‘1,2 procent van apps in Google Play zijn neppers’

Evil Android is evil
Net zoals je op het ‘gewone’ internet moet oppassen met wat je download, lijkt hetzelfde waar te zijn in de Google Play-store op Android.

Bij een onderzoek door het beveiligingsbedrijf BitDefender is naar voren gekomen dat 1,2 procent van alle apps in Google Play knock-offs zijn en alleen maar uit zijn op je geld en/of gegevens. Deze knock-offs zijn vaak voor meer dan 90% gelijk qua code aan het origineel, maar sluizen wel allerlei gegevens van de telefoon door naar derde partijen.

Android-apps zijn niet lastig om uit elkaar te halen, en hebben vaak zonder dat de gebruiker dat merkt toegang tot vrij veel gegevens. Dit maakt ze een populaire methode voor minder-goedbedoelende medemensen om wat geld af te troggelen hier en daar. Google let er wel op, maar soms glippen er wat apps door hun detectie heen. Voor de korte tijd dat deze online staan kunnen ze aardig wat schade aanrichten.

Soms zijn deze copycat-apps zo geschreven dat ze zelfs uit naam van de downloader met de telefoon kunnen bellen, en zo tot verdere overlast zijn. Vaak heeft de gebruiker dit niet eens door totdat de telefoon wordt afgesloten of er aan het eind van de maand een torenhoge rekening aan komt.

Dingen die de nep-apps doen en de echte niet

(via BitDefender)

3 reacties

  1. Google heeft dit ook wel een beetje over Android afgeroepen. De versnippering van dit OS Рevenals het toestaan dat telefoonfabrikanten z̩̩r laks om kunnen gaan met het doorvoeren van updates Рmaakt het voor de fraudelente programmeurs werkelijk waar t̩ makkelijk.

    Ik heb bijv. twee 7″ tablets voor m’n kinderen in huis, allebei budget-versies. De ene draait op 4.1.1, de ander op 4.2.1, en allebei voor 99% stock-versies en de hardware is verder ook nagenoeg gelijk aan elkaar. Toch is degene met de nieuwste versie voor verschillende versies aangemerkt als ‘incompatible device’, waardoor het al een paar keer is gebeurd dat er ‘alternatieven’ in de Play Store werden gevonden die niet helemaal kosjer bleken te zijn. Nou hadden we nog het geluk dat deze tablets niet waren voorzien van een simkaart, maar toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *