15 tips om te voorkomen dat iOS8 je batterij leegtrekt

Batterij-iOS8
Als we Apple mogen geloven, is de kans groot dat iOS8 inmiddels al op je iPhone of iPad staat. Met deze tips hou je ze zo lang mogelijk bij een stopcontact vandaan.

01. Kijk welke apps het meeste van je batterij vragen
Een nieuwe optie van iOS8 is om van individuele apps te zien hoeveel stroom ze kosten. Als je jouw toestel een tijdje aan laat staan, zie je vanzelf welke applicaties het hoogste percentage aan batterijkracht hebben geslurpt. Zo weet je welke apps je altijd af moet sluiten en niet op de achtergrond moet laten draaien, en welke games of apps je beter even over kunt slaan als je van plan bent om lang met je batterij te doen.
Instellingen -> Algemeen -> Gebruik -> Batterijgebruik

02. Zet het Parallax-effect uit
Het ziet er misschien tof uit hoe je achtergrond meebeweegt als je het apparaat kantelt, maar voor deze gimmick offer je verrassend veel batterijkracht op. Door deze optie te deactiveren wordt de animatie om een app te openen ook korter, zodat je sneller bij het programma komt dat je aanklikt.
Instellingen -> Toegankelijkheid -> Verminder Beweging

03. Ververs geen (of minder) apps op de achtergrond
Standaard ververst je iPhone of iPad alle apps op de achtergrond. Een handige optie, die voor sommige apps zelfs vereist is om goed te werken. Het overgrote deel van je applicaties (zoals bijna alle games) kan echter ook prima zonder.
Instellingen -> Algemeen -> Ververs apps op de achtergrond

Batterijgebruik-iPad

04. Force close niet zomaar alle applicaties
Het lijkt misschien verstandig om alle apps handmatig af te sluiten om je batterij te sparen, maar dat is vaak niet het geval. Natuurlijk is het slim om apps die je zelden achter elkaar gebruikt wel handmatig te sluiten, maar het opstarten van applicaties kost soms meer stroom dan als je ze gewoon laat lopen.

05. Pas je helderheid aan
Een klassieke manier om je batterijduur te verlengen is ook nog steeds van toepassing op iOS8. Hoe lager je helderheid, hoe minder kracht het kost om je scherm te verlichten. Als je geen zin hebt om constant je helderheid aan te passen als je in een donkere of lichte ruimte komt, dan kun je ook auto-brightness activeren, waarmee je iOS-toestel door middel van een sensor de juiste helderheid instelt. Dit kost natuurlijk ook weer stroom, dus in een ideale wereld pas je gewoon zelf je helderheid aan.
Instellingen -> Beeldscherm en Helderheid -> Pas Automatisch Aan

06. Zet locatie-settings voor bepaalde apps uit
Sommige apps vragen onnodig toegang naar je locatie-instellingen. Dit betekent dat ze op de achtergrond GPS in kunnen schakelen, wat je batterij niet ten goede komt. Kies dus zelf welke apps jij belangrijk vindt, maar zet deze optie voor alle andere applicaties die niets met jouw locatie te maken hebben uit.
Instellingen -> Privacy -> Locatievoorzieningen

07. Update je apps niet automatisch
Als je een flinke hoeveelheid apps op je toestel hebt staan, dan is de kans groot dat je iedere dag een paar nieuwe updates voorbij ziet komen. Deze updates zijn belangrijk, maar kunnen in de meeste gevallen gerust een paar uur wachten. Plan desnoods een vast tijdstip op de dag in (’s avonds, als je thuis bent bijvoorbeeld) om even je applicaties te updaten. Dan slinkt je batterijpercentage ’s middags niet ineens met 20% omdat er 12 applicaties een update aan het downloaden zijn zonder dat je het door hebt.
Instellingen -> iTunes en App Store -> Automatische Downloads

Batterij-opladen

08. Haal minder vaak e-mails binnen
Het handmatig binnenhalen van je e-mails kost het minste stroom, maar op die manier zie je wellicht een belangrijk bericht over het hoofd. Je kunt je iPhone of iPad ieder kwartier naar nieuwe mails laten zoeken, maar dat is weer wat veel van het goede. Stel hem daarom in op één keer per uur, en zie je batterijduur omhoog gaan.
Instellingen -> Mail, Contacten, Agenda

09. Zet je scherm eerder automatisch op slot
Het is zonde van je accu om je scherm te laten branden als hij alweer in je broekzak zit. Laat daarom je auto-lock eerder activeren. Hierdoor gaat je scherm eerder op zwart als je het toestel even niet gebruikt. Dit is tot maximaal één minuut terug te brengen.
Instellingen -> Algemeen -> Automatisch Slot

10. Zet push-notificaties van bepaalde applicaties uit
Net zoals bij locatie-instellingen en automatische updates, is het voor veel apps helemaal niet nodig om je push-notificaties te sturen. Belangrijke nieuws-apps zouden wij bijvoorbeeld wel toegang geven tot deze functie, maar zo’n beetje iedere game heeft dit niet nodig. Dit scheelt niet alleen batterijkracht, maar ook een hoop irritatie als je weer de zoveelste nutteloze melding binnenkrijgt.
Instellingen -> Berichtgeving

11. Gebruik vliegtuigmodus ook buiten het vliegtuig
Met de vliegtuigmodus zet je alle inkomende en uitgaande signalen van je toestel uit. Geen wifi, geen bereik of 3G dus, maar wel een hoop extra batterijlading om gebruik van te maken. Bedenk je wel dat je hiermee dus niet bereikbaar bent, maar in noodgevallen kan dit net genoeg schelen om het wat langer uit te houden voordat je scherm op zwart gaat.

12. Sla veeleisende apps even over
Dit is een open deur, maar wel een belangrijke. Als je weet dat je nog een hele dag te gaan hebt en je batterij staat al op 50 procent, dan is het niet slim om in de trein een half uur een loeizware game te gaan zitten spelen. Denk vooruit welke applicaties je denkt te gebruiken en schat in hoeveel dit kost op accugebied. Zo kom je later op de dag niet voor onverwachte verrassingen te staan.

iPhone-Externe-Batterij

13. Zet Airdrop en Bluetooth uit
Airdrop is een handige functie om snel bestanden uit te wisselen tussen iOS-toestellen, maar het slurpt ook batterij als je het niet gebruikt. Dit geldt ook voor Bluetooth, dat je zelden nodig hebt, maar wel batterij gebruikt als je het per ongeluk aan laat staan. Open het notificatiecentrum door naar boven te swipen aan de onderkant van je scherm en deactiveer deze twee stroomslurpers.

14. Koop een externe batterij
Een beetje flauw misschien, maar als je echt iedere dag tegen de laatste paar procenten aan zit te hikken, dan is het slim om een externe noodbatterij aan te schaffen. Voor een paar tientjes heb je een handige externe accu die je telefoon weer tot 100% krijgt. Handig voor noodgevallen, of als je lang zonder stopcontact zit.

15. Activeer je batterijpercentagemeter
Door dit percentage constant op je scherm te zien, realiseer je een stuk beter hoeveel energie je nog hebt. Het batterij-icoontje heeft maar een paar standen om aan te tonen dat de hoeveelheid stroom slinkt, en een teruglopend percentage is een stuk preciezer. Kennis is macht, en dat geldt ook voor je batterij op je iOS8-apparaat.
Instellingen -> Algemeen -> Gebruik -> Batterijpercentage

21 reacties

  1. Je moet je toch wel erg genaaid voelen als je de prijs van een mooie computer betaalt, maar je er niet eens een goede batterij bijkrijgt (laat staan dat je die zelf kan vervangen).

    • @frietjemet: Ik kan ook niet geloven dat de meeste hardcore android fanboys zo een blinde haat hebben tegen apple, en dat samsung zo goed verkoopt. Notabene het android merk wat het verste van het pure android afstaat. HTC, Huawei… allemaal minder mainstream merken die evenveel of minder dan samsung kosten maar vaak mooier zijn. Zolang samsung geen serieuze touchwiz update doet, koop ik er geen.

    • @frietjemet: hey daar is ie weer! Weer bedankt voor je genuanceerde mening, erg vermakelijk altijd. Mensen afkraken is zoooo leuk, jij moet je geweldig voelen. Wat voor mobieltje en besturingssysteem heb jij? Ik wil me namelijk ook net zo geweldig als jij voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *