10 jaar Bitcoin – Dit gebeurde er allemaal in een decennium

Ups en downs, maar vooral downs
Gefeliciteerd ouwe blockhchain van me!

Bitcoin is vandaag 10 jaar oud, een eeuwigheid in internetjaren! Vandaag markeert een decennium van innovatie, spanning en een hoop ups en downs. In dit artikel bekijken we hoe de cryptomunt is ontstaan, wat er allemaal gebeurd is in de tussentijd en hoe het verder moet.

Het was het vergane jaar van 2008 A.D. toen een persoon (of groep) onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto de term Bitcoin voor het eerst publiceerde. De makers schreven op de 31e van oktober de zogenoemde Bitcoin whitepaper, het document waarin de technologie en de implicaties daarvan werden beschreven aan een community cryptografen genaamd Cypherpunks. Het bleek de vooravond van een monetaire revolutie… in theorie.

Het idee achter de munt zoals we die allemaal kennen was het ontwikkelen van een gedecentraliseerde eenheid, niet gekoppeld aan een bank of overheid. De titel van de whitepaper luidt dan ook: ‘Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system’. Het werd de geboorte van blockchain en een hoop discussies over of de munt al lang dood is of dat hij weer gaat opleven.

De Bitcoin was daarentegen geen antwoord op een principe of economische filosofie, maar op de tijdgeest. 2008 was het jaar waarin de financiële crisis op zijn heftigst was en men wanhopig op zoek was naar een nieuwe manier om de economie gezond te houden; bankiers konden het blijkbaar niet omdat ze eigenhandig een niet duurzame bubbel hadden gecreëerd. Hoe los je dat dan op? Door de middenman uit de transactie te trappen.

Koersen
Maar om van een slim idee naar een wereldveranderende technologie te gaan, is een hoop meer nodig dan een document van 9 pagina’s (check hier de whitepaper (in het Nederlands)). Op het moment wordt de Bitcoin namelijk voornamelijk gezien als individu, als geldeenheid.

Dat is het natuurlijk ook, maar wetenschappers, sociologen, filosoferen, techneuten, dokters en ga zo maar door, hebben ook wat aan de blockchain-technologie. En het afgelopen jaar is wellicht wel het perfecte moment voor mensen buiten de financiële wereld om naar die nieuwe mogelijkheden te kijken.

In de bovenstaande koers-grafiek van de afgelopen 8 jaar (de eerste Bitcoin werd namelijk pas in 2010 verhandeld) zie je namelijk duidelijk dat de munt niet steevast aan het groeien is geweest. Sterker nog, alle appreciatie die we hebben voor de cryptomunt komt uit 2017; de munt maakte een absurde stijging door en piekte uiteindelijk op een waarde van tegen de $20.000 dollar. En toen startte 2018 en leek de koers in te storten; de munt schommelt al sinds begin dit jaar onder de $8000, veelal rond de $6000.

Tekortkomingen
Ondanks alle monetaire pracht en praal heeft de cryptomunt ook een hoop zwaktes die nog moeten settelen in de wereld van virtuele valuta. We schrijven zeer regelmatig over gigantische hacks, uiteenlopend van tientallen miljoenen tot honderden miljoenen.

Het kwetsbare van een gedecentraliseerd systeem is dan ook dat er geen controle is en dus ook geen universele beveiliging. Een analist legt bijvoorbeeld uit hoe je met nog geen $2 miljoen dollar een crypto-systeem plat kunt leggen ter waarde van $2 miljard.

En dan is daar nog de fragiliteit van de markt in het algemeen. Een wet in een Zuid-Amerikaans land kan een Nederlandse cryptomunt beïnvloeden of een hack in Zuid-Korea kan de Bitcoin-koers doen kelderen.

Om alle negativiteit nog verder op te stapelen, is de blockchain-technologie ook nog niet verfijnd genoeg om de wereldeconomie over te nemen. Er kunnen namelijk maar enkele Bitcoin-transacties per seconde worden uitgevoerd terwijl Visa of PayPal honderden keren zoveel transacties ondersteunen. En ja, als munten zich niet kunnen onderscheiden vanwege hun onpraktische natuur, dan sneuvelen ze, zoals duizenden daarvoor al deden.

Toekomst
Uiteindelijk is het, ondanks zijn hoge ‘internetleeftijd’ nog steeds een relatief nieuwe technologie waarvan de implicaties nog moeten worden uitgevonden. Ja, blockchain is een beetje een hype-woord aan het worden dat op iedere sector kan worden toegepast. Maar uiteindelijk zal alleen tijd ons leren wat de echte toepassing voor de techniek gaat zijn.

Apple-oprichter Steve Wozniak is er heilig van overtuigd dat het een era-definiërende techniek is terwijl anderen lachen als we het hebben over het uitblijven van de najaarspiek.

Wat ook je standpunt is, 10 jaar geleden werd een technologie gecreëerd die ons nog lange tijd bezig zal houden. Of dat nu in de medische industrie of de auto-industrie is, het zal ons voorlopig in zijn greep houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *