van allerlei verschillende vormen en formaten. Om hier een juiste keuze in te maken, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden.

De 60% -regel

Voor het bepalen van de juiste vorm en maat, is het toepassen van de 60% -regel een goede richtlijn. De regel houdt in dat de meeste handen twee keer langer zijn dan breed. 

Hierbij geldt dat de muis lekkerder in je hand ligt als de lengte en breedte dichter bij de 60% van de lengte en breedte van jouw handen komt. Dit blijft natuurlijk slechts een richtlijn, maar het zal natuurlijk altijd een kwestie blijven van wat je eigen persoonlijke voorkeur is.

Gripstijl en vormfactor van je hand

Een andere belangrijke factor zijn de vorm van je hand en de gripstijl die jou favoriet is. De meest voorkomende gripstijl is de “palm, claw and fingertip”-grip. Het veiligst is wanneer je de 2 – 1 ratio terug kan vinden in de maten die je muis heeft.

Vaak gestelde vragen game muis

Hoe verschilt een gaming muis van een gewone pc-muis?

Gaming muizen zijn speciaal ontworpen om games mee te spelen. Over het algemeen is hun polling rate en nauwkeurigheid veel hoger dan die van een standaard muis.

Welke soorten gaming muizen zijn er?

Er zijn drie belangrijke soorten game muizen te onderscheiden. De muizen voor shooters, voor MMO’s en voor MOBA-games. Verder zijn er hybride muizen, die door middel van een ander frontje aan de zijkant, in een ander type muis kunnen veranderen.

Hoe duur zijn gaming muizen?

Budget gaming muizen zijn al verkrijgbaar voor twee tientjes. Voor e-sporters en dedicated gamers zijn er high-end gaming muizen voor boven de tweehonderd euro te vinden. Met talloze modellen tussen deze twee uitersten.

Conclusie: een goede muis achter de hand

Het is natuurlijk fijn om alles over gaming muizen te weten, maar de vraag luidt natuurlijk ook wat je nu met deze kennis gaat doen.

Want na alles overwogen en gelezen te hebben, zal je waarschijnlijk wel de afweging gemaakt hebben of een gaming muis iets is voor jou of niet. En zo ja, welk type het best bij je past en welke opties je allemaal hebt om je speelervaring zo leuk, maar ook effectief mogelijk te maken.

Met de juiste keuzes, kan je het spel helemaal naar je eigen hand zetten. Want een spel van kat en muis kan werken, maar dan wel met de juiste muis.

Heb jij ook een muismat nodig? Lees dan hier verder over een gaming muismat.

Ben je er uit, welke gaming muis het wordt?

Winnen is fijn. Klaar om jouw oneerlijke voorsprong op je game opponenten te regelen? Koop gelijk de beste gaming muis goedkoop bij Bol.com!

Home » Game muis | Vind de gaming muis die bij je game past

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *