3 redenen waarom GTA 6 nog héél lang gaat duren

Auteur: , 3 Reacties
Nog even geduld

Helaas zal het waarschijnlijk nog 1,5 jaar duren voordat we weer aan de slag kunnen met een nieuwe GTA.

Er zijn maar weinig game-franchises in de geschiedenis van de digitale hobby zoals Grand Theft Auto. In tegenstelling tot FIFA, Assassin’s Creed, Call of Duty en bijna alle andere grote franchises neemt Rockstar met de open-wereld-games alle tijd. Hoeveel tijd dan? Nou, het kan nog behoorlijk lang gaan duren voordat we getrakteerd worden op wat ongetwijfeld weer een legendarische game gaat worden. Dit zijn 3 redenen waarom Grand Theft Auto VI waarschijnlijk nog lang niet uit komt.

Online rockt door
Het is nauwelijks te geloven maar Grand Theft Auto V is alweer bijna zes jaar uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. Ondanks de flinke leeftijd van de game ziet het er nog allemaal prachtig uit, speelt het als een tierelier en wordt er nog steeds content voor uitgebracht. Vooral GTA Online is nog steeds ontzettend populair. Niet heel gek, want er worden nog steeds toffe nieuwe dingen gedaan met de modus (zoals de recente Casino-update).

Voeg daar het feit aan toe dat GTA V zo’n vier jaar na de release voor PC nog steeds ieder jaar in Steam’s lijst van bestverkochte games staat en je hebt de eerste reden waarom GTA VI nog wel eventjes gaat duren; zijn voorganger doet het nog veel te goed.

Laten we namelijk eventjes bloedeerlijk zijn; GTA Online is een geweldige online modus die de GTA-ervaring op prachtige wijze naar een multiplayer-omgeving heeft vertaald, maar ook niet zonder de nadelen komt. Neem bijvoorbeeld de belachelijke hoeveelheden geld die je moet ophoesten om een fatsoenlijke bolide te rijden of een degelijk stekje te verkrijgen. Rockstar perst op die manier ook extra geld uit de topgame en ja, waarom zou je dat saboteren door zelf de enige game op de markt te brengen die dat succes eigenhandig kan ondermijnen?

Crunch time
Een tweede, iets minder positieve reden waarom GTA VI nog even op zich zal laten wachten is het feit dat Rockstar onder druk staat. De ontwikkelaar staat om het afleveren van immense, absurd gedetailleerde werelden, uitgebreide verhalen en héél veel content. Dat kost natuurlijk een hoop tijd; iets wat de gemiddelde Rockstar-werknemer hopelijk meer krijgt voor GTA VI.

Na de immens succesvolle release van Red Dead Redemption 2 werd namelijk bekend dat werknemers absurde hoeveelheden tijd (punt 4 in het gelinkte artikel) in het project moesten stoppen en anders ontslagen zouden worden. Ook andere grote projecten werden door de gaming community beoordeeld voor het uitmelken van het personeel.

Dat kleine relletje en het wakker worden van werknemers zelf heeft er hopelijk toe geleid dat Rockstar (en uitgever Take Two, niet te vergeten) hun werknemers meer tijd geeft voor het maken van GTA VI. Iedereen verwacht natuurlijk weer een perfecte game, maar laat perfectie een jaartje langer duren als het moet, dan kunnen gamers zonder dubbel gevoel lekker aan de slag in de immense open wereld.

Technologische beperkingen
De laatste en meest overduidelijke reden waarom GTA VI nog lang gaat duren heeft alles met technologie te maken, voornamelijk de beperkingen daarvan. Zelfs relatief solide PC’s hebben nog moeite om GTA V op hogere settings te draaien en consoles (zelfs met de beperkte framerate) haperen nog wel eens als het allemaal te heftig wordt in Los Santos. Dat gezegd hebbende weet iedere gameliefhebber dat Rockstar de standaard voor open-wereld-games weer gaat verleggen, maar dat kost behoorlijk wat rekenkracht.

Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat GTA VI pas op de volgende generatie consoles uitkomt. Dat wil zeggen, hogere framerate, stevige resolutie en hopelijk ook snellere laadtijden. Verwacht wordt dat de PlayStation 5 en Xbox Scarlett daarentegen pas ergens in 2020 uitkomen. Er wordt zelfs gefluisterd dat GTA VI een lanceertitel van de PS5 zou kunnen worden.

Dat laatste geloof ik persoonlijk niet, maar het al met al in elk geval zeker dat de game niet dit jaar nog uitkomt en waarschijnlijk zelfs volgend jaar niet. Reken maar op de onthulling van beide nieuwe consoles in juni van 2020 (rond de E3), met een release van de consoles tijdens de feestdagen, misschien zelfs pas in de eerste helft van 2021. Daar schat ik (en ik ben niet de enige) dan ook het release windows van GTA VI; in april van 2021.

Alle grote GTA-games kwam tot dusver in september en oktober uit, met een uitstapje naar april voor GTA IV. De herfst van 2020 is onwaarschijnlijk omdat de nieuwe consoles dan nog niet uit zullen zijn, dus ik zet mijn geld in op de daaropvolgende lente.

Check ook: 6 grappige Grand Theft Auto video’s op YouTube3 reacties

Altijd eerst wachten op de teaser trailer, En dan nog zeker een jaartje gehyped afwachten op nieuwe trailers en info.
“Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat GTA VI pas op de volgende generatie consoles uitkomt.”

@yannickspinner klopt denk ik als een bus, maar ik denk dat er nog iets aan de hand is. GTA V kwam ongeveer uit toen de Xbox One en PS4 in de startblokken stonden. Toen hebben ze een ‘slechte’ versie uitgebracht, zonder bijvoorbeeld first person POV, slechtere graphics, etc. Die kwam alleen voor Xbox 360 en PS3. Zodat mensen die de game als eerste wilden spelen, op deze consoles aangewezen waren.
Nog geen jaar later kwam de game ook uit voor de PS4 en Xbox One, met wat extra’s (zoals betere graphics en first person POV), en pas ietsje daarna ook voor PC. Dat alles heeft ermee te maken dat mensen die dé beste GTA-ervaring willen (PC gamers) of moeten wachten, of drie versies van de game moeten binnenhalen tussen de release en de PC-release. Dat is al vrij slim.

Vervolgens werden voor PS3 en Xbox 360 de updates stopgezet waardoor ook die mensen wel moesten upgraden.

Ja, en nu is het gewoon zoveel mogelijk geld vragen zodat iedereen Shark Cards en dergelijken koopt.

Anyway, ik denk dat ze ditzelfde kunstje gaan flikken. GTA 6 komt initieel voor de Xbox One en PS4 uit, waardoor ‘releasedagspelers’ die versie kopen. Vervolgens maken ze de PS5 en Project Scarlett (idk hoe die gaat heten) versie die de upgrade weer waard is. En als laatste weer de PC-mensen, die dan misschien ook al weer de twee andere gameversies in hun bezit hebben. Met een vermoedelijke winkelwaarde van 60 euro verdien je dan al 180 euro per persoon in sommige gevallen. Best slim eigenlijk.
Ik heb alle tijd, eerst maar even helemaal los gaan op WOW classic.
27-08-2019!!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).