15% van alle apps laadt stiekem advertenties

Auteur: , 9 Reacties
15% van alle apps laadt stiekem advertenties

Heb je het idee dat de accu van je smartphone wel erg snel leeg is? Dat zou goed kunnen, want zonder dat je het door hebt installeer je mogelijk apps van de kwaadwillenden.

Uit onderzoek van fraudedetectiebedrijf Forensiq blijkt namelijk dat vijftien procent van alle apps stiekem advertenties laadt, zonder ze aan je te laten zien. Zo worden de views voor deze advertenties opgekrikt en kan in sommige gevallen wel 2 GB aan data worden verstookt. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat dergelijke apps in rap tempo je accu leegzuigen.

Deze processen worden niet alleen uitgevoerd als je de app gebruikt, maar ook nadat je deze al hebt afgesloten. In totaal zou op deze manier 13 procent van alle advertentieviews vervalst worden. Zowel Apple als Google slaagt er niet in deze praktijken helemaal aan banden te leggen, want de makers van de frauduleuze apps verstoppen vaak goed hoe ze precies te werk gaan.

“Het is eigenlijk een onmogelijk probleem”, aldus onderzoeker Mike Andrews van Forensiq. “Uiteindelijk komt het erop neer dat ontwikkelaars altijd kunnen verbergen wat ze precies van plan zijn, dus daar kunnen bedrijven als Apple en Google niet altijd iets tegen doen.”

Gelukkig heeft Andrews wel een aantal tips om in potentie frauduleuze apps tegen te houden. Allereerst kun je nagaan welke apps veel van je batterij of databundel vragen. Gebruik je de betreffende app inderdaad veel, dan is er niets aan de hand. Gebruik je een app niet of nauwelijks, maar staat er wel veel data op de teller, dan zou je nattigheid moeten voelen. Vervolgens is het raadzaam deze app te verwijderen of in te stellen dat de betreffende applicatie geen mobiele data mag gebruiken.9 reacties

Ik denk dat je accu je minste zorg is de telefoon rekening lijkt mij belangrijker. Ik kan op mijn WP 8.1 telefoon gewoon zien welke apps data gebruiken en hoeveel dat precies is, ik kan zelfs zien hoeveel er wordt gebruikt via wifi en via het telefoon netwerk. Maar blijkbaar zijn ze bij Apple en Google nog niet zo ver vooruit dat dat standaard op je telefoon geïnstalleerd wordt?
@robert110: Tuurlijk kunnen iPhones en Android telefoons dat standaard. Jammer dat je je als een Windows fanboy moet gedragen.

Bij Android staat het bij instellingen onder datagebruik.
@Phoenix: Het was een serieuze vraag, maar misschien had ik hem iets anders moeten stellen.
Ik vindt het jammer dat ik niet zomaar een vraag kan stellen over besturingssysteem waar ik minder ervaring mee heb zonder dat ik meteen een fanboy wordt genoemd.
@robert110: Afgunst noemt men dat ook, de gemiddelde zuurpruim die Windows Phone in een hoekje probeert te schuiven, weet niet half hoe het werkt… Ik hoor vaak mensen zeggen dat het niet werkt, het er niet uit ziet en bla bla bla, maar als ik dan vraag of ze het ooit wel eens hebben gebruikt? Dan krijg ik vragende blikken…
@autobart: Ik heb nu sinds een paar maanden een toestel met WP, komende vanaf android. Ik moet zeggen dat ik android enorm mis. WP is erg beperkt, geen YouTube app wat m.i. het grootste gemis is. Sowieso veel minder apps in het algemeen, wat de functionaliteit van een toestel met WP gewoon erg beperkt.
@gop1: Dat klopt, maar YouTube werkt icm met de browser uitstekend, ik ervaar geen nadelen ten opzichte van een applicatie… Er zijn weliswaar minder applicaties beschikbaar, maar het noodzakelijke (voor zover een smartphone daadwerkelijk noodzakelijk is) is wel beschikbaar. Een app als Snapchat is dat niet omdat de bedenker daarvan dermate arrogant is dat er in zijn ogen geen applicatie voor Snapchat in de WP store zal verschijnen, omdat niemand het gebruikt…


Ik mis android totaal niet, ik heb het jaren gebruikt, ik gebruik het nog steeds op mijn tablet, maar updates zijn op goedkopere apparaten gewoon ‘out of this world, het komt er nooit’, de haperingen op een budgettoestel maken mij ook verdrietig. Alsook het feit dat Android momenteel nagenoeg alleenheerser is maakt de variëteit op de smartphonemarkt ook al niet veel beter.
@autobart: Hmm, er had iets buiten die aanhalingstekens mogen staan… Nou ja, ik denk dat de boodschap wel duidelijk is, voor de doorsnee gebruiker is een overstap naar een dergelijk platform geen enkel probleem! Dare to be different, dare to change!
@autobart: De browserversie is traag en crasht regelmatig. Je kan niet terwijl de video doorspeelt zoeken naar andere videos en meer van dit soort kleine onhandigheidjes wat de gebruikservaring onprettig maakt. En bovenal, je kan je toestel niet verbinden met een ander apparaat zoals een tv, wat echt een gemis is.
Buiten dat ben ik inmiddels wel gewend aan WP en zo erg is het allemaal niet. Alleen zijn het net die kleine dingetjes wat de gebruikservaring minder maakt.
Nog iets wat me te binnen schiet: Ik kan niet even snel met een knopje bovenin m’n zaklamp aanzetten, je moet eerst naar apps en dan helemaal naar beneden scrollen. Dat soort kleine dingetjes doel ik op.
Je kunt de zaklamp-app toch aan je startscherm vastmaken?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).