3 redenen waarom je Red Dead Redemption 2 NU moet kopen

Perfectie
En 1 reden waarom je hem moet overslaan.

De laatste dagen doe ik slechts twee dingen: jullie van nieuws voorzien en Red Dead Redemption 2 spelen. Als gamejournalist kan ik daarom bevestigen dat alle reviews waar zijn, dat Rockstar’s nieuwste pareltje werkelijk een dikke 10 waard is. Dat gezegd hebbende zijn dit 3 redenen waarom deze game het waard is en één reden waarom je hem wellicht wilt overslaan.

[gv data=”94B-38sX5fs”][/gv]

De wereld
Jij bent Arthur Morgan, een van de ‘outlaws’ in de gang van Dutch van der Linde. Het zooitje ongeregeld, inclusief de charismatische Dutch en jouw eigen karakter, worden in missies, diepe gesprekken en in 500.000 stuks ingesproken dialogen uitgewerkt tot volwaardige karakters in een episch, emotioneel en meeslepend verhaal. Het beste karakter van de game zit daar daarentegen niet bij.

Dat is namelijk de wereld. Ja, ik loop je een beetje te misleiden, maar het is echt zo. Van besneeuwde bergtoppen tot open prairies en van kleine rurale dorpjes tot een tropische metropool; je komt werkelijk alles tegen in de gigantische map. Dat niet alleen, de game is werkelijk adembenemend mooi.

Dat hoor je van een PC masterrace-aanhanger die speciaal voor deze game een Xbox One S heeft aangeschaft. Ja, echt. En zelfs op deze ‘slim’ variant van de Xbox is de game wonderschoon. De Xbox One X – verreweg de meest krachtige console van de twee – produceert nog vele malen mooiere graphics, maar zelfs de One S maakt Red Dead Redemption mooier dan een scala aan PC-titels op monster PC’s.

De mechanics
Okay, ook de tweede reden is een beetje breed, maar dat doe ik bewust. RDR2 zit boordevol mechanics die de game interessant en vooral uitzonderlijk herspeelbaar maken. Het ’trainen’ en onderhouden van je paard en jezelf, de diepe combat-systemen (zowel melee als met (vuur)wapens), het diepe jagen, de manier waarop je letterlijk met iedereen kan interacten en ga zo maar door. Alles draagt bij aan een game die bijna nooit traag of saai aanvoelt.

Bijna nooit, want je moet ontzettend veel door de gigantische open wereld rijden, veelal voor bekende missies die je naar een plek sturen om iets te doen. Soms een beetje saai, maar eigenlijk ook weer niet. RDR2 moet langzaam gespeeld worden. Als je niet van de reis kan genieten (zoals in het echte leven) dan kun je net zo goed gelijk stoppen.

[gv data=”Dw_oH5oiUSE”][/gv]

En die reis zit wederom boordevol interessante gebeurtenissen. Willekeurig kom jij overvallen, hulpeloos verdwaalde dames, dodelijk roofdieren of grappige woordenwisselingen tussen twee schurken tegen. Hoewel je soms een paar minuten gewoon aan het rijden bent, maaktHVRzx17WHVk dat zelfs de minder adrenaline-gestuurde gestuurde momenten om te genieten. En had ik al gezegd dat de wereld zo mooi is dat die – zelfs wanneer je niks ’te doen’ hebt – nog steeds vermakelijk is?

In de aanbieding!
Nu, ik kan het nog hebben over de briljante verhaalstructuur, het onderhouden van je kamp, het kamperen zelf, de vuurgevechten of de RPG-elementen in relatie tot jouw karakter en je paard, maar uiteindelijk weten de meesten al lang of ze volop kunnen genieten van RDR2, of dat het niks voor hun is.

Totdat je hoort dat je Red Dead Redemption 2 bij verschillende winkels gratis bij een console krijgt. Een Xbox One S van 1TB (met bijvoorbeeld een gratis tweede controller, gratis Forza Horizon 4 of 3 maanden gratis Xbox Live + een Game Pass) kost nu namelijk maar €244 euro bij Bol.com en ongeveer net zoveel bij MediaMarkt. En nee, deze feature wordt niet gesponsord door die webwinkels. Het is gewoon een uitzonderlijk goede aanbieding want bij al die bundels krijg je er dus gratis Red Dead Redemption 2 bij. De actie is geldig tot en met morgen, 4 november!

Heb je thuis een Xbox One of PlayStation 4 staan, dan zou ik geen seconde nadenken over die €60 euro voor de game. Met een verhaal van zo’n 60 uur en side quests die je minstens nog eens zoveel tijd kunnen kosten, is het die triple-A-prijs meer dan waard. Sterker nog, als je daar de productiewaarde, de herspeelbaarheid (je kunt iedere missie altijd opnieuw spelen buiten het verhaal om, om nog maar te zwijgen over alle activiteiten) en alle mogelijkheden in de open wereld bij optelt, dan krijg je wat mij betreft een game die dubbel zoveel waard is.

[gv data=”HVRzx17WHVk”][/gv]

Slavenarbeid
Helaas is het echte leven nooit zo zwart op wit als mijn pleidooi voor deze game. Rond de release kwam er namelijk verontrustend nieuws naar buiten over Rockstar zelf. Het passieproject heeft dan wel 5 jaar in productie gezeten, maar een gemiddelde studio had hier dubbel zo lang over gedaan.

Meerdere werknemers kwamen namelijk naar buiten met het feit dat ze consistent moesten overwerken – sommige werknemers zeiden werkweken van 100 uur te hebben gemaakt, met een gemiddelde van 70 à 80 uur. Overwerken was geen uitzondering, maar de regel en zelfs wanneer werknemers hun werk af hadden, werden ze steevast opgezadeld (no pun intended) met extra werk.

Dit mondde uiteindelijk uit in een stressvol project voor veel werknemers die, ondanks hun absurde passie voor dit project, soms niet eens met weekenden of een enkele dag vrij werden beloond. Kortom, het werd een staaltje moderne slavenarbeid waarbij werknemers gepusht werden om veel te veel te werken; het werd van ze verwacht en anders werd impliciet gezegd dat ontslag zou volgen.

Dat alles maakt dit een zeer gelaagd project dat voor bewustwording onder de community moet zorgen. Ja, het is een meesterlijk product dat is afgeleverd, maar dat heeft heel veel menselijke investering gekost. Dit zou een reden kunnen zijn om weg te blijven van deze titel, simpelweg omdat het een negatieve energie met zich mee kan dragen.

Uiteindelijk mag je zelf kiezen of deze verhalen de doorslag geven om deze game, een once in a generation titel, te missen. Ik heb duidelijk gekozen om de werknemers te eren, om de verhalen te verspreiden zonder mezelf daarvoor te martelen. En man, wat ben ik daar dankbaar voor. De sociale impact die de game heeft is immers onmeetbaar, al deed Pornhub een poging. Hoe dan ook, dit is een game die hooguit slechts eens in een decennium tevoorschijn komt. Grijp je kans, zou ik zeggen!

6 reacties

 1. Een echte reden om de game over te slaan:
  De game is simpelweg ontzettend traag. Qua atmosfeer komt dit alleen maar ten goede. (De game is hoe dan ook een dikke 9/10 o pz’n minst).
  Maar als je een vorm ADHD hebt… nou goed, kun je altijd nog je pistolen trekken natuurlijk, maar een neorm deel van de game gaat om het verhaal, onderhoud van je paarden, jezelf en alles er om heen. duurt allemaal even. zoals het ook hoort.

  • Ik kan begrijpen dat je dat als kritiekpunt ziet maar ik wilde de werknemers nog in het artikel betrekken en 3 reden waarom wel en 2 waarom niet zou mijn lovende kritieken niet weerspiegelen:p
   Het ding is dat games bijna verwend zijn wat betreft de pacing van een game. We zijn gewend een ingekookt verhaaltje met tweedimensionale karakter binnen een paar uur door te spelen. We zijn gewend dat alle handelingen instant zijn en geen tijd en moeite kosten zodat we lekker met de volgende actiemomenten aan de slag kunnen. Maar deze game belichaamt zoals je zelf al zegt een era waarin dingen niet instant gingen (behalve de dood :p) en dat wordt weerspiegeld in de gameplay. Ik moest heel erg wennen aan de pas maar eenmaal geaccepteerd dat 10 minuten rijden geen uitzondering is maakt het dat je echt van alles gaat genieten. Je moet gewoon met de juiste mindset rdr2 lekker spelen.

 2. “maar zelfs de One S maakt Red Dead Redemption mooier dan een scala aan PC-titels op monster PC’s.”

  Dat is waar maar natuurlijk een beetje misleidend. Zodra RDR2 op de PC uitkomt straks (dan haal ik hem pas) zal dat natuurlijk veel mooier/soepeler zijn dan op de console

  • @lekkaah: Nou dat is denk ik niet helemaal waar. Rockstar maakt altijd ontzettend goed geoptimaliseerde console-games maar GTA V loopt niet mooier/soepeler op de meeste PC’s. Jazeker, als je een monster PC hebt dan zal het er net zo mooi uitzien als op de One X (of PS4 Pro) maar tijd zal ons leren hoe effectief Rockstar de game kan porten. En óf ze hem gaan porten! Ik hoop er nog steeds hard op, maar het is nog steeds niet zeker!

   • @yannickspinner: Kansen zijn groot, als je ziet wat GTA op de PC nog opgebracht had (genoeg maandjes tussen console release en PC release zodat console eigenaren hem ook op de PC halen), bovendien zijn her en der al data gefarmed waarin PC voorkomt. Rockstar kennende wordt het niet een vlugge ‘copy/paste’ port naar de PC. Ze vermoeden zelfs al dat de PC versie al redelijk klaar ligt. Worst case wordt het een copy/paste port maar dan hoop ik iig dat ze FPS unlocken. Ik draai zelf spellen als far cry 5 / black ops op ~100 fps (1080ti) en dat is een gigantisch verschil met 60 fps op een 144hz monitor. Ben het overigens met je eens dat de meeste hem puur vanwege het gemak op PC willen en het gros niet boven de 60 fps zal komen, keyboard/mouse e.d. spelen een grotere rol denk ik. Anyway, ik heb besloten om te wachten op de PC versie (i.p.v. PS4) en mijn geduld zal zeker op de proef worden gesteld :D. Ben sowieso niet echt een casual/immersive gamer die spellen als Witcher of RDR2 zal completen, maar dat ligt eerder aan mij (sommige klagen over de ’trage’ gameplay, die moeten lekker CoD gaan spelen o.i.d.)

    • @lekkaah: Je zult inderdaad een flinke portie geduld moeten opbrengen, al komt hij echt naar de PC 😛 Ik heb ook gelezen over datamines en zo, maar het is niet eens helemaal zeker of het om de game of de companion-app ging (die misschien voor PC uitkomt). Hoe dan ook, ik hoop het voor je en als hij op PC uitkomt, dan is dat inderdaad sowieso geen slordige port.
     GTA V was daarentegen een beetje een vreemde eend in de bijt. Die game kwam op twee generaties consoles uit (een jaar ertussen) en pas anderhalf jaar na de Xbox 360/PS3-release op PC uit. DAarbij is GTA een veel meer ‘mainstream’ concept, waar RDR2 iets meer niche is. Maar hey, ze zouden gek zijn als ze hem niet op PC uitbrengen. Kijk inderdaad hoe veel ze nu nog met Online en Steam Sales en zo verdienen. Dan is het wel weer zo dat RDR Online minder ‘uitmelkbaar’ is dat GTA Online. Goed, genoeg gespeculeerd, ik koop hem vast ook als hij op PC uitkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *