1080p vs 1440p – Wat doet het met je batterij?

Tomato, tomato
Heeft de schermresolutie een grote impact op de batterijduur?

Met een breed scala aan displays op de markt wordt het alsmaar moeilijker om te beslissen op basis van welke feature je een keuze voor je nieuwe smartphone maakt. Schermresolutie is zo’n ding. Merk je verschil in de pixeldichtheid bij 1080p en 1440p, beïnvloedt het performance en wat voor effect heeft het op je batterij. Die laatste vraag proberen we vandaag te beantwoorden.

De eerste test die AndroidAuthority uitvoerde is een vergelijking van de Pixel 3 en Pixel 3 XL. Deze toestellen zijn nagenoeg identiek, op de schermgrootte en batterijcapaciteit na. Het medium vergelijkt simpelweg de minuten per mAh accu die de beide Pixels kunnen overleven om zo tot de maatstaf ‘minuten per Ah batterijcapaciteit’ te komen. Gemiddeld draaide de 1080p Google Pixel 3 zo’n 19 minuten langer mee per ampère-uur wat 1080p een voorsprong geeft van zo’n 12% langere batterijduur.

Maar goed, dat zijn enkele tests (op basis van WiFi, video en gemixt) binnen één serie smartphones. Hoe zit het over een breder scala aan toestellen? Het medium vergelijkt ook een dozijn smartphones van verschillende merken met elkaar, 6 met een scherm van 1080p en 6 met een scherm van 1440p. Wederom wordt de maatstaf ‘minuten per Ah batterijcapaciteit’ gebruikt.

Ook daar is een duidelijke tendens te zien; smartphones met een resolutie van 1080p gaan gemiddeld zo’n 20% langer mee dan toestellen met de hogere resolutie. Houd er daarbij wel rekening mee dat het om allerlei verschillende toestellen met verschillende software en hardware gaat. Ook de schermen – allemaal tussen de 6- en 6.4-inch – verschillen onderling.

Tot slot testen de onderzoekers of het aanpassen van de schermresolutie in de instellingen van een enkele smartphone of dat nog invloed heeft. Bij de WiFi-test blijken zowel de LG V40 als de Huawei Mate 20 Pro op beide resoluties net zo lang mee te gaan. Bij video- en gemixt testen hebben de verschillende resoluties wel weer effect; bij de LG zo’n 5 minuten per Ah batterijcapaciteit en bij de Huawei bijna 10 minuten.

Kortom, een lagere resolutie heeft weldegelijk effect op de batterijduur van een toestel. Het ligt er daarbij wel aan wat je met het toestel doet; gamen in 1080p scheelt ontzettend veel batterij vergeleken met gamen in 1440p, terwijl een beetje internetten nauwelijks invloed heeft. Dus, nu heb je tenminste één duidelijke trade-off als je een nieuwe smartphones uitzoekt. Scherper display of langere batterijduur.

Maar ja, dan weet je nog niet hoe het zit per model, of je de hogere resolutie merkt, hoe de software gekalibreerd is, hoe groot de batterijcapaciteit is vergeleken met het specifieke scherm en ga zo maar door. Verdomme, smartphone-markt, waarom maak je het ons zo moeilijk?!

3 reacties

  1. Echt, het eerste wat ik doe als ik een nieuwe telefoon in gebruik neem, is de resolutie omlaag zetten. Ik heb niet zulke heel goede ogen meer, dus het verschil in kwaliteit is voor mij verwaarloosbaar. Maar het scheelt tóch een procent of 15-20 aan het einde van de dag.

  2. “Kortom, een lagere resolutie heeft weldegelijk effect op de batterijduur van een toestel.”

    https://www.apparata.nl/nieuws/samsung-galaxy-s10-vs-apple-iphone-xs-30373
    “maar Apple staat er veelal om bekend dat ze heel veel juice uit hun relatief kleine accu’s kunnen persen.”

    Galaxy: 1440 x 3040 pixel (19:9 ratio)
    Iphone: 1125 x 2436 pixels (19,5:9 )

    Ik zou wel een testje willen zien of dit mogelijk dat verschil verklaard. Of in ieder geval gedeeltelijk.

    • @lolindir: Leuke onderzoeksvraag! Het is wel een lastige casus, want de toestellen zijn zo ontzettend verschillend (OS, processor etc.) dus er zijn heel veel variabelen. Ik denk daarentegen dat Apple’s software vooral heel erg geoptimaliseerd is. Android-toestellen moet toch vooral heel veel (derden) ondersteunen, wat de efficiëntie van veel applicaties niet in de hand speelt. Maar dat zijn speculaties, misschien dat knappe koppen ooit het verschil kunnen testen met betrouwbare parameters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *