3 redenen waarom een iPhone 8-batterij kan opzwellen

Hoe kan dat toch?!
Heeft Apple een stevige productiefout gemaakt of zit er meer achter alle batterijfalen van de laatste jaren?
Foto @Magokoro0511

Het was het gesprek van de dag; De Samsung Galaxy Note 7 kon zomaar ineens ontploffen. Na maandenlange tests en meer dan 100.000 onderzochte toestellen kwamen onderzoekers tot deze conclusie. Helaas lijkt Apple niet geleerd te hebben van de risico’s van (onstabiele) batterijen, want er zijn al meerdere gedocumenteerde gevallen van opgezwollen batterijen in een iPhone 8. Hoe kan dat nou?

Lithium
In een YouTube-video legt The Verge uit hoe het nou eigenlijk kan dat een batterij (zoals die van de Note 7 of de iPhone 8) kan gaan opzwellen of zelfs kan ontploffen.

Allereerst is het materiaal van een lithium-ionbatterij van zichzelf instabiel. Lithium is een licht metaal en kan relatief een hoop energie opslaan. Daar staat tegenover dat het gemakkelijk ontbindt en andere vormen wil aannemen. De scheikundige/natuurkundige wetenschap daarachter is voor mijn middelbare schoolniveau te hoog gegrepen, maar zeker is dat lithium van zichzelf onstabiel is en dus met zorg behandeld moet worden.

Anode en kathode
Een batterij heeft 2 kanten. In simpele taal gezegd een ‘positieve’ en ‘negatieve’ kant. Dat heeft niks met de kijk op het leven te maken, maar de lading van de elektroden. In iedere smartphone-batterij zitten 2 elektroden, een positieve en een negatieve elektrode – respectievelijke de kathode en anode. Ionen bewegen tussen die twee elektroden en laten hierbij energie vrij.

Het probleem bij Samsung’s Note 7 was de scheiding tussen de anode en kathode. Door een productiefout had een van de twee kanten niet genoeg ruimte waardoor er kortsluiting ontstond. Met andere woorden, een van de redenen waarom een batterij kan opzwellen heeft te maken met de scheiding van de anode en kathode. Is die scheiding niet stabiel genoeg, dan kunnen de twee kanten met elkaar gaan reageren, wat ‘explosieve’ gevolgen kan hebben.

Meer, meer, meer
De derde en laatste reden heeft niets te maken met de nieuwste speech van Geert Wilders, maar meer met de attitude van de consument en producten. We willen namelijk steeds meer van onze batterij. Hij moet licht zijn, razendsnel kunnen opladen, heel lang kunnen meegaan en ook nog eens absurd klein zijn. Er is als het ware een wapenwedloop aan de gang omtrent batterijen, wat instabiele accu’s tot gevolg heeft.

Sommige batterijen zijn ontworpen om heel snel heel veel energie op te slaan, wat (wanneer de batterij het niet aankan) tot ophoping van die energie kan zorgen. Niet goed, dus.

Ook kan een accu te vol raken. Ja, eigenlijk bouwt iedere fabrikant veiligheden in om te voorkomen dat je energie van drie kerncentrales in een smartphone-accu kan proppen, maar soms gaat het alsnog fout. Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om je te bedenken dat te veel energie in een te kleine batterij wederom ernstige gevolgen kan hebben. Die energie moet immers ergens naartoe…

Conclusie
Kortom, het karakter van een lithium-ionbatterij is instabiel. Gelukkig kunnen we een heleboel reguleren met slimme ontwerpen en een redelijke behandeling van de batterij. Er ontstaan daarentegen problemen als we batterijen willen pushen tot limieten die risico’s opleveren.

Natuurlijk zijn productiefouten uiteindelijk niet te voorkomen. Zeker een massaal geproduceerde en verkochte telefoon als de iPhone 8 zal in 0,001% van de gevallen een fataal foutje bevatten. Dat neemt niet weg dat we ons tevens bewust moeten zijn van de limieten van deze technologie. De boodschap van vandaag? Behandel alle batterijen hetzelfde en oordeel niet op grootte, gewicht of uiterlijk, maar op de stabiele, veilig verworven inhoud… of zo.

Meer over de iPhone 8 lezen? In dit artikel wordt de iPhone 8 bruut mishandeld, chirurgisch uit elkaar gehaald en gedetailleerd geanalyseerd. Ook werd de camera van de iPhone 8 getest. Wat blijkt? Hoewel de batterij van het toestel van Apple wellicht wat kan opzwellen, maakt de puike camera van de iPhone 8 je helemaal niet 5 kilo dikker.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *