Virtual Reality | Alles over VR gaming (2021)

Virtual Reality wordt vooral de laatste jaren steeds meer geïmplementeerd in zowel de entertainment sector als voor trainingen en zelfs zakelijke meetings. Naast “standaard” VR is er ook AR, wat staat voor augmented reality. 

virtual reality
ESA virtual reality training

In dit artikel richten we ons op de standaard virtual reality. Wat is virtual reality? Hoe heeft virtual reality zich over de jaren ontwikkeld en wat zijn de beste VR toestellen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

bol.com kopen

Wat is Virtual Reality?

Je hebt de term vast wel eens gehoord, maar wat is virtual reality? In het kort: je kan van virtual reality spreken wanneer men via een VR-bril in een door een computer gegenereerde virtuele wereld treedt. Het is zelfs mogelijk om 3D zien dankzij de mogelijkheid om je ogen twee verschillende beelden te laten zien. Tegenwoordig is het ook mogelijk om bepaalde bewegingen virtuele objecten vast te pakken en te bewegen. 

De implementatie van virtual reality kun je veelal op twee verschillende manieren zien. Een realistische implementering voor bijvoorbeeld trainingen of meetings en een fictieve toepassing voor bijvoorbeeld games.

virtual reality
Screenshot Android VR game Jurassic Island van Won1 Studios

De mogelijkheid om VR te gebruiken hangt dus nauw samen met een VR-bril. Er zijn inmiddels een hoop verschillende brillen op de markt. Deze worden ook wel “Head Mounted Displays” genoemd, of HMD’s. Simpel gezegd is dit eigenlijk gewoon een beeldscherm dat je voor je ogen houdt. Ook zit er een sensor in die de bewegingen van je hoofd registreert en zo meebeweegt met het beeld.

Nu je een antwoord hebt op “Wat is virtual reality?” kunnen we kijken naar de ontwikkeling van virtual reality over de jaren heen. Want alhoewel vooral de laatste tijd VR enorme sprongen neemt, is het zeker niet een uitvinding van de afgelopen jaren. 

De ontwikkeling van Virtual Reality

Het concept “virtuele realiteit” bestaat eigenlijk al veel langer dan het daadwerkelijke gebruik van apparaten om dit te realiseren.

Zo ontdekten archeologen in de stad Pompeii in door de Vesuvius bedolven villa’s, bedrieglijk echte fopschilderingen, bedoeld om gasten voor de gek te houden.

VR
Virtual reality uit de Romeinse stad Pompeii.

Maar we zullen voor het gemak de meer recente definitie van virtuele realiteit aanhouden. 

De 20e eeuw

In de 20e eeuw begon het virtual reality concept pas echt vormen aan te nemen waarmee we nu bekend zijn. In de jaren 50 kwam Morton Heilig met het idee van een “Experience Theatre”. Hij vond hiervoor het apparaat de “Sensorama” uit, dat al je zintuigen zou moeten stimuleren. Samen met de Sensorama bracht hij 5 korte films uit om te laten zien hoe de Sensorama werkte. Met de Sensorama was het mogelijk om 3D afbeeldingen te zien  door middel van het toestel. 

In 1968 kwam echter de eerste officiële Head Mounted Display uit. Ivan Sutherland vond de “Sword of Damocles” uit, wat een primitieve versie is van de VR-bril die we nu kennen. De naam was gebaseerd op het feit dat de bril zo zwaar was dat deze vanaf het plafond hing. Het user interface en de graphics waren natuurlijk niet bepaald indrukwekkend in vergelijking met nu. Als uitvinding was het zeker zijn tijd ver vooruit.

1970-1990

In de jaren hierna werd de aandacht vooral gericht op de implementatie van virtual reality voor trainingen. In de medische, luchtvaart en auto industrieën, maar ook voor het leger. David Em was in 1977 de eerste persoon die een zelf bestuurbare virtuele wereld creëerde voor het Jet Propulsion laboratorium van NASA.

Ook in 1979 kwam er een nieuwe VR innovatie vanuit een project van NASA: het “Large Expanse, Extra Perspective” (LEEP) project. Met dit optische systeem was het mogelijk om een “field of view” te creëren die wijd genoeg was om een realistisch wijd blikveld te bieden. Hiervoor bevatten virtuele realiteit projecten nooit een gezichtsveld dat breed genoeg was om de realiteit na te bootsen. Het LEEP systeem was ontwikkeld voor het Ames Research centrum van NASA. 

Je eigen VR bril bestellen om jouw favoriete games mee te spelen? Bestel ‘m voordelig op bol.com!

De jaren 90

Gedurende de jaren 90 werd het concept virtuele realiteit steeds meer gecommercialiseerd. Met het steeds populairder worden van games was het natuurlijk vanzelfsprekend dat ook virtuele realiteit de volgende stap was in de ontwikkeling van gaming

In 1991 kondigde SEGA de eerste VR headset aan die bedoeld was voor de SEGA Mega Drive console. Dit toestel bevatte LCD schermen als beeld, stereo koptelefoons en sensoren die de bewegingen van je hoofd traceerde.

De eerste VR headset die massa-geproduceerd werd was van een concurrent. Het systeem van Virtuality, dat in hetzelfde jaar een vergelijkbaar product uitbracht. Het virtuele realiteit systeem van Virtuality was multiplayer en werd in verschillende landen uitgebracht. Er hing echter wel nog een redelijk prijskaartje aan vast: $73,000 per multiplayer systeem. 

In deze jaren was de wil er zeker wel. De technologie bleef helaas nog iets achter wanneer het ging om het commercialiseren van entertainment. Voor trainingen bleef het echter nog steeds een erg gewild middel voor bijvoorbeeld het Amerikaanse leger en NASA. 

21ste eeuw

In de huidige eeuw en vooral de laatste jaren begint virtuele realiteit komen er pas echt kwalitatief sterke VR toestellen uit die daarnaast ook betaalbaar zijn. Aan het begin van de 21ste nam de interesse in de ontwikkeling van virtuele realiteit voor entertainment nog sterk af vanwege het gelimiteerde succes van VR toestellen in de jaren 90. 

virtual reality
Kārlis Dambrāns – Mobile World Congress 2018

Na 2010 begonnen bedrijven echter weer geïnteresseerd te raken in virtual reality. In dit jaar werd ook het eerste prototype van Oculus Rift uitgevonden door Palmer Lucky, wat uiteindelijk een van de meest toonaangevende virtual reality toestellen ter wereld werd. De Oculus Rift werd voor het eerst geïntroduceerd aan het publiek in 2013 tijdens de E3 gaming conventie. Facebook zag het potentiële succes en kocht Oculus Rift voor bijna 3 miljard dollar. 

In de jaren hierna kwamen er steeds meer modellen van de Oculus Rift uit, maar ook bedrijven als Valve (in samenwerking met HTC) en Sony brachten hun iteraties uit van VR toestellen. In 2016 waren meer dan 230 bedrijven bezig met het ontwikkelen van een VR systeem, waaronder Apple, Amazon, Google, Microsoft en Samsung. 

Beste virtual reality toestellen

Inmiddels zijn er een tal van virtual reality toestellen op de markt, met ook sterk uiteenlopende prijskaartjes. Hieronder vindt je de 3 populairste VR headsets op de markt op het moment.

wat is virtual reality
Fabrikant Omni ontwikkelt loopplatforms voor VR – Virtuix Omni

Oculus Quest 2

De Oculus Rift is sinds haar eerste uitgave natuurlijk flink verbeterd. De laatste versie van de Oculus Rift is de Oculus Quest 2. De Oculus Quest 2 is een flinke upgrade over de Oculus Quest wanneer het gaat om performance. Het handige aan de Oculus Quest 2 is dat je draadloos VR-spellen kunt spelen zonder het gebruik van een platform als bijvoorbeeld een PC. De bril heeft genoeg hardware om standalone spellen te kunnen spelen. Er is uiteraard wel de mogelijkheid om ook via de PC spellen te spelen. 

Als één van de meest betaalbare virtual reality headsets (vanaf €449,-) is deze dus zeker het overwegen waard. 

HTC Vive Pro 2

De Vive is het product van een samenwerking tussen HTC en Valve (Steam). De HTC Vive Pro heeft op het moment de beste display van VR systemen op de markt dankzij het hoge aantal pixels en de hoge verversingssnelheid van 120 Hz. 

De HTC Vive Pro heeft echter wel een sterke computer nodig om te voldoen aan de display. Deze VR bril is dus vooral interessant voor gamers die al een krachtige PC hebben en het maximale willen halen uit de virtual reality ervaring. Voor alleen de VR-bril betaal je vaak al €800,-. Dit, terwijl je bij de aankoop van een volledige entertainment set al gauw tegen de €1200-1400 kwijt bent. 

HP Reverb G2

De HP Reverb G2 is gebouwd in samenwerking met Valve en Microsoft. Waardoor het de beste van beide werelden pakt en hierop uitbouwt. De bril is erg comfortabel, heeft zeer scherp beeld en een resolutie van 2160 x 2160 per oog. 

Voor de HP Reverb G2 ben je al gauw €600 kwijt, maar het is zeker de moeite waard als je een volwaardige virtual reality ervaring wilt. 

Virtual Reality: Veelgestelde vragen

Hebben Microsoft, Sony en Nintendo geen dedicated VR systemen voor hun consoles? 

Ja en nee, Sony kwam met voor de Playstation 4 uit met het virtual reality systeem “Sony Playstation VR” waarmee je een tal van spellen met VR functionaliteit via je Playstation 4 kon spelen. Echter is er voor de Playstation 5 nog geen geschikt virtual reality systeem. Hier is Sony echter wel mee bezig. Microsoft heeft met haar Xbox nog geen VR compatibiliteit, maar het lijkt erop dat er voor de Xbox Series X uiteindelijk wel een VR systeem gaat komen. Nintendo kwam in 2018 met het Nintendo Labo project, wat helaas niet al te succesvol was.

Is er ook virtual reality voor je mobiele telefoon?

Alhoewel onder andere Samsung hier een tijd volop mee bezig was, lijkt mobile VR niet echt in de smaak te vallen. Op het moment zijn er dus ook geen lopende projecten en hiervoor en lijkt deze vorm van virtual reality op dit moment niet interessant voor ontwikkelaars.

Wat is het beste virtual reality systeem voor mij?

Dat ligt helemaal aan jouw voorkeuren. De HTC Vive staat er bijvoorbeeld om bekend dat qua beeld de hoogste kwaliteit geeft, maar hiervoor wel een krachtige PC nodig heeft en ook een flink prijskaartje heeft.

Virtual Reality: Conclusie

Virtual reality blijft steeds populairder worden. In de jaren 90 bestonden de technologische mogelijkheden nog niet om goede virtuele realiteit ervaring werkelijkheid te maken. Nu is dit inmiddels wel mogelijk. Of het consoles en PC gaming in zijn geheel gaat overnemen is nog maar de vraag. Maar tegenwoordig komen een groot deel van de games ook met virtual reality compatibiliteit. 

Daarnaast zullen er op de lange termijn steeds betere VR brillen uitkomen. Omdat virtual reality meer potentiële mogelijkheden heeft voor een complete beleving, kunnen we verwachten . 

Beginnen met Virtual Reality?

Overtuigd en wil je de virtuele wereld ontdekken? Bestel voordelig via Bol.com en begin!!

Home » Virtual Reality | Alles over VR gaming (2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *