10 dingen die je nog niet wist over de PlayStation 4

10 dingen die je nog niet wist over de PS4
Dus de releasedatum van de PS4 komt met rasse schreden dichterbij, en misschien wil je eigenlijk wel eerst even weten waar je je zuurverdiende centen aan gaat uitgeven. Wij hebben hier 10 dingen die je nog niet wist over de PS4.

Zoals met elk nieuw stuks hardware zijn er altijd dingen die je je afvraagt. Gelukkig is Sony zo lief geweest om de ultieme FAQ online te zetten, met 191 (soms nutteloze) feitjes over hun nieuwe uitvinding. Wij zijn hier om je een dienst te bewijzen, dus we hebben de 10 meest opvallende dingen eruit gefilterd.

1. Je hoeft de tv-instellingen niet te veranderen als je de console aan een andere tv hangt.
Dit was altijd zó irritant van de PS3. Als je het ding meesleepte naar een vriend moest je altijd een reset uitvoeren voordat je beeld op de tv kreeg. Het was een hoop gehannes en totaal overbodig. De PS4 lost dit gelukkig op door zelf het juiste uitvoersignaal te pakken.

2. De voeding zit intern
Net zoals bij de PS3, en in tegenstelling tot de XBox 360 en de One, zit de voeding intern. Er hoeft dus alleen maar een simpele voedingskabel achterin. Dat scheel weer een lelijke transformator die je ergens achter de kast kwijt moet.

3. Uit de doos speelt een PS4 geen DVDs of Blurays
Een PS4 die vers uit de doos komt zal geen DVDs of Blurays afspelen, daarvoor moet de console eerst een keer online zijn geweest en een update gedownload hebben. Irritant voor ons, schier onmogelijk voor de minder tech-begaafden.

4. Heel veel PS3-hardware gaat niet werken
Dat de oude Dualshock 3-controller niet meer ondersteund werd is niet zo’n ramp, de nieuwe controllers bieden immers extra functies die de oude niet kunnen. Maar wist je dat bijvoorbeeld de DVD-remote het ook niet meer gaat doen? En veel headsets zullen ook moeten wachten, zelfs de officiële van Sony worden pas later ondersteund.

5. Er kunnen maar 4 controllers tegelijk gekoppeld zijn aan de PS4
Bij de PS3 kon je met maximaal 7 controllers tegelijk gamen, maar er waren (voor zover wij zo snel kunnen bedenken) geen games die dit ondersteunden. Toch was het af en toe handig om met z’n vieren te gamen en dan nog ‘ruimte’ voor de remote over te houden, die zichzelf automatisch als nummer 7 koppelde. Dat gaat nu dus niet meer met de PS4.

6. USB toetsenborden en muizen worden niet vanzelf ondersteund
Bij alle PlayStations met een USB-poort kon je een toetsenbord en muis aansluiten, en dat werd dan ondersteund. Vaak kon je er niets mee, maar voor bijvoorbeeld de chatfunctie kon het handig zijn. In de PS4 zal dit niet meer zo vanzelfsprekend zijn, hoewel er mogelijk nog wel games komen die wel een muis ondersteunen.

7. Games komen mogelijk niet meer op fysieke media
Voor zover wij kunnen zien is er geen enkele indicatie dat games nog op een schijfje komen. Hoewel Sony al eerder heeft aangegeven dat games wel uit te lenen en door te verkopen zijn, zal je nooit meer zo’n mooie boekenplank vol met games in je mancave kunnen zetten.

8. De PS4 is waardeloos als home-entertainment hub
Veel mensen (waaronder ondergetekende) gebruiken een PS3 als centrum van een home-cinemaset. Het is een goede Bluray-speler, en via DLNA kan je alle media streamen van apparaten in het netwerk. De PS4 laat DLNA-support vallen, en ook de ingebouwde MP3-speler (met funky visualizer) is jammerlijk komen te vervallen. Sony’s baas geeft aan dat het dev-team ‘het zal overwegen‘ na veel negatieve feedback.

9. Er is geen ondersteuning meer voor USB-schijven
Omdat games veelal compleet geinstalleerd moeten worden, is het cruciaal dat deze snel en soepeltjes van de HD af komen. Het dev-team vond schijnbaar de USB-verbinding te magertjes hiervoor en heeft besloten om ondersteuning voor USB-schijven te laten vallen. Dit is vervelend, maar geen ramp want….

10. De interne schijf is eenvoudig vervangbaar
Net zoals de voorganger is de interne schijf een normale laptopschijf die simpel en zonder al te veel schroefjes los te halen te vervangen is. Dat in tegenstelling tot de schijf van de Xbox, die je niet zelf kunt vervangen maar waar je alleen peperdure voorgeïnstalleerde upgrades voor kunt kopen.

(Via: Sony)

3 reacties

  1. “en via DLNA kan je alle media streamen van apparaten in het netwerk”

    Sinds cinavia werd toegepast kan ik 9 van 10 films niet meer zonder gezeik streamen. Van die update tot de release van gta5 heeft mijn ps3 stof staan verzamelen.

  2. een tijd lang zag ik de PS4 alleen maar pluspunten hebben tegenover een Xbox. Maar nu ik dit lees word lijkt me een Xbox veel universeler. Veel meer features en kan als echte multimedia systeem gezien worden. PS4 lijkt me louter een gameconsole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *