10 geluiden van vroeger die we nooit meer zullen horen

Beep-blooop-toot-fluit RUUIS Beep RUUUIIS
Ahh nostalgie. Iedereen weet nog wel dat fijne haardvuur-achtige geluid van een ietwat stoffige LP. Maar dat bedoelen we hier niet. Ook veel recentere techniek raakt in de vergetelheid, zoals de videorecorder of de floppydrive. Hier zijn de 10 geluiden van vroegâh die we nu niet zo vaak meer horen.

10. De Nokia-ringtone boogie
Natuurlijk kan je op een Nokia, zelfs een hele oude, meerdere ringtones instellen. Maar er zal er maar 1 de enige echte zijn. Toch is dit origineel niet geschreven voor Nokia. Het is een gedeelte van de Gran Vals, een gitaarnummer van de Spaanse gitarist Francisco Tárrega.
[gv data=”QgjVxFcBO0c”][/gv]

9. De projector-shuffle
Vroeger een standaard feature in elk zelf-respecterend klaslokaal, maar nu compleet verdrongen door de beamer met zijn vele digitale inputs. Helaas zullen we met beamers nooit de lol hebben van docenten die de dia’s er verkeerd om of in spiegelbeeld in doen. Aan de andere kant, er zijn genoeg catastrofale Powerpoint-presentaties om dat te compenseren.
[gv data=”uya2lCMHJxg”][/gv]

8. De matrixprinter-rock
Alhoewel inkjets soms de gewoonte hebben om voor het printen een liedje te zingen, zullen ze nooit het karakteristieke staccato geratel van een matrixprinter kunnen evenaren.
[gv data=”qlEUrEVqDbo”][/gv]

7. De hymne van de videorecorder
DVD’s zijn mooi. Je hoeft ze niet terug te spoelen, ze slijten nauwelijks, en kunnen niet uitdrogen. Maar veel belangrijker, je hoeft ze niet heen en weer te spoelen, en als je er eentje huurt zijn ze altijd klaar om af te spelen. Maar toch maakte een videorecorder een leuker geluid.
[gv data=”GixAM88rXiY”][/gv]

6. De radio tuner’s tune
Eigenlijk alle radio’s vinden tegenwoordig automatisch hun zenders, voor zover mensen überhaupt nog naar de radio luisteren. Dat betekent dat steeds minder mensen nog weten hoe het ’tussen’ de zenders in klinkt. Het gepiep, geratel, en soms ook gewoon totaal buitenaardse geluiden van de middengolf, of de zachte ruis van FM wordt steeds onbekender.
[gv data=”pvT96LoadBY”][/gv]

5. De tenor van de typemachine
Er bestaan allemachtig luide toetsenborden, maar die zullen het nooit redden bij de absolute kakofonie aan geluiden die een oude typemachine maakt. Van puur mechanisch geratel van de letters tot het belletje als de regel vol is, Microsoft Word zal dat nooit doen, en dat is waarschijnlijk maar goed ook.
[gv data=”tKGiRm37ykI”][/gv]

4. De filmprojector-knisper
Als je vroeger naar de bios ging, kon je op hele stille stukken in de film zachtjes achterin de zaal het geratel van de sluiter van de projector horen. dat hebben we nu niet meer met digitale techniek in de zalen. Duidelijk een vooruitgang, maar ergens wel jammer.
[gv data=”11pDl0GpaR4″][/gv]

3. De HD-reutel
Vroeger had elke harde schijf nog zijn eigen geluid. De meeste klikten als ze lazen, maar IBM-drives zijn uniek in dat ze vaak een hoge biep geven als ze data aan het overdragen waren. Met SSD’s en steeds stillere harde schijven zullen komende generaties helaas nooit meer dat geluid kennen.
[gv data=”bR_Vdiwb4tE”][/gv]

2. Het Windows-geluid
Waarom er ooit een intro voor een OS nodig was is ons niet helemaal duidelijk, maar Microsoft heeft er aardig wat werk in gestoken gezien deze compilatie van de intro-fanfare’s. Als je een beetje pech had kon je er meerdere keren per dag naar luisteren. (Vista!) Bij het afspelen van dit filmpje kwam bij een ieder binnen gehoorafstand de koude rillingen weer bovenzetten.
[gv data=”1yOf_0A1Adk”][/gv]

1. De modem-inbel wals
Als er 1 geluid karakteristiek is voor oude tech dan is het wel de good ol’ 56k-modem. Met de opkomst van kabelinternet werd er steeds minder gebruik van gemaakt, en was iedereen altijd verbonden zonder eerst naar wat gebiep en geruis te moeten luisteren.
[gv data=”gsNaR6FRuO0″][/gv]

10 reacties

 1. Matrix printers zijn nog steeds nieuw te krijgen en in de logistiek nog veel gebruikt. Matrix prints vlekken nauwelijks als ze nat worden.

  dat win95 geluid! alsof de hemel voor je open gaat! zo ongeveer tegelijk de introductie of the blue screen of death! Ironic

 2. Die Nokia ringtone is niet van Spaanse gitarist Francisco Tárrega. Die had het op zijn beurt weer gejat van de componist Frederic Chopin:

  http://youtu.be/tLQ-6_OIds4

  By the way, bij ons op het werk worden er ook nog steeds matrixprinters gebruikt. Voor de o.a. bestellingen, transport-transmittals en de facturatie zijn deze nog steeds in gebruik. Het levert bij nieuwkomers steevast de nodige gefronste wenkbrauwen op, maar enkele ‘dinosauriërs’ binnen het bedrijf zien nog steeds geen noodzaak om de overstap naar de 21ste eeuw te maken. En zolang het kettingpapier nog gewoon te krijgen is…

  Ook de fax is nog steeds een veelgebruikt communicatiemiddel, maar dat heeft ook te maken met het feit dat het gros van onze toeleveranciers er ook geen afscheid van genomen heeft (of misschien houden ze die dingen wel draaiende enkel om onze opdrachten niet mis te lopen!) Zo houden we dit met elkaar in stand…

  Gelukkig hebben we al wel draadloos internet, smartphones, 30Gb cloud-storage p.p. en zijn de monteurs tegenwoordig uitgerust met tablets. Dat dan weer wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *