300 euro boete voor smartphone achter stuur de oplossing?

300 euro boete voor smartphone achter stuur de oplossing?
Het is een plaag anno 2017. Automobilisten die tijdens het rijden met een smartphone achter het stuur zitten.

Tien jaar geleden was dit nog niet aan de orde, maar dat is vandaag de dag wel anders. Appende automobilisten die de aandacht vestigen op de smartphone in plaats van het verkeer. Voor veel verkeersorganisaties reden om aan de bel te trekken. Veilig Verkeer Nederland (VVN) uit een noodkreet in een brief aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Als het aan VVN ligt, dan wordt smartphone-gebruik achter het stuur net zo hard aangepakt als rijden onder invloed. Op dit moment is de boete 230 euro als de politie je betrapt met een smartphone in de hand tijdens het rijden. Net zo duur als niet handsfree bellen of rechts inhalen.

Door smartphone-gebruik achter het stuur aan te pakken in een hogere categorie, komen de boetes ook (veel) hoger te liggen. Je moet dan denken aan bedragen van om en nabij de 300 euro. Automobilisten liggen (schijnbaar) niet wakker van een mogelijke boete van 230 euro, dus of een hoger bedrag het verschil gaat maken?

Bovendien is de pakkans heel laag. Een smartphone kun je nog enigszins verbergen tijdens het rijden. Met een bezopen harses gaan rijden is een ander verhaal. Of minister Blok ook daadwerkelijk iets gaat doen met de brief is afwachten.

Ondertussen verzinnen andere partijen maatregelen om smartphone gebruik achter het stuur te voorkomen. Zo gaat Samsung een speciale rij-app installeren op eigen smartphones. Ook Apple heeft hierover nagedacht en brengt de iPhone naar het infotainmentsysteem van een auto (mits ondersteund) middels Apple Carplay.

Nog geen reacties

  1. Zat vanmiddag weer achter zo’n sukkel die 60 bleef rijden op een 80km/u weg, omdat de smartphone meer aandacht kreeg dan de auto en het verkeer, dus inderdaad, gewoon doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *