3 miljoen aansluitingen te weinig glasvezel voor 5G-netwerk?

3-miljoen-glasvezelaansluitingen-5g
Branchevereniging slaat alarm om te wilde ambities van het kabinet.

Zorgboerderij De Neeth in Aalten, in de Achterhoek, krijgt vandaag hoog bezoek. Naast staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is zo’n beetje heel glasvezel minnend Nederland op de zorgboerderij te vinden aangezien zij vandaag de drie miljoenste glasvezelaansluiting in gebruik mogen nemen. Daarmee ligt de invoering van glasvezel volgens de branchevereniging NLconnect op koers.

Onderzoeksbureau Stratix houdt de ontwikkeling van glasvezelaansluitingen in Nederland bij. Zij zien dat het aantal nieuwe aansluitingen in 2018 is verdubbeld ten opzichte van 2017 en nu 200.000 per jaar is. In hun handige glaskaart kun je zien hoe het glasvezelnet in Nederland verdeeld is. Hierbij geldt dat hoe lichter het gebied is, hoe minder glasvezel er beschikbaar is. Dat is zonde, want internet via glasvezel wordt steeds sneller.

stratix-glaskaart-Nederland

De kaart laat zien dat in de buitengebieden en in de Randstad de aanleg van glasvezelkabel achterblijft. Precies die ontwikkeling is voor een andere branchevereniging, Fiber Carrier Association, reden om de alarmbellen te laten rinkelen. In dit rapport zeggen zij dat de uitrol van een snel 5G-netwerk problemen op gaat leveren omdat er niet genoeg krachtige glasvezelnetwerken beschikbaar zijn.

Zij stellen dat dorpskernen en oude stadsgebieden niet toegankelijk zijn om het juiste glasvezelnetwerk aan te leggen. Ook stellen zij dat de glasvezelnetwerken nu vooral lichtere netwerken voor eindgebruikers zijn, maar dat er veel te weinig zwaardere netwerken zijn die het transport naar bijvoorbeeld bedrijventerreinen aankunnen. In een rapport pleiten zij dan ook voor maatregelen, zoals investering van een deel van de opbrengst van de frequentieveiling. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd. Ondertussen gaan grote bedrijven, zoals KPN gewoon verder met de uitrol van glasvezelnetwerken.

Foto: Patrick Frenken (eigenaar zorgboerderij De Neeth), Mona Keijzer (staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat) en Michiel Admiraal (directeur Glasvezel buitenaf) dichten de 3 miljoenste glasvezelgeul. fotograaf: Ronnie Zeemering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *